Florile de soc
Socul este una dintre cele mai puternice plante depurative cunoscute la noi. Aproape oricine ştie că floarea lui parfumată şi albă ajută la eliminarea surplusului de apă din ţesuturi şi stimulează eliminarea toxinelor. Aşa mărunţele şi delicate cum par, florile de soc spulberă infecţiile de tot felul (în special guturaiul şi gripele), domolesc nevralgiile (de trigemen, intercostale etc.), sunt un preţios ajutor în tratarea cistitelor şi a infecţiilor renale, a rinitelor cronice şi acute.
Recoltarea. Florile de soc se recoltează la începutul înfloririi (sfârşitul lui mai la câmpie şi începutul-mijlocul lui iunie la munte ori în zonele nordice), pe timp frumos, după ce s-a ridicat roua. Inflorescenţele se taie cu totul şi se transportă în saci de pânză sau de hârtie (nu de plastic!), cât mai repede, pentru a nu se încinge.
Prepararea. Florile proaspete se folosesc imediat după recoltare, la prepararea socatei sau a siropului de soc. Nu le lăsaţi să aştepte mai mult de 16-24 de ore în cameră, sau doar câteva ore afară, fiindcă se încing şi mor.
Pentru ceai, pentru prepararea tincturilor şi pentru cataplasme avem nevoie de flori uscate. Uscarea se face la soare, într-un singur strat, cu florile orientate în sus. După uscare, ele trebuie să aibă o culoare alb-crem, fără pete închise. Dintr-un kilogram de plantă proaspăt culeasă rămân doar 150-200 de grame de plantă uscată.
Socata
Mod de preparare: Florile proaspete de la 6-12 inflorescenţe, separate de codiţe, se pun într-un borcan de sticlă. Se adaugă 4,5 litri de apă. Se pune o lămâie întreagă, cu coajă, tăiată în felii subţiri. Se adaugă 600-800 ml de miere de albine. Se lasă amestecul la macerat timp de două zile, apoi timp de încă două zile se amestecă de trei ori pe zi cu o lingură de lemn. După aceasta perioadă de patru zile, lichidul se filtrează şi se trage în sticle de un sfert sau de o jumătate de litru, închise la culoare. Sticlele cu socată vor fi bine înfundate şi se vor păstra la rece (la frigider sau în beci).
Mod de administrare: Se iau trei păhărele (30-75 ml) pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă.
Indicaţii terapeutice: Tratamentul cu soc este indicat în combaterea constipaţiei, a retenţiei de apă în ţesuturi, pentru persoanele care au frecvent infecţii urinare sau renale. În cistită şi nefrită, acest preparat favorizează regenerarea ţesutului epitelial, reducând durerile şi usturimea. Socata este indicată în special adulţilor care au nevoie de o stimulare suplimentară a digestiei şi a proceselor de eliminare, precum şi de un tonic general.
Contraindicaţii: Deşi slab alcoolizată, socata le este contraindicată copiilor. În cazul lor se va folosi siropul sau dulceaţa medicinală de soc, care au aceleaşi efecte.
Siropul şi dulceaţa medicinală din flori de soc
Mod de preparare: Se taie codiţele, apoi se dau florile proaspete de soc prin maşina de tocat. Se pune într-un borcan un strat de miere lichidă gros de un deget, apoi se adaugă un strat subţire de flori tocate, cu sucul nescurs, apoi din nou un strat de miere gros de un deget, un strat de flori tocate şi tot aşa, până la umplerea borcanului. Ultimul strat va fi de miere, ceva mai gros decât celelalte (2-3 degete). Se lasă amestecul la rece (în cămară sau la beci - în nisip) timp de minimum două luni, apoi mierea se filtrează prin tifon şi se obţine siropul sau se consumă amestecul nefiltrat, ca o dulceaţă medicinală din flori de soc. Atât siropul cât şi dulceaţa au - cu condiţia să fie preparate corect, un termen de garanţie de doi ani.
Indicatii terapeutice: Siropul şi dulceaţa din flori de soc sunt indicate ca adjuvant în tratamentul guturaiului, al gripei şi virozelor, în general. Se fac cure de două-trei săptămâni, pentru combaterea rinitei, a rinitei cronice, a infecţiilor urinare şi pentru calmare în infecţiile renale. Datorită efectului laxativ şi a celui depurativ, sunt indicate pentru tratamentul acneei şi al altor boli de piele.
Contraindicaţii: Diabet.
Infuzii cu flori de soc
Mod de preparare: Se pun 1-2 linguriţe de soc uscat la o cană (250 ml) de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de un sfert de oră, se adaugă sau nu miere şi se consumă fierbinte. Pentru un gust mai bun şi un efect mai puternic, se adaugă o dată cu socul şi un vârf de linguriţă de măghiran.
Indicaţii terapeutice: În debutul stărilor gripale, în guturai, rinită în fază acută se bea câte o cană de ceai din oră în oră sau chiar din jumătate în jumătate de oră. Ceaiul se bea pe stomacul gol, îndulcit cu miere. Scopul este ca în permanenţă să fie menţinută căldura corpului şi să se producă o eliminare puternică a toxinelor prin transpiraţie. O zi în care bem asemenea ceaiuri, fără a mânca nimic, evitând să facem eforturi, să ieşim prin curent ori în frig, duce la o vindecare rapidă şi ne scuteşte de neplăcerile gripei, ale guturaiului sau a complicaţiilor lor. Acelaşi tratament este valabil şi în bronşită, tuse, infecţii respiratorii în general.
Această infuzie este indicată pentru combaterea alergiei, a acneei şi a bolilor de piele, fiind un depurativ puternic şi cu acţiune rapidă. În tratamentul obezităţii şi al celulitei, acest ceai este un ajutor preţios, permiţându-ne să eliminăm mai rapid ţesutul adipos în exces.
Florile de salcâm
Cu mirosul lor dulce şi blând, florile de salcâm se recomandă de la sine ca având acţiune terapeutică. Ele au darul de a linişti, de a calma şi de a tonifia. Sunt utilizate pentru combaterea stresului, a migrenelor pe fond de stres, a gastritei hiperacide şi a ulcerului, pentru calmarea tusei şi vindecarea unor boli respiratorii cum ar fi bronşita, bronşita astmatiformă sau astmul.
Recoltare. Se recoltează mănunchiurile de flori cu totul, manual, pe vreme uscată, în perioada de maximă dezvoltare, adică pe la sfârşitul lui mai şi începutul lui iunie. Florile se pot folosi în stare proaspătă (la siropuri, dulceaţă, salate) sau uscate. Uscarea se face într-un singur strat, la soare sau în locuri bine aerisite şi ventilate. Dintr-un kilogram de flori proaspăt culese rămân după uscare 125-150 de grame de plantă.
Salata de flori de salcâm
Mod de preparare: Se iau 10-12 mănunchiuri de flori proaspete, se spală şi se pun într-un castron. Se adaugă apă şi puţin suc de lămâie şi se lasă să se marineze timp de două ore (complet scufundate în apă), după care se scot şi se scutură puţin. Se desprind florile de pe tija verde şi se pun din nou în castron. Se adaugă 1-2 linguri de miere, un grepfruit sau o portocală curăţată şi tăiată bucăţele şi - eventual - fructe uscate (curmale sau smochine tăiate foarte mărunt), pentru a-i da un plus de consistenţă. După ce se amestecă bine componentele, se mai lasă să se îmbibe timp de 5-10 minute, după care se poate consuma.
Durata tratamentului: Această salată are efecte terapeutice remarcabile, dacă este consumată cel puţin o dată pe zi, înainte de masa principală, timp de o săptămână. Se mănâncă pe stomacul gol, mestecând lent şi cât mai bine, degustând atent aroma şi gustul subtil al florilor. Următoarele alimente se consumă doar după un sfert de oră de la terminarea salatei. În curele de slăbire, salata de flori de salcâm înlocuieşte masa de seară.
Indicaţii terapeutice: Această salată-medicament este recomandată în primul rând persoanelor care vor să elimine efectele nocive ale stresului şi ale tensiunilor lăuntrice de tot felul. Este un remediu excelent într-o gamă foarte largă de afecţiuni produse sub acţiunea stresului: gastrita şi arsurile la stomac, cefaleea, migrena, insomnia, bulimia, anorexia, tulburările de memorie, de văz şi de echilibru, constipaţia etc. Florile proaspete au o puternică acţiune de curăţire şi regenerare, motive pentru care este indicată şi în curele de întinerire, de dezintoxicare, precum şi în tratamentul unor afecţiuni cronice, cum ar fi: colita de putrefacţie, constipaţia cronică, astmul. Florile de salcâm au efecte fluidifiante ale secreţiilor bronşice, expectorante şi calmante, fiind recomandate în tratamentul bronşitei cronice şi al tusei cronicizate. Această salată are darul de a acţiona în sens reglator asupra apetitului, fiind în plus şi extrem de uşoară, motive pentru care este recomandată ca "remediu magic" în curele de slăbire.
Contraindicaţii: Colita de fermentaţie, gastrita care provoacă intoleranţă la miere sau fructe.
Apa de flori de salcâm
Mod de preparare: O mână de flori uscate de salcâm se pun într-un vas, turnându-se deasupra un litru de apă curată de izvor sau de fântână. Se lasă să se macereze opt ore, de seara până dimineaţa, după care se filtrează şi se pune într-o sticlă.
Indicaţii terapeutice: Aceasta "apă" se consumă în locul apei potabile sau al sucurilor în timpul zilei, doza de un litru fiind minimul pentru o zi. Apa de flori de salcâm este un remediu subtil, dar şi eficient, pentru combaterea unor afecţiuni cum ar fi gastrita hiperacidă, ulcerul gastric, constipaţia (în forme uşoare), eczemele apărute pe fond nervos, dereglările de apetit etc. Acest lichid uşor dulceag are calitatea de a ne calma şi de a ne limpezi stările emoţionale, liniştindu-ne ca prin farmec atunci când îl savurăm. Pentru a ne convinge de efectele acestui remediu floral, va trebui să-l administrăm vreme de măcar o lună.