În vechime, Sunătoarea era legată de ritualurile solare, fiind celebrată la solstiţiul de vară, în cea mai lungă zi de peste an. I se atribuiau energii speciale, cum ar fi însuşirea de a transmite puterea luminii soarelui în organismul uman. O legendă adevărată, pentru că Sunătoarea absoarbe integral energia luminii, pe care o retransmite celor ce-o folosesc ca plantă de leac. Razele ultraviolete sunt depozitate într-o substanţă uleioasă, conţinută în frunze şi în flori, un pigment roşu, cu proprietăţi fotosensibile şi care după administrarea orală transmite corpului o substanţă care îl străbate, efectiv, ca un râu de lumină. Ăsta să fie motivul pentru care Sunătoarea are efect aşa de puternic în depresii şi afecţiuni ale nervilor? Oamenii de ştiinţă afirmă că da. Un motiv în plus să o folosim cu recunoştinţă şi încredere.
Descrierea plantei
Sunătoarea este o specie ierboasă, perenă, înaltă de până la 1 metru, cu frunze de culoare verde intens, stropite cu puncte mici, maronii. Florile au petalele galbene-aurii, uneori pistruiate. Planta este larg răspândită, găsindu-se peste tot, din zona de câmpie şi până în pajiştile alpine, cu deosebire în fâneţe şi pe margine de poteci.
Recoltare şi uscare
În scopuri medicinale sunt folosite vârfurile înflorite ale Sunătoarei (Herba hyperici). Se recoltează de la exemplarele cu cât mai multe flori, evitând, pe cât posibil, partea lemnoasă a tulpinii. Perioada optimă de recoltare este de la începutul înfloririi (iunie) şi până în momentul formării fructelor, respectiv lunile august-septembrie.
Uscarea se face la umbră, în strat subţire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate (poduri, verande, balcoane) în care temperatura nu trebuie să depăşească 35 de grade, altfel pierderea în uleiul volatil este mare. Uneori se usucă şi legată în bucheţele prinse pe sfoară. Mirosul este caracteristic, balsamic, aromatic-amar, rezinos şi astringent.
După uscare, se ambalează în săculeţi de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie. Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă întreagă, în încăperi întunecoase, o mărunţire groscioară realizându-se înaintea utilizării.
Compoziţia chimică
Componentul principal este un ulei volatil numit hipericină. Mai conţine flavonoide, tanin, rezine, acid cafeic şi clorogenic, derivaţi carotenoidici şi diverşi acizi organici: acid ascorbic, nicotinic, valerianic şi acizi polifenolici.
Preparate farmaceutice din Sunătoare
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de Sunătoare uscată şi mărunţită groscior se opăresc cu 250 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust cu miere.
Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri de Sunătoare uscată şi mărunţită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede, într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 4 linguri de Sunătoare uscată şi mărunţită groscior se pune la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Din cauza conţinutului în alcool al tincturii şi al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool.
Oţetul medicinal
Mod de preparare: 4 linguri de Sunătoare uscată şi mărunţită groscior se ţin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oţet obţinut din vin. Urmează apoi filtrarea şi condiţionarea, în flacoane brune. Se utilizează extern, în diferite boli.
Uleiul terapeutic
Se prepară din florile şi frunzele proaspete ale plantei (5 linguri), zdrobite. Se lasă la macerat timp de şase săptămâni, în 500 ml ulei de floarea-soarelui, într-un vas închis ermetic, ferit de temperaturi ridicate, agitându-se în fiecare zi. În final, vasul cu maceratul se expune două săptămâni la soare, după care uleiul se filtrează. Se foloseşte atât intern, cât şi extern, în diferite afecţiuni.
Unguentul
Mod de preparare: 4 linguri de Sunătoare uscată şi măcinată fin se pun la macerat în 4 linguri de alcool concentrat, de 95 de grade, timp de 24 de ore. Apoi se fierbe la foc mic, aproximativ 15 minute, pentru evaporarea alcoolului. Se filtrează cât este cald.
Separat, se topesc împreună 50 de grame de untură de porc, 30 g margarină şi 10 ml de ulei de floarea-soarelui. Se adaugă extractul de Sunătoare şi se amestecă bine. Un unguent de calitate superioară se obţine dacă înlocuim 10 grame din cantitatea de margarină cu 10 grame de lanolină (aceasta se poate procura din farmaciile care au laborator). Farmacia Faltis are lanolină pe stoc.
Tratamente pentru bolile interne
* Antihipertensiv uşor
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecţiuni ale venelor (varice, hemoroizi)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
* Antiinflamator al căilor bronşice
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml) de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecţiuni ale aparatului digestiv
- Ulcer gastric şi duodenal
Uleiul: se ia câte o linguriţă (5 ml), de 2 ori pe zi.
În ulcerul gastric preparatele se iau înainte de masă, în ulcerul duodenal, la o jumătate de oră după masă.
- Inflamaţii ale intestinului gros
Uleiul: se ia câteo linguriţă (5 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
- Antidiareic
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
* Insuficienţă biliară (prin efectul coleretic şi colagog)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
* Antiinflamator al căilor genito-urinare
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
* Antidepresiv
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentele pentru combaterea depresiei sunt de lungă durată, de aceea efectele apar după 2-3 luni de administrare, dar sunt sigure.
* Antinevralgic în cefalee, migrenă, nevralgie de trigemen
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
* Distonii neurovegetative
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de lavandă.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
* Sedativ şi hipotensiv
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de odolean.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
* Enurezis şi pavor nocturn, la copii de peste 5 ani
Se foloseşte tinctură, o picătură pe an de vârstă, seara, la culcare, timp de minimum 3 săptămâni. Rezultate bune se obţin cu preparatele de Sunătoare, dacă aceste două boli au o componentă psihogenă.
* Normoponderal, în tendinţa de îngrăşare
Acţiunea se datorează acidului clorogenic. Se pot folosi preparatele de Sunătoare astfel:
Tinctura: se ia 1/2 linguriţă, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
Infuzia: se beau 2 căni de ceai pe zi, înainte de masă.
Tratamente externe
* Cicatrizant în ulcerul varicos (ulcus cruris)
Se fac aplicaţii locale cu ulei sau unguent obţinute din Sunătoare.
* Înţepături de insecte
Se fac tamponări cu oţet de Sunătoare, de 2-3 ori pe zi.
* Prurit vaginal
Se fac instilaţii vaginale cu decoct de Sunătoare.
* Afecţiunile anusului
Se fac băi de şezut cu acelaşi preparat.
Decoctul se obţine astfel: 5 linguri de Sunătoare uscată şi mărunţită groscior se dau într-un clocot, într-un litru de apă. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează.
Precauţii
Preparatele din Sunătoare, administrate atât intern cât şi extern, pot da reacţii de tip alergic, ca urmare a fenomenului de fotosensibilizare. De aceea, pe toată perioada tratamentului, se va evita expunerea directă la soare.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.