Durerile provocate de monturi cedează repede în urma tamponării lor, seară de seară, cu tinctură de iod (atenţie, pătează lenjeria!). Ideal ar fi să vă procuraţi şi sare de Bazna (se găseşte la farmacie), cu care se fac seara băi calde de picioare (un pumn de sare la un lighean de apă, care se poate păstra şi refolosi pentru încă 2-3 băi). La acest tratament cedează deseori şi pintenii, iar volumul monturilor se reduce.
Cristina - Piteşti
"Caut un medic care tratează boala Wilson"
(Răspuns pentru VIORICA B., F. AS nr. 886)
1. Mă numesc Laura, am 24 de ani şi în urmă cu doi ani şi jumătate am fost diagnosticată cu sindromul Wilson (boala hepato-lenticulară), la Spitalul Militar Bucureşti. Boala se manifestă pe două planuri: hepatic - acumulare de cupru în ficat sau/şi neurologic - acumulare de cupru la nivelul creierului. Boala este de natură metabolică şi este determinată de o mutaţie genetică (ea poate fi moştenită sau nu). Eu urmez tratamentul cu Cuprenil şi adiţional cu Jumex, pentru simptomele neurologice, şi mă simt foarte bine. Tratamentul trebuie luat la prescripţia medicului şi este de lungă durată (toată viaţa).
Laura - Braşov
2. Am 31 de ani şi sufăr şi eu de boala Wilson, care mi-a fost depistată în anul 1991 la Spitalul Colentina din Bucureşti. Fac tratament cu Penicillamina (Cuprenil), sulfat de zinc, plus un regim adecvat acestei boli. Regimul alimentar este format din următoarele: fructe - numai citrice şi mere galbene; peşte - numai cod, şalău şi biban; zarzavaturi - morcov, ceapă, cartofi, salată; brânzeturi fără grăsime; carne de orice fel, dar fără grăsime. Sunt interzise cu desăvârşire fructele de culoare roşie sau zarzavaturile nefierte. Sunt interzise şi fasolea, varza, nucile, alunele, roşiile, vinetele şi bananele. Urmând acest tratament, mă simt bine, dar ştiu că voi depinde de el toată viaţa.
VASILE - Bucureşti
"Caut leac pentru o infecţie la ombilic"
(Răspuns pentru LUMINIŢA - Galaţi, F. AS nr. 1004)
Aplicaţi-i fiului dvs. pe locul bolnav frunze de rostopască (are flori galbene şi, când se rupe, din tulpină şi frunze curge un suc portocaliu). Luaţi crenguţe de rostopască, spălaţi-le sub jet de apă, scuturaţi-le bine, ungeţi 3-4 frunze cu puţină untură curată de porc, aplicaţi-le pe ombilic şi mai puneţi deasupra alte frunze, până ce toată zona dureroasă e acoperită. Aplicaţi deasupra un tifon sau o pânză curată şi fixaţi-o cu leucoplast. Procedeul trebuie repetat de două ori pe zi, timp de aproximativ o săptămână. Dumnezeu să vă ajute!
V. S. - Reşita
"Fata mea are bruxism. Ştie cineva vreun remediu?"
(Răspuns pentru LAURA - Botoşani, F. AS nr. 1198)
În cartea "Biblia vitaminelor" se precizează că pentru scrâşnitul din dinţi, un bun medicament pot fi vitaminele, şi anume: vitamina B complex (100 mg - dimineaţa şi seara) + câteva tablete de făină de oase, seara, înainte de culcare. Fiind vorba de vitamine, merită încercat acest tratament, dar în prealabil trebuie consultat un medic nutriţionist.
Nicolae P. - Ploieşti
"Mă chinuie spasmofilia, niciun tratament nu dă rezultate"
(Răspuns pentru PETRE - Mihăileşti, F. AS nr. 1204)
CĂTĂLINA - Galaţi
2. Această boală mă chinuie şi pe mine încă din copilărie. Mai mult chiar, a degenerat în tetanie manifestă. Am urmat multe tratamente, dar rezultatele au fost slabe. În final, am constatat că singura reţetă care îmi face bine este următoarea: mişcare în aer liber (cam o oră pe zi); alimentaţie bazată pe crudităţi - 500 g salată de ţelină + morcov + măr (zilnic). După o lună de tratament, se poate rări consumul salatei, dar ea trebuie mâncată cel puţin o dată pe săptămână. Reţeta de salată de ţelină: 300 g rădăcină de ţelină, 100 g morcov, 100 g măr, o lămâie. Se dau rădăcinile pe răzătoarea mică şi se stropesc cu zeamă de lămâie. Se amestecă şi se bagă în frigider. Se poate consuma şi a doua zi.
În încheiere, vreau să vă mulţumesc pentru reţetele minunate (medicale, cosmetice, tratamente naturiste, cure de slăbire etc.) pe care le-aţi publicat în paginile revistei. "Formula As" este o revistă care mi-e foarte dragă şi care cred că mi-a schimbat stilul de viaţă şi concepţia despre lume, mi-a limpezit ţelurile şi mi-a orientat gândirea. Vă doresc numai bine, atât dvs. - celor din redacţie - cât şi cititorilor dvs.
Cristina - Bacău
3. Vă sfătuiesc să vă adresaţi unui medic endocrinolog, care să vă ajute să trataţi cauzele crizelor de spasmofilie, şi nu doar efectele lor. M-am confruntat şi eu vreme de cinci ani cu aceeaşi problemă şi numai în urma unei internări la Institutul "I.C. Parhon" mi-a fost descoperită o afecţiune a glandei tiroide. Urmând un tratament pentru tiroidă şi altul pentru spasmofilie, m-am vindecat.
LAURA - Bucureşti
"Am Candida şi Klebsiella pneumoniae"
(Răspuns pentru ANDREIA P. - Bacău, F. AS nr. 1262)
Răspunsul meu se referă la Candida: vă recomand medicamentul Pimafucin, asociat cu gargară de 4-5 ori pe zi, preparată din infuzie de gălbenele (o linguriţă la o cană de apă), în care se adaugă 1/2 linguriţă de bicarbonat de sodiu, ultima fiind administrată seara, la culcare. Gargara trebuie continuată zilnic, fără întrerupere, şi după terminarea administrării medicamentului. Eu am făcut tratamentul acesta o vară întreagă, iar toamna, la analize, n-am mai avut nici Candida şi nici lamblii. În acelaşi timp, gălbenelele curăţă ficatul şi fierea.
Teodora - Braşov
"Tatăl meu are miopie forte degenerativă"
(Răspuns pentru SABINA - Cluj, F. AS nr. 1271)
Miopia se poate ameliora cu ajutorul frunzelor de corn. Frunzele de corn se adună între 25 iunie şi 15 septembrie, după ce s-au copt fructele. Se ţin la uscat vreme de o lună de zile, după care se sfărâmă. Preparaţi un ceai prin infuzarea unei linguriţe de plantă la o ceaşcă de apă clocotită. Când lichidul se răceşte, strecuraţi-l şi înmuiaţi în el un tifon sterilizat. Fără a-l stoarce, puneţi-l tatălui dvs. pe ochi. Ţineţi această compresă 15-30 de minute, timp în care tatăl dvs. trebuie să clipească din pleoape din când în când, pentru ca lichidul să pătrundă înăuntru. Compresele se aplică alternativ: trei zile da, trei zile nu. În perioada tratamentului, să nu se uite la televizor. Dacă observă o îmbunătăţire a vederii, să nu mai poarte ochelari. După 18 zile, tratamentul se întrerupe pentru o lună, apoi se poate relua.
Gabriela - Bacău
"Mama are crize de fibrilaţie atrială"
(Răspuns pentru CARMEN H. - Iaşi, F. AS nr. 1277)
1. Dragă Carmen, de zece ani sufăr şi eu de această boală, care este destul de răspândită după o anumită vârstă. Din câte m-am informat, nu există metode naturiste care să conducă la vindecarea totală, ci doar la ameliorarea ei, în sensul că crizele sunt mai rare, apărând la intervale mai mari. Iată leacurile pe care le folosesc eu: beau ceai de păducel şi talpa-gâştii; de trei ori pe zi iau câte 30 de picături de extract de leurdă, pe care mi-l prepar singură. Multă sănătate mamei tale, iar ţie mult curaj şi înţelepciune. Boala se poate ameliora!
Cornelia C.
2. Mă confrunt şi eu cu aceeaşi boală ca mama dvs. Niciun medicament nu mă mai ajută. Dar am găsit în această revistă un tratament pentru revigorarea organismului, şi anume: câte cinci picături de ulei de cătină, de trei ori pe zi. Urmez acest tratament şi pot zice că mă simt mai bine. În paralel, beau 1-2 ceşti de ceai de păducel cu talpa-gâştii (în proporţii egale, ceaiul să nu fie prea concentrat). Doresc ca şi mama dvs. să urmeze acest tratament şi să se simtă mai bine.
I. I. - Sibiu
"Caut un remediu eficient pentru ulcer duodenal"
(Răspuns pentru MIRUNA, F. AS nr. 1296)
Soţul meu are ulcer duodenal şi a făcut hemoragie internă (melenă prin scaun). A băut suc de cartofi cruzi timp de o lună, deşi încă de a doua zi după consumarea acestui suc, scaunul a devenit normal şi durerile au trecut. Sucul de cartofi se administrează în felul următor: o jumătate de pahar, de 3-4 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Se poate adăuga şi miere, suc de morcovi sau de lămâie. Ulcerul poate să se vindece în mod spontan. Vă doresc însănătoşire grabnică.
Maria M. - Vaslui