Merişoarele de munte (Vaccinium vitis-idaea), numite şi afine roşii, sunt bace mici (3-5 mm), de culoare roşie-lucioasă, cu multe seminţe în interior. Gustul merişoarelor de munte coapte este dulce-acrişor-astringent. Arbustul purtător se numeşte merişor de munte, are o înălţime de 10-30 cm şi creşte în zonele înalte ale Carpaţilor, ajungând până în zona alpină superioară. Se întâlneşte peste tot: în luminişuri, pajişti şi în pădurile de conifere.
Mă fascinează extraordinara rezistenţă la îngheţ şi longevitatea merişorului de munte. Iernile montane friguroase, cu geruri năpraznice, de crapă pietrele, conferă parcă o rezistenţă sporită acestui arbust aparent neînsemnat şi plăpând, care îşi menţine frunzele verzi tot timpul anului şi îşi permite să trăiască până la 300 de ani. De asemenea, sunt uimită să constat că merişoarele de munte nu mucegăiesc şi nu putrezesc în apă. Ce-ar fi dacă şi omul ar dobândi o astfel de platoşă a rezistenţei, perenităţii şi longevităţii? Secretul se află, probabil, în compoziţia ingenioasă, pe care Marele Creator a pus-o în merişoarele de munte.
Iată câteva dintre substanţele fitochimice identificate în aceste fructe minunate: antocianine, proantocianine şi flavonoli (care au un efect antibacterian pronunţat), resveratrol (un polifenol cu o capacitate antioxidantă remarcabilă) acidul ursolic (care, alături de proantocianine, inhibă proliferarea celuleror canceroase), quercitină (un antiinflamator şi un regulator hormonal redutabil), alţi acizi organici (benzoic, hipuric, siringic, pomolic, cumaric, sinapic, cafeic, ferulic, elagic), vitamine: C, B1, B2, B3, provitamina A, minerale: potasiu, calciu, magneziu, sulf, siliciu şi mangan. Nu vreau să credeţi că vreuna din aceste substanţe naturale acţionează singular. Acţiunea lor binefăcătoare are un caracter sinergic, pozitiv doar în complexitatea compoziţională a fructul integral.
La noi, în Munţii Apuseni, merişoarele de munte încep să se coacă pe la jumătatea lunii august şi pot fi găsite în locuri neumblate până la căderea zăpezii. Din păcate, în ultimii ani, locurile unde se fac merişoarele de munte sunt cotropite brutal de culegători neiniţiaţi, veniţi din altă parte, mânaţi de o grabă frenetică de a face bani cu orice preţ. Fructele sunt culese necoapte şi apoi expuse la soare, în vederea coacerii forţate, pe nişte prelate insalubre. Arbuştii de merişor de munte sunt realmente distruşi de greblele metalice, folosite de culegători, care lasă în urmă un dezastru greu de imaginat. Atenţie mare, aşadar, de la cine şi ce fel de merişoare cumpăraţi! Cel mai bine ar fi să le culegeţi singuri şi să vă înfruptaţi din plin din această nepreţuită porţie de sănătate.
Nu confundaţi merişoarele de munte cu merişoarele americane
Cineva mi-a spus că se tratează cu merişoare uscate, care se găsesc din abundenţă în pieţe şi în supermarketuri, la un preţ convenabil. Am purtat o discuţie în contradictoriu şi i-am explicat că aceste fructe care poartă numele de merişoare nu sunt nicidecum merişoare de munte. Deseori, merişoarele de munte (Vaccinium vitis-idaea) sunt confundate cu merişoarele americane (Vaccinium macrocarpon), care provin din culturi imense, practicate în special în SUA, Canada, Argentina şi Chile. Merişorul american este un arbust care poate să ajungă până la 4 m, iar fructele lui sunt bace cu un diametru de 8-12 mm.
Fitoterapeutul german Meinrad Sonderegger a făcut o comparaţie între cele două tipuri de merişoare şi a ajuns la concluzia că, deşi asemănătoare din punct de vedere compoziţional, merişoarele de munte prezintă avantajul unei cantităţi mult superioare de substanţe active binefăcătoare. În plus, merişoarele de munte cresc şi se dezvoltă în condiţii ecologice, specifice florei sălbatice, pe când merişoarele americane sunt cultivate în condiţii intensive, cu folosirea îngrăşămintelor chimice şi a pesticidelor. Merişoarele americane sunt totuşi apreciate de consumatorul român pentru gustul lor agreabil, care prevalează în faţa altor caracteristici calitative. Din păcate, pe parcursul procesului tehnologic de preparare, merişoarele americane sunt imersate într-un sirop de zahăr, iar apoi uscate la temperaturi mai mari de 40o C, pierzându-şi astfel cea mai mare parte din vitamine şi enzime.
Merişoarele de munte vindecă şi întineresc organismul
Proprietăţile medicinale ale merişoarelor de munte sunt cunoscute din timpuri străvechi. Ştiu sigur că moţii le foloseau din negura timpului ca leac pentru dureri de gât, tulburări digestive, infecţii urinare, dureri de oase şi pentru refacerea organismului în urma unor boli grave. Erau apreciate, de asemenea, pentru a reda curajul bolnavilor aflaţi în suferinţă. Se spunea că dacă mănânci un pumn de merişoare de munte schimbi tristeţea în bucurie şi mânia în bunăvoinţă. În epoca modernă, atât merişoarele de munte, cât şi merişoarele americane au beneficiat de numeroase studii ştiinţifice, prin care au fost confirmate şi multiplicate proprietăţile medicinale ale acestor fructe deosebite.
La noi în ţară, Facultatea de Farmacie şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, ambele din Cluj-Napoca, au manifestat un interes remarcabil faţă de studiul merişoarelor de munte. Cercetările realizate se bucură de recunoaştere şi apreciere internaţională.
Vom vedea, în cele ce urmează, liniile principale de acţiune curativă a merişoarelor de munte în lupta cu boala, în refacerea sănătăţii şi în inversarea procesului de îmbătrânire accelerată, mai ales în cazul femeilor.
Acţiunea antiinfecţioasă şi antibiotică naturală
Merişoarele de munte sunt cunoscute ca remediu natural eficient pentru tratarea infecţiilor urinare recidivante. Puţini ştiu însă că merişoarele de munte au o acţiune antibacteriană şi antibiotică la nivelul întregului organism. Un studiu finlandez, publicat în anul 2006, arată că merişoarele de munte inhibă puternic creşterea şi dezvoltarea unor bacterii şi ciuperci patogene din organismul uman: Helicobacter pylori, Bacillus cereus, Campylobacter jejuni, Staphylococcus aureus, Salmonella enterica, Escherichia coli şi Candida albicans. Se ştie că aceste bacterii produc un clei cu care se prind de ţesuturile umane mai sensibile, în vederea asimilării nutrimentelor de care au nevoie pentru a se dezvolta, provocând infecţii şi generând boli supărătoare. Merişoarele de munte acţionează la nivelul acestor receptori cleioşi, împiedicând bacteriile patogene să se lipească de ţesuturi. Astfel, graţie procianidinelor din compoziţia merişoarelor de munte, efectul de prindere a bacteriilor patogene pe ţesuturi este "ca nuca-n perete''.
* Acţiunea antibacteriană şi antibiotică a merişoarelor de munte începe cu cavitatea bucală, unde împiedică instalarea bacteriei Streptococcus mutans, care degradează dinţii. Aceasta este o bacterie care consumă zaharuri pe care le converteşte într-un acid care atacă smalţul dinţilor. De asemenea, merişoarele de munte împiedică formarea tartrului şi apariţia bolii parodontale, boală care, la rândul ei, reprezintă un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
* Infecţiile bacteriene ale faringelui şi căilor respiratorii sunt blocate de acţiunea antibiotică naturală a merişoarelor de munte.
* Bolile intestinale, bacteriene şi inflmatorii pot fi stopate eficient prin consumul de merişoare de munte.
* Cea mai cunoscută calitate a merişoarelor de munte este combaterea eficientă a infecţiilor urinare atât la adulţi, cât şi la copii. De obicei, infecţiile urinare apar atunci când anumite bacterii din urină (în special bacteria Escherichia coli) depăşesc nivelul normal, provocând probleme care pot duce până la cistite sau afecţiuni ale prostatei. După doar două ore de la ingestia merişoarelor de munte, bacteriile care cauzează infecţia sunt destabilizate, iar acţiunea de distrugere a lor continuă cca 10 ore, după care se impune ingestia unei noi doze de merişoare. Tratamentul continuă până la dispariţia totală a simptomelor. În paralel, trebuie căutate cauzele care conduc la infecţia urinară.
Acţiunea antiinflamatoare
Medicina tradiţională suedeză foloseşte merişoarele de munte pentru tratarea inflamaţiei, a durerilor reumatismale, a artritei, a pietrelor la rinichi şi a febrei. Cercetătorii Tunon H., Olavsdotter C. şi Bohlin L. demonstrează, într-un studiu publicat în anul 1995, că merişoarele de munte au certe calităţi antiinflamatoare. Micuţele fructe de merişor de munte sunt un medicament antiinflamator perfect, graţie conţinutului mare de flavonoide.
Acţiunea antioxidantă şi anticancerigenă
Merişoarele de munte sunt plasate de specialişti în topul fructelor cu conţinutul cel mai mare de antioxidanţi. Aceştia ne pot proteja organismul de radicali liberi, care, se ştie, dau naştere la boli cronice, dar şi la boli grave, precum cancerul şi leucemia.
Legat de acest aspect, epidemiologii au recunoscut că ratele de cancer de sân sunt mai mici în ţările în care sunt consumate în mod regulat merişoare de munte. De asemenea, cercetătorii americani au constatat că substanţele active din merişoarele de munte pot induce apoptoza (moartea) celulelor canceroase aferente leucemiei.
Acţiunea antidiabetică
Pornind de la utilizarea tradiţională a merişoarelor de munte pentru tratarea diabetului tip 2, cercetătorii de la Universitatea din Montreal au efectuat un studiu, publicat în anul 2014, cu privire la efectele fructelor de merişor de munte asupra bolii. S-a constatat că merişoarele de munte au îmbunătăţit absorbţia glucozei în celulele musculare, au scăzut semnificativ glicemia şi au ameliorat steatoza hepatică prin scăderea nivelului trigliceridelor hepatice. Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au demonstrat că merişoarele de munte, adăugate în dieta zilnică, diminuează glicemia, stabilizează insulina şi contribuie la slăbit.
Acţiunea de întinerire a organismului feminin
Merişoarele de munte sunt recomandate pentru curăţarea deşeurilor depuse pe ţesuturile aparatului uro-genital şi sunt recunoscute pentru menţinerea tinereţii feminine. Studiile medicale din ultimii ani confirmă faptul că merişoarele de munte sunt eficiente în tratarea fibroamelor şi chisturilor ovariene. În cazul tulburărilor de menopauză şi postmenopauză, intervine quercitina din merişoare, care este un fitohormon cu însuşirea de a acţiona la fel ca estrogenul din organismul feminin, dar fără efecte secundare. Sunt astfel înlăturate simptomele specifice menopauzei (bufeuri, tulburări nervoase, transpiraţii nocturne), precum şi demineralizarea sistemului osos (osteoporoza).
Flavonoidele din merişoarele de munte participă intens la întârzierea procesului de îmbătrânire celulară şi la reînnoirea sănătoasă a ţesuturilor, prin efectul lor puternic antioxidant. Funcţia detoxifiantă şi regeneratoare a merişoarelor de munte are efecte pozitive asupra tenului, care devine mai curat şi mai sănătos.
Merişoare de munte sub formă de pulbere mineralizată
Convinşi de efectele binefăcătoare ale merişoarelor de munte, ne întrebăm, pe bună dreptate, de unde şi cum putem să le luăm. Cel mai bine ar fi să le căutăm în natură, la munte, şi să le mâncăm crude. Din păcate, am avea la dispoziţie doar câteva săptămâni pe an. Pe de altă parte, ne-am îndepărtat atât de mult de natură, încât ne imaginăm că alimentele noastre cresc în supermarket. Ce-i drept, oferta acestor spaţii comerciale este bogată, inclusiv în merişoare. Găsim aşa-zisul suc natural de merişoare, care este diluat cu fructoză, pentru a transforma gustul acrişor, natural al merişoarelor, într-un lichid dulce, cu urme de merişoare. Despre aditivi, să nu mai vorbim! Găsim şi merişoarele americane, despre care am scris deja...
Gândindu-ne la toate astea, noi am conceput pulberea mineralizată de merişoare, culese din flora sălbatică a Munţilor Apuseni, un produs inovativ, natural 100%, fără adaosuri de substanţe chimice de sinteză.
Se ia cu linguriţa, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. În fiecare linguriţă de pulbere se ascunde savoarea şi puterea dătătoare de sănătate şi tinereţe a merişoarelor din munţii noştri.
GEORGIANA CĂUCEAN
consilier nutriţie Alimente geriatrice - SRL, Poiana Horea, tel.: 0729/66.81.08, e-mail: info@alimente-geriatrice.ro, www.alimente-geriatrice.ro