Pentru numeroşii copii şi adulţi care suferă de astm, respiraţia nu este o funcţie normală a organismului, ci un adevărat chin. Ei au de suportat o tuse cronică, însoţită de zgomote şuierătoare, deficienţă respiratorie, o senzaţie de apăsare pe piept, precum şi teama permanentă de o posibilă criză de astm. Această boală, activată puternic de anotimpul rece, provoacă inflamarea bronhiilor, îngreunând inspiraţia şi expiraţia. Inflamarea face ca bronhiile să se umple cu un mucus vâscos, care creează dificultăţi suplimentare circulaţiei aerului pe căile respiratorii. Iritându-se, ele devin mai sensibile pentru diverşi alergeni, cum sunt acarienii, polenul, epiteliile de animale, mucegaiurile, fumul de ţigară, aerul poluat din locuinţă şi din afara ei, frigul umed, chimicalele şi chiar mirosurile puternice. Toţi aceşti factori pot declanşa o criză de astm sau o rinită alergică. Responsabilă pentru aceasta este histamina, un mediator chimic ce dă naştere manifestărilor alergice, jucând un anumit rol şi în astm. Activităţile sportive, infecţiile căilor respiratorii, aspirina, sulfiţii prezenţi în alimente, ca şi stresul pot duce de asemenea la apariţia crizelor de astm. În timpul crizei are loc o îngustare a căilor respiratorii, astfel încât cantitatea de aer care pătrunde în plămâni se micşorează. Există şi situaţii dramatice, când aportul de oxigen la organe este atât de limitat, încât este pusă în pericol însăşi viaţa pacientului. Astmul omoară mii de oameni în fiecare an.
În ultimul timp, mai exact din anii optzeci, boala afectează un număr din ce în ce mai mare de copii. E o tendinţă de creştere rapidă, ale cărei cauze medicii n-au reuşit să le elucideze, dar se poate presupune că noxele din aer şi hrana compusă din alimente tot mai îndepărtate de starea lor naturală influenţează inevitabil acest fenomen.
Desigur, este important să vă administraţi medicaţia ce v-a fost prescrisă. Totodată, ar fi bine să vă verificaţi meniul zilnic şi, eventual, să-i aduceţi câteva corecturi. Natura a pus în alimentele noastre substanţe cu virtuţi tămăduitoare. Unele dintre ele, cum sunt mineralele, provin din sol. Altele sunt "fabricate" de plante. Folosiţi posibilitatea de a vă ţine sub control astmul, alegând ceea ce vi se potriveşte din multitudinea de alimente cu proprietăţi vindecătoare pe care vi le oferă cu generozitate natura.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva astmului
Ni se pare necesar să începem cu un avertisment: nu uitaţi că astmul vă poate ameninţa viaţa, de aceea vă îndemnăm să urmaţi indicaţiile medicului dvs. Doctorii recomandă fie inhalatoarele cu bronhodilatatoare pentru lărgirea căilor respiratorii, fie corticosteroizii, care combat inflamaţia. Noi v-am sfătui totuşi să căutaţi un medic generalist, familiarizat şi cu terapiile naturale. În orice caz, unul din preparatele farmaceutice utilizate în inhalatoare ar trebui, pe cât posibil, evitat. Este vorba de Salmeterol (Serevent). Un grup de cercetători americani a analizat rezultatele a 19 studii, la care participaseră ca subiecţi peste 33.000 de astmatici. Specialiştii au putut constata că Salmeterol ameliorează simptomele la o parte dintre pacienţi, în vreme ce la alţii ele se agravează până la limita riscului de deces.
Dacă veţi explora şi modalităţile naturale de luptă contra astmului, care au avantajul de a fi lipsite de efecte secundare, veţi afla că o serie întreagă de alimente reuşesc de minune să reducă inflamaţiile, să elibereze bronhiile şi să uşureze respiraţia. Le puteţi întrebuinţa oricând ca adjuvante, în completarea tratamentelor indicate de medici. Încercaţi cu cele pe care vi le prezentăm în continuare.
*** Cafeaua, ceaiul şi alte surse de cofeină
Încă de pe la mijlocul secolului 19, suferinzii de astm apelează la ceaiul şi cafeaua tare, pentru a-şi atenua simptomele bolii. În ultimii ani, cercetătorii au studiat comparativ acţiunea cofeinei şi cea a teofilinei (un bronhodilatator administrat cu ajutorul inhalatorului şi obţinut din aceleaşi plante ca şi cofeina). Concluzia: cofeina reuşeşte să amelioreze simptomele astmului cel puţin la fel de bine ca bronhodilatatorul. Trecând în revistă statisticile medicale întocmite în SUA pe parcursul a trei decenii, specialiştii au remarcat faptul că, la astmaticii care consumau cafea în mod regulat, simptomele au scăzut în intensitate cu 29%, în comparaţie cu tovarăşii lor de suferinţă care nu obişnuiau să bea licoarea neagră. Ar mai fi de adăugat un amănunt demn de reţinut: cafeaua, ceaiul, răcoritoarele cu cofeină, cacao şi ciocolata amăruie conţin atât teofilină, cât şi teobromină, un alcaloid ce are, la rândul său, efect antiastmatic.
Puteţi bea două sau trei ceşti de cafea, dacă simţiţi că vă ameninţă o criză de astm şi nu aveţi inhalatorul la îndemână. Cafeaua are cea mai mare concentraţie de cofeină - aproximativ 100 miligrame la o ceaşcă - în timp ce 340 mililitri de răcoritoare tip Cola, o ceaşcă de ceai sau una de cacao conţin abia în jur de 50 miligrame. Ciocolata e şi mai puţin eficientă: mâncând 40 grame, veţi obţine o cantitate de cofeină apropiată, însă nu egală cu cea existentă în porţia de băutură răcoritoare, menţionată anterior. Oricum, n-ar trebui să întreceţi măsura, întrucât cofeina poate provoca - după cum bine ştiţi - nervozitate şi insomnie.
*** Ardeii iuţi şi hreanul
Mâncărurile cu gust iute pot uşura respiraţia bolnavilor de astm, afirmă dr. Richard N. Firshein, director medical la Center for Comprehensive Medicine din New York şi autorul cărţii intitulate "Reversing Asthma" ("Inversând evoluţia astmului"). Putem enumera aici ardeii iuţi, felurile de mâncare condimentate cu ei şi hreanul. Dacă vă plac alimentele foarte iuţi, ar trebui să încercaţi wasabi, hreanul japonez. Studiile au arătat că el produce ameliorări în alergii cum este febra fânului, ceea ce înseamnă că poate fi de ajutor şi în astm. Se găseşte în hipermarketuri şi poate fi mâncat cu biscuiţi săraţi sau cu sushi. O altă variantă ar fi să-l încorporaţi într-un sos.
*** Citricele, căpşunile, broccoli şi alte alimente bogate în vitamina C
Vitamina C împiedică eliberarea de histamină, care poartă vina pentru respiraţia şuierătoare, lăcrimarea ochilor şi curgerea nasului. De aceea, această vitamină reprezintă un foarte mare ajutor pentru astmatici.
Studiile clinice au pus în evidenţă faptul că administrarea de vitamină C (ca şi de vitamină A şi carotenoide) poate influenţa intensitatea simptomelor de astm. În anul 2004, cercetătorii au examinat peste 4.000 de copii, concluzia fiind următoarea: cu cât nivelul vitaminei C în organism este mai redus, cu atât creşte probabilitatea diagnosticării cu astm. Un nou studiu a fost efectuat în 2007, de astă dată subiecţii fiind adolescenţi. El a arătat că participanţii la care aportul de antioxidanţi, cum este şi vitamina C, era minim, exista un risc sporit de apariţie a problemelor respiratorii, inclusiv a astmului.
În alimentele cu un conţinut ridicat de vitamină C se găsesc de regulă şi flavonoide, care blochează de asemenea eliberarea de histamină. Pentru acest motiv, astmaticii ar trebui să mănânce broccoli, roşii, dovleac, pepene galben, căpşuni, grepfruit, kiwi, portocale, papaia, ardei graşi (de preferinţă roşii), varză de Bruxelles şi cartofi dulci. Fructul amazonian camu-camu conţine o cantitate mai mare de vitamină C decât toate celelalte fructe şi legume, însă din păcate el este greu de procurat.
*** Ceapa şi usturoiul
Dr. Walter Dorsch, de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, a identificat în ceapă şi în sucul de ceapă compuşi cu acţiune antiinflamatoare. El a descoperit că tiosulfinaţii şi cepenele din ceapă reduc inflamaţiile şi combat astmul. Pe lângă aceasta, modesta legumă din bucătăria noastră este bogată şi în quercetină, o altă substanţă cu efect antiinflamator. Ceapa v-o oferă din belşug, este probabil sursa cea mai bună şi cu siguranţă cea mai ieftină.
De secole, oameni au întrebuinţat cu succes ceapa şi usturoiul în lupta lor contra astmului. În cartea sa "Otzar Hachayim", ("Tezaurul vieţii"), apărută în 1683, rabinul Jacob Zahalon scria că usturoiul şi ceapa au o acţiune benefică în astm şi neutralizează otrăvurile. Folosiţi-le şi dvs., pentru a vă condimenta salatele, sosul de roşii, supele sau legumele fierte. Ori, pur şi simplu, luaţi un căţel de usturoi şi frecaţi cu el o felie de pâine prăjită.
** Alimentaţia săracă în grăsimi
Consumând alimente sănătoase şi sărace în grăsimi, cum sunt legumele şi fructele, aveţi mai multe şanse să vă controlaţi astmul, deoarece ele vă ajută să menţineţi greutatea corporală în limite normale. În cadrul unui studiu, la care au participat peste 3000 de pacienţi diagnosticaţi cu astm, s-a constatat că supraponderalii prezentau simptome mai grave şi mai persistente, luau doze mai mari de medicamente pentru a obţine o ameliorare şi lipseau mai des de la locul de muncă decât astmaticii normoponderali.
** Somonul şi alţi peşti graşi
Dacă simptomele dvs. de astm se activează în urma unui program sportiv, vă pot fi de ajutor acizii graşi nesaturaţi Omega-3. Iniţiatorii unui studiu efectuat cu participarea a 20 de sportivi de performanţă (dintre care 10 prezentau simptome de astm după antrenament) au recomandat subiecţilor o cură de trei săptămâni (repetată apoi, după o pauză de o săptămână), în cursul căreia o parte dintre sportivi luau capsule cu ulei de peşte, iar alţii primeau un placebo pe bază de ulei de măsline. Cei trataţi cu ulei de peşte au înregistrat în finalul experimentului o reducere cu 80% a manifestărilor bolii. Capsulele de Omega-3 conţineau acid eicosapentaeonic (EPA) şi acid docosahexeonic (DPA). Ambii sunt prezenţi, în cantităţi mari, în somon, macrou, ton şi sardine.
** Cojile de citrice
Citricele au de oferit mai mult decât pulpa lor plină de vitamine. Coaja conţine o hidrocarbură cu gust amărui, limonina, care poate calma crizele de astm, în special pe cele provocate de poluarea aerului. Dr. Ehud Keinan de la Israel Institute of Technology a experimentat cu şobolani, observând că, după ce inhalaseră limonină, animalele erau vizibil protejate împotriva inflamaţiilor bronşice.
Îndoiţi între degete o bucată de coajă şi inspiraţi cu prudenţă norişorul de compuşi aromatici care se degajă, încercând să vă daţi seama dacă vă ajută sau nu. Cojile de citrice se pot şi mânca, însă trebuie să fie mai întâi bine spălate, pentru a îndepărta pesticidele. O altă sugestie: radeţi cojile de lămâie, portocală sau grepfruit şi amestecaţi-le în clătite şi omlete, în aluatul de pâine şi prăjituri, în orezul fiert şi dressing-ul pentru salată. Uneori, limonina nu are numai efecte benefice în astm, ci contribuie şi la prevenirea cancerului mamar, de colon şi prostată. Întrucât substanţa pătrunde şi prin piele, zdrobiţi cojile de citrice şi puneţi-le în apa din cadă, înainte de a vă îmbăia.
* Halibutul, soia, spanacul şi alte alimente cu magneziu
* Mierea
Auzim uneori spunându-se că mierea pusă în ceai ori în lapte sau chiar numai inspirarea parfumului ei ameliorează simptomele astmului. Un articol publicat în revista "Annals of Allergy, Asthma and Immunology" ne informează că mierea este unul dintre cele mai îndrăgite remedii tradiţionale din Turcia, folosite pentru tratarea copiilor astmatici. Încercaţi-o şi dvs., eventual în diverse combinaţii: cu coji de citrice rase sau - de ce nu? - cu usturoi.
* Dieta mediteraneană
În insula Creta, sunt extrem de rare reacţiile alergice, de pildă astmul la copii. Specialiştii au dorit să afle dacă aceasta se datorează alimentaţiei de tip mediteranean. Ei au examinat 690 de copii cu vârste între 7 şi 18 ani, stabilind că 80% dintre ei mâncau de cel puţin două ori pe zi fructe proaspete, iar 68% - de două ori pe zi legume, provenite din culturi locale.
Un alt studiu a demonstrat că femeile însărcinate care s-au hrănit după modelul mediteranean în timpul gravidităţii au asigurat copiilor o stare bună de sănătate. Un grup de cercetători spanioli a urmărit evoluţia a 460 de copii, de la naştere până la vârsta de şase ani şi jumătate. Copiii ale căror mame aleseseră în perioada de sarcină o hrană mediteraneană de bună calitate s-au confruntat mult mai rar cu reacţii alergice, inclusiv cu simptome de astm.
* Musli, banane, cartofi şi alte posibilităţi de aprovizionare cu vitamina B6
Carenţa de vitamină B6 se află la originea unor reacţii inflamatorii grave - şi nu trebuie să omitem faptul că unele medicamente prescrise în tratamentul astmului epuizează tocmai rezervele de această vitamină din complexul B. Doza zilnică recomandată se ridică la numai 2 miligrame. Pentru a vă asigura că v-aţi acoperit necesarul zilei, consumaţi dimineaţa câteva linguri de musli îmbogăţit cu vitamine sau de fulgi de ovăz. Ca gustare luată între mese, alegeţi o banană. Presăraţi pe salată boabe de năut ori seminţe de floarea soarelui. Sau mâncaţi o porţie de cartofi la cuptor cu un piept de pui, un grătar de porc sau de vacă. Toate conţin vitamina B6. Dar, întrucât surplusul poate fi la fel de primejdios ca deficitul (şi anume, dăunează sistemului nervos), vă sfătuim să nu vă administraţi această vitamină sub forma unui supliment nutriţional decât dacă aveţi o prescripţie medicală.
* Nucile de Brazilia
Pe baza studiilor clinice recente, medicii au ajuns la concluzia că deficitul de seleniu poate avea drept consecinţă un astm cronic. Oligoelementul amintit este indispensabil pentru producerea unor enzime cu acţiune antioxidantă, capabile să neutralizeze radicalii liberi, care aduc diverse prejudicii organismului, printre altele putând declanşa în anumite condiţii şi simptome de astm. Seleniul se găseşte în nucile de Brazilia (o nucă de mărime medie cuprinde 70 micrograme de seleniu), în cod şi ton, precum şi în carnea slabă de vacă.
* Pătrunjelul
Peruanii obişnuiesc să amelioreze astmul cu suc de pătrunjel proaspăt stors, pe care îl încălzesc, amestecându-l cu lapte şi miere. Încercaţi să vă condimentaţi ouăle, supele, salatele, sosurile pentru spaghete şi pe cele crude mexicane salsa cu pătrunjel. Sau preparaţi o delicioasă salată libaneză tabouleh, compusă din bulgur, pătrunjel, ceapă şi roşii tocate.
* Vitamina E din legumele verzi
Mai multe studii confirmă legătura existentă între aportul de vitamină E şi astm. Această vitamină contribuie la formarea unor substanţe care destind musculatura plămânilor, eliberând căile respiratorii. Totodată, se presupune că ea anihilează radicalii liberi, apăruţi ca urmare a poluării aerului.
Cu prilejul unui studiu efectuat la Harvard School of Public Health, au fost examinate circa 77.000 de femei. Cel mai mic risc de astm l-au avut cele care îşi procuraseră prin alimentaţie cantităţi apreciabile de vitamină E. Autorii unui alt studiu au chestionat peste 68.000 de franţuzoaice asupra meniului lor zilnic. Ei au aflat astfel că femeile care se hrăneau din abundenţă cu roşii, morcovi şi legume cu frunze verzi erau cel mai puţin ameninţate de astm.
Aici se cuvine făcută o precizare. Un experiment de laborator cu şobolani a dovedit fără drept de apel că vitamina E provenită din alimente (gama-tocoferolul) are o eficienţă superioară în combaterea alergiilor şi astmului faţă de aceeaşi vitamină, ingerată sub forma suplimentelor nutriţionale (alfa-tocoferol). Legumele cu frunze verzi, ca de pildă spanacul, sunt adevărate bombe vitaminizante, la fel ca şi germenii de grâu. Pe aceştia îi puteţi presăra peste fulgii de ovăz, salate, iaurt sau chiar îngheţată, iar la prepararea aluatului pentru prăjituri, pâine sau clătite, vă sfătuim să înlocuiţi 1/2 cană de făină cu aceeaşi cantitate de germeni de grâu.
Alimente de consumat cu prudenţă
Dacă alimentele de care am vorbit până acum au darul de a vă uşura respiraţia, nu trebuie omis nici faptul că există unele care vă pot agrava simptomele de astm.
Sarea
Majoritatea oamenilor îngurgitează o cantitate de sare cel puţin dublă în raport cu necesarul lor real, introducându-şi astfel în organism aproximativ 4000 miligrame de sodiu zilnic, în loc de cele 1500 până la 2400 miligrame, recomandate de specialişti. Dacă suferiţi de astm, merită să faceţi un efort, pentru a restrânge consumul de sodiu. Specialiştii ne încredinţează că un regim desodat cu durata de două până la cinci săptămâni poate reduce inflamaţia bronhiilor, restabilind funcţionarea plămânilor. Evitaţi gustările tip fast-food, conservele de legume, supele concentrate şi anumite sortimente de pâine. Optaţi pentru alimentele naturale, cum sunt legumele şi fructele proaspete, asezonaţi-le cu ierburi şi condimente în loc de ingrediente cu multă sare şi alegeţi o pâine mai puţin sărată. Gândiţi-vă şi la mesele luate la restaurant: sunt o bombă de sodiu. Iată un motiv întemeiat ca să mâncaţi acasă.
Laptele, ouăle, arahidele, nucile, soia, grâul, peştele şi fructele de mare
Numeroase persoane reacţionează alergic la alimentele enumerate mai sus. Ele pot declanşa crize de astm, afirmă specialiştii de la American Academy of Allergy, Asthma and Immunology din Milwaukee. Dacă observaţi o agravare a simptomelor după ce le-aţi consumat, ar trebui să daţi ascultare corpului dvs. şi să le evitaţi pe viitor.
Uleiul de floarea-soarelui, porumb sau şofrănel
Acizii graşi Omega-6 din aceste uleiuri favorizează inflamaţiile, ceea ce duce la îngustarea căilor respiratorii. Ar fi bine să le înlocuiţi cu uleiul de măsline sau cu cel de rapiţă.
Alimentele care provoacă reflux
Mulţi astmatici suferă şi de o esofagită de reflux. Arsurile frecvente pe esofag pot dăuna plămânilor, agravând astmul. De aceea, este de preferat să vă abţineţi de la tot ce generează asemenea simptome: alimentele acidifiante, prăjelile şi sosurile consistente.
Din cămara cu ierburi de leac
Asiaticii tratează de mii de ani astmul, alergiile, bronşita şi tusea cu frunzele arborelui ginkgo biloba, iar specialiştii moderni înclină să le dea dreptate. Cercetătorii chinezi au inclus 75 de pacienţi cu astm într-un studiu recent, administrându-le unora dintre ei un steroid, iar altora - acelaşi preparat, dar asociat cu un extract de ginkgo. La aceştia din urmă, inflamaţia s-a redus considerabil mai mult decât la cei care primiseră numai steroidul.
Se pot lua între 60 şi 240 miligrame de extract standardizat pe zi. Nu mai mult, deoarece dozele mari provoacă diaree, nelinişte şi irascibilitate.