RODICA CULCER... Despre valorile pe care le-am uitat şi nonvalorile care ne-au invadat
Panica generată de platforma lui Dacian Cioloş în tabăra PSD-ALDE este perfect justificată, în perspectiva alegerilor din decembrie, pentru că aduce în scenă un personaj absent la ultimele alegeri: un adversar redutabil pentru sistemul în care prosperă PSD-ALDE. PNL este o epavă, iar USR nu este credibil ca partid de guvernare, programele lor fiind schematice şi fără substanţă.
Citeste tot articolul
"EL LIDER MAXIMO"
România nu asimilează democraţia. Injecţiile care i se administrează la răstimpuri, de mai bine de un sfert de veac, îi provoacă reacţii alergice şi atât. Şi nu pentru că România e altfel, ci pentru că dictatura e o boală grea, care nu trece uneori nici după o perioadă egală cu aceea în care a chinuit o societate.
Citeste tot articolul
Avaaz, "vocea" secolului al XXI-lea
Când am scris acest articol, numărul membrilor organizaţiei internaţionale Avaaz era de 43.430.879. Poate, la data apariţiei acestei ediţii a revistei, numărul lor va fi ajuns la 44 de milioane. O forţă de temut pentru orice guvern, fie el democratic sau comunist (China), deoarece organizaţia are puterea de a genera schimbări, de a conduce spre salvarea naturii, a vieţii pe pământ.
Citeste tot articolul
NICUŞOR DAN - Uniunea Salvaţi România: "Ţelul nostru este să fim mai mult decât un partid-balama"
În anul 2008 am semnat, din partea ONG-ului pe care-l reprezentam, un pact, împreună cu partidele politice care au candidat, şi cu candidaţii la Primăria Generală şi la Consiliul General. Era un pact pentru Bucureşti, pe care, după ce partidele l-au semnat bucuroase, imediat l-au şi încălcat. Am trăit vreo două sau trei luni "de miere", aşa cum se întâmplă întotdeauna înainte de campania electorală, când e o mare iubire în lume: partidele politice, toate şi toţi îţi promit, te invită la şedinţe, te invită să scrii programe împreună cu ei, dar după aceea nu se mai întâmplă nimic.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MARIA ELIZA - Galaţi, F. AS nr. 779 - "Din cauza unor necazuri am făcut o depresie"
Depresia este o boală gravă, care afectează întregul organism (gândirea, somnul, alimentaţia, relaţiile umane, starea fizică etc.). Aproximativ o treime din populaţia planetei suferă în timpul vieţii de o tulburare depresivă minoră.
Cauzele depresiei sunt predispoziţia genetică, modificările în structura cerebrală, nivelul neurotransmiţătorilor şi dezechilibrele hormonale.
Citeste tot articolul
Un tratament eficient pentru nevralgia de trigemen
Este inadmisibil ca nevralgia de trigemen, campioana durerilor, să nu fie tratată decât cu medicamente pentru epilepsie. Poate că or fi de vină şi unele intervenţii dentare, dar asta nu-i suficient. De doi ani sufăr de această nevralgie şi nu am găsit nicăieri informaţii complete. Nu ştie nimeni de unde apare.
Citeste tot articolul
Leacuri pentru nas, gât şi plămâni
An de an, din noiembrie şi până în februarie, valul de răceli şi de gripe se prăvăleşte peste noi. Din vâltoarea lui scapă doar cine poate, mai exact, cine are un sistem imunitar puternic, pregătit să întâmpine iarna. În rest, nas care curge, gât care ustură, febră şi tuse, stare de sfârşeală şi apatie. Dacă temperatura e mare, trebuie consultat medicul. Pentru o răceală obişnuită, sfaturile care urmează sunt de-ajuns.
Citeste tot articolul
RUSALIN TODOR - "Orice tip de cancer are leac, dacă bolnavul vrea, într-adevăr, să trăiască!"
După ce a apărut în "Formula AS" primul interviu pe care mi l-aţi luat, am fost nevoit să-mi transform pasiunea în "carieră"! (râde) Multă lume mi-a cerut atunci ajutorul şi n-am putut să refuz pe nimeni, cu toate că nu eram pregătit pentru aşa un val de solicitări. Eu cunoşteam doar câteva tratamente simple, în special pe bază de mărul-lupului, moştenite de la bunica Iconia, mare doftoroaie în zona Caransebeşului.
Citeste tot articolul
Remedii pentru bolile respiratorii - ULEIURILE ESENŢIALE
Virusurile sunt principalii factori răspunzători de apariţia îmbolnăvirilor căilor respiratorii superioare - peste 80% dintre infecţii sunt de etiologie virală: rinovirusuri, adenovirusuri sau virusuri paragripale. Numai în 20% dintre infecţii întâlnim bacterii! Aşa cum s-a observat încă din momentul descoperirii lor, antibioticele acţionează doar asupra bacteriilor, nu şi asupra viruşilor.
Citeste tot articolul
TOTUL DESPRE MERS - La pas, către sănătate
Pe la vârsta de opt luni, omul se ridică şi stă pentru prima dată în două picioare. Nu mai durează mult şi face primii paşi. Pentru copii, mersul înseamnă calea către libertate. Noi, adulţii, uităm prea adesea ce binefacere este faptul elementar de a putea aduce pe rând câte un picior înaintea celuilalt şi, înaintând astfel, să cucerim lumea în ritmul nostru propriu. Mersul e un elixir al vieţii. Specialiştii l-au cuantificat, avansând şi o cifră: 10.000. Atâţia paşi ne recomandă să facem zilnic, pentru a avea parte de un medicament, nu doar pentru trup, ci şi pentru suflet.
Citeste tot articolul
Lupta cu oboseala
Greu mai e să porneşti motoarele dimineaţa! Să sari în picioare la primul ţârâit al deşteptătorului. Nu cumva să credeţi însă că sunteţi singurul om chinuit. Statisticile arată că 70% din pământeni au mari probleme cu deşteptatul, în vreme ce numai o minoritate de 30% au şansa genetică de a se trezi şi de a se pune pe picioare uşor.
Citeste tot articolul
Remedii contra oboselii obrazului
Fără greş, obrazul nostru e frate cu sufletul şi cu oboseala. Fericirea n-are nevoie de "corecturi". Starea de bine se vede în primul rând pe expresia feţei, care întinereşte şi străluceşte fără ajutoare cosmetice. Dar ce te faci atunci când grijile zilei, stresul şi oboseala îşi pun amprenta posomorâtă pe chipul unei femei?
Citeste tot articolul
CURA CU VERMUT
Reţeta pe care v-o trimit este foarte eficace şi nu necesită eforturi prea mari. Din proprie experienţă vă spun că această dietă, urmată corect, are ca rezultat pierderea a 2-3 kg săptămânal. De reţinut însă că nu este permisă nicio abatere. Regimul se ţine 3 zile consecutiv, putând fi reluat abia după 10 zile
Citeste tot articolul
Vetrele dacice din Danemarca
Poarta grea, de lemn, scârţâie tânguit, ca şi cum ar anunţa, sub văzduhul înalt al toamnei, întoarcerea fiului rătăcitor. Lucrătură de meşter dibaci, un drug zdravăn o trânteşte pe dată la loc, între uluci. N-ai timp să dai înapoi dar nici n-ai de ce.
Citeste tot articolul
Dacii din Danemarca
"Se ştie că au existat contacte între lumea aceea şi cea de aici, mai ales prin partea sud-estică. Mărturii ale acestor contacte au fost descoperite încă din epoca bronzului, aşa că o vizită la rudele din nord nu este exclusă! E clar că dacii mai fuseseră aici cândva, cunoşteau drumurile şi aveau contacte."
Citeste tot articolul
La aniversare - CORINA CHIRIAC: "Caut permanent să-mi ascund inima sub «ceva»"
Sunt flatată că oamenii încă vor să mă revadă şi să reasculte cântecele mele vechi şi noi! Este un "bis" oferit mie cu generozitate de către Bunul Dumnezeu, pentru care fac multă osteneală fizică, dar bucuria spirituală este cea mai mare răsplată! În plus, călătorind de cele mai multe ori singură, cu maşina, am ocazia să mă pot opri unde vreau.
Citeste tot articolul
Bucătăreasă de nunţi
Mă trezeam când ele povesteau deja. Nu auzeam niciodată cum deschidea uşa ca să intre în casă, poate că intra mai încet ca altădată, ori poate că, de oboseală, nu mai avea putere să tropăie, cum făcea în restul zilelor. Sau poate că intra tiptil, tocmai ca să nu mă trezească pe mine, deşi ştia foarte bine cât de mult o aşteptam. Vorbeau în şoaptă, dar înţelegeam tot ce-şi spuneau.
Citeste tot articolul
EMMA ZEICESCU (TVR1) - "Îmi place la nebunie munca de jurnalist"
Nici când mi-am dat demisia de la Realitatea TV nu am explicat cu exactitate care a fost motivaţia din spatele gestului meu, ce anume nu a funcţionat între managementul actual al Realităţii TV şi angajata Emma Zeicescu şi nu voi intra nici acum în detalii, fiindcă aşa consider că este "politically correct". Uneori viaţa te împinge să faci un pas înainte pe care tu nu îl anticipai.
Citeste tot articolul
Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii FITC - 100, 1000, 1.000.000 de poveşti...
"Lumea este un nor cu poveşti. Le asculţi, le citeşti, le priveşti, dar cel mai interesant este să le trăieşti" - aşa stă scris pe firmamentul Teatrului "Ion Creangă", un îndemn pe care l-au urmat o mulţime de părinţi şi copii, printre care şi noi, eu şi Alma, fetiţa mea. Şi promisiunea a fost ţinută. Cu ocazia celei de-a XII-a ediţii a Festivalului, am avut parte de spectacole şi aventuri gata de trăit şi de povestit mai departe.
Citeste tot articolul
VASILE DEM. ZAMFIRESCU - "Psihanaliza e ca aşteptarea stăruitoare a pescarului de a scoate ceva din adâncuri"
M-am desprins de Noica, dar nu m-am rupt de el, aşa cum a făcut-o Gabriel Liiceanu, programatic, declarativ. Am intrat în psihanaliză, rămânând în limitele filosofiei, în cheia acestei relaţii spirit-suflet. Am făcut-o şi din curiozitate, dar şi pentru că se adunaseră mai multe conflicte interioare, cărora nu le găseam rezolvare.
Citeste tot articolul
Premiul Nobel pentru Literatură - 2016
De zeci de ani, ar fi trebuit să mă deprind cu ideea că desemnarea laureatului Nobel pentru Literatură e imprevizibilă. Secretomania juriului în privinţa listei scurte a finaliştilor dă naştere, în fiecare an, la jocul de noroc afişat de casele de pariuri, cu şansele unor candidaţi pe care mizează cunoscătorii, luând, din experienţă, în calcul şi criterii extraliterare - geografice, politice, şi mai ales social-umanistice (acestea din urmă prevăzute în testamentul lui Alfred Nobel).
Citeste tot articolul
Minunea din Poiana Stampei
Uitasem telefonul deschis peste noapte. Era ora şase dimineaţa, când a sunat. O voce îndepărtată, subţire şi nazală, de ţăran moldovean, rostea smerit: "Noi v-am apelat să vă mulţumim..." "Care noi? Se auzea stins, întrerupt, probabil semnalul era prea slab. "Noi, din Poiana Stampei, vrem să vă mulţumim..."
Citeste tot articolul
Sărbătoare creştină la Mediaş
Într-o zonă a Ardealului înţesată pe tot parcursul sezonului estival de manifestări ale comunităţii săseşti, a luat naştere o iniţiativă inedită a credincioşilor ortodocşi. Este vorba despre Festivalul Culturii Ortodoxe, ce se va desfăşura la Mediaş, în zilele de 22 şi 23 octombrie. Organizatorii evenimentului sunt Protopopiatul Ortodox Român Mediaş şi Asociaţia Culturală "Mediaşul nostru".
Citeste tot articolul
Minunea s-a întâmplat! Ştiinţa recunoaşte extratereştrii
În 1995, descoperirea unei planete situate în alt sistem solar decât al nostru a avut efect de tsunami. Se dovedea, pentru prima oară în mod ştiinţific, că în univers poate să existe viaţă. Era în 6 octombrie 1995 şi în ziua aceea, astrofizicienii Michel Mayor şi Didier Queloz de la Universitatea din Geneva au anunţat că au observat o planetă care se învârte în jurul altui soare decât al nostru, în constelaţia Pegas, la 51 de ani lumină de noi.
Citeste tot articolul
Sclavele sexuale
Pentru istoricii japonezi, cel de-al Doilea Război Mondial şi deznodământul său nu există. Când vorbesc despre conflictul care a început cu invadarea Manciuriei în 1931 şi care s-a terminat cu explozia bombei atomice în 1945, ei îl numesc "războiul de cincisprezece ani". O perioadă compusă numai şi numai din eroismul trupelor japoneze, care şi-au sacrificat viaţa pentru patrie. În Japonia, cultul eroilor e intens.
Citeste tot articolul
IMAGO MUNDI
Imago Mundi este un grup ce propune o viziune proaspătă asupra muzicii vechi şi tradiţionale româneşti. Avem un repertoriu rar, abordat de către muzicienii de factură clasică. Noi nu expunem piese de muzeu, ci cântăm o muzică vie. Iar perspectiva din care ne construim discursul muzical este aceea a omului contemporan, influenţat de experienţa urbană, care ascultă deopotrivă jazz, rock, muzică clasică sau electronică şi pentru care bucuria muzicii este întotdeauna motivată de ceea ce simte, şi nu de ce "se poartă".
Citeste tot articolul