Generalităţi
Există părerea generală că noi, oamenii, mâncăm ca să trăim, fără să conştientizăm că mâncăm şi ca să nu ne îmbolnăvim. Foarte multe alimente (vegetale şi animale), pe lângă nutrienţii necesari metabolismului vieţii (zaharuri, grăsimi, proteine) au în compoziţia lor şi substanţe cu certe proprietăţi medicamentoase. Aceste alimente, consumate regulat, pe lângă suportul energetic necesar ciclului biolgic, ne protejează de foarte multe boli, prin efectul lor de prevenţie. Atacul radicalilor liberi asupra organismului este cauza multor boli şi a fenomenului de îmbătrânire. Ei pot fi neutralizaţi de alimentele cu conţinut bogat în antioxidanţi şi derivaţi antocianici. În topul fructelor toamnei cu un conţinut bogat în antioxidanţi naturali se numără: tescovina, prunele şi afinele. Din punct de vedere al sănătăţii, ideal este ca aceste alimente să se folosească în alimentaţie prin rotaţie.
Prunul (Prunus domestica) este un pom fructifer, extrem de popular în România, atât datorită fructelor sale, cât şi a ţuicii, o adevărată băutură naţională care se prepară din ele. Creşte "generos", atât în zona de câmpie, cât şi în cea deluroasă. Până în anii '70, suprafeţele cultivate cu prun în România ocupau primul loc. În ultima perioadă, locul lui l-a luat mărul.
Recoltare şi uscare
Din punct de vedere terapeutic, cele mai bune sunt prunele închise la culoare şi mai puţin suculente. Recoltarea lor se face la coacerea deplină. Se pot consuma ca atare, proaspete şi uscate, ori sub formă de compot, gemuri, marmeladă, magiun.
În vederea uscării, prunele coapte şi sănătoase se opăresc şi se pun în strat subţire, la soare, pe împletituri de nuiele, rame de lemn sau plase din sârmă galvanizată. Se consideră uscate când fructele devin zbârcite, iar prin strivire nu mai iese suc din ele. Se păstrează în locuri răcoroase, uscate şi bine aerisite. Se controlează periodic, pentru a le observa conservarea. Fenomenul cel mai des întâlnit pe timpul păstrării este mucegăirea. Uscarea prunelor se poate face şi cu fum, când rezultă un produs plăcut la gust. Prunele afumate sunt folosite mai mult pentru prepararea diverselor mâncăruri.
Compoziţia chimică
Fructele prunului (Fructus pruni domesticae) conţin glucide, acizi organici, antociani, antioxidanţi (resveratrol), pectine, vitamine hidrosolubile, săruri minerale şi derivaţi celulozici.
Tratamente cu prune
Boli ale aparatului digestiv, biliar şi hepatic
Prunele fac parte din fructele de top pentru combaterea constipaţiei. Pentru prepararea unui bun laxativ se recomandă următoarea reţetă: 20 de prune uscate se crestează de-a lungul lor, cu un cuţit bine ascuţit, apoi se pun într-un vas cu apă, unde se ţin o zi întreagă, pentru a le rehidrata. Se fierb 2-3 ore cu multă apă, care se schimbă de trei ori în cursul fierberii, apoi se scurg. Rezultă un extract de consistenţă gelatinoasă, bogat în pectine şi celuloză, care băut cald, exercită asupra intestinului un efect mecanic însoţit şi de o bună acţiune colagogă, de drenare a fierii (bilei).
* Dezodorant al scaunului steatoreic
Steatoreea se manifestă prin scaune decolorate, păstoase, voluminoase, rău mirositoare şi care sunt dificil de evacuat din vasul de toaletă. Mirosul fetid al acestor scaune se poate îndepărta prin consumul de prune proaspete sau uscate, ori de diferite mâncăruri pe bază de prune.
* Decongestionant hepatic
Printre primele simptome ale bolilor celulei hepatice se numără mărirea în volum a ficatului (congestia ficatului). Această congestie poate fi de natură microbiană, medicamentoasă sau alimentară. Consumul regulat de prune poate înlătura acest disconfort.
* Boli ale vaselor membrelor inferioare (fragilitate capilară)
Consum zilnic de prune proaspete sau prune uscate.
* Boală hemoroidală
În alimentaţia omului cu predispoziţie la apariţia hemoroizilor se recomandă consumul de prune sau de mâncăruri, gemuri, marmelade pe bază de prune. Relaxează tranzitul intestinal.
* Boli de nutriţie: hipercolesterolemie, hipertriglicidemie, diabet zaharat non insulinic
Se recomandă consumul de prune proaspete sau uscate, cel puţin de două ori pe săptămână.
* Boli oncologice
Ar fi hazardat să fac afirmaţia că alimentele bogate în antioxidanţi vindecă boala canceroasă. Cert este că la bolnavul canceros, aflat sub tratament chimioterapeutic, nivelul radicalilor liberi este foarte ridicat, iar alimentaţia bogată în fructe cu conţinut ridicat în antioxidanţi (resveratrol) este o indicaţie de luat în seamă. Şi prunele proaspete sau uscate sunt recomandate în acest sens. Pentru a îndepărta monotonia, curele prelungite cu substanţe bogate în antioxidanţi se pot face prin alternanţă. De aceea, recomandarea este să se consume prune, afine, măceşe, cătină, varză roşie, morcovi, sfeclă roşie (bogate în antioxidanţi naturali) câte o zi din fiecare săptămână.
* Pediatrie - Constipaţia copilului
Diareea şi constipaţia cronică sunt cele mai frecvente boli întâlnite la copil. Pentru cei mici predispuşi la constipaţie, se recomandă consumul aproape zilnic de suc proaspăt de prune sau de prune proaspete.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.