Ulciorul
Ce înseamnă?
Este vorba despre un furuncul mic, apărut lângă foliculul unei gene de pe pleoapă, cauzat, de cele mai multe ori, de stafilococul auriu.
Cum se tratează?
De cele mai multe ori, se vindecă singur. Ajută mult compresele cu apă caldă, aplicate timp de 10 minute, de 2-5 ori pe zi. Dacă buba se sparge, secreţiile trebuie curăţate cu un colir antiseptic. Dacă nu dispare timp de o săptămână, trebuie să consultaţi un oftalmolog. Acesta o să vă prescrie o pomadă antibiotică, ce va fi aplicată timp de şapte zile. Dacă nu se vindecă, se va scoate geana cu foliculul infectat.
Eczema pleoapelor
Ce înseamnă?
De cele mai multe ori, este vorba despre o eczemă de contact, cauzată de un produs pus pe pleoape sau în ochi: machiaj (fard, rimel) sau colir (contra conjunctivitei). Pielea pleoapelor se irită tare şi se înroşeşte, se usucă, căpătând uneori un aspect încreţit şi umflat. În plus, apar şi mâncărimi puternice.
Cum se tratează?
Suprimând cauza. Doamnele nu se vor mai machia şi, în cazul în care eczema începe să dea înapoi, se va opta pentru un machiaj hipoalergenic, de vânzare în farmacii. În prezent, împotriva conjunctivitei şi glaucomului există coliruri fără substanţe de conservare, limitând riscul reacţiei alergice. Pentru a linişti mâncărimile, farmacistul poate să vă prescrie şi un antihistaminic sub formă de comprimate. Dacă edemul persistă mai mult de 24 de ore, cel mai bine este să mergeţi la un oftalmolog sau un dermatolog.
Canalul lacrimal înfundat
Ce înseamnă?
O blocare sau strangulare a pereţilor canalului lacrimal, după o conjunctivită virală sau un traumatism, de exemplu. Acest canal adună lacrimile de la colţurile ochilor şi le evacuează în nas. Dacă se înfundă, lacrimile nu mai curg, sacul lacrimal se umflă şi riscă să se infecteze. Drept urmare, ochiul lăcrimează în permanenţă şi doare.
Cum se tratează?
Când canalul nu este obstrucţionat în totalitate, chirurgul va folosi o sondă pentru a-l lărgi, sub anestezie generală foarte scurtă (3 minute). Când canalul este înfundat, chirurgul va face o scurtătură, perforând osul nasului, pentru a crea o nouă comunicare. Această intervenţie are nevoie de o anestezie generală mai lungă (30 de minute), făcută de cele mai multe ori în colaborare cu un chirurg ORL-ist.
Ce înseamnă?
Aceste anomalii destul de frecvente sunt de multe ori legate de vârstă. Tendonul care menţine pleoapa (cea inferioară în general) se destinde. În momentul acela, ea se întoarce spre exterior (ectropion) sau spre interior (entropion).
Dacă este vorba despre un ectropion, marginea roşie interioară a pleoapei este vizibilă, iar ochiul lăcrimează.
Dacă este un entropion, genele se freacă de cornee şi este foarte neplăcut şi dureros. În timp, această iritaţie riscă să provoace o ulceraţie, uneori chiar o perforare a corneei.
Cum se tratează?
Printr-o mică intervenţie, mai mult sau mai puţin urgentă, în funcţie de jenă şi de riscul pentru ochi. Practicată de un chirurg oftalmolog, sub anestezie locală, ea durează între 10 şi 15 minute şi constă în legarea tendonului de os. În perioada de după operaţie, este bine să vă protejaţi corneea cu coliruri antiseptice sau o pomadă cu vitamina A.
Rozaceea palpebrală
Ce înseamnă?
O inflamaţie a marginii pleoapelor, destul de frecventă, al cărei mecanism nu este foarte bine cunoscut, şi care este cauzată de proasta funcţionare a glandelor lui Meibomius. Seamănă cu o conjunctivită, provocând arsuri, înţepături şi depuneri gălbui la nivelul genelor.
Cum se tratează?
Tratamentul medical constă în cure regulate de antibiotice, luate pe cale orală. Se utilizează şi pomezi antibiotice locale, în caz de suprainfecţie. Dar acestea nu tratează cu adevărat cauza. De asemenea, o igienă cotidiană o zonei respective este esenţială. Ea constă în înmuierea glandelor, aplicând comprese cu apă caldă pe pleoape şi efectuând mici masaje în zona genelor. Se curăţă şi marginea pleoapelor cu loţiune oculară sau cu bitter suedez diluat.
Ptoza palpebrală
Ce înseamnă?
Este vorba despre căderea uneia sau ambelor pleoape superioare, care acoperă ochiul şi jenează mai mult sau mai puţin vederea. Defecţiunea poate fi cauzată de o mică anomalie din naştere (ptoză congenitală), unei probleme neurologice, sau unei slăbiri a muşchiului. Dar de cele mai multe ori, de vină e vârsta: fibrele musculare cedează, iar pleoapa coboară.
Cum se tratează?
În cele mai multe dintre cazuri, prin chirurgie. Fie se scurtează muşchiul ridicător al pleoapei, fie se fixează pleoapa de muşchiul frontal. În caz de ptoză cauzată de vârstă, muşchiul este ancorat cu ajutorul unei benzi fibroase care asigură rigiditatea pleoapei. Intervenţia, care durează un sfert de oră, are loc sub anestezie locală, trecând printr-un pliu al pleoapei, pentru a nu se vedea.
Salazionul
Ce înseamnă?
Este vorba despre o leziune frecventă, care provoacă o tumefiere a pleoapei. Una dintre glandele lui Meibomius (din apropierea genelor), producând sebumul lacrimilor, se înfundă şi formează un chist. În cazul în care se infectează, se umflă tare şi devine foarte dureros.
Cum se tratează?
Se prescrie o pomadă care asociază un anti-inflamator (corticoid) şi un antibiotic ce trebuie aplicată de 1-2 ori pe zi, timp de 2-3 săptămâni. Se recomandă şi comprese cu apă călduţă, aplicate timp de 10 minute, de 2-3 ori pe zi. Dacă infecţia persistă, o mică incizie, sub formă de anestezie locală în interiorul pleoapei, permite evacuarea glandei.