Mai vechi sau mai noi, festivalurile de jazz din Ardeal şi din Banat merg înainte cu seriozitate, propunând an de an melomanilor formule şi artişti de marcă. Şi foarte important: fiecare festival are specificul, amprenta sa proprie. Unul are o istorie de aproape cincizeci de ani, altul de patru, unul se ţine într-o cochetă sală de teatru, altul în centrul unui mare oraş, iar altul în vârf de deal, în mijlocul naturii.
JAZZ TM (Timişoara)
Pe 3 iulie, Dee Dee Bridgewater, o voce nemaipomenită a jazz-ului actual, care în vara lui 2007 a susţinut un concert exploziv la Sibiu Jazz Festival, va reveni în România şi va încheia cea de-a patra ediţie a Jazz TM, un festival tânăr, ce a urcat rapid în topul celor mai bune evenimente anuale din ţară, prin organizarea foarte bună şi prin numele mari aduse. Iar anul acesta se va remarca şi printr-o mare noutate. Dacă anii trecuţi, staruri precum Macy Gray, Al Jarreau, Diane Reeves sau Marcus Miller au strălucit pe scena impunătoare din Piaţa Operei din Timişoara, între 1 şi 3 iulie 2016, festivalul va chema localnicii şi pe turiştii sosiţi pentru festival să se bucure de muzica ce va răsuna pe trei scene.Piaţa Victoriei, Parcul Justiţiei şi Parcul Civic vor să arate o nouă faţă a centrului unui frumos oraş, ce ani de zile a fost un şantier, iar acum are motive serioase să devină, aşa cum a fost Sibiul, Capitală Culturală Europeană. Iar festivalul de jazz este o carte de vizită în acest sens. Ediţia 2016 este bine echilibrată, are invitaţi artişti români, trupe tinere din întreaga lume şi nume grele, între care amintim Take 6, grup vocal cu 10 premii Grammy la activ, pe tunisianul Dhafer Youssef şi, mai ales, pe regele mondial al instrumentelor de percuţie, indianul Trilok Gurtu, pe care l-am admirat în scăpărătoarele sale apariţii în două concerte la Bucureşti.
GĂRÂNA 20 (Munţii Semenic)
Niciunul dintre prietenii lui George Tăuş, muzicieni sau amatori de jazz, ce asistau cu mare drag la cântările improvizate în restaurantul acestuia, numit La răscruce, pe la mijlocul anilor '90, nu-şi închipuia că în satul Gărâna vor ajunge să cânte cei mai mari jazz-mani ai lumii. Între 7 şi 11 iulie, în Poiana Lupului, Semenic, se vor serba 20 de ani de la prima ediţie a unui festival cu o frumoasă poveste. Bănăţeni, bucureşteni, saşi plecaţi din '90 în Germania vor lua cu asalt drumurile cu hârtoape, vor dormi claie peste grămadă în puţinele pensiuni din sat sau în campinguri improvizate, fără utilităţi, numai pentru a fi acolo şi a asculta jazz. Gărâna a devenit un nume sinonim cu jazz-ul, în aşa fel încât mii de oameni vor urca pe deal, fără să-i intereseze prea mult cine va cânta, atraşi fiind de poveste. Bineînţeles, organizatorii pregătesc o ediţie specială, cu invitaţi de marcă, dar, aşa cum se întâmplă la câteva alte festivaluri importante din lume, asta trece pe locul doi. Important este ca, peste ani, să spui: "Am fost şi eu la Gărâna, la ediţia a douăzecea!".