Reduce durerea şi edemul, reparând pielea deteriorată. Extrageţi gelul dintr-o frunză de aloe vera proaspăt tăiată şi aplicaţi direct pe zona afectată. Masaţi uşor. Repetaţi procedura de mai multe ori pe zi, atâta timp cât este nevoie. Dacă nu aveţi o plantă de aloe vera, puteţi utiliza o cremă care o conţine ca ingredient principal.
* Cartof crud - datorită proprietăţilor sale anti-inflamatorii, este foarte bun la reducerea veziculelor în arsurile minore. Răciţi un cartof în frigider, apoi daţi-l pe răzătoare şi aplicaţi-l pe arsură. Puneţi deasupra un pansament steril, lăsaţi să acţioneze 15-30 de minute înainte de a-l îndepărta uşor de pe piele. Procedura se poate repeta.
* Miere - nu are doar proprietăţi antibacteriene şi anti-inflamatorii, dar, de asemenea, atrage excesul de fluide din rană, ajutând la vindecarea rapidă. În plus, previne formarea de cicatrici. Aplicaţi mierea direct pe rană, într-un strat uniform, şi acoperiţi zona cu un bandaj de tifon. Înlocuiţi pansamentul de 3-4 ori pe zi.
* Suc de ceapă - ajută la uşurarea durerii şi previne formarea băşicilor. Aplicaţi sucul proaspăt stors direct pe rană şi răspândiţi-l uniform. S-ar putea ca iniţial să simţiţi că vă înţeapă, dar nu vă alarmaţi, senzaţia va dispărea. Se repetă procedura de mai multe ori pe zi.
* Oţet - linişteşte durerile şi previne infecţiile. Diluaţi oţet cu o cantitate egală de apă şi clătiţi zona arsă. Acoperiţi rana cu o bucată de pânză înmuiată în soluţie şi înlocuiţi-o la fiecare 3 ore. Se repetă atâta timp cât este necesar.
* Lapte - conţine o enzimă specială, foarte bună pentru tratarea arsurilor. Înmuiaţi arsura (dacă este pe mână) în lapte rece timp de 15 minute, sau îmbibaţi o bucată de pânză de bumbac curată în lapte şi aplicaţi pe rană. Staţi aşa câteva minute. Se repetă la fiecare 3-4 ore.
* Frunze de pătlagină - faceţi o pastă fină, prin strivirea câtorva frunze. Aplicaţi pasta pe zona afectată şi acoperiţi-o cu o pânză de bumbac curată. După ce pasta de pătlagină se usucă, se repetă procedura.
Pe scurt
Ce să faceţi:
* O injecţie antitetanos, pentru a fi în siguranţă.
* Dacă arsura este pe zonele sensibile, cum ar fi ochii sau zona inghinală, consultaţi un medic imediat, indiferent de gradul de arsură.
* Mergeţi de urgenţă la medic, în cazul în care arsura a devenit urât mirositoare, are puroi, acoperă o arie largă sau aţi făcut febră.
* Evitaţi frecarea rănii de îmbrăcăminte.
* Beţi multă apă.
Ce să nu faceţi:
* Nu spargeţi băşicile. Lăsaţi-le să se usuce sau să se spargă de la sine.
* Nu folosiţi bandaje adezive.
* Mulţi oameni cred că untul este eficient în arsuri, dar nu există nicio dovadă ştiinţifică în acest sens. Untul reţine căldura şi poate fi un teren propice pentru bacterii. Deci, nu aplicaţi unt pe arsuri!
* Nici albuşul crud nu este o idee bună, deoarece există riscul de infecţie bacteriană.
* Nu puneţi gheaţă pe rană! Situaţia se poate înrăutăţi prin provocarea unei arsuri reci.