Primejdia populistă
"Eşecul - previzibil - al programului de guvernare al alianţei PSD-ALDE (cu efecte dezastruoase asupra impactului lor electoral, numai PSD-ul pierzând 10-15% dintre potenţialii alegători) a neliniştit profund cercurile de stânga ale clasei politice româneşti, inclusiv grupurile de intelectuali de aceeaşi orientare ideologică."
Citeste tot articolul
Săptămâna 8-14 iunie
Prieteniile sunt puse la încercare tot mai mult pe parcursul acestui interval. E greu de specificat o cauză, scenariul şi regia situaţiilor care se ivesc: au fost puse la punct de destin. Probabil că n-ar trebui să ne bazăm prea mult pe prieteni, pentru că, odată dezmăgiţi, va fi greu să depăşim momentul. Sau se poate ca noi să ne grăbim cu promisiuni pe care n-avem cum să le onorăm.
Citeste tot articolul
Centenarul bâlbelor
"Mai e puţin şi trecem de jumătatea anului care marchează centenarul Unirii, şi nimic memorabil, cât de cât pe măsura celor care s-au jertfit pentru marele proiect naţional, nu va rămâne de pe urma României lui 2018. E foarte posibil ca nici măcar Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia să nu fie gata până pe 1 Decembrie."
Citeste tot articolul
România - lider mondial în apicultură - IOAN BOGORIN: "Albina carpatină stă foarte bine! "
"Într-adevăr, Sindromul Dispariţiei Coloniilor de Albine este un fenomen foarte grav, care afectează albinele din întreaga lume, în special pe cele din America şi Europa centrală. În mod aparent inexplicabil, apicultorii se confruntă cu o dispariţie fulgerătoare a albinelor: stupul se goleşte de lucrătoare, acestea lăsând în urmă puietul, stocul de hrană, regina şi câteva doici. Nu se găsesc cadavre în jurul stupului, nu există o cauză clară a fenomenului, ai zice că e o poveste cu extratereştri."
Citeste tot articolul
"Cum să scap de bulimie?"
"Vă rog să mă ajutaţi şi pe mine cu un sfat. În urmă cu aproape trei ani mi-am pierdut mama. Aveam 17 ani şi Dumnezeu mi-a luat-o tocmai când aveam mai mare nevoie de ea. Am făcut o depresie, am slăbit mult, apoi m-am îngrăşat şi mai mult. Simţeam încontinuu nevoia să mănânc dulciuri, apoi mă apucau remuşcările şi mergeam la toaletă să mă forţez să vomit."
Citeste tot articolul
"Fetiţa mea are trichomonas şi face cârcei"
Doamna Cristof, cârceii sunt de obicei o manifestare a lipsei de calciu. Reţeta trebuincioasă este următoarea: o cană mare se umple cu grâu (spălat în prealabil de 9 ori, întocmai ca la colivă) şi se pune într-o cratiţă, peste care se toarnă 4 căni (de aceeaşi măsură) cu apă.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru TATIANA POPESCU, F. AS nr. 1117 - "Caut tratamente alternative pentru melanom malign"
"Melanomul malign apare pe piele sau pe mucoase. Este o tumoră a sistemului pigmentar şi poate fi superficial sau nodular. Cel superficial are aspect de pată policromă, iar cel nodular se prezintă ca o tumoră în relief. Melanomul malign are tendinţă mare de recidivare şi metastazare (la nivel pulmonar şi hepatic)."
Citeste tot articolul
ANUNŢ
În conformitate cu Regulamentul 2016/679/UE privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal, cititorii revistei noastre, care se adresează rubricilor "Cititorii întreabă" sau "Cititorii răspund" vor trebui în viitor, ca pe lângă scrisoarea personală adresată revistei, să asocieze obligatoriu şi textul consimţământului, publicat mai sus, în cazul în care doresc să le fie publicate numele sau numerele de telefon. Prevederea este europeană şi priveşte secretizarea datelor personale.
Citeste tot articolul
Reţete cu flori de vară: Planta plantelor - Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)
"Rozmarinul este folosit încă din Antichitate ca plantă rituală, condimentară, medicinală şi conservantă. Simbol al dragostei la grecii antici şi la romani, era ars pe altarele zeilor, ca semn al fidelităţii şi al prieteniei. Studenţii din vechea Grecie purtau ghirlande din ramuri de rozmarin înainte de examene, cu credinţa că acestea le vor îmbunătăţi memoria."
Citeste tot articolul
Reţete cu flori de vară - Salcâmul şi Socul
"Socul este una dintre cele mai puternice plante depurative cunoscute la noi. Aproape oricine ştie că floarea lui parfumată şi albă ajută la eliminarea surplusului de apă din ţesuturi şi stimulează eliminarea toxinelor. Aşa mărunţele şi delicate cum par, florile de soc spulberă infecţiile de tot felul (în special guturaiul şi gripele), domolesc nevralgiile (de trigemen, intercostale etc.), sunt un preţios ajutor în tratarea cistitelor şi a infecţiilor renale, a rinitelor cronice şi acute."
Citeste tot articolul
Boala tampoanelor menstruale
"Sindromul de şoc toxic este supranumit "boala tampoanelor", fiindcă apare mai ales la femei aflate la vârsta fertilităţii. Însă denumirea induce în eroare, fiindcă afecţiunea se întâlneşte şi la bărbaţi sau chiar la copii, ce-i drept, mult mai rar."
Citeste tot articolul
Chinul femeilor - Secreţia vaginală
Secreţia vaginală (leucoreea) este o scurgere hiperabundentă, de durată lungă. Consistenţa ei, dar şi fenomenele care o însoţesc, permit stabilirea cauzei: secreţia albicioasă, abundentă, fără fenomene secundare este provocată, în general, de dereglările hormonale produse de o activitate redusă a ovarelor.
Citeste tot articolul
Vremea florilor de tei
"Prima lună de vară soseşte întotdeauna însoţită de mireasma teilor înfloriţi. Un parfum de-a dreptul biruitor care narcotizează tot universul. Şi cum ce-i frumos este întotdeauna şi de folos, florile de tei, prin aromele pe care le ascund între petalele lor, au putere majoră asupra delicateţii obrazului, indiferent de vârsta doamnelor care le folosesc."
Citeste tot articolul
Coaja de mandarină şi silueta fină
"Ceaiul de coajă de mandarină face parte din remediile tradiţionale coreene împotriva obezităţii şi este deosebit de eficient mai ales pentru cei care au înregistrat o creştere bruscă a greutăţii. Coaja de mandarină este bogată în pectină, vitamina C şi alte substanţe ce ajută metabolismul să crească, eficiente în reducerea grăsimii corporale."
Citeste tot articolul
LUNIŢA
"Era o viţeluşă mică, cu ochii ca smoala, pe care noi, cei patru copii ai familiei, am botezat-o simplu: Luniţa. Era prietena noastră. Jucăria noastră însufleţită. O răsfăţam, o duceam la păscut, iar ea creştea ca Făt-Frumos din poveste. Din puiul subţirel şi fricos, s-a ridicat o viţea puternică şi frumoasă care, la nici doi ani, ne-a dăruit primul ei viţeluş."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Urgent îl dăruim unei familii iubitoare de pisici şi cu multă bunăvoinţă pe Tom, un motan bătrâior (are aproximativ 11 ani), foarte blând şi cuminte, dar cu un handicap (are o lăbuţă amputată), care totuşi nu îl face indisponibil."
Citeste tot articolul
Poveştile Marii Uniri - Duminica neamului românesc
"Aflasem dintr-un ziar judeţean că într-o biserică din ţinutul montan al Geoagiului, în satul Almaşul de Munte, se află un steag tricolor care a fost purtat de un grup de săteni acum o sută de ani, la Marea Adunare de la Alba Iulia."
Citeste tot articolul
Primul OZN românesc, recunoscut la Geneva - RĂZVAN SABIE: "Premiul nostru a fost printre cele mai mari"
"Pasiunea pentru invenţii o am de când mă ştiu. A inventa înseamnă să poţi vedea lucruri care încă nu există, iar acest fapt este un dar de la Creator, pentru că e vorba de inspiraţie. Când eram mic, desenam lucruri pe care mi le imaginam. Pe unele le şi făceam. Ţin minte că am trimis câteva idei către revista "Tehnium". Eram pionier pe vremea aceea. Mi-au răspuns amabil, dar ferm, să mă ocup de lucuri mai "serioase", nu de fantezii. Vremuri!"
Citeste tot articolul
MIHAI CHIRILOV - "TIFF e o mare familie!"
"La început, toţi ne-au spus că nu avem şanse, că e o iniţiativă nebunească, suicidară, că nu avem ce face într-o ţară în care oamenii nu merg la cinema şi în care filmul românesc aproape că nu există. TIFF a apărut la un an după ce în România nu s-a produs nici măcar un film. Terenul era cât se poate de nefertil. La prima ediţie, nu am avut niciun sprijin de la stat, noroc cu sponsorii şi voluntarii."
Citeste tot articolul
Cutia cu acte
"Înainte de a da cheia noului proprietar, am luat cu mine din casa copilăriei doar icoana cu Sfântul Nicolaie, din camera bună, pe care am înfăşurat-o într-un ştergar vechi, ţesut de mama, şi cutia cu acte. Multă vreme au rămas uitate în geantă. Am avut tot alte urgenţe în gospodărie şi au trecut câteva săptămâni până când, într-o duminică, am avut răgaz să iau toate hârtiile din cutia cu acte şi să le citesc."
Citeste tot articolul
Bună ziua, fericire!
"Soarele şi căldura stimulează metabolismul. Cerul albastru şi pădurile verzi, decupate parcă din cărţi cu poveşti, îi pot transpune pe unii dintre noi într-o stare de euforie asemănătoare cu cea produsă atunci când ne îndrăgostim. Din punct de vedere ştiinţific, secretul îl reprezintă endorfinele, nişte hormoni care creează buna dispoziţie."
Citeste tot articolul
ANA GEORGESCU - Fostă campioană la gimnastică ritmică: "În alte ţări, pe locul unu sunt sănătatea şi bucuria"
"Când am terminat cariera competiţională în gimnastică ritmică, la 17 ani, am început să predau clase de Fitness la un club din Bucureşti şi am aflat întâmplător despre programul de Zumba. Am fost la un traning de formare, unul ca acelea pe care le predau acum la rândul meu. M-am îndrăgostit pe loc de această gimnastică dansantă care, până la urmă, mi-a schimbat viaţa, aşa cum o schimbă şi pe a altor zeci de mii de oameni care o practică. "
Citeste tot articolul
RAREŞ FLORIN STOICA - "Îmi place să trăiesc momentul. Aici şi acum"
"Greu m-am acomodat în Bucureşti, priveam în jurul meu ca la felul cinsprezece. Am avut o perioadă în care nu mai ieşeam din camera de cămin. Nu voiam, pur şi simplu. Eram speriat. Dar uite că m-am obişnuit atât de mult, că a ajuns să îmi placă la nebunie agitaţia Bucureştiului. Adevărul e că aici m-am dezvoltat şi mă dezvolt profesional, iar publicul din Bucureşti e minunat."
Citeste tot articolul
DAN OLTEAN - Istoric: "Zamolxis a făcut o revoluţie spirituală uriaşă"
"Eu mă bazez totdeauna pe surse istorice, mai ales pe mărturiile lui Herodot. Totul a început cu invazia persană din Dobrogea a regelui Darius. Atunci este pomenit şi Zamolxis, în anul 514 î.e.n., când Darius vine să se bată cu sciţii, spun izvoarele. Zeci de triburi se numeau aşa, iar între ei erau şi geţii."
Citeste tot articolul
Părintele CELESTIN FLORESCU - Schitul Bazna (jud. Sibiu): "Dacă-l ai pe Dumnezeu, reuşeşti orice!"
"Peste tot se simte lipsa de personal monahal şi şcolit. Călugăria e frumoasă din afară, se vede frumos, dar când trăieşti şi te loveşti de nişte ispite pentru care nu eşti pregătit şi pe care nu le-ai anticipat, te sperii. E luptă mare ca să învingi. Dar te laşi pe tine, îţi laşi năravul şi lupţi să te schimbi, să fii un alt om. Dacă vrei cu adevărat ceva, laşi totul la o parte şi te duci."
Citeste tot articolul
Puterea rugăciunii
"Stimată redacţie, Vă trimit această scrisoare sperând că o veţi considera potrivită pentru a apărea la rubrica despre puterea rugăciunii. Povestea mea începe acum 14 ani, în anul I de facultate, când o profesoară mai în vârstă, cam zăpăcită, dar foarte bine pregătită şi cu un suflet foarte bun, ne-a povestit despre ajutorul pe care l-a primit în momente extrem de dificile din partea Sfintei Rita."
Citeste tot articolul
Prinţul Charles "de România" - o nouă declaraţie de iubire faţă de Transilvania: TEZAURUL DE FLORI SĂLBATICE
Dragul pe care Prinţul Charles, moştenitorul tronului Marii Britanii, îl are faţă de Transilvania nu mai e de mult o noutate. Dar felul nobil în care îşi manifestă afecţiunea emoţionează de fiecare dată. Zilele acestea, la capătul unui proiect...
Citeste tot articolul
MONARHII - Ecouri la o nuntă princiară
"Prinţul Charles este, cu adevărat, un tată mândru!", a titrat cunoscuta revistă "People", după recenta nuntă a Prinţului Harry, nepotul Reginei Elisabeta şi fiul regretatei Diana, cu americanca Meghan Markle. Prinţul Charles a acceptat cu drag ideea lui Meghan de a o conduce la altar, în condiţiile în care tatăl miresei nu a putut ajunge la nuntă.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII IUNIE
"Luna lui Cireşar vine cu două categorii de energii complet diferite. Prima este numită în astrologie cvadratură în formă de T şi o putem compara cu un accident într-o intersecţie aglomerată...
Citeste tot articolul
Muzică internaţională la Braşov - VIBRATE FESTIVAL
"De la o vreme încoace, oraşul de la poalele Tâmpei se pregăteşte întruna de sărbătoare şi de oaspeţi aleşi. În Braşov se desfăşoară lunar câte un festival muzical, multe dintre ele deja cu tradiţie. Iar una dintre cele mai bune veşti este că, la 50 de ani de la prima ediţie a Festivalului Internaţional "Cerbul de Aur", el se va relua. În aşteptarea lui, vom vorbi, însă, despre un festival mai tânăr, care se află la a patra ediţie - vibrate!festival."
Citeste tot articolul