Concluzii la "liste"
Alegerile parlamentare de la sfârşitul anului în curs se anunţă derutante şi tulburătoare pentru electorat. Definitivarea listelor de candidaţi pentru Parlamentul României nu a risipit îndoielile acestuia, privitoare la "curăţenia" anunţată de partide în selecţia şi promovarea aspiranţilor. Cu puţine excepţii, listele partidelor conţin cam aceleaşi nume cunoscute din "scandalurile" legislaturilor trecute.
Citeste tot articolul
Istoria şi "mecanismele umane"
S-a tot făcut caz, în ultima vreme, de "alternativizarea" materiilor şcolare. După ce discipline întregi, precum Istoria sau Literatura, au fost date peste cap de variante alternative, care mai de care mai exotice şi mai îndepărtate de esenţă, acum a venit rândul materiilor în sine să fie date deoparte, pentru a face loc unor cursuri pragmatice, utile, desigur, dar care nu se pot substitui materiilor clasice, care se studiază de sute de ani în şcoală.
Citeste tot articolul
"Dă natura mai tare!"
În luna mai, organizaţia internaţională WWF (World Wide Fund) a lansat campania "Dă natura mai tare!", formulare românească a Agenţiei "Think Digital", preluată de toate filialele europene, pentru frumuseţea ei stilistică. Scopul campaniei este simplu: "Protejarea ultimelor colţuri de natură sălbatică din Europa". Cetăţenii din 15 ţări membre ale UE pot împiedica, pe ultima sută de metri, slăbirea fundamentului conservării naturii în UE (Directivele Natura 2000).
Citeste tot articolul
IOAN SZABO - "Vreau ca la noi să existe aceleaşi condiţii ca în Austria şi Elveţia"
Nu promit ce nu pot să fac. Pentru că, dacă apuc să promit ceva, fie şi pripit, îmi onorez promisiunea, duc lucrul la bun sfârşit, chiar dacă asta presupune, uneori, mari sacrificii. Sunt multe proiecte pe care mi-aş dori să le realizez mâine, dar nu se poate. Pe de altă parte, mă uit la alţii, la alte comune din zonă, şi văd că nu reuşesc să realizeze ceea ce noi am făcut într-o perioadă scurtă.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru VLAD ION - Galaţi, F. AS nr. 956 - "Am fibrilaţie atrială paroxistică"
Boala nodului sinusal reprezintă un grup de tulburări ale ritmului cardiac (aritmii), în care nodul sino-atrial, stimulatorul natural al inimii, funcţionează inadecvat. El este compus dintr-o grupare de celule specializate într-un anumit tip de transmitere a stimulului electric, aflându-se localizat în atriul drept şi controlând ritmul cardiac.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Câteva tratamente vechi şi foarte eficiente. Din întâmplare, am intrat în posesia unei cărţi foarte vechi, în care, printre altele, am găsit şi câteva reţete de leacuri, pe care le-am încercat în familie, cu rezultate deosebite. În calitate de veche cititoare a revistei "Formula AS", mă grăbesc să vi le împărtăşesc.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Remedii pentru bolile bărbăteşti
Principalele plante medicinale folosite în terapia acestor boli sunt: ghimpele, pufuliţa, urzica, ţelina, dovleacul, schinduful, plopul negru, ginsengul, ghimbirul, iasomia, ardeiul iute, usturoiul, nucul şi tătăneasa. Ideal ar fi să le culegeţi personal din grădină sau din pădure şi să le transformaţi cu mâna dvs., acasă, în pulbere, infuzie, decoct, tinctură, vin sau oţet medicinal. În cazul plantelor importate, alegeţi-le pe cele vândute în farmacii.
Citeste tot articolul
8 porunci pentru învingerea dependenţelor
Că e vorba de alcool, de sex, de droguri sau de jocuri pe internet, dependenţa trebuie vindecată, înainte de a deveni boală cronică. Şi dacă se poate, fără să luăm medicamente...
Citeste tot articolul
Ajutor pentru flora intestinală - Probioticele şi prebioticele de top: KOMBUCHA şi TOPINAMBURUL
Naturopaţii au ajuns la concluzia că cele mai multe probleme de sănătate îşi au originea primară în tubul digestiv. Studiile ştiinţifice de specialitate confirmă în mod stiinţific această realitate, iar publicaţiile de nutriţie abundă în detalii privind rolul digestiei în menţinerea sau ameliorarea sănătăţii. Este foarte important ce mâncăm, cum mâncăm şi cât de sănătoasă este flora bacteriană, dezvoltată în tubul nostru digestiv.
Citeste tot articolul
Băi cu fulgi de ovăz
A venit toamna şi, odată cu ea, vremea băilor. A băilor în cadă, fireşte, fiindcă băile de mare şi soare au plecat, odată cu berzele, spre orizonturi mai calde. Dar nu e de colo nici o baie caldă şi parfumată, îmbogăţită cu arome şi cu... fulgi de ovăz. Ei da, aţi auzit bine! Pe cât de prielnici le sunt stomacului nostru şi sănătăţii, tot pe atât de bine îi fac şi pielii, mai ales celei uscate, obosite sau iritate.
Citeste tot articolul
Soluţii rapide pentru necazuri de frumuseţe
Riduri. Opăriţi 5 cuişoare aromate cu o ceaşcă de apă în clocot. Lăsaţi să se infuzeze zece minute, acoperind vasul cu o farfurioară. Lichidul călduţ se aplică pe locurile cu probleme, cu ajutorul unui tampon de vată. Repetaţi procedeul dimineaţa şi seara, înainte şi după ce vă demachiaţi.
Citeste tot articolul
Slăbiţi pe lună plină!
Sunt o cititoare constantă a revistei, pentru care am făcut o veritabilă pasiune. Sunt, de asemenea, una dintre făpturile care luptă cu kilogramele de prisos. După numeroase încercări, am descoperit o dietă care pe mine m-a ajutat foarte mult. Se pierd 3 kg într-o săptămână. Secretul ei este că se ţine strict în zilele cu lună plină.
Citeste tot articolul
Mâncăruri delicioase cu roşii
E timpul lor. Acum sau niciodată, transformaţi legumele coapte şi parfumate în conserve şi bulionuri, dar şi în capodopere ale căror reţete le aflaţi de la noi.
Citeste tot articolul
CONSTANTIN BRÂNCUŞI - "Viaţa mea nu a fost decât un şir de minuni"
Vâlva iscată de intenţia cumpărării de către statul român a capodoperei lui Brâncuşi, "Cuminţenia pământului", l-a readus pe marele sculptor în atenţia generală. Cunoscute pe dinafară de istoricii artei, viaţa şi opera sa merită, totuşi, a fi repovestite continuu, nu doar din imbold cultural, ci şi din mândrie naţională.
Citeste tot articolul
O dimineaţă cu... FLAVIA HOJDA - "Dragu-mi-i unde-am vinit/ Şi cu cin' m-am întâlnit"
Vine de la Sighetul Marmaţiei, unde oamenii sunt blonzi, neatârnaţi, şi unde nici limba vorbită nu se-asemănă cu nimic. «Om fi şi noi ceva daci», îmi zice râzând şi-şi împleteşte părul. E bucuroasă. «Selfie», pelicula cu cele mai mari încasări ale anului 2014, îşi lansează continuarea pe marele ecran. Cu Flavia în rol principal.
Citeste tot articolul
Poveşti de dragoste - Aristina
Când Aristina ieşi din biserică şi coborî treptele până la răscrucea din faţa porţii, două păsări au ţâşnit scurt din tufele de lemn câinesc ce creşteau de-a lungul gardului. Apoi s-au oprit nemişcate pe creanga unui brad.
Citeste tot articolul
Poveşti de dragoste - Fata de lumină
Miracolul începea totdeauna la fel. Se întâmpla mereu în serile de Crai Nou, la capătul digului din Golful Francezului de la 2 Mai. Şi asta, mai ales atunci când luna, subţire ca o felie parfumată de pepene, se ascundea în nori. Atunci exploda ea... O întrupare de lumină instantanee şi pură. La început, era mică şi mai neclară. Pe urmă, în doar câteva secunde, începea să strălucească. Tot mai aprinsă şi mai aprinsă...
Citeste tot articolul
RĂZVAN CODRESCU - "Trăiesc, scriu, mă rog, îmi văd împăcat de ale mele"
Poezia a exercitat asupra mea o fascinaţie inexplicabilă, cam de când mă ştiu. Spun de când mă ştiu, şi nu de când am început să pricep, pentru că fascinaţia era a sonurilor, iar nu a înţelesurilor. Îmi cântau în urechi, ca să zic aşa, împerecheri de cuvinte, care mă urmăreau ca un refren muzical şi-mi produceau înfiorări aproape solemne...
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Bibliografia comunismului e inepuizabilă: analize istorice, studii de caz, culegeri de documente, biografii şi memorii au dat şi continuă să dea dimensiunile concrete ale utopiei, care s-a dovedit monstruos-sângeroasă la orice încercare de transpunere în practică. Comunismul românesc a umplut şi el, în ultimul sfert de secol, o bibliotecă.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Posibilitatea ca oameni care nu se cunosc personal să dialogheze în timp real în scris în ciuda distanţei, să-şi descopere afinităţi, să-şi facă mărturisiri şi să caute împreună răspunsuri la întrebări existenţiale părea, în îndepărtata mea tinereţe, ştiinţifico-fantastică (la fel ca multe alte minuni ale progresului tehnologic accelerat, familiare noilor generaţii).
Citeste tot articolul
MILAN DE LA BOBEŞTI - "Mai bine mă duc la două noaptea să cânt în praf şi-n fum, aşa dragă mi-e meseria asta"
Muzica modernă, de calitate, este cea care de obicei răsună live în acest club din centrul Bucureştiului. De această dată, tinerii sunt fascinaţi de "Mor, murgule, dă necaz", şi de alte cântece pline de patos, vechi de optzeci de ani, poate chiar o sută. Ascultă cu atenţie şi îi ovaţionează pe Milan şi pe "băieţii" lui din vechea gardă. O ocazie atât de rară de a asculta această muzică lăutărească, cântată de maeştrii ei!
Citeste tot articolul
Părintele ADRIAN BELDIANU - biserica "Mihai Vodă" din Bucureşti - "Suntem fii ai Învierii şi destinaţia noastră este veşnicia"
E blând şi bun. Nu face parte dintre preoţii care-şi impun autoritatea. Nu crede în cuvintele aspre care să-i mustre pe păcătoşi, ci într-o mână caldă, întinsă lor la nevoie, şi într-o inimă largă, în care să poată încăpea toată parohia. Autoritatea lui este un umăr de care să te sprijini, nu un deget acuzator, care să te apese a mustrare. Dragostea aceasta, cu care înconjoară lumea şi de care este înconjurat, vine dintr-o chemare lăuntrică spre slujire. O chemare venită din pruncie, când a fost închinat Domnului.
Citeste tot articolul
Fotogramele unei sărbători uriaşe: Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro
Cu cinci medalii (una de aur, una de argint şi trei de bronz) în loc de şapte-opt promise, şi cu o clasare pe locul 47 în clasamentul pe naţiuni, Rio de Janeiro 2016 ne-a dat, nouă, românilor, mai puţine motive de bucurie decât ne-am fi aşteptat.
Citeste tot articolul
IOAN ANDONE - "Primul lucru care ţi se spunea când intrai în vestiarul lui Dinamo era: «Ai grijă, tocmai ai călcat într-un vestiar de campioni»"
În 2007, când l-a chemat la CFR Cluj, cu ambiţia ca o echipă din provincie să câştige din nou, după 20 de ani, un titlu de campioană naţională la fotbal, finanţatorul Arpad Paszkany ştia foarte bine de ce îl alesese pe Ioan Andone. Conta, desigur, CV-ul său curat, de ardelean încăpăţânat, când vine vorba de muncă, conta şi faptul că deja câştigase un titlu cu Dinamo, dar, mai ales, conta caracterul omului, amestecul acela unic de siguranţă şi de energie pe care îl transmite "Ando".
Citeste tot articolul
CALENDAR ZODIACAL - BALANŢA (23 septembrie - 22 octombrie)
Cercul zodiacal cuprinde mai ales reprezentări animale, cum ar fi Berbecul, Taurul, Leul etc. Pe lângă acestea, găsim un număr restrâns de reprezentări umane, cum ar fi Gemenii, Fecioarele, parţial Săgetătorul (jumătate om, jumătate cal) şi Vărsătorul de apă, dar un singur obiect, anume - Balanţa. Ce caută un obiect printre toate aceste făpturi cereşti? Dacă observăm cu atenţie o Balanţă, ne dăm seama că se străduieşte în fel şi chip să fie obiectivă.
Citeste tot articolul
Basarabia duce tot!
Toamna muzicală vine în România cu roade bogate: cântăreţi de frunte de peste Prut. Nu ştiu cum li s-o părea altora, dar nouă, românilor, artiştii basarabeni ne toarnă în suflet, nu doar bucurii muzicale, ci şi dragul frăţiei care ne leagă de ei. Şi-acelaşi suflet deschis, care transformă cântările în sărbători.
Citeste tot articolul