Scenarii
Trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta nu a modificat datele ecuaţiei politice româneşti. După "obiceiul pământului" - primul ministru nu a demisionat şi nici nu va demisiona repede. Nu contează că face ţara de râs, că - pentru majoritatea omologilor lui occidentali - a devenit nefrecventabil. Ponta are de partea lui argumentul creşterii economice şi, pentru susţinătorii lui interni, îl utilizează non-stop. "Cum să plec", pare a spune premierul, "când economia duduie şi programul anunţat la preluarea guvernării este urmat pas cu pas?"
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 9-15 OCTOMBRIE
Zodia Fecioarei va adăposti, vineri, nu mai puţin de patru planete (Luna, Venus, Marte şi Jupiter) până duminică, când şi Nodul Nord (sensul vieţii) intră în Fecioară. Mare aglomeraţie, mare, cu rezultatul că suntem din ce în ce mai preocupaţi de serviciu, de relaţiile de muncă şi de problemele noastre de sănătate. Cel mai mult timp îl va petrece aici Nodul Nord (un an şi jumătate), timp în care destinul ne ajută să vedem în ce măsură ne-am dezvoltat potenţialul profesional şi cât de bine ne descurcăm fără ajutorul altora.
Citeste tot articolul
Unde sunt iepurii de altădată?
Străbat, alături de colegii mei, ţara în lung şi-n lat. Cu maşinile noastre de teren ne aventurăm pe drumuri de pământ, prin păduri şi crânguri, pe lângă păşuni şi lanuri de culturi, pe dealuri şi văi. Ne aflăm în mijlocul naturii, acolo unde te-ai aştepta să dai ochii, dacă nu cu vreo cumătră vulpe, măcar cu un iepuraş, orbit de faruri sau speriat de motoare. Din păcate, ca în atâtea alte domenii, şi în cel vânătoresc au avut loc, în ultimul sfert de secol, uriaşe mutaţii şi distrugeri.
Citeste tot articolul
Măsura mile
Pe 23 septembrie, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement pentru 19 state europene acuzate că nu respectă dreptul la azil. Respectivele ţări nu au fost de acord cu cotele de imigranţi venite "de sus". Astăzi, când o fotografie cu un copilaş sirian mort pe malul Mediteranei face înconjurul lumii, e greu să vii cu o judecată la rece în problema refugiaţilor din Orientul Mijlociu. Reacţiile, multe şi umorale, te vor, fie fierbinte, fie tăcut. Ai voie să te entuziasmezi, de o parte sau alta, încasând, fie laude, fie lături.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Epoca de glorie a UE pare că a apus"
E greu de spus dacă această criză oferă o oportunitate pentru structurarea Statelor Unite ale Europei, având în vedere că UE şi-a cam ratat toate oportunităţile. Nu văd cum s-ar preocupa acum Bruxelles-ul şi Strasbourg-ul de SUE, când sunt asaltate de valuri după valuri de refugiaţi şi migranţi. Problemele cu nou-veniţii în UE abia au început şi vor continua şi se vor acutiza în timp. Este o imensă provocare, căreia liderii europeni nu au prea ştiut să-i facă faţă şi nici de acum înainte nu par să ştie.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SIMINA - Tg. Mureş, F. AS 1177 - "Se poate reduce prolapsul genital fără operaţie?"
Dumneavoastră trebuie să decideţi ce anume vă deranjează la acest prolaps. Dacă este un prolaps mic, în unele cazuri, în care musculatura locală este bună, exersarea muşchilor perineali, sub supraveghere specializată, poate ameliora prolapsul. În cazul unui prolaps moderat, se pot încerca atât exerciţiile, cât şi dispozitive vaginale, ce sunt purtate pe perioada zilei, numite pesare. În cazul în care pacienta nu poate face singură exerciţiile, se pot efectua stimulări electrice ale muşchilor perineali.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Sunt pensionară şi după ani de zile am ajuns la concluzia că orice boală se poate vindeca, de multe ori fără medicamente, dacă tu, ca individ, doreşti acest lucru, ai încredere în tine şi în bunul Dumnezeu. Eu sunt pe principiul fără medicamente, şi este foarte bine. În anul 1981, întâmplător, mi-a picat în mână cartea "Mierea şi alte produse naturale" de Dr. Jarvis, care mi-a schimbat complet mentalitatea. Tot de atunci nu-mi lipsesc din casă mierea şi oţetul de mere (pe care îl pregătesc singură).
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: SUNĂTOAREA
În vechime, Sunătoarea era legată de ritualurile solare, fiind celebrată la solstiţiul de vară, în cea mai lungă zi de peste an. I se atribuiau energii speciale, cum ar fi însuşirea de a transmite puterea luminii soarelui în organismul uman. O legendă adevărată, pentru că Sunătoarea absoarbe integral energia luminii, pe care o retransmite celor ce-o folosesc ca plantă de leac. Razele ultraviolete sunt depozitate într-o substanţă uleioasă, conţinută în frunze şi în flori, un pigment roşu, cu proprietăţi fotosensibile şi care după administrarea orală transmite corpului o substanţă care îl străbate, efectiv, ca un râu de lumină.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Fructele toamnei - PRUNELE
Există părerea generală că noi, oamenii, mâncăm ca să trăim, fără să conştientizăm că mâncăm şi ca să nu ne îmbolnăvim. Foarte multe alimente (vegetale şi animale), pe lângă nutrienţii necesari metabolismului vieţii (zaharuri, grăsimi, proteine) au în compoziţia lor şi substanţe cu certe proprietăţi medicamentoase. Aceste alimente, consumate regulat, pe lângă suportul energetic necesar ciclului biolgic, ne protejează de foarte multe boli, prin efectul lor de prevenţie. Atacul radicalilor liberi asupra organismului este cauza multor boli şi a fenomenului de îmbătrânire.
Citeste tot articolul
Sănătate cu alimente - ASTMUL
Pentru numeroşii copii şi adulţi care suferă de astm, respiraţia nu este o funcţie normală a organismului, ci un adevărat chin. Ei au de suportat o tuse cronică, însoţită de zgomote şuierătoare, deficienţă respiratorie, o senzaţie de apăsare pe piept, precum şi teama permanentă de o posibilă criză de astm. Această boală, activată puternic de anotimpul rece, provoacă inflamarea bronhiilor, îngreunând inspiraţia şi expiraţia.
Citeste tot articolul
Trucuri de amânat vârsta
Scurgerea anilor nu trebuie să se vadă şi pe obraz. Există o mulţime de trucuri care să ne menţină în formă şi să ne păstreze frumuseţea intactă. Experimentaţi sfaturile pe care vi le propunem şi scrieţi-ne după aceea, câte complimente aţi primit.
Citeste tot articolul
Reţete cu avocado şi pepene galben
Tăiaţi un avocado în jumătate şi daţi-l cu coajă cu tot pe răzătoarea mare. Amestecaţi-l cu o jumătate de banană, o linguriţă de smântână şi o linguriţă de miere. Lăsaţi să acţioneze vreme de 15 minute, apoi spălaţi-vă cu apă călduţă. Înviorează tenul şi face pielea nespus de catifelată.
Citeste tot articolul
Dieta cu castraveţi şi tofu
Reteţa pe care o recomand este extrem de uşor de ţinut şi foarte eficientă. Nu te înfometează, activităţile zilnice le poţi desfăşura în mod normal, fără ameţeli şi slăbiciune fizică. Cum procedezi: toată ziua se consumă numai salată de castraveţi proaspeţi (cu tot cu coajă!), în care se pun puţină sare, codiţe de ţelină verde tăiate mărunt, zeamă de lămâie.
Citeste tot articolul
Poveste de toamnă la Voroneţ
În dimineaţa zilei de 2 iulie, anul 1504, codrul alb de fagi şi mesteceni din marginea de nord a Cetăţii Sucevei era călcat în toate direcţiile de paşi omeneşti. Un grup de vreo treizeci de copilandri, băieţi între zece şi cincisprezece ani, blonzi toţi şi cu pletele lăsate pe umeri, însoţeau un bărbat fără vârstă, îmbrăcat în haină călugărească, foarte înalt, blond şi el, cu barbă moale şi cu mustăţi. Strălucirea dimineţii de iulie cernea aur prin site deasupra pădurii şi peste hăţişurile căţărătoare, care formau plase de nepătruns.
Citeste tot articolul
La cinci minute de apus
Început de toamnă, în Munţii Poiana Ruscăi. Soarele se pregăteşte de culcare. Un pui de nor rătăcit i se opreşte pe faţă şi-l rupe, cumva, în două. Maşina merge grăbită şi sprintenă, prin locuri pe care nu ştiu dacă m-aş fi încumetat să le bat cu pasul. Deh, paşi de orăşean! Când drumul se termină, străbatem poieni unde iarba necosită e la fel de mare ca şi noi. Şi neatinsă pare, întru totul. Nici de pas, nici de mână de om. Nici de vânt, parcă. Şi nici de gând. Pentru că nu poţi gândi că undeva aici, sus, pe vârfuri de lumi şi vremuri, ar putea fi cineva. Vreun om rupt de civilizaţia contemporană şi viu. Totuşi, viu.
Citeste tot articolul
Poveşti de dragoste
Te-am iubit, Mircea, de la început. Te-am iubit de când m-ai atins pe umăr, împingându-mă înapoi, câţiva paşi mai în spate, în urma ta. Aveam amândoi zece ani şi ţi-am urmărit atunci, pentru prima dată, felul în care ţi se încreţea fruntea când voiai să mă aperi. Deveneai serios şi mândru din cale-afară, crezând că viaţa mea atârna doar de tine. Da, mă apărai de un şarpe ieşit în drumul nostru şi mă agăţasem de tine aşa, într-un fel pe care numai tu-l poţi înţelege, mă lipisem de tine şi nu-mi mai era frică de nimic.
Citeste tot articolul
Despre iubire, în fel şi chip
Vreau să vă povestesc despre miracolul "dezdrăgostirii". Ştiu, nu există acest cuvânt, este unul inventat de mine, dar ceea ce vrea el să exprime există, e real. Se întâmpla într-o dimineaţă. Neapărat într-o dimineaţă, după ce te trezeşti din somn, înainte de a purcede spre treburile zilnice. Când ai cinci minute faţă în faţă cu tine. Nu e nevoie de oglindă. Tu ştii că eşti doar tu, cu tine.
Citeste tot articolul
RĂSPUNSURI DE LA CITITORI
Dragă Doamnă Daria, Voi încerca să vă răspund punctual, la cele trei întrebări puse de Dvs, anume: "unde am greşit", "ce pot îndrepta" şi "dacă fiul se va mai întoarce vreodată", judecând după cele scrise, dar bazându-mă şi pe cunoaşterea şi înţelegerea mea asupra vieţii. Am s-o fac cu francheţe, cu riscul de a supăra, dar poate că sfaturile mele vă vor ajuta într-un final.
Citeste tot articolul
Festivalul ENESCU - Când muzica luminează oraşul
Ediţia a XXII-a Festivalului George Enescu, desfăşurată între 30 august şi 20 septembrie, nu a însemnat un triumf doar pentru că performanţele muzicale din sălile de spectacole au fost la superlativ, sau pentru că festivalul a ajuns printre cele mai puternice din lume, şi sute de turişti străini vin aici pentru a-i asculta pe marii interpreţi şi marile orchestre. Ci şi pentru că centrul Bucureştiului a fost luminat, timp de trei săptămâni, de bucuria oamenilor îndrăgostiţi de muzică, diferiţi ca vârstă şi ca profesii, dar strânşi laolaltă de muzica clasică.
Citeste tot articolul
ANALIA SELIS - "Mă declar un om fericit!"
Mă bucur că numele meu este asociat cu tangoul, că revenirea mea convingătoare pe scenă aşa s-a produs, odată cu proiectul "Vă place Tango?". Dar să nu creadă nimeni că în timpul acesta am stat degeaba. Nici vorbă! Doar că încercările mele de a recuceri piaţa muzicală au eşuat. Am compus continuu, am colaborat cu diferiţi compozitori, am mers cu propuneri la radiouri şi la case de producţie muzicală, dar degeaba! Nimeni nu a mai crezut în succesul meu. Eu nu am trădat muzica niciodată, mi-am îngăduit, doar, să mă bucur o vreme de familia mea.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Nu întâmplător cartea aceasta a apărut în preajma Festivalului George Enescu - 2015, căci, în ediţia de anul acesta, melomanii din România au putut asculta în sfârşit live, după 18 ani de negocieri, legendara orchestră a Filarmonicii din Berlin. A durat atâta fiindcă Berliner Philharmoniker e foarte solicitată şi pretinde anumite condiţii organizatorice conforme cu statutul ei, între care şi săli cu acustică bună, ceea ce Sala Palatului n-are.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Autoarea acestui volum aparţine unei familii de cărturari. Mama ei, Amelia Pavel (1915 - 2003) a fost o personalitate în critica şi istoria artei de la noi, iar fratele ei, Toma Pavel, plecat din ţară în 1969, a ajuns un nume de referinţă în lume ca profesor de literatură comparată, stilistică şi filosofia culturii la mari universităţi occidentale şi ca scriitor publicat de celebre edituri din SUA, Marea Britanie şi Franţa.
Citeste tot articolul
Vasile şi odaia lui Dumnezeu
Internetul şi presa sunt pline de ştirea că ţăranul român a murit, înghiţit de loviturile date de comunism şi de "mondializarea" de după 1989. Eu nu cred că este adevărat. Tot ce se spune se bazează pe zvonuri şi pe statistici realizate, cel mai ades, din birou. Ca să-l cunoşti pe ţăranul român trebuie să-l cauţi la el acasă, nu doar în satele asfaltate şi orăşenizate, ci şi în cele de pe dealuri şi munţi, acolo unde anchetele sociologice nu ajung.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
"Venit-am pe lume prunc slab şi neajutorat, dar îngerul Tău şi-a întins aripi luminoase păzindu-mă din leagăn". Aşa începe acatistul "Slavă lui Dumnezeu pentru toate"."Cât e de bine să fii oaspete pe acest Pământ", spune mai apoi. "Slavă Ţie pentru oamenii întâlniţi după planul Proniei Tale, pentru dragostea celor dragi, pentru blândeţea animalelor. Pentru fericirea de A TRĂI, de A NE MIŞCA şi A CONTEMPLA lumea!"
Citeste tot articolul
EL CAMINO
E opţional. Dar măcar o dată în viaţă, orice bun european se regăseşte la pas în drum spre Santiago de Compostela. Mi-am propus să văd şi eu ce e cu această regăsire. Ce anume din experienţa lui El Camino (scris aşa, cu articol hotărât şi majuscule) te repune pe drumul cel drept al vieţii tale? Pentru majoritatea celor care îl parcurg, El Camino e un drum spiritual, chiar dacă nu întru totul religios, de reconectare la, sau de găsire a lui Dumnezeu. Pentru o altă parte, e un drum turistic, care facilitează o experienţă sportivă - drumul poate fi parcurs la pas, călare sau cu bicicleta. Iar pentru o altă parte, e un drum al întâlnirilor.
Citeste tot articolul
Datul în bobi
M-am hotărât să scriu această scrisoare, în urma citirii interesantului reportaj din Munţii Buzăului, semnat de Bogdan Lupescu. La finalul acestuia, eroul său, Nicolai Gavrilă, poveşteşte cum tatăl său "dădea cu bobii", o "taină" pe care el nu a reuşit să o înveţe niciodată. Motivele scrisorii mele sunt două. Primul motiv este că acest descântat era practicat şi în satele din sud-vestul Banatului, spre exemplu în Slatina Nera, din judeţul Caraş-Severin, la distanţă foarte mare de Buzău.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII OCTOMBRIE
BERBEC. Pe perioada următorilor doi ani, vă vor fi testate cunoştinţele, iar dacă acestea nu sunt temeinice, reputaţia dvs. va avea de suferit. Altor Berbeci, credinţa le va fi pusă la încercare, de către marele malefic Saturn. În alte cazuri, planuri făcute cu ceva vreme în urmă, cu privire la călătorii, studii în străinătate, vor trebui amânate, căci ar putea fi pline de obstacole. În jurul datei de 7, vă puteţi da seama în care dintre aceste domenii aşteptările dvs. sunt realiste sau nu.
Citeste tot articolul
Octombrie - invitaţie la dans
Acum, că toamna şi-a cam intrat în drepturi şi ploile reci golesc străzile, e momentul să ne mutăm încet, încet, de prin parcuri şi stadioane, în atmosfera cu mult mai plăcută şi îmbietoare, din cafenele şi sălile de concert. De altfel, muzicienii şi formaţiile zglobii, care până mai ieri incendiau scenele de la mare sau de la munte, au început, şi ei, să revină, cuminţi, la "bază". Dovada e Capitala, unde în luna octombrie, se desfăşoară multe evenimente ce nu se pot rata.
Citeste tot articolul