După ce îşi lăsa toporul în magazie, se oprea la fântână şi scotea o găleată de apă proaspătă. Mai întâi bea până se sătura, apoi turna ce rămânea în covata de lemn şi se spăla. Aşezat apoi pe scaunul lui de la capătul mesei dinspre uşă, aştepta ca mama să termine cu treburile prin ogradă, să mulgă vaca, să închidă găinile şi să dezlege câinele, care pornea voios să alerge în jurul casei, lătrând. Când nu era prea obosit, o ajuta şi-i auzeam prin curte povestind şi râzând veseli, cine ştie de ce. Pentru cină ne strângeam în bucătăria de vară, unde seara de sâmbătă intra cu umbre prelungi, miros de iarbă cosită şi ţârâit de greieri. Mâncam la lumina unei lămpi cu petrol, a cărei flacără se micşora sau creştea, dacă învârteai de o rotiţă. Umbra tatii se lungea sau scădea, pe uşa din spatele lui, după cum juca lumina. Aşa îl ţin minte, pe scaunul de lângă uşă, ca şi cum ar fi fost mai mereu gata de drum, cât mai aproape de plecare. Mai ales aşa îmi amintesc de el. În mod ciudat, nu-mi mai amintesc uşor chipul lui, ci mai degrabă umbrele acelea de pe perete din serile noastre când eram fericiţi. Ca să-l pot vedea acum, ca să mi-l amintesc, ca să mă pot întoarce cu gândul la zilele acelea, trebuie să mă uit în cele câteva fotografii pe care mama le-a păstrat cu mare grijă după moartea lui, care s-a întâmplat când eu aveam doar cinci ani. Fotografiile mi-au rămas apoi mie, într-o cutie de lemn, după ce şi mama s-a stins. "Cutia cu acte" îi ziceam, şi acolo se adunau chitanţe şi hârtii importante, certificatele de agricultori, înştiinţări de la primărie, scrisori ori cărţi poştale trimise de fratele tatii, care era însurat la Arad.
În primăvara trecută, după mai mulţi ani de când a murit şi mama, am vândut casa copilăriei, pentru că eu am plecat din ţară la muncă, în Spania. Oricum, nu mă voi mai întoarce acasă, m-am măritat cu un spaniol, şi am acum o familie în Spania. Locuim într-un sat în care sunt multe podgorii. Trăim din vânzarea vinului pe care-l producem în ferma noastră. Nu e mult, dar e suficient cât să nu avem grija zilei de mâine. Muncim din greu, toţi din familie, şi sunt bucuroasă că băieţilor mei le place să muncească în vie şi vor duce mai departe ferma. Dar nu despre familia mea de acum vreau să vă povestesc, ci despre familia în care m-am născut.
Portofelul de duminică
Înainte de a da cheia noului proprietar, am luat cu mine din casa copilăriei doar icoana cu Sfântul Nicolaie, din camera bună, pe care am înfăşurat-o într-un ştergar vechi, ţesut de mama, şi cutia cu acte. Multă vreme au rămas uitate în geantă. Am avut tot alte urgenţe în gospodărie şi au trecut câteva săptămâni până când, într-o duminică, am avut răgaz să iau toate hârtiile din cutia cu acte şi să le citesc. Alături de câteva fotografii şi de nişte chitanţe vechi, care nu mai aveau niciun rost, dar pe care am hotărât să le păstrez, ca fiind oarecum legate de familia mea, de trecut, am găsit şi portofelul tatii.
Am tresărit când l-am văzut, pentru că mi-am amintit brusc cum îl scotea din buzunar şi cum îi cerceta, cu gesturi teatrale şi comice, ascunzişurile, până găsea doi lei, cu care mă trimitea să-mi cumpăr bomboane de la magazinul sătesc. Asta se întâmpla doar duminica, pentru că în restul zilelor tata era la lucru la pădure şi nu se întorcea decât sâmbătă seara. Portofelul nu-l lua acolo cu el, n-avea ce face cu el, îl ţinea acasă, în buzunarul vestonului de sărbătoare. Poate mama să-l mai fi căutat şi în timpul săptămânii, dar pentru mine, el a fost doar portofelul de duminică dimineaţa. M-am uitat o vreme la pielea lui învechită, crăpată la îndoituri, l-am mirosit, l-am întors pe toate feţele, să văd dacă mai simt emoţia de pe vremuri, când tata îl deschidea în faţa mea, fără să bănuiesc că într-unul din buzunarele ascunse aveam să descopăr o mare taină a familiei mele.
Anuţa din poiană
Satul în care m-am născut e aşezat între dealuri, cu casele înşirate de-a lungul unui pârâu ce coboară din munte. Pădurile înconjoară satul din toate părţile şi nu e de mirare că pe vremuri cei mai mulţi bărbaţi lucrau, ca tata, la pădure. Plecau luni de dimineaţă şi se întorceau tocmai sâmbăta. Femeile se descurcau cum puteau în gospodărie, se mai ajutau una pe alta la treburile mai grele, îşi ţineau de urât în serile mohorâte, adunate în şezători. Şezători de femei şi de prunci. Mama se înţelegea mai bine cu o femeie care avea casa lângă pădure, pe malul apei. Îi zicea lumea Anuţa din poiană şi era cam la fel de tânără ca mama. Trăia doar cu o fată, un pic mai mare decât mine. Ne jucam împreună, câtă vreme mamele noastre lucrau. N-am văzut vreun bărbat în casa ei şi nici nu am ştiut vreodată să fi avut vreunul. Eram prea mică pentru a înţelege multe din cele ce se întâmplau în jurul meu. Dar iată că după atâţia ani de când s-au petrecut faptele acelea, mi-a fost dat să descâlcesc tâlcul unor vorbe auzite, uneori, prin sat. Nimic nu rămâne neştiut, adevărul iese la iveală până la urmă. Vine o zi în care, aşa precum apele învolburate scot din străfunduri nisipul şi mâlul prins de rădăcinile plantelor plutitoare, aşa iese şi momentul ascuns, clipa de taină care îţi poate desluşi prezentul. Aşa s-a întâmplat când eu am cercetat portofelul tatii şi am aflat acolo două scrisori scrise cu cerneală roşie. Am recunoscut scrisul lui, cu litere mari, şcolăreşti, stângace, lăbărţate pe toată foaia.
Scrisorile
"Draga mia Anuţă,
Petrea Danciu e semnată scrisoarea, aşa-l chema pe tatăl meu, şi ultima literă din numele lui e prelungită într-un desen care reprezintă un trifoi cu patru foi. E scrisă pe o hârtie groasă, care păstrează adânc urmele îndoirilor repetate în ani.
A doua scrisoare e scrisă tot de el, la o distanţă de un an şi jumătate faţă de prima: "Draga Anuţă, am ajuns cu bine înapoi din permisie la unitate. Tu să nu asculţi ce vorbeşte satul, că gura lumii e slobodă. Tu să sti că io tăt la tine ţâu ca la muierea mea. Nu crede Anuţă tăt ce auzi, fi cuminte şi roagăte la Dumnăzău să treacă timpul şi să ne adunăm iară la căsuţa noastră din poiană. Petrea"
Când am citit prima oară scrisorile am rămas ca trăsnită. Era pentru prima dată când aflam că tata a mai fost însurat, ba mai mult, că fetiţa Anuţei, cu care mă jucam eu în copilărie era, de fapt, sora mea. Aveam dovada clară care lămurea unele vorbe aruncate în doi peri de unele femei din sat. Ce s-a întâmplat între ei, cum de-a ajuns mama nevasta lui, cum de-a rămas Anuţa cea mai bună prietenă a mamii, până a murit, nu pot decât să-mi imaginez tot felul de scenarii, fără să cunosc însă adevărul. O vreme m-am gândit să-i întreb pe oamenii mai bătrâni din sat, ca să-mi spună ce stiu ei despre acele întâmplări de demult. Dar după aceea m-am gândit că nu este drept să fac acest lucru. Dacă oamenii aceia, tata, mama şi Anuţa, au putut trece peste întâmplări fără să se duşmănească, ce drept am eu să le tulbur amintirea? De ce să vreau să aflu un adevăr care nu mă mai poate ajuta la nimic? Mama e moartă, Anuţa a murit şi ea de multă vreme, fata Anuţei, Reghina, sora mea neştiută, a murit înainte să împlinească doisprezece ani. Am rămas doar eu şi scrisorile care nu ştiu de ce au ajuns de la Anuţa în portofelul tatii. Şi mai e amintirea lui, de când se întorcea sâmbăta de la lucru, din pădure. Parcă îl văd cum se aşeza pe scaunul de lângă uşă, tot gata de plecare, după ce se spăla afară, la fântână, cum îşi trecea mâna prin părul ud şi cum ne spunea apoi, mie şi mamii, "Ar fi fost păcat să fi murit ieri şi să nu mai prind ziua asta atâta de frumoasă!"
Acuma pot să înţeleg de ce tata nu se-ntorcea niciodată cu ceilalţi bărbaţi cu care lucra la pădure. Sâmbăta spre seară, el venea întotdeauna acasă pe drumul care cobora din poiana în care era casa Anuţei.
EVA - Sighetul Marmaţiei