Consistenţa ei, dar şi fenomenele care o însoţesc, permit stabilirea cauzei: secreţia albicioasă, abundentă, fără fenomene secundare este provocată, în general, de dereglările hormonale produse de o activitate redusă a ovarelor. Secreţia alb-gălbuie, fără miros, sau cu un uşor miros de drojdie, cu consistenţă fărâmicioasă şi însoţită de mâncărimi şi arsuri în jurul orificiului vaginal şi cu roşeaţă şi/sau inflamaţie, indică existenţa unei micoze. Înainte de a trece la tratamente, trebuie să fiţi sigure că suferiţi de o micoză vaginală şi nu de o infecţie urinară, care are, în mare, aceleaşi manifestări. Înaintea unei sarcini, sau cu puţin timp înainte şi după ciclu, scurgerea vaginală mai intensă este normală.
Cum se tratează?
Înainte de a vă auto-trata, trebuie să cereţi părerea unui medic, pentru a şti despre ce fel de secreţie este vorba în cazul dvs. şi ce o provoacă. Şi abia apoi puteţi începe un tratament, ţinând cont de următoarele recomandări.
La medic
Dacă după un tratament de trei zile, în ciuda intervenţiilor dvs. nu survine nicio ameliorare, este indicat să consultaţi un medic. În caz de sarcină, auto-tratamentul este de evitat, pentru că există şi alte cauze ce pot provoca aceste simptome. Dacă în afara problemelor specifice unei micoze vaginale, apar, în plus, febră, frisoane, dureri abdominale, usturimi la urinare sau greaţă, examenul medical este obligatoriu pentru evitarea unor afecţiuni secundare.
Fără medicamente
Măsuri rezultate din experienţa "istorică" a luptei cu această suferinţă:
* Băi de şezut cu ceai de muşeţel, salvie sau coada-şoricelului, făcute la 37°. Aveţi grijă ca plantele să fie proaspete şi curate.
* În cazul unor micoze care revin, ar trebui să vă gândiţi la o modificare a alimentaţiei, pentru că un regim special antimicoze este una dintre măsurile cele mai eficiente pentru reuşita tratamentului local. Trebuie să renunţaţi - în mare măsură - la zahăr, deoarece este un mediu propice ciupercilor. Alimentaţia ar trebui să conţină multe fibre, multe legume proaspete şi salate variate, lapte fermentat care limitează proliferarea ciupercilor în vagin, brânză de vaci, caşcaval şi peşte. Alimentele bogate în hidraţi de carbon, precum pâinea, pastele făinoase sau cartofii, trebuie eliminate de pe lista de bucate.
* Jeanşii strâmţi, desuurile şi ciorapii cu chilot din fibre sintetice creează un climat cald şi lipsit de oxigen, propice ciupercilor. Cu fibre naturale şi cu o îmbrăcăminte lejeră şi comodă, sunteţi mai bine apărate.
* Igiena zilnică este absolut necesară, dar nu şi igiena exagerată, care poate distruge echilibrul normal al rezistenţei locale împotriva infecţiilor proprie organismului. Spălatul sau duşul zilnic sunt suficiente, dar la spray-urile intime trebuie să renunţaţi.
* Băile în cadă cu sare de mare adăugată în apă accelerează vindecarea.
Tratamente naturiste
Secreţia vaginală se manifestă diferit de la o persoană la alta. Dacă vă deranjează şi puteţi exclude afecţiuni grave care ar putea fi cauza producerii ei, puteţi apela la următoarele remedii:
Remedii pe bază de plante
* Curele cu ceai pot ajuta în cazul scurgerii vaginale. Beţi zilnic, vreme de 4 săptămâni, mai multe ceşti de ceai, preparat din: 1/3 coada-şoricelului, 1/3 urzică moartă (albă), 1/3 creţişoară. Opăriţi 2 linguri de amestec cu 3/4 l de apă clocotită, strecuraţi ceaiul după 10 minute şi beţi câte-o ceaşcă pe parcursul zilei.
* Scorţişoara posedă virtuţi antifungice puternice. Puneţi la fiert 4 litri de apă, în care adăugaţi 8 batoane de scorţişoară fărâmiţată. Lăsaţi să mijotească 5 minute pe foc mic. Puneţi ceaiul la infuzat 45 de minute. Strecuraţi şi faceţi duşuri vaginale, cu ajutorul unei pere din cauciuc. În paralel, beţi cât mai des ceai de scorţişoară.
* Intern, luaţi de trei ori pe zi tinctură de echinacea, diluată în apă.
Homeopatie
* Ferrum metallicum, D3D4D6 - tablete. Împotriva secreţiei albicioase, lăptoase, care poate provoca răni, şi a ciclului, adeseori, prematur, abundent şi cu durată lungă.
* Kreosotum D6D12 - tablete/picături. În cazul secreţiei cu miros urât, cu senzaţii de arsuri la urinare şi mâncărimi vaginale, al ciclului neregulat, dureros şi al apariţiei unor pustule, furuncule.
* Pulsatilla D3D4D6 - picături. În cazul secreţiei groase, lăptoase, al ciclului întârziat sau slab, al crampelor, frisoanelor şi picioarelor reci.
Mai bine să previi, decât să vindeci
* Purtaţi lenjerie intimă din bumbac, permite o mai bună ventilaţie decât lenjeria sintetică.
* Din aceleaşi motive, evitaţi pantalonii strânşi pe corp.
* Scoateţi-vă costumul de baie imediat ce ieşiţi din apă.
* Când ieşiţi din piscină, uscaţi-vă zona genitală cu un foen pus la minimum.
* Renunţaţi la deodorantele intime. Produsele chimice pe care le conţin riscă să compromită flora vaginală, lăsând drum liber proliferării ciupercilor.
* Adoptaţi deprinderi igienice corecte. Candida ajunge adeseori în vagin prin scaun. De aceea e bine să vă ştergeţi invers, dinspre vagin spre anus.
* Mergeţi la toaletă după fiecare raport sexual. Sperma este alcalină şi oferă un mediu favorabil de dezvoltare ciupercilor.
* Candidozele sunt transmisibile sexual. Apelaţi la prezervativ până la vindecare.