Ingrediente (pentru 2 porţii): 500 g ardei gras, 2 cepe, 2 căţei de usturoi, 200 g brânză telemea (mai uscată), 1-2 linguri smântână, 1 crenguţă de cimbru proaspăt sau uscat, 1 lingură de untdelemn fin, 1 l de apă fiartă cu concentrat de carne de vacă (Maggi sau Knorr), 3 linguriţe de boia dulce, puţin piper măcinat, sare.
Mod de preparare: * Se spală ardeii, se curăţă de seminţe şi nervuri şi se taie în lamele. Se curăţă ceapa şi usturoiul şi se toacă mărunt. * Se încinge uleiul într-o oală, se căleşte ceapa, apoi usturoiul şi cimbrul (cui îi place, poate să pună în loc de cimbru tarhon) la foc potrivit, amestecând întruna. Se adaugă ardeii şi se călesc şi ei, amestecând în continuare. * Se toarnă în oală concentratul de supă, gata fiert, şi se lasă să dea un clocot. Se adaugă boiaua, piperul şi sarea şi se lasă să fiarbă la foc potrivit circa 10 minute, până ce se înmoaie ardeii. * Între timp, se taie brânza cubuleţe. Când supa e gata, se serveşte în farfurii fierbinţi, se presară deasupra cubuleţele de brânză şi se adaugă (după pofta inimii) smântână. Timp de preparare: 30 de minute.
Roşii cu cartofi la tigaie
Ingrediente (pentru 2 porţii): 50 g slăninuţă afumată, 1/2 kg de cartofi curăţaţi şi tăiaţi pentru prăjit (cartofi pai), 100 g telemea sau caşcaval, 6 ouă, 2 roşii, sare, piper, 1/2 legătură de pătrunjel.
Mod de preparare: * Se prăjeşte slăninuţa într-o tigaie (fără untdelemn) până ce devine crocantă, apoi se scoate. Se pun la prăjit cartofii în untura lăsată, peste care - la nevoie - se mai adaugă puţin untdelemn. * Se amestecă ouăle cu brânza rasă, se gustă de sare şi de piper. * Se spală roşiile, se opăresc şi se curăţă de pieliţă, apoi se taie în bucăţele mai mici. * Se toarnă masa de ouă cu brânză peste cartofi şi se pune să se prăjească. Deasupra se aşază roşiile şi bucăţelele de slăninuţă prăjită. Se lasă pe foc mijlociu, vreme de 8-10 minute, acoperite cu un capac. La masă, se presară deasupra pătrunjel tocat. Timp de preparare: 30 de minute.
Pui cu iaurt
Ingrediente (pentru 4 porţii): 1 căţel de usturoi, 250 g iaurt, 1 lingură de bulion, 2 linguri de untdelemn, sare, piper, un vârf de cuţit de paprika dulce, 1 legătură de mentă, 2 copane de pui. Pentru sos: 250 g iaurt, 1 lingură de suc de lămâie, 1/2 legătură de mentă.
Mod de preparare: Se zdrobeşte căţelul de usturoi şi se amestecă cu iaurtul, bulionul, untdelemnul, condimentele şi jumătate din legătura de mentă tocată. Se toarnă peste copanele crude şi se lasă să se marineze o oră. * Se scot bucăţile de pui din marinată şi se prăjesc în cratiţa cu ulei, sare şi puţină apă, până ce se rumenesc. Pentru sos: se amestecă iaurtul cu sucul de lămâie, sarea, piperul şi restul de mentă tocată. Se serveşte alături de pui. Timp de preparare: 35 de minute (fără timpul de marinat).
Tort de prune
Ingrediente (pentru 12 bucăţi): 1 kg de prune bistriţene (care se desfac de pe sâmbure), 7 linguri de zahăr, o bucăţică de scorţişoară, o cuişoară, 30 g praf de copt, 2 blaturi de tort din comerţ, 500 ml frişcă, 4 foi de gelatină, 100 g migdale.
Mod de preparare: * Se spală prunele, se taie în două, li se scot sâmburii. 12 jumătăţi se pun deoparte. Restul se fierb cu 5 linguri de zahăr, scorţişoara şi cuişoara într-un sfert de litru de apă, vreme de 5 minute, apoi se strecoară. Lichidul se amestecă cu praful de copt, se lasă să se răcească, apoi se întinde pe unul din blaturi. * Fructele se aşază deasupra, într-un strat uniform. Se ia jumătate din frişcă (gata bătută, dulce) şi se amestecă cu gelatina înmuiată şi dizolvată. Se întinde peste stratul de prune. * Se aşază al doilea blat. Se decorează deasupra cu cele 12 jumătăţi de prune, frişca şi câteva migdale pisate (nu este obligatoriu). Se bagă la rece o oră.