Depresia este o boală gravă, care afectează întregul organism (gândirea, somnul, alimentaţia, relaţiile umane, starea fizică etc.). Aproximativ o treime din populaţia planetei suferă în timpul vieţii de o tulburare depresivă minoră.
Cauzele depresiei sunt predispoziţia genetică, modificările în structura cerebrală, nivelul neurotransmiţătorilor şi dezechilibrele hormonale.
Factorii favorizanţi ai bolii pot fi: traume psihice (ex.: pierderea unui membru al familiei, abuzul sexual, divorţ), personalitatea fiecăruia, relaţiile sociale, bolile grave, stresul cronic, procesele inflamatorii, efectele secundare ale unor medicamente, condiţiile meteorologice, consumul cronic de alcool, deficienţe în alimentaţie. Femeile au un risc de depresie de două ori mai mare decât bărbaţii, din cauza modificărilor hormonale din adolescenţă şi din timpul menstruaţiei, menopauzei şi sarcinii.
Cele mai frecvente forme ale depresiei sunt:
* Depresia majoră, care poate avea ca simptome: anxietatea (nelinişte, teamă de întâmplări periculoase, neprevăzute, pierderea controlului asupra evenimentelor, atacuri de panică, insomnie, palpitaţii; psihoza (deliruri, halucinaţii auditive şi vizuale, retragere din realitate, frustrări, agresivitate); mania (impulsivitate, exuberanţă exagerată, debit verbal crescut, lipsa somnului); melancolia (tristeţe, pesimism, nelinişte, iritabilitate, frustrare, singurătate, subaprecierea propriei persoane, vinovăţie fără motive, plâns uşor, interes redus pentru activităţi care în trecut erau plăcute, dificultăţi de concentrare, greutate în luarea deciziilor, modificarea poftei de mâncare, tulburări de somn); catatonia (retragere din viaţa socială, gândire, vorbire şi mişcări foarte reduse, incontrolabile, rigiditate, imobilitate, repetarea frazelor sau cuvintelor sau a gesturilor altei persoane, mişcări ciudate, negativism); probleme fizice (energie scăzută, oboseală, pierdere sau creştere în greutate, dureri de cap); gânduri şi încercări de sinucidere.
* Distimia/depresia minoră (depresia cronică cu manifestări mai uşoare decât cele ale depresiei majore şi care durează mai mult de doi ani).
* Depresia post-partum (depresia post-natală, cu insomnie, labilitate, oboseală, idei delirante).
* Depresia sezonieră (apare toamna, iarna, primăvara, în perioade cu lumină solară redusă sau în perioada sărbătorilor, caracterizată prin oboseală, somnolenţă, poftă exagerată de dulciuri).
* Depresia/tulburarea bipolară (boala maniaco-depresivă, cu manifestări extreme, de la mânie la depresie şi invers).
* Depresia/tulburare ciclotimică (cu aceleaşi manifestări, dar mai reduse decât în tulburarea bipolară).
* Tulburare disforică premenstruală (simptome de depresie cauzate de modificările hormonale premenstruale).
* Depresia cauzată de utilizarea alcoolului, drogurilor, a unor medicamente sau de o afecţiune (ex.: cancer, boala Parkinson, ateroscleroză, accident vascular cerebral, alergii).
În cazul copiilor şi adolescenţilor, depresia se manifestă prin iritabilitate, tristeţe, crize de furie, dependenţă exagerată de părinţi, dureri cu diferite localizări, rezultate şcolare slabe, tulburări de somn, izolare, lipsă de interes pentru activităţile obişnuite, şi poate evolua spre tulburări depresive anxioase la adolescenţă sau maturitate. Copiii cu ADHD pot manifesta, şi ei, tulburări depresive.
Diagnosticarea bolii nu se poate face prin analize medicale, ci doar pe baza manifestărilor clinice. Multe persoane afirmă, cu multă uşurinţă, că sunt depresive, confundând tristeţile şi grijile inerente vieţii cu această tulburare. Dimpotrivă, multe persoane nu se tratează din ruşine, din cauza unor prejudecăţi sau pentru că nu sunt susţinute şi încurajate să-şi recunoască problema de sănătate şi să solicite ajutorul unui specialist, singurul care poate pune un diagnostic corect, pe baza unor criterii stabilite ştiinţific. Depresia este o boală fără un tratament standard şi chiar dacă la tratamentul optim se poate ajunge după mai multe variante de asociere a medicamentelor antidepresive, poate fi tratată şi vindecată. Tratamentele naturale, complementare celor alopate, pot contribui la revenirea la o viaţă normală.
Fiecare pacient este unic şi de aceea, în Centrul de Medicină Integrativă Secom(R), aplicăm principiul medicinei integrative, conform căreia pacientul este analizat holistic, iar tratamentele naturale sunt personalizate şi asociate, eficient şi sigur, tratamentelor convenţionale.
În Centrul de Consultanţă Naturopată SECOM(R), pentru realizarea profilului medical al pacientului, utilizăm, pe lângă documentele medicale, şi sistemul de testare EIS (electroscanare interstiţială), care furnizează informaţii privind starea funcţională a diferitelor organe (esofag, stomac, duoden, colon, intestin subţire, ficat, vezica biliară, splină, pancreas, rinichi, organe genitale, vertebre, trahee, bronhii, plămâni, glande suprarenale, hipotalamus, hipofiză, creier, ganglioni limfatici), compoziţia corporală, activitatea hormonală, neuro-hormonală şi a neurotransmiţătorilor, nivelul pH-ului, nivelul stresului oxidativ şi riscurile de apariţie a unor tulburări respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, psihice. Testarea permite atât elaborarea unui tratament natural personalizat, cât şi urmărirea evoluţiei stării de sănătate şi a rezultatelor obţinute în urma administrării tratamentului natural adecvat.
Având la dispoziţie peste 300 de tipuri de produse naturale cu calitate superioară, importate de firma noastră de la producători internaţionali de prestigiu, putem întocmi programe de tratament strict adecvate problemelor descrise.
Atragem atenţia că, în orice afecţiune, dar mai ales în cele psihice, folosirea produselor naturale la întâmplare, fără cunoaşterea situaţiei bolnavului, poate fi ineficientă sau, prin interacţiune cu tratamentele alopate, poate produce efecte secundare nedorite.
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Mai am vreo şansă să mă vindec de spasmofilie?"
(Răspuns pentru CLAUDIU - Bucureşti, F. AS nr. 1228)
Din descrierea simptomelor (stări de agitaţie, nervozitate, labilitate emoţională, lipsă de chef de viaţă, oboseală accentuată şi lipsă de energie) pare a fi vorba de o stare depresivă, care ar fi putut să vă declanşeze şi să vă menţină această condiţie de sănătate. Ceea ce vă trebuie să faceţi în perioada următoare este să identificaţi acele şocuri emoţionale sau perioade de mari confruntări sufleteşti (tristeţe accentuată) care întreţin starea de sănătate actuală. Acest lucru îl puteţi face individual sau apelând la sprijinul unui psihoterapeut cu experienţă, care să vă ajute să scoateţi la lumină acele emoţii care vă sabotează şi vă împiedică de a avea o stare vibraţională ridicată, care să vă scoată din nivelul de rezonanţă al bolii.
În paralel cu acest pas extrem de important, este recomandat să petreceţi cât mai mult timp în natură, expunându-vă la soare, pentru a produce vitamina D, un important antidepresiv natural. Înotul, mersul desculţ pe iarbă, nisip sau pământ, este deosebit de important, prin faptul că ajută la împământare, fenomen benefic în întremarea oricărei condiţii de sănătate. Ionii negativi care se găsesc în păduri, parcuri, mai ales acolo unde există specii de conifere, sunt nişte vitamine ale aerului, extrem de tonifiante.
În paralel cu aceste recomandări, activitatea fizică regulată, mai ales în natură, creşte oxigenarea la nivel celular. De asemenea, se impune adoptarea unei diete sănătoase în care să includeţi alimente bogate în vitamina B (polenul, lăptişorul de matcă, drojdia de bere, fulgii de drojdie de bere, pâinea integrală), in, magneziu (nucile, migdalele, vegetalele cu frunze verzi) şi triptofan (carnea de curcă, de pui, fasolea boabe, mazărea, lintea, soia şi năutul). Medicina naturistă dispune şi ea de o multitudine de remedii care dau rezultate atunci când sunt adaptate la caracteristicile de sănătate ale fiecărei persoane în parte.
Ca tratament natural, cu rol general, se indică următoarele produse pe bază de plante:
* Calciu cu absorbţie ridicată: calciu citrat, calciu chelat, calciu gluconat.
* Magneziu cu absorbţie ridicată: citrat de magneziu. Este important ca magneziul să fie administrat atât intern, sub formă de comprimate, cât şi extern, sub formă de ulei de magneziu pentru masaj.
* Plante bogate în siliciu şi alte elemente de natură a facilita absorbţia de calciu: coada-calului, urzica, pirul.
* Plante bogate în vitamina C: măceşele, acerola, cătina, pătrunjelul, citricele, coacăzele şi în general fructele şi legumele proaspete de sezon.
* Plante cu rol reglator psihoemoţional: rodiola rhosea, noni, ashwaganda, sunătoarea, lavanda, passiflora, păducelul.
Pentru reţete personalizate îmi puteţi scrie pe adresa de e-mail.
Ing. dipl. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com
"Am diagnosticul dermatită atopică dureroasă"
(Răspuns pentru CORNEL BACIU - Brăila, F. AS nr. 1232)
Vă recomand să utilizaţi unguentul POCO. Dacă aveţi păt în creştetul capului, este bine să-l tundeţi cât mai scurt. Apoi să aplicaţi pe locul dureros puţin unguent POCO, cu un uşor masaj, pentru a favoriza pătrunderea în piele. În scurt timp, durerea va dispărea. În continuare, vă veţi unge de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. În cel mult 20 de zile, veţi scăpa de această afecţiune.
POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenţie, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri în care alte tratamente au dat greş. POCO poate fi procurat la tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93 sau prin e-mail: mirceapocanschi@ yahoo.com