Plăcintă cu roşii şi ierburi
Ingrediente (pentru 6-8 bucăţi): * Pentru aluat - 250 g făină, un ou, 5 linguri smântână, sare, grăsime pentru tavă. * Pentru umplutură: 500 g brânză de vaci, 2 ouă, 2 linguri amidon (zeamil), 2 căţei de usturoi, 150 g caşcaval ras, 1 legătură verdeaţă (pătrunjel, codiţe de ceapă verde), piper, sare, trei roşii.
Mod de preparare: Se amestecă bine toate ingredientele pentru aluat. Apoi se întinde aluatul şi se aşează într-o formă de tartă (unsă) cu diametrul de 24 cm. Se lasă să stea la rece, apoi se coace (fără umplutură) circa 15 minute în cuptorul încins. Se amestecă bine brânza de vaci, oul, amidonul, usturoiul presat, caşcavalul, verdeaţa tocată mărunt, sarea, piperul şi se toarnă pe fundul tartei. Peste umplutură se aşează roşiile tăiate felii. Se coace circa 40 de minute la 180°.
Aluatul pus la rece: ca să fie crocant, aluatul trebuie lăsat la rece circa 30 de minute şi doar apoi băgat la cuptor.
Roşii cu vinete "au gratin"
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 2 cepe, 3 căţei de usturoi, 2 linguri ulei de măsline, 800 g roşii bine coapte, 1 linguriţă cimbru, 10 frunze de busuioc verde, 3 fire de pătrunjel, sare, piper, 3 vinete mijlocii (750 g), 150 g parmezan (sau caşcaval) ras, 6 roşii mici (Cherry).
Mod de preparare: Se curăţă ceapa şi usturoiul şi se taie cubuleţe mici. Se călesc în uleiul încins, după care se adaugă roşiile. Se toarnă deasupra 100 ml de apă. Se toacă verdeaţa şi se amestecă cu ceapa, usturoiul şi roşiile şi se lasă să fiarbă încet, circa 30 de minute. Se trec prin sită (sau se bagă în mixer), iar piureul astfel obţinut se sărează şi se piperează.
Vinetele se spală, se îndepărtează capetele, apoi se taie felii groase de 1/2 cm. Se ţin două minute în apă clocotită (cu sare) şi se lasă să se scurgă pe hârtie absorbantă. Se unge o formă de budincă şi se aşează rând pe rând un strat de vinete, sos de roşii şi caşcaval ras. Deasupra se aşează roşiile mici tăiate în două. Se bagă la cuptor (încins) şi se lasă să se gratineze circa 15 minute (temperatura: 200°C).
Roşii coapte: cumpăraţi numai roşii coapte. Gustul sosului este mult mai intens.
Dulciuri
Ingrediente: 4 mere mari, zeamă de lămâie, 50 g nuci măcinate, o ceaşcă de frişcă, 3-4 linguri zahăr pudră, coajă rasă de lămâie.
Mod de preparare: Se curăţă merele şi se dau pe răzătoarea cea mare, se stropesc cu zeamă de lămâie, se adaugă zahărul pudră, nucile şi coaja rasă de lămâie. Se lasă să stea 1-2 ore la gheaţă, apoi se amestecă cu frişcă.
Compot de pepene galben
Ingrediente: 3 felii de pepene galben, 2 1/4 pahare de apă, 200 g zahăr, zeama de la o lămâie.
Mod de preparare: Se pune la fiert apa cu zahărul, lăsând să dea câteva clocote. Feliile de pepene, curăţate de seminţe şi coajă, se taie în cubuleţe, se aşează în compotieră şi se stropesc cu zeama de lămâie. Se toarnă deasupra siropul de zahăr rece şi se bagă la frigider, până când se serveşte.