O sărbătorire de formă
"Se conturează tot mai limpede constatarea că, pentru actualii guvernanţi, Centenarul - suta de ani de la constituirea României Mari - reprezintă doar un prilej propagandistic de a-şi promova propria imagine de patrioţi şi cetăţeni. În şedinţa festivă a Parlamentului, ţinută marţi, 27 martie 2018, exact la un secol de când Sfatul Ţării din Basarabia a adoptat Declaraţia de Unire cu România, liderii la putere ai coaliţiei PSD-ALDE au rostit cuvinte mari, prin care îndemnau la repetarea marelui act istoric."
Citeste tot articolul
Săptămâna 13-19 aprilie
Suntem întreprinzători şi poate excesiv de aventuroşi în weekend. Planeta comunicării şi a drumurilor scurte (care includ excursiile de sfârşit de săptămână) Mercur, va reveni în mişcare directă abia de luni, când ne revin şi reflexele şi suntem mai puţin predispuşi la ieşiri temperamentale, atât în trafic, cât şi în discuţiile cu cei din anturaj.
Citeste tot articolul
Ţara arde şi baba râde
"Pe cât de mult s-a lăsat aşteptată noua formaţiune politică a fostului premier Dacian Cioloş, pe atât de prompte au fost reacţiile la anunţul privind lansarea Mişcării România Împreună. Unii au fost dezamăgiţi să afle că tocmai au pierdut pariul maliţios de acum câteva luni, cum că Cioloş e incapabil să construiască o mişcare politică, alţii s-au declarat dezamăgiţi de ambalajul de marketing: o lansare discretă, pe o scenă mică, în stilul cu care, de altfel, fostul comisar european ne-a obişnuit deja."
Citeste tot articolul
Paştile copilăriei
Marea sărbătoare a Paştilor mi-a îndulcit copilăria cu bucurii de familie, cu trăiri de poveste, cu lăsări de post acceptate cu zâmbet larg, de părintele Gărăiacu. Pentru noi, copiii, "lăsarea" înceta în Săptămâna mare. Urmau şapte zile de post fără nici o îngăduinţă. După noaptea de Înviere, pe la ora 4 dimineaţa, eu şi surioara Maria veneam acasă ameţiţi de foame.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "E greu să priveşti în urmă fără nostalgie, dar e şi mai greu să priveşti înainte cu speranţă"
"Această sută de ani a însemnat pentru noi, ca şi pentru restul omenirii, în primul rând un progres tehnologic de neimaginat pentru cei de la începutul veacului al XX-lea. Problema este că, pe măsură ce am obţinut aceste avantaje ale tehnologiei, pare că ni s-a diminuat capacitatea de a uza de progresele tehnice în folosul umanităţii. Pe scurt şi mai direct spus: aceste cuceriri nu ne-au făcut mai buni."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CONSTANTIN - Cugir, jud. Alba, F. AS nr. 1308 - "Caut un leac pentru colită de fermentaţie"
"Prin colită se înţelege o afecţiune a colonului, în care apare inflamaţia peretelui acestuia. De multe ori, leziunile se instalează şi la nivelul intestinului subţire, în acest caz fiind vorba despre o enterocolită. Această inflamaţie poate fi produsă de diferite cauze: factori infecţioşi (bacterii sau virusuri), care produc o enterocolită acută, iar ulterior, după vindecare, rămân modificări la nivelul peretelui intestinal..."
Citeste tot articolul
"Îi mulţumesc d-lui MIRCEA BOCAN"
Mă numesc Liliana Puşcoiu, locuiesc în Franţa şi doresc ca prin intermediul dvs. să adresez câteva cuvinte de mulţumire d-lui Mircea Bocan. În urmă cu trei ani, aveam mai bine de 3 g de zahăr în sânge. Am slăbit 35 kg în 6 luni. Am luat medicamente şi, din punct de vedere al analizelor eram bine, însă eu nu.
Citeste tot articolul
Durerile de stomac şi gemoterapia - Dr. MONICA SPÎNU - medic specialist Medicină de familie, specializare în gemoterapie
"Există persoane cu sensibilitate gastrică, care au periodic recidive de "crize de stomac", mai ales primăvara. Pot fi persoane diagnosticate cu gastrită, ulcer gastric sau duodenal în antecedente, dar nu întotdeauna există o boală diagnosticată la nivel gastric. Sunt multe cauze care le generează şi multe teorii; unele susţin că nu există de fapt o legătură între durerile de stomac şi anotimpuri."
Citeste tot articolul
Când aerul nu ne mai ajunge - Antrenament pentru respiraţie
Ani de-a rândul, sportul şi, în general, mişcarea, au fost interzise pentru suferinzii de astm şi BPOC. În prezent, dimpotrivă, medicii îi sfătuiesc insistent să le practice, fiindcă s-a observat că sportul dă rezultate la fel de bune ca tratamentul medicamentos. Nordic walking, joggingul şi plimbările cu bicicleta dezvoltă musculatura, îmbunătăţesc condiţia fizică şi cresc rezistenţa la efort.
Citeste tot articolul
Ademenirea somnului, pas cu pas
Moţăitul la televizor este inamicul numărul unu al somnului. În momentul când vă ridicaţi din faţa ecranului, veţi constata că oboseala care vă închidea pleoapele a dispărut. Dacă mergeţi apoi în baie, ca să vă faceţi toaleta de seară, toate sistemele din organismul dvs. îşi vor mări turaţia. Nici televizorul aşezat în dormitor, ca să-l puteţi privi din pat, nu vă ajută să adormiţi, ci dimpotrivă.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamentul ARSURILOR
"Nu există om care să nu fi suferit, la un moment dat, o arsură. Nu e nevoie decât de o clipă de neatenţie, ca să te atingi de o plită încinsă. Sau dimineaţa, cu ochii încă mici de somn...
Citeste tot articolul
Remedii contra arsurilor
Cartof crud - datorită proprietăţilor sale anti-inflamatorii, este foarte bun la reducerea veziculelor în arsurile minore. Răciţi un cartof în frigider, apoi daţi-l pe răzătoare şi aplicaţi-l pe arsură. Puneţi deasupra un pansament steril, lăsaţi să acţioneze 15-30 de minute înainte de a-l îndepărta uşor de pe piele. Procedura se poate repeta.
Citeste tot articolul
Reţete cu miros de lămâie
Lămâia este un generator de sănătate şi frumuseţe fără sfârşit. Nu vom reuşi să-i mulţumim niciodată pentru binele pe care ni-l face pe gratis, dăruindu-ne din belşug vitamine cu efecte miraculoase pentru vigoare şi frumuseţe. Iată câteva reţete care vă vor fi de folos...
Citeste tot articolul
Sfaturi pentru îngrijirea părului
Luaţi 100 g de urzici uscate, mărunţiţi-le bine şi lăsaţi-le peste noapte într-o jumătate de litru de apă rece. A doua zi, adăugaţi o cană de oţet de mere (de preferinţă preparat în casă) şi fierbeţi-le la foc mic, o jumătate de oră. Strecuraţi lichidul şi turnaţi-l în sticlă. În fiecare seară, înmuiaţi în el un tampon şi frecaţi-vă pielea capului.
Citeste tot articolul
România premiantă - Meseria, brăţară de aur
- Investitorii germani din Braşov au relansat, cu mare succes, şcolile profesionale. Modelul lor cucereşte România -
Citeste tot articolul
O dimineaţă cu... librarul MARIAN COMAN - "Drumul către fericire e pavat cu cărţi!"
"Libăria "Habitus" a apărut, pur şi simplu, fără să-mi plănuiesc prea mult sau să pun afacerea pe hârtie. De aia nici nu mă consider antreprenor. De altfel, nici nu sunt singur, mai sunt doi asociaţi. Într-o zi, Vladimir Grigorov a propus să deschidem această librărie în spaţiul pe care-l administra. Ne-am mai întâlnit de câteva ori, am zis că o facem şi am făcut-o. Unele lucruri se întâmplă pur şi simplu."
Citeste tot articolul
În Maramureş, când se deschid cerurile
"Graniţa ce desparte lumea noastră de cea divină fiind ştearsă, după unii preţ de câteva minute, iar după alţii timp de o oră, de la douăsprezece la unu, comunicarea între slăbiciune şi putere, între finit şi infinit, între cer şi pământ se întâmplă într-un mod miraculos, omul căpătând un drum de sfinţenie prin puterea Celui Preaînalt."
Citeste tot articolul
Lumini şi vrăji
"Când mama ne trimitea după câteva mănunchiuri de iarbă, cu care să aranjăm cuibul ouălor colorate, goneam în raiul din faţa blocului şi acolo le vesteam tuturor că vine, în curând, Iepuraşul. Mi-l amintesc pe un băieţel care m-a privit cu ochii mari şi cu gura căscată: ce iepuraş? Incredibil, nu ştia de iepuraş. Şi mai incredibil, nici ceilalţi copii nu ştiau. Asta se întâmpla pe la începutul anilor '70."
Citeste tot articolul
DAN COMAN - "Scrisul nu e sacrificiu. Scrisul e o uriaşă plăcere!"
"Paradisul are cu siguranţă o bibliotecă, una cel puţin la fel de importantă ca biblioteca sătească Gersa, locul în care am descoperit pentru prima dată forţa teribilă a poeziei, deschizând la întâmplare cărţi pe care nu le înţelegeam atunci, dar al căror adevăr îl intuiam. Însă cred că Paradisul are şi o curte plină cu copii care joacă miuţă, un râu în mijlocul căruia poţi să faci tumbe, vară de vară, câteva expresoare sau loc pentru săniuş."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
În grila postului naţional de televiziune e acum tot mai puţin loc pentru cultură, deşi acolo sunt angajaţi jurnalişti culturali foarte buni. Oameni nu doar cu înfăţişare plăcută, ci şi competenţi şi pasionaţi, ale căror emisiuni popularizau valori reale ale domeniului, artişti români şi străini cu interpretări şi creaţii de vârf.
Citeste tot articolul
Fără nostalgii, cu MARGARETA PÂSLARU - "Trăiesc şi lucrez cu pasiune, în prezent, cu gândul spre viitor"
"Nu mă gândesc că nu am tinereţea de odinioară, ci privesc altfel lucrurile, spunându-mi că fiecare vârstă aduce altceva, alt nivel de înţelegere, altă bogăţie spirituală, într-un proces firesc al evoluţiei. Mă dăruiesc cu tot ce am mai bun în artă, iar publicul meu fidel îmi înapoiază înzecit, prin vibraţia sa profund pozitivă şi plină de dragoste darul trimis."
Citeste tot articolul
Pr. prof. univ. dr. STELIAN TOFANĂ - Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca - "Fiecare Paşti ar trebui să însemne un început"
" Putem spune că fiecare Paşti ar trebui să însemne un început, un an nou al vieţii spirituale. Pentru că Paşti înseamnă trecere. Pentru evrei, Paştile au însemnat trecerea din ţara robiei în ţara făgăduinţei, pentru creştini, din ţara robiei, a păcatului, în ţara făgăduinţei, a unei alte vieţi, dincolo de moarte. Paştile ar trebui să fie un punct de reflecţie mult mai important pentru viaţa spirituală. "
Citeste tot articolul
Stihare de lumină
Rugăciunea îndelungată şi iubirea de Dumnezeu îi ajută pe unii oameni să perceapă câteodată "nefirescul", taina din jurul lor. Iluminaţi de lumina divină, ei pot percepe cu mintea şi mai cu seamă cu sufletul, schimbările şi întâmplările nemateriale ale lumii, tiparul ceresc care există în toate câte ne înconjoară, umplându-i de mulţumire, de uimire şi încântare, ca rezultat al întâlnirii cu Dumnezeu.
Citeste tot articolul
Lumina de la Ierusalim
"După ce se sting toate luminile, mă plec şi intru în prima încăpere a Mormântului. De acolo merg încet, prin întuneric, spre cealaltă încăpere a Mormântului, unde a fost pus Trupul lui Iisus. Acolo îngenunchez cu frică sfântă şi rostesc rugăciunile consacrate, care ni s-au transmis de-a lungul veacurilor; iar după ce le citesc, aştept. Uneori, e posibil să aştept câteva minute, dar, de obicei, minunea se săvârşeşte îndată ce citesc rugăciunile."
Citeste tot articolul
ADRIAN CACOVEAN - "De fiecare dată când i-am cerut ceva lui Dumnezeu, mi-a dat"
"Nu mă ţin a fi un om foarte credincios, pentru că ştiu că dacă aş avea cu adevărat credinţă, nici n-ar mai trebui să le prescriu bolnavilor tratamente...
Citeste tot articolul
O călătorie în ascunzişul sufletului - BOBBY McFERRIN
"Da. Este al treilea show pe care artistul american îl susţine în ţara noastră. Bobby este o adevărată legendă în lumea muzicală. A câştigat nu mai puţin de 10 premii Grammy, a cântat alături de cei mai cunoscuţi muzicieni de jazz ai vremurilor noastre, precum Chick Corea sau Herbie Hancock, a spulberat topurile pop-rock cu celebrul Don't Worry, Be Happy ("Nu-ţi face griji, fii fericit!"), dar a cucerit şi scena muzicii clasice, ca dirijor, la pupitrul unor orchestre celebre, precum Filarmonica din New York sau cea din Viena. "
Citeste tot articolul