Cunoaştem piaţa şi supermarketurile din oraşe. Oriunde mergi, dai de roşii importate din Turcia, Italia sau Spania. Unele sunt chiar roşii, altele galbene, altele negre sau vinete, şi aproape toate sunt lipsite de gust şi de aromă. S-au pierdut "pătlăgelele" noastre din grădina casei, crăpate de prea mult soare, comoară de "miroase" şi gust, din care muşcai ca din măr. Prin 1980, eram reporter într-un autocar de canadieni care trecea prin Mărăşeşti. Pe marginea drumului, câţiva ţărani vindeau roşii. "Opreşte!", au strigat cei din faţă şoferului. Au coborât şi s-au aplecat peste lăzile încărcate. Miroseau şi se minunau. Au cumpărat câte un kilogram, să aibă ce mirosi până la Suceava, unde se duceau. Canada lor nu avea aşa ceva. De unde să ştim, săracii de noi, că şi România noastră va ajunge în aceeaşi situaţie peste 20-30 de ani? Iată de ce ştirea agenţiei Mediafax mi se pare un eveniment. Ce pregătesc profesorii timişoreni? Roşia românească perfectă, gustoasă, mare şi productivă! Conduşi de profesorul Radu Şumălan, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole, cercetătorii au adunat de la ţărani peste 300 de soiuri. Le-au încrucişat încă din anul 2012. Au făcut hibridări, au creat o bază de gene şi au reuşit! Profesorul Şumălan explică: "Una dintre caracteristicile pe care le urmărim la aceşti hibrizi este gustul lor. Iar gustul acestor roşii este extraordinar". Au fost create mai multe soiuri, dar cinci dintre ele au fost trimise spre omologare. În acest caz, le putem găsi pe piaţa din Timişoara, chiar în această toamnă! Prof. Radu Şumălan vorbeşte despre ţăranii care au oferit soiurile din propria grădină: "Ţăranii români sunt unii dintre cei mai buni amelioratori, pentru că întotdeauna au luat sămânţă de pe o roşie productivă, gustoasă şi sănătoasă, şi fac acest lucru an de an". Este limpede că, în cursul cercetării, nu au fost folosite îngrăşăminte chimice, ci gunoi de grajd. Ambiţia timişorenilor este mare: "Roşia perfectă trebuie să fie foarte gustoasă, să aibă toleranţă la boli şi la dăunători, astfel încât să nu fie stropită, şi trebuie să fie productivă, să dea o producţie care să poată să susţină ferma şi fermierii". Iată o veste extraordinară! Promit că plec la Timişoara, în ziua primei recolte! Ar fi un semn de respect, atât pentru ţăranii bănăţeni, cât şi pentru profesorii de la facultatea agricolă. Şi-ar fi şi-o bucurie nebună să muşc dintr-o "porodică" adevărată.
Roşii româneşti perfecte
Agenţia Mediafax lansează o informaţie plină de... miez: cercetătorii din Timişoara sunt la un pas de a realiza primele roşii româneşti perfecte!
Cunoaştem piaţa şi supermarketurile din oraşe. Oriunde mergi, dai de roşii importate din Turcia, Italia sau Spania. Unele sunt chiar roşii, altele galbene, altele negre sau vinete, şi aproape toate sunt lipsite de gust şi de aromă. S-au pierdut "pătlăgelele" noastre din grădina casei, crăpate de prea mult soare, comoară de "miroase" şi gust, din care muşcai ca din măr. Prin 1980, eram reporter într-un autocar de canadieni care trecea prin Mărăşeşti. Pe marginea drumului, câţiva ţărani vindeau roşii. "Opreşte!", au strigat cei din faţă şoferului. Au coborât şi s-au aplecat peste lăzile încărcate. Miroseau şi se minunau. Au cumpărat câte un kilogram, să aibă ce mirosi până la Suceava, unde se duceau. Canada lor nu avea aşa ceva. De unde să ştim, săracii de noi, că şi România noastră va ajunge în aceeaşi situaţie peste 20-30 de ani? Iată de ce ştirea agenţiei Mediafax mi se pare un eveniment. Ce pregătesc profesorii timişoreni? Roşia românească perfectă, gustoasă, mare şi productivă! Conduşi de profesorul Radu Şumălan, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole, cercetătorii au adunat de la ţărani peste 300 de soiuri. Le-au încrucişat încă din anul 2012. Au făcut hibridări, au creat o bază de gene şi au reuşit! Profesorul Şumălan explică: "Una dintre caracteristicile pe care le urmărim la aceşti hibrizi este gustul lor. Iar gustul acestor roşii este extraordinar". Au fost create mai multe soiuri, dar cinci dintre ele au fost trimise spre omologare. În acest caz, le putem găsi pe piaţa din Timişoara, chiar în această toamnă! Prof. Radu Şumălan vorbeşte despre ţăranii care au oferit soiurile din propria grădină: "Ţăranii români sunt unii dintre cei mai buni amelioratori, pentru că întotdeauna au luat sămânţă de pe o roşie productivă, gustoasă şi sănătoasă, şi fac acest lucru an de an". Este limpede că, în cursul cercetării, nu au fost folosite îngrăşăminte chimice, ci gunoi de grajd. Ambiţia timişorenilor este mare: "Roşia perfectă trebuie să fie foarte gustoasă, să aibă toleranţă la boli şi la dăunători, astfel încât să nu fie stropită, şi trebuie să fie productivă, să dea o producţie care să poată să susţină ferma şi fermierii". Iată o veste extraordinară! Promit că plec la Timişoara, în ziua primei recolte! Ar fi un semn de respect, atât pentru ţăranii bănăţeni, cât şi pentru profesorii de la facultatea agricolă. Şi-ar fi şi-o bucurie nebună să muşc dintr-o "porodică" adevărată.
Cunoaştem piaţa şi supermarketurile din oraşe. Oriunde mergi, dai de roşii importate din Turcia, Italia sau Spania. Unele sunt chiar roşii, altele galbene, altele negre sau vinete, şi aproape toate sunt lipsite de gust şi de aromă. S-au pierdut "pătlăgelele" noastre din grădina casei, crăpate de prea mult soare, comoară de "miroase" şi gust, din care muşcai ca din măr. Prin 1980, eram reporter într-un autocar de canadieni care trecea prin Mărăşeşti. Pe marginea drumului, câţiva ţărani vindeau roşii. "Opreşte!", au strigat cei din faţă şoferului. Au coborât şi s-au aplecat peste lăzile încărcate. Miroseau şi se minunau. Au cumpărat câte un kilogram, să aibă ce mirosi până la Suceava, unde se duceau. Canada lor nu avea aşa ceva. De unde să ştim, săracii de noi, că şi România noastră va ajunge în aceeaşi situaţie peste 20-30 de ani? Iată de ce ştirea agenţiei Mediafax mi se pare un eveniment. Ce pregătesc profesorii timişoreni? Roşia românească perfectă, gustoasă, mare şi productivă! Conduşi de profesorul Radu Şumălan, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole, cercetătorii au adunat de la ţărani peste 300 de soiuri. Le-au încrucişat încă din anul 2012. Au făcut hibridări, au creat o bază de gene şi au reuşit! Profesorul Şumălan explică: "Una dintre caracteristicile pe care le urmărim la aceşti hibrizi este gustul lor. Iar gustul acestor roşii este extraordinar". Au fost create mai multe soiuri, dar cinci dintre ele au fost trimise spre omologare. În acest caz, le putem găsi pe piaţa din Timişoara, chiar în această toamnă! Prof. Radu Şumălan vorbeşte despre ţăranii care au oferit soiurile din propria grădină: "Ţăranii români sunt unii dintre cei mai buni amelioratori, pentru că întotdeauna au luat sămânţă de pe o roşie productivă, gustoasă şi sănătoasă, şi fac acest lucru an de an". Este limpede că, în cursul cercetării, nu au fost folosite îngrăşăminte chimice, ci gunoi de grajd. Ambiţia timişorenilor este mare: "Roşia perfectă trebuie să fie foarte gustoasă, să aibă toleranţă la boli şi la dăunători, astfel încât să nu fie stropită, şi trebuie să fie productivă, să dea o producţie care să poată să susţină ferma şi fermierii". Iată o veste extraordinară! Promit că plec la Timişoara, în ziua primei recolte! Ar fi un semn de respect, atât pentru ţăranii bănăţeni, cât şi pentru profesorii de la facultatea agricolă. Şi-ar fi şi-o bucurie nebună să muşc dintr-o "porodică" adevărată.
Alte articole din acest numar
- TIA ŞERBĂNESCU: "PSD a adus bancul românesc la valoarea din timpul lui Ceauşescu"
- "Nepoţica mea e în pericol să facă astm?"
- "Am un mont umflat şi dureros"