- Centenarul primului război mondial are în Dobrogea amintiri tragice. Dar şi întâmplări sublime! Multele naţii ce au trăit acolo ca-ntr-o pace a Raiului, fără să ţină cont de neam şi religie, au făcut pentru România gesturi uluitoare de curaj. Nu doar că s-au înrolat în oastea română, dar au dovedit în lupte un sacrificiu inexplicabil. "Noi suntem români!", au strigat într-un glas... E plină Dobrogea de mormintele şi monumentele părăginite ale acestor oameni, despre care se ştie azi prea puţin. Astfel e şi povestea lui Talip Talip, musulmanul martir, datorită căruia Marele Pod de la Cernavodă mai există azi -
Geamia cu ferestre albastre
"Eşti prietenul meu, fratele meu. Mi-ai salvat ţara!...". Vorbele astea îi răsună şi acum în minte lui Talip Talip, păstrate în familia sa de turci veniţi acum un veac jumătate pe pământuri dobrogene. "De azi înainte eşti fratele meu...", îi spunea regele Ferdinand străbunicului său, pe care îl chema tot Talip Talip, în timp ce-i punea pe surtucul de musulman cea mai înaltă decoraţie a României. Sunt 102 ani de atunci. Au trecut vremurile peste oameni... Talip este la rându-i bătrân. Stă singur în geamia lui seculară, cu uşi şi ferestre albastre, în care intră turci tot mai puţini. Acolo îl găsesc. În pridvorul care arată ca o odaie tihnită de casă bătrânească, citind, total absorbit, dintr-o carte sfântă, cu slove arabe. Nici nu mă auzise când am intrat. O lumină portocalie taie încăperea în fâşii ce se adună parcă dinadins spre masa aceea albă, cu Coranul deschis. Talip poartă fes, ca-n fiecare zi a vieţii lui. Chipul asiatic i-e înroşit de vânturile stepei dobrogene. Ochii - două tăieturi încordate într-o sobrietate aproape mânioasă cu lumea de azi, în care nu se mai nasc eroi, nici măcar oameni apţi să urmeze nişte principii. De 50 de ani e imam în oraşul Măcin. Preot, conducător al geamiei şi al întregii comunităţi musulmane. Şi românii îl respectă, îl admiră pentru viaţa lui virtuoasă, fără vicii şi minciună, dar mai ales fiindcă nu şi-a părăsit ţara, în pofida multor suferinţe prin care a trecut aici. O jumătate de veac doar în locul ăsta a stat. Încă de la 21 de ani, de când a absolvit şcoala teologică musulmană. N-a avut ce face: a trebuit să fie exemplu. Nu s-a atins de alcool, tutun, n-a fost surprins pizmuind sau înjurând niciodată. Când eşti imam, eşti model. Aşa-l învăţaseră străbunicul Talip, bunicul Achif, aşa l-a rugat şi tatăl său, Mehmed, cu limbă de moarte: "Băiatul meu, precum ştii, noi am luptat în războaie şi am avut în familie mari necazuri. Du-te la Seminar, fă-te imam şi, după moartea noastră, tu te vei ruga pentru sufletele şi păcatele noastre...". Toţi aceşti trei bărbaţi au fost eroi martiri ai României în războaiele mondiale şi-n timpul comunismului.
Străbunicul Talip
Afară sunt 40 de grade. Nu se aude nicio şoaptă, nicio adiere nu simţi. Aerul apasă ca o povară. Talip se trage din lumina ferestrei şi începe să-mi povestească rar, apăsat, de la adăpostul umbrelor. Acel străbunic salvator a venit în Dobrogea cu osmanlâii încă înainte de războiul din 1877. "Talip Talip n-a fost născut aici. A fost cel dintâi venit din familia noastră. «Dede» (bunicul) al meu zicea că era un om scundac dar vânjos, parcă înnăscut să fie conducător de oameni. Şi foarte bogat. 76 de hectare de pământ, 49 de kilograme de aur, gospodărie, conace, cai, vite... Dar stăpânea averi şi mai mari în Sofia, în Bulgaria, acolo trăiau multe din neamurile lui, veri, unchi. Se stabilise în satu' Măgura, la hotar cu Bulgaria, care pe atuncea se chema Docuz Agaç ("Nouă copaci"). Sat complet islamic. Mulţi turci, ba şi arabi din Siria, din ăia cu pielea neagră-neagră. Până la Primul Război Mondial, toţi au plecat din sat. Toţi! A mai rămas doar străbunicu'. Ultimul musulman! N-a vrut să plece, domnule. Frate cu românu' era. A fost un filantrop, a ajutat cu bani multe familii de români nu doar aşa, ca pomană - le-a făcut case, le-a trimis pe banii lui copiii la studii. A sprijinit şi mulţi turci cu bani, să se strămute în Turcia. Da' el n-a vrut să se ducă. Zicea mereu: «Sângele de român e un sânge dulce! E sângele cel mai apropiat de om din toţi oamenii!». Vorba asta a luat-o şi bunicu'. N-au vrut. Au ales să moară sau să sufere pentru ţara asta...".
Cuţitul bulgăresc
Românul are sânge dulce... Asta crede şi Talip cel de azi. A vorbit cu mulţi români din satul Măgura, care-l divinizau pe străbunicul său. Şi bunicul Achif a fost martor al evenimentelor din 1916, era bărbat în toată firea atunci. A căutat la Arhivele Naţionale din Constanţa, a citit mult despre secretele Primului Război, ca să poată pune faptele cap la cap. Un război straniu aici, în Dobrogea, unde trăiau oameni de atâtea naţii, toţi înrolaţi benevol în oastea română... Românii intraseră cu Anglia, cu Franţa... Nemţii, cu bulgarii şi turcii, mult mai puternici. Concluzia clară: serviciile secrete bulgare l-au recrutat pe Talip Talip încă înainte ca România să intre în război, sub şantajul că, dacă nu va colabora, i se vor confisca toate averile din Sofia. "Străbunicu' era un om cu influenţe, ştia cam tot ce mişcă prin Dobrogea. La început, bulgarii nici nu i-au zis cu ce intenţie l-au racolat. Abia înainte de a începe războiul, i-au spus că misiunea lui e să arunce în aer marele pod de 3 km dintre Feteşti şi Cernavodă. Că îi vor trimite o echipă de specialişti bine antrenaţi, cu arme, dinamită, tot-tot-tot. El trebuia să îi găzduiască, să-i îndrume spre pod, să-i pună în legătură cu alţi oameni. Nu i-au dat de ales. Bulgarii au fost nemiloşi cu turcii şi românii din Dobrogea. Au tăiat de vii civili, au violat fetiţe, chiar şi de 6 ani. Erau mânioşi că pierduseră Cadrilaterul în 1913. Lui Talip i-au zis aşa: «Faci treaba asta cu Podul şi te lăsăm în pace. Nu-ţi luăm bogăţia, o să fii protejatu' nostru. Dacă n-o faci, te distrugem». Sunt sigur că dac-ar fi zis nu, poate că l-ar fi ucis chiar atunci".
Un rege la curtea lui Talip
"Cred că a fost o sfâşiere în sufletul străbunicului. El era om de afaceri, ştia ce însemnătate are Podul ăsta. Fusese personal la inaugurarea lui, din 1895, de către Carol I, care plătise 35 de milioane lei aur pentru construcţie. Singura cale de trecere pe uscat dinspre Europa spre Orient la porturile noastre de la mare. Un obiectiv strategic capital! Fără el, românii n-ar fi rezistat în război, n-ar fi avut cum aduce trupe şi muniţii. Podul ăsta internaţional al lui Anghel Saligny făcea deja parte din istoria naţiei române. Şi-acuma-i considerat unul dintre cele mai frumoase poduri metalice din lume. Un simbol al României!... Talip a mai avut timp o săptămână până la explozie, să ia o hotărâre. Era februarie, 1916. A luat doi oameni de-ai lui de bază, turci, le-a dat doi cai şi a făcut o scrisoare în limba arabă. Nu le-a zis ce-i în scrisoare, ca să n-aibă şi ei necazuri după aia. Într-o seară, i-a luat deoparte şi le-a zis aşa: «Băi, voi o să mergeţi la Negru-Vodă, de-acolo treceţi la Amzacea, unde vă aşteaptă nişte oameni de-ai mei. Acolo schimbaţi caii! Că-i omăt şi nu rezistă. Pe urmă plecaţi spre Topraisar, ajungeţi la Cumpăna şi de acolo la Constanţa. Mergeţi la comandamentul cutare, la ofiţerul cutare şi prezentaţi scrisoarea. Până atunci n-o deschideţi, n-o arătaţi la nimeni! Aţi înţeles?!». La Constanţa, scrisoarea a fost tradusă din arabă şi a fost înştiinţat de urgenţă chiar Maiestatea Sa, regele Ferdinand. A venit el însuşi la Cernavodă. Regimentul său de soldaţi a capturat comando-ul bulgar chiar acolo, lîngă pod. Pe urmă, regele a trecut şi prin Măgura, acasă la Talip. Asta a văzut cu ochii lui şi bunicu' meu, cum l-a decorat în curtea casei cu «Ordinul Mihai Viteazu» şi i-a zis: «Dragu' meu, pentru fapta asta a dumitale, Coroana a hotărât să-ţi dea în proprietate 100 de hectare de pământ, oriunde vei voi aici, în jurul satului! De-acuma înainte, tu eşti fratele meu...». Talip l-a ascultat şi s-a exprimat aşa: «Să trăiţi, Măria Ta, mă scuzaţi, mie nu-mi trebuie atâta, am deja 76 de hectare. Eu am făcut asta pentru ţară, nu pentru avere. Dacă insistaţi, daţi-mi doar 50. Dar am şi eu o doleanţă: din satul Măgura până la raionul Negru-Vodă să ne faceţi şi nouă drum pietruit, că mi-e jale de românii mei. E tare clisos, n-avem cum căra grânele, iarna nu putem duce bolnavii la spital nici cu calul. Mor mulţi. Şi vă mai rog ceva, dacă puteţi 'mneavoastră: satul nostru să-l faceţi comună, s-avem şi noi aicea un post de jăndari, un post sanitar... Eu sunt aici sigurul turc, nu-mi trebuie pentru ai mei. Da' românii întâmpină mari dificultăţi». Regele a zis: «Cum să nu pot?! Tu, Talip, mi-ai scăpat ţara!»".
Într-adevăr, Regele s-a achitat de aceste promisiuni. Talip a primit "tapî" (act de proprietate) cu sigiliu regal pentru cele 50 de hectare. Bătrânii din Măgura îi spun şi azi drumului spre Negru-Vodă "Drumul lui Ferdinand", iar aşezarea a devenit comună, chiar în anul 1916 - cu dispensar, şcoală, poştă - chiar dacă azi a ajuns doar un loc aproape total părăsit şi ruinat.
Ars de viu de bulgari
Pericolul însă abia acum începea. Decorarea lui Talip Talip n-a fost popularizată, iar militarii români i-au promis protecţie faţă de spionajul bulgar. România se pregătea să intre şi ea în război, împotriva armatelor germano-bulgare. "Timp de trei luni, străbunicu' şi-a văzut de treabă, n-a mai plecat în Bulgaria, la afacerile lui. Straniu, nu l-a căutat nimeni. Pe ascuns, mai primea veşti de la verii din Sofia: «Staţi liniştiţi acolo, că aicea bulgarii-s nebuni, se răzbună pe tot ce-nseamnă român!». Abia după trei luni, a îndrăznit să se ducă. S-o fi gândit că poate bulgarii au uitat, sau, cine ştie, poate chiar au crezut că nu el a trădat. Eu cred însă că a ştiut de la început ce-l aşteaptă. A avut şansă să plece în Turcia, până se liniştesc apele. N-a vrut. L-au luat chiar când a intrat în Sofia. Parcă îl aşteptau!... L-au legat de mâini şi picioare şi au jucat hora pe el! Pe urmă l-au luat şi l-au aruncat într-un cuptor unde era focul mocnit, jar incandescent, aşa. Ca să ardă de viu în faţa lor. Mai mult, au publicat în gazete poza lui, pe care scria: «Încă un trădător al neamului, care şi-a meritat pedeapsa cu moartea!». I-au confiscat toată averea pe care o avea în Sofia. Nu mai aveau nicio limită. Ne urau, mai ales pe noi, dobrogenii. Rudele noastre de acolo ne-au trimis o ultimă scrisoare. Înăuntru era doar un ziar, cu moartea lui Talip. Atât. Bunicul Achif n-a putut scoate un cuvânt vreo două săptămâni. S-a înrolat pe front, deşi era prea în vârstă pentru luptă. S-a bătut pentru ţară şi Unire. până la Mărăşeşti-Oituz. La aflarea veştii morţii lui Talip, românii din Măgura au plâns trei zile şi nopţi. Au ţinut doliu toţi, în toate satele, ca după un mort creştin".
Şterşi din istorie
Pentru a-şi stăpâni emoţia, strănepotul Talip pleacă să-mi aducă trei fotografii înrămate. Una interbelică, în care monumentul eroilor turci din Măcin încă se afla aici, în faţa geamiei, ulterior a fost mutat la primărie, şi comuniştii au spart de pe el toate numele musulmane. În alta se vede şi minaretul unei a doua moschei, pe care au dărâmat-o tot comuniştii. Iar cea de-a treia este o listă înrămată, cu doar vreo 22 de nume de eroi turci ai Primului Război, plecaţi din Măcin. Singurele nume pe care imamul le-a mai putut recupera de la autorităţi. "Dar au fost mult mai mulţi. Au fost şterşi din istorii, de pe monumente, nu li se mai găsesc mormintele prin cimitire. Şi totuşi încă sunt mulţi. Fiecare aşezare turcească încă mai are asemenea liste. Sunt cimitire ale eroilor turci la Brăila, Slobozia, Bucureşti... Anul trecut, de Ziua Eroilor, m-au chemat şi pe mine să slujesc aici, la monument. Mai erau doi preoţi tineri ortodocşi, cu patru dascăli cântăreţi. Eu am fost singur. Când am început să cânt, în arabă, tot Măcinul a plâns, vă spun! Poate şi fiindcă oamenii ştiau câtă suferinţă a fost în familia mea... Sau numai au simţit, cumva. Veneau la mine creştinii şi mă strângeau în braţe. Şi-mi ziceau: «Dintre toţi, dom' părinte, dumneata ai cântat cel mai frumos!...»".
România, iubire veşnică
Privind practic lucrurile, până la urmă, cam degeaba a luptat străbunicul Talip pentru România Mare. Degeaba a fost decorat şi tatăl Mehmed în Războiul al Doilea, după ce a ajuns cu frontul până la Budapesta. Drept "răsplată" pentru eroismul lor, imediat după război, au venit comuniştii care le-au luat totul. "126 de hectare de pământ, 49 kilograme de aur, gospodărie, conace, tractor, batoză, 50 de cai, 60 de capete de vită", enumeră strănepotul din documentele familiei. Toată averea străbunicului. Nimic n-au recuperat din toate astea, până azi. I-au batjocorit, i-au alungat din sat "cu domiciliu forţat, doar cu hainele de pe ei, fără lingură şi furculiţă", au fost nevoiţi să se ascundă prin păduri în 1948, chiar când mama lui Talip era însărcinată cu el. Pe bunicul Achif nu l-au mai luat la închisoare, că era prea bătrân - în '49, avea deja 80 de ani. Dar l-au luat pe cel mai mare dintre cei 7 copii ai lui: Mehmed, tatăl omului din faţa mea. L-au băgat în lagărul de exterminare de la Râmnicu Sărat, unde a fost coleg de celulă cu Corneliu Coposu, apoi, efectiv, l-au exclus din societate, nelăsându-i nicio posibilitate de a obţine un loc de muncă. Şi Talip a avut dosar prost, ca fiu de moşieri. După terminarea Seminarului, l-au trimis acolo unde era cel mai greu din Dobrogea - tocmai în nord, la Măcin, la o moschee ruinată, ce nu mai avusese imam de 20 ani. "Politic m-au dus aici. Au zis: «Îl trimitem p-ăsta colo, sigur o să plece şi o să ajungă la golănie». Da' uite, n-am plecat nici după 50 de ani. Puteam să plec de atunci, mă rugau rudele mele din Turcia, îmi promiteau bani, tot. N-am vrut. Am în suflet ceva pentru România, oricât rău mi-a făcut. Iubesc oamenii de aici. Toţi turcii Dobrogei au trăit mereu în prietenie cu românul. Când am ajuns în Măcin, eram aproape copil. Singur, neajutorat. Am găsit imediat sprijinul a nişte prieteni, mulţi dintre ei creştini. Mi-au oferit bani, găzduire, cuvinte bune. Eram ultima generaţie de imami, căci din '65, comuniştii au desfiinţat toate seminariile musulmane. Localnicii au zis: «Dacă pleci şi dumneata, o să fie dezastru. O să se prăbuşească şi moscheea asta, care-i un monument şi simbol al Măcinului. Şi alt preot nici nu vom mai avea...»".
Aşa că n-a plecat. S-a apucat singur să repare geamia. Ştia meserii de la tatăl Mehmed: tâmplărie, zidărie, fierărie... Îşi aminteşte cum în '69, totul era spart şi răvăşit. Clădirea n-avea nici ferestre, acoperişul era crăpat, îşi făcuseră cuib înăuntru rândunelele şi cucuvelele. Făcea şi pe muezinul, urcând zilnic de cinci ori în minaretul ascuţit, pentru a chema oamenii la rugăciuni. Văzându-l, localnicii au început să se apropie. S-a căsătorit cu blânda turcoaică Leman şi au avut doi băieţi, care le sunt aproape mereu. Numele lor sunt Mehmed şi Talip. Ultimul Talip... S-au gândit că măcar de acolo, de Sus, eroii familiei se vor bucura pentru numele acestea....
Cam 400 de turci mai trăiesc azi în Măcin, majoritatea săraci. Mulţi bătrâni, abia mai pot ajunge vineri la biserică. Talip îmi mărturiseşte că, chiar de-ar rămâne numai unul singur, el tot va sluji mai departe, pentru acela. Nu se sfieşte să poarte pe stradă turbanul alb cu creştet vişiniu, de imam, nici veşmântul cel lung şi negru, preoţesc. Lumea nu-l arată cu degetul, toţi îl cunosc şi-l respectă. În cele din urmă ne deschide şi uşile dinăuntru, ce duc spre sala rugăciunii. Azi fusese o pomenire, încă se mai păstrează în aer un miros ca de tămâie. O linişte binefăcătoare învăluie colonadele albastre ale balcoanelor, pereţii groşi, vopsiţi tot în albastru, pernele pe care abia au stat credincioşii sau acel "nimbar" cu perdeluţe şi scări, în vârful cărora slujeşte imamul la sărbătorile mari. E curăţenie desăvârşită, mult mai răcoare decât afară. Geamia "Mestan Aga", monument istoric vechi de două veacuri, singura din ţară făcută în întregime din lemn, a reuşit să supravieţuiască prin puterea unui singur om. Până la urmă, şi el tot un fel de erou... "Nu mi-am dorit nimic mai mult în viaţă decât geamia asta", mai zice la final Talip Talip. "Şi să-mi cinstesc strămoşii, locul unde m-am născut. Vin oameni la mine să îmi ceară sfaturi, creştini şi musulmani deopotrivă. Aşa, ca la un om bătrân. Eu mă rog pentru toţi. Aici, la sfârşitul slujbei, am mereu o rugăciune pe care-o zic: «Biz yaşadimiz Türk millet Romanya Cumhuriyetini bütün afatlardan, zelzelerden, ianginlardan, şu baskinlariondan, kurakliklardan, düşmanlardan, hücumdan sen koru ya Rabbim...». Pe scurt, ar fi cam aşa: «Trăind în ţara română, noi, turcii, ne rugăm ca acest pământ să fie apărat de duşmani şi de cele rele. Aşa să ne apere Allah». Aşa spun. Ca pe o datorie. Pe urmă mai spun: «Amin»".