Un joc cu finalul anunţat
Despre alegerile din 5 iunie, cu câteva zile înainte de ele, pot fi spuse - aparent - puţine lucruri. Deşi sunt esenţiale pentru campania parlamentarelor din toamnă, ele par a fi cele mai terne dintre toate alegerile locale desfăşurate în România, după căderea comunismului. Vina o poartă, în principal, ticăloasa decizie a defunctei USL, de a impune desemnarea edililor diverselor localităţi printr-un singur tur de scrutin, dar şi legea (adoptată de Parlament) care interzice excesul de publicitate şi "obişnuitele" atenţii electorale.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 10-16 IUNIE
Plecatul în excursii de weekend nu e o idee prea bună, dat fiind că Mercur în Taur, cel care e responsabil cu drumurile scurte şi cu comunicarea, se ceartă de mama focului cu micul malefic Marte, supranumit şi planeta accidentelor, care trece în mişcare retrogradă prin Scorpion. Cei care nu au încotro şi trebuie să părăsească localitatea ar trebui să se uite cu mare atenţie în oglinda retrovizoare, căci pericolele pot veni mai degrabă din urmă.
Citeste tot articolul
România pe cont propriu
În desele noastre deplasări prin ţară, cu echipa "Formulei AS", nu o dată am fost izbiţi de realităţi care contraziceau, cumva, anumite aşteptări sau prejudecăţi ale noastre. Cel mai mult ne-au surprins şi ne-au bucurat situaţiile în care am realizat că ţara asta o ia înaintea conducătorilor săi, că se dezvoltă de sine stătător, fără concursul, iar uneori chiar în ciuda celor puşi să o administreze.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Nu e posibil să aplaudăm lupta anticorupţie şi, totodată, să votăm oameni corupţi în funcţii publice"
După această campanie, putem spune că alegerile sunt deja pierdute. Din punctul de vedere al cetăţeanului. Sunt foarte mulţi candidaţi cu şanse reale, care sunt cercetaţi penal sau au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie. Ei vor continua să deţină pârghii de putere, să împartă banii publici şi să ne influenţeze viaţa. Şi asta pentru că le-o permite electoratul.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MONICA - Bucureşti, F. AS 1212 - "Caut tratament pentru Purpură Henoch Schönlein"
Purpura Henoch Schönlein este o afecţiune care produce o inflamaţie şi o sângerare la nivelul vaselor sanguine mici, de la nivelul pielii, articulaţiilor, intestinelor şi rinichilor (vasculită). Deşi poate să apară la orice vârstă, incidenţa maximă este între 2-6 ani. Este o afecţiune cu evoluţie autolimitată în timp, una dintre cele mai grave probleme fiind afectarea renală.
Citeste tot articolul
"Untura de bursuc m-a ferit de viroze şi mi-a calmat durerile articulare"
Mă numesc Diana Ene, locuiesc în Bucureşti şi sunt o persoană în vârstă, cu multe probleme de sănătate. În urmă cu jumătate de an, am aflat despre untura de bursuc din revista dvs. Apoi, mi-a fost recomandată şi de alte două persoane cu care mă întâlnesc mereu la biserică.
Citeste tot articolul
Gimnastică în sufragerie
Aveţi chef de puţină mişcare? Cu acest program de exerciţii simple vă veţi antrena forţa fizică, mobilitatea şi coordonarea, energizându-vă întregul corp, fără a fi nevoie să mergeţi la o sală de sport. Vă rugăm să reţineţi că toate exerciţiile prezentate aici trebuie executate controlat, deci fără efort.
Citeste tot articolul
Uleiurile alimentare - otravă sau medicament?
Cu toţii ingerăm, fără să fim conştienţi de acest lucru, cantităţi imense de grăsimi, de-a lungul unui an. Însă sub denumirea promiţătoare de "grăsimi" sau "uleiuri vegetale pure" se pot ascunde lucruri fără nicio legătură cu ele, ba, uneori, chiar otrăvuri. În cele ce urmează, vom încerca să descâlcim labirintul complicat al grăsimilor pe care, cu toţii, că vrem sau nu, ajungem să le consumăm.
Citeste tot articolul
Plantele verii: PUFULIŢA - Ceaiul lui Ivan
Binecunoscută şi în România, Pufuliţa se bucură de o preţuire... imperială în Rusia, unde e folosită încă din secolul XIII, pentru vindecarea şi prevenirea multor boli. Confirmate ştiinţific, preparatele din "ceaiul lui Ivan" se recomandă în afecţiuni oncologice, în tratamentul prostatei şi al bolilor gastrointestinal.
Citeste tot articolul
Leacuri antice
Cunoştinţele şi remediile pe care le aveau vindecătorii antici ne impresionează şi ne inspiră şi astăzi, mai ales că erau în stare să facă medicamente simple şi eficiente din ingrediente naturale. Într-un timp al medicamentelor de sinteză ucigătoare, "medicina curată" este tot ce ne mai poate salva.
Citeste tot articolul
Uleiul de migdale
Fin, delicat, preţios pentru piele şi păr, uleiul de migdale dulci e nelipsit din arsenalul de frumuseţe al femeilor, fie ele domniţe, prinţese sau femei de rând, încă din Antichitate şi până în ziua de azi. Iată câteva dintre modurile lui de utilizare...
Citeste tot articolul
Căpşunile topesc grăsimea
Pe lângă gustul lor de-a dreptul regal, căpşunile sunt ideale şi pentru pierderea kilogramelor. Sărace în calorii, bogate în apă, fibre, minerale şi vitamine (în special C şi A), ele "atacă" grăsimea activând metabolismul şi echilibrând hormonii responsabili de creşterea în greutate.
Citeste tot articolul
Raiul de la facerea lumii: Pădurea virgină de la Şinca
La poalele Făgăraşilor, în satul Şinca, se află o pădure veche şi neatinsă, căreia i s-a dus vestea peste mări şi ţări. O pădure virgină! Frumuseţea şi unicitatea ei au făcut-o pretendentă la declararea ei drept "patrimoniu UNESCO", cea mai înaltă distincţie pentru un loc natural.
Citeste tot articolul
Leacuri de viaţă lungă
Am ajuns în Vălenii de Munte pe o ploaie cu soare, aşa cum ne-a obişnuit deja primăvara aceasta atât de capricioasă. Verdele viu al pădurilor părea şi mai proaspăt în lumina crudă a ploii iuţi şi-un fel de bucurie a întregii firi se simţea oriunde te-ai fi uitat. Pâlcuri de mesteceni îşi tremurau frunzele de-abia deschise, păpădiile împestriţau marginile drumului, bujorii îşi ridicau semeţi bobocii în vânt.
Citeste tot articolul
Final de poveste - Volohii din Ucraina
Ne-am despărţit de volohii din Ucraina cu lacrimi în ochi. Se adunaseră mulţi în jurul nostru, oamenii cu care vorbisem, "căpeteniile" lor, alaiurile de copii ce ne urmaseră pe oriunde am mers, prin Poroşcovo, acea rătăcită "insulă de rumâni" din Carpaţii Păduroşi - Transcarpatia. Ne atingeau pe haine, ne sorbeau vorbele, cei mai bătrâni voiau să ne ia în braţe. Şi toţi ne ziceau, într-un singur gând: "Nu ne lăsaţi. Nu ne uitaţi. Mai veniţi..."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Vă recomand o nouă traducere a uneia dintre cele mai frumoase cărţi pentru copii din lume, o poveste care, prin amestecul de fantezie, ludic şi umoristic, se dovedeşte, de 151 de ani, cu adevărat nemuritoare. Universul şi personajele ei, intrate în folclorul mondial, nu încetează să fascineze cu frumuseţea inocenţei, vivacitatea, curiozitatea temerară a copilăriei, cu hazul cu care denunţă conformismul, prejudecăţile de respectabilitate ale lumii adulţilor.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Ghepardul", unicul roman al principelui sicilian, publicat postum în 1958, continuă să figureze în topul celor mai vândute cărţi din lume, în noi traduceri şi reeditări (acum 5 ani vă recomandam aici o nouă traducere românească a Gabrielei Lungu, apărută la Humanitas). Despre un asemenea scriitor magician - capabil să producă transfuzia la publicul larg, conservând în globulele textului şi plăcerea intelectuală, şi jubilaţia senzuală - ne interesează totul.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Acum, când orice informaţie e accesibilă pe Internet, s-ar putea crede că enciclopediile tipărite nu mai au de ce să adune praf pe rafturile bibliotecilor din casele noastre. Şi totuşi continuă să apară, periodic aduse la zi, asemenea lucrări de referinţă, dovadă că ele sunt mai mult decât o sursă de informaţii punctuale.
Citeste tot articolul
COSTEL POSTOLACHE - "România a avut dintotdeauna talente"
Publicarea de carte este, azi, în toată lumea riscantă, pentru că s-a democratizat. Orice om cu un laptop poate să întocmească azi o carte, să o pregătească de tipar şi să o distribuie. Editorului i-a mai rămas doar dreptul de a gândi proiecte. Rolul lui e în diminuare. Acum 20 de ani, ca să faci o carte îţi trebuiau o industrie şi zeci de oameni. Acum ajunge unul singur.
Citeste tot articolul
Jazz în toată ţara
Dacă în ceea ce priveşte evenimentele pop-rock, monopolul Capitalei este rareori pus la îndoială, la jazz stă bine provincia. Chiar foarte bine! Mai vechi sau mai noi, festivalurile de jazz din Ardeal şi din Banat merg înainte cu seriozitate, propunând an de an melomanilor formule şi artişti de marcă. Şi foarte important: fiecare festival are specificul, amprenta sa proprie.
Citeste tot articolul
EMILIA DOBRIN - "Nu mi-am dorit niciodată să fiu premiantă"
Da, cred că premiul ăsta adună la un loc şansa întâlnirilor mele profesionale şi a muncii mele de până acum. Pentru că, de-a lungul anilor, am avut norocul de a fi jucat şi de a fi învăţat meserie alături de actori uriaşi ca George Constantin, Liliana Tomescu, Gina Patrichi... Deci oameni de la care am câştigat enorm!
Citeste tot articolul
Mărturii despre Părintele ARSENIE BOCA
La Mânăstirea Sâmbăta de Sus, aşezată la poalele Munţilor Făgăraş, părintele Arsenie Boca a săvârşit primele sale minuni. Prorociri care s-au împlinit, tămăduiri de boli incurabile şi, mai ales, întoarceri spre Dumnezeu, oameni reclădiţi sufleteşte prin doar câteva sfaturi rostite de părinte din inimă, cu putere şi fermitate. Şi cu toate că au trecut peste 60 de ani de atunci, amintirea părintelui Arsenie Boca e vie, încă, printre făgărăşeni.
Citeste tot articolul
DAN GRIGORE - "Cella a fost şi a rămas cea mai tânără prietenă a mea!"
Şi-a câştigat, cu talentul excepţional şi iradierea inteligenţei, aprecierea publicului şi admiraţia fără rezerve a marilor critici internaţionali. Linia vieţii marelui pianist Dan Grigore s-a contopit, deseori, în memoria melomanilor, cu prezenţa luminoasă şi ocrotitoare a Cellei Delavrancea. O prietenie care a sfidat timpul şi vârsta, întinzându-se pe aproape patru decenii.
Citeste tot articolul
Premoniţia - şarlatanie sau adevăr?
Definiţia premoniţiei nu excelează prin concreteţe. Se spune că este capacitatea pe care o au anumite persoane de a prezice viitorul. Înzestrate cu darul unei presimţiri speciale, aceste persoane sunt numite: magi, ghicitori, extrasenzoriali, prezicători, magicieni, oracole, vizionari, profeţi, astrologi, vrăjitori, şamani, sibile...
Citeste tot articolul
Zările de muzici pline strălucesc în luminiş...
Dacă v-aţi gândit vreo clipă că invazia de vedete ale muzicii internaţionale îi sperie pe artiştii români, vă înşelaţi! Vremea complexelor a trecut. Muzicienii noştri au oferte de prima mână, iar publicul îi urmează cu entuziasm. Este şi cazul soliştilor pe care i-am luat în colimator pentru dvs.
Citeste tot articolul