Mircea Vintilă şi Alexandra Uşurelu - "Mergem toţi într-o barcă"
Joi, pe 16 iunie, în grădina Casei Universitarilor din Bucureşti (str. Dionisie Lupu nr. 46) iubitorii muzicii folk sunt aşteptaţi pentru o seară de sonuri romantice. Al doilea episod al seriei de evenimente "Backyard Acoustic Season" îi aduce pe aceeaşi scenă pe Alexandra Uşurelu şi Mircea Vintilă, într-un concert răcoritor, intitulat "Mergem toţi într-o barcă"! Veţi putea asculta cele mai cunoscute cântece ale celor doi artişti, care vor cânta şi vă vor încânta, atât individual, cât şi împreună, cu melodii precum: "Ceva se întâmplă cu noi" (cântec ce a fost nominalizat pentru premiul "Cel mai bun duet al anului", la Gala Radio România), "Preţul corect" (melodia de lansare a Alexandrei Uşurelu) şi "Barca". Pe parcursul întregului concert, cei doi artişti vor împărţi aceeaşi formaţie de instrumentişti.
Mircea Vintilă este, după cum bine ştiţi, unul dintre cei mai îndrăgiţi folkişti de la noi. Încă plin de vitalitate la 67 de ani, nu lipseşte de pe scenele muzicale. Activ de peste 40 de ani pe piaţa muzicală românească, "lordul" (aşa i se mai spune, de la faimoasa lui piesă din anii '70 - "Lordul John"), a lansat nu mai puţin de opt albume solo şi încă vreo şase cu Pasărea Colibri. Munca aceasta a rodit şi azi, Mircea se poate lăuda cu o mulţime de premii. Şi cu mulţi fani! În lunga lui carieră a reuşit să-şi formeze un public de admiratori, care îl iubesc şi îl apreciază. Deşi cel mai recent album al lui datează din 2005 (Opere & operete), Mircea Vintilă nu a stat degeaba în toţi aceşti ani. ?n 2009, a reformat grupul Pasărea Colibri, împreună cu Mircea Baniciu, Marius Baţu şi Vlady Cnejevici, iar în 2014, a venit pe piaţă cu două melodii noi, ambele ilustrate de videoclipuri: "Musette" şi "Ceva se întâmplă cu noi" (alături de Alexandra Uşurelu).
La 26 de ani, Alexandra Uşurelu este o interpretă cu voce curată şi nuanţată, în funcţie de emoţiile pe care nu le ascunde deloc când apare pe scenă. Şi-a făcut debutul muzical abia anul trecut, când a lansat discul "La capătul lumii", foarte bine primit de public şi critică, vândut în peste 10.000 de exemplare. Mulţumită acestui succes, Alexandra a primit mai multe nominalizări şi a câştigat premiul pentru "Cel mai bun album al anului 2015", în cadrul "Mamaia Music Awards". ?n doar trei ani şi jumătate, de când a devenit o figură cunoscută pe scena muzicală românească, Alexandra a susţinut nu mai puţin de 300 de concerte şi a devenit una dintre cele mai îndrăgite artiste independente ale generaţiei sale. În deschiderea spectacolului pe care Mircea Vintilă şi Alexandra Uşurelu vi l-au pregătit, va mai cânta şi tânăra solistă, de numai 18 ani, Tea Buciu.
(Biletele pentru concert s-au pus deja în vânzare, în reţeaua iabilet.ro, şi vor costa 30 de lei, până pe 2 iunie (primele 200 de bilete), pentru ca mai apoi, preţul acestora să urce la 40 de lei.)
Teodora Enache şi Benny Rietveld Quintet - "Transfiguration"
Tot într-o seară caldă de iunie, pe 22 de data aceasta, Teodora Enache şi Benny Rietveld Quintet îi aşteaptă pe fanii muzicii jazz, în clubul "Tribute". Ocazia este specială, căci pe lângă evoluţia ei scenică, Teodora Enache îşi lansează ultimul disc, produs chiar de Benny Rietveld, basistul şi directorul muzical al trupei Santana. Albumul "Transfiguration" a fost înregistrat în America, în studiourile Audio Mix House din Las Vegas, împreună cu Quintetul lui Benny Rietveld, o formaţie alcătuită din muzicieni unul şi unul: Manu Koch (claviaturi), Allen Won (saxofon), Ren Martin-Doike (violă), Ramon Yslas (percuţie) şi, bineînţeles, conducătorul acestuia, Benny Rietveld (bas). Lor li s-au mai alăturat şi alţi doi invitaţi, bateristul Pepe Jimenez (membru şi el al trupei Santana) şi chitaristul Fred Schreuders. Ce-a ieşit?! Grăbiţi-vă să vedeţi şi să ascultaţi în club "Tribute".
Teodora Enache nu prea are nevoie de prezentări, cititorii noştri au întâlnit-o adesea în paginile revistei "Formula AS". Spre lauda ei, trebuie totuşi să reamintim că artista, în vârstă de 48 de ani, este considerată drept una dintre cele mai cunoscute cântăreţe românce de jazz din lume. ?n cei peste 20 de ani petrecuţi în lumina reflectoarelor, a colaborat cu numeroşi muzicieni internaţionali precum: Curtis Fuller, Les Paul, Stanley Jordan, Ricardo Scala, Theodosii Spassov, David Brubeck sau Burton Greene, dar şi cu muzicieni de renume de la noi, printre care şi regretatul Johnny Răducanu. Deţine "Premiul de Excelenţă" pentru "Cea mai importantă contribuţie internaţională a unui muzician român de jazz", acordat de Societatea Română de Radiodifuziune în 2013 (an pe care l-a încheiat cu un spectaculos turneu, alături de Stanley Jordan, în Germania şi România). Atunci l-a şi cunoscut pe Benny Rietveld, alături de care scoate acest nou disc.
Benny Rietveld are 57 ani şi este unul dintre cei mai prolifici basişti ai jazzului contemporan. S-a născut în Olanda şi a început să studieze pianul de la 6 ani. L-a abandonat pe când avea 12 ani, în favoarea basului. La 13 ani, avea propria-i trupă şi dădea concerte prin cartier. De atunci, nu a mai abandonat muzica nicio clipă. A absolvit "Colegiul muzical", din cadrul Universităţii Hawaii şi a reuşit să facă o carieră chiar în patria jazz-ului. A cântat alături de Miles Davis, iar din 1990, a început să cânte cu Santana. A câştigat nu mai puţin de 9 premii Grammy, ca basist, autor de muzică de film şi producător muzical. Astăzi, el este basistul şi directorul muzical al lui Carlos Santana, dar are şi propriul lui Quintet. Dacă nu aţi reuşit să-l ascultaţi până acum pe Benny Rietveld, puteţi să-i descoperiţi talentele, delectându-vă cu muzica de pe noul disc, scos în colaborare cu Teodora Enache - "Transfiguration". ?l puteţi "întâlni" atât ca instrumentist, cât şi ca producător, aranjor şi inginer de mixaj. Discul cuprinde lucrări diverse - standarde de jazz, muzică tradiţională românească şi evreiască, dar şi creaţii originale. Concertul de la Bucureşti face parte din turneul Transfiguration, produs de Asociaţia Fapte, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
(Biletele se găsesc în reţeaua iabilet. Preţurile sunt cuprinse, acum, între 48 şi 85 lei, dar între 16 şi 22 iunie, ele vor creşte la 58 şi 95 lei.)