RODICA CULCER despre... Ameninţări ruseşti şi partide-balama
Deşi sunt membre ale NATO şi ar trebui să conteze pe obligaţia Alianţei de a respinge orice agresiune la adresa unui stat membru, Polonia şi statele baltice resimt mult mai acut pericolul unei agresiuni ruseşti decât România, datorită situaţiei lor geografice şi prezenţei unor semnificative minorităţi ruse pe teritoriul lor. Balticii, mai ales, se tem că se pot trezi cu mişcări separatiste susţinute de militari ruşi, exact cum s-a întâmplat în Crimeea şi în Donbas, înainte ca forţele NATO să poată reacţiona.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 24-30 APRILIE
Semnele de pământ (Taur, Fecioară şi Capricorn) sunt cele avantajate, pe perioada acestui interval, de un trigon regal. Acesta vorbeşte nu doar despre posibilitatea noastră de-a rezolva probleme materiale, dar şi de-a depăşi psihologic sau practic anumite pierderi pe care le-am suferit, fie printr-o schimbare a situaţiei la locul de muncă, fie printr-o chestiune de sănătate care ne-a costat.
Citeste tot articolul
România nu vrea aur, nu vrea bani, nu vrea mediu curat...
Două ştiri revoltătoare, care vorbesc de lăcomia "păsărilor de pradă" din guvern şi parlament, ce parazitează de un sfert de veac Statul Român, ne-au parvenit zilele acestea de la "Mining Watch Romania" (MWR), o reţea ecologistă canadiană, din a cărei filială românească fac parte organizaţiile care s-au remarcat în lupta împotriva proiectului minier Roşia Montană.
Citeste tot articolul
O ghiulea de piciorul României: AUTOSTRĂZILE
Să-i ceri unui occidental, obişnuit cu autostrăzi perfecte, să navigheze pe şoselele României, e ca şi cum i-ai cere unui pilot de Boeing sau Airbus să decoleze de pe o mirişte din Bărăgan. Peisajul rutier care ţi se înfăţişează după vama ungară, după ce ai traversat Italia, Austria sau chiar Croaţia, Slovenia şi Ungaria, îţi evocă un tărâm rămas în feudalism.
Citeste tot articolul
ION HORIA HORĂSCU - "Am fost catalogat ca «nebun», la câte proiecte am dus la capăt"
Sunt doar 58 de primari în România care au reuşit să fie aleşi de cinci ori în fruntea comunelor lor. Printre ei se numără şi Ion Horia Horăscu, primarul comunei Prundeni din judeţul Vâlcea. În februarie recent, la Bucureşti, ministrul Finanţelor i-a înmânat diploma de excelenţă şi placheta "Primar de 5 stele", ca răsplată a meritelor importante şi în semn de apreciere deosebită pentru alegerea de cinci ori în funcţie.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MARIA NAE - Bucureşti, F. AS nr. 1160 - "Solicit sfaturi şi leacuri pentru mastodinie"
Solicitarea pe care mi-o adresaţi direct mă onorează şi, de aceea, mă grăbesc să vin în întâmpinarea dvs., răspunzând cu următoarele precizări referitoare la problema medicală menţionată. Mastodinia este o condiţie frecvent întâlnită la femeile de vârstă reproductivă, dar şi în cazul celor aflate în pre şi postmenopauză. În mod tipic, mastodinia reprezintă orice durere, sensibilitate sau disconfort la nivelul sânului sau în zona axilară.
Citeste tot articolul
"Vă mulţumesc din suflet pentru recomandarea de a utiliza untura de bursuc. Simt că am întinerit cu 20 de ani!"
De mică am primit o educaţie argumentată ştiinţific, în toate domeniile vieţii. Toate bolile copilăriei mi-au fost tratate conform ştiinţelor medicale din perioada respectivă. În tinereţe am fost sănătoasă, nu am avut probleme deosebite. Cu vârsta, însă, aşa cum se întâmplă la majoritatea persoanelor, mi-au apărut o serie de probleme de sănătate şi am urmat diverse tratamente medicale, când a fost cazul.
Citeste tot articolul
Leacuri cu ouă
La loc de cinste pe masa de Paşti, ouăle n-ar trebui să lipsească nici din cămara cu leacuri de sănătate. Bogate în proteine, fier, vitaminele A şi B12, ele întăresc sistemul imunitar, previn bolile cardiovasculare, au efecte pozitive asupra funcţiilor cerebrale, sunt recomandate în dieta persoanelor supraponderale, a sportivilor, a femeilor care doresc să rămână însărcinate. Până şi coaja ouălor are proprietăţi tămăduitoare, fiind folosită, din vechi timpuri, în medicina tradiţională.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: SALVIA şi IASOMIA
Salvia este un subarbust de cultură, stufos ramificat, având baza tulpinii lemnoasă şi acoperită cu peri aspri. Frunzele sunt lungi, cu marginea crenelată, având nervuri proeminente pe partea inferioară. Cele tinere sunt acoperite cu peri albi-argintii, iar cele vârstnice sunt fără peri, de culoare verde pe partea superioară, cenuşii pe partea inferioară.
Citeste tot articolul
Kilogramele în plus
Supraponderalitatea e o mare problemă şi o mare afacere, căci multe persoane cheltuiesc o grămadă de bani pe pastile şi alte invenţii ingenioase, care nu le sunt de niciun folos. Cu toate că secretul reducerii unei greutăţi corporale excesive este, de fapt, foarte uşor de descifrat: mâncarea şi băuturile ar trebui să introducă în corpul nostru mai puţine calorii decât consumăm prin activitatea fizică.
Citeste tot articolul
Slăbiţi cum vă place!
Prin sport şi un plus de activitate fizică în cadrul rutinei cotidiene, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor fără lift, se ard mai multe calorii decât sunt ingerate prin mâncare. Acest deficit trebuie să ducă la topirea depozitelor adipoase, localizate pe abdomen şi şolduri. Un antrenament de forţă, venit să completeze regimul, va spori ponderea musculaturii în defavoarea cantităţii de grăsime din corp.
Citeste tot articolul
Nu uitaţi de picioare!
Vremea caldă a sosit, mai e un pas până ce vara îşi va face apariţia şi odată cu ea, şi libertatea sandalelor, purtate pe picioarele goale. Cu o condiţie: ca ele să poată fi arătate, în lumina necruţătoare a soarelui. Dacă vreţi să purtaţi rapid, fără grijă, fuste, pantaloni scurţi şi sandale, iată câteva măsuri de maximă eficienţă din "laboratorul" naturii, menite să rezolve micile mari necazuri care vă dau bătaie de cap: picioare umflate sau cu piele uscată şi îngroşată, călcâie inestetice şi bătături.
Citeste tot articolul
Dieta "marele mic dejun"...
...porneşte de la premisa că nu contează ce şi cât mănânci, ci când mănânci, iar cei care sunt supraponderali păcătuiesc prin faptul că au, adesea, mese desincronizate cu nevoile corpului lor: prea puţine calorii dimineaţa, devreme, şi prea multe seara.
Citeste tot articolul
Când clopotele nu vor să moară
Istoria e una, poveştile sunt alta. Istoria e rece, masivă, impunătoare, istoria e o biserică fortificată săsească din Transilvania, pe care o vezi, de pe şosea, în drumul tău grăbit. Istoria e un monument de patrimoniu, pe care îl poţi vizita în linişte, contra cost. E aici, în faţa ta, ridicată din piatră şi contraforturi, poţi să o atingi şi să strigi că "este", fără să simţi nimic.
Citeste tot articolul
Regal de primăvară la Odeon - "CASANOVA"!
Înainte de a vorbi de spectacol, se cuvine să reamintim cine a fost Casanova, italianul care a pus la încercare atâtea minţi geniale din lumea artei. În Enciclopedia Universală Britannica scrie astfel: "Giovanni Giacomo Casanova, 1725-1798. Cleric, scriitor, soldat, spion şi diplomat italian. Exmatriculat de la seminarul teologic, pentru comportament scandalos. A avut o carieră tumultuoasă, care l-a purtat prin întreaga Europă.
Citeste tot articolul
"Omul păianjen" din Mediaş
În Mediaş, pe Emil Mureşan, cei mai mulţi îl cunosc drept "omul păianjen". Şi asta, nu datorită cine ştie căror abilităţi fizice sau sportive. Ar fi şi greu, la venerabila vârstă de 85 de ani. Celebritatea lui se datorează tablourilor realizate din pânză de păianjen, unicate pe plan mondial, chiar dacă nici un for de specialitate nu i-a acordat o recunoaştere oficială în acest sens.
Citeste tot articolul
Costin şi al nouălea cer
Voci cristaline de copii se aud de la poarta bisericii: "A-nviat, a-nviat/ Azi Hristos a înviat/ El din morţi S-a înălţat/ A-nviat cu-adevărat." Cântecul lor răsună prin difuzoare în toată curtea şi se înalţă blând, la cer, către îngeri, risipind norii grei de deasupra bisericii. "Păsările ciripesc/ Toate florile-nfloresc/ Înfloresc, înfloresc/ Paştele sărbătoresc." O femeie cu privirea pioasă smulge cu răbdare buruienile din curte şi le aruncă pe foc.
Citeste tot articolul
MATTHIAS LANGE (Rezident EX) - "Mergem înainte, pentru că avem şansa să facem o muzică nouă, proaspătă"
În vara lui 2012, o trupă formată din rockeri români plecaţi de-a lungul vremii în Occident, a revenit în ţară, stârnind admiraţie pentru muzica lor sinceră şi fierbinte. Alături de ei s-a aflat, de la început, un voinic cu părul lung până la brâu, plin de tatuaje: chitaristul german Matthias Lange, care a găsit imediat calea spre inima publicului. Cu un nou solist vocal şi un toboşar german, alături de trio-ul Tavi Iepan, Christian Podratzky (pe care i-aţi cunoscut în interviuri precedente) şi Matthias Lange, trupa Rezident EX a revenit în această primăvară pe scenă, pentru a anunţa noi concerte şi un nou disc.
Citeste tot articolul
DAN BITTMAN - "Îmi cunosc publicul şi-mi place să-i ofer ce-şi doreşte"
Nouă nu ne-a lipsit inspiraţia niciodată. Nu putem să scoatem atâta muzică pe câtă avem în tolbă. În momentul ăsta, de pildă, strângem deja piese pentru un album pe care am vrea să-l scoatem în toamnă, deşi genul acesta de "întreprindere" muzicală, albumul, s-a cam perimat. Mediul on line a preluat conducerea şi în industria muzicală. Noi, însă, ne încăpăţânăm să nu abandonăm competiţia, deşi, probabil, nu e cea mai bună idee.
Citeste tot articolul
Acad. prof. dr. MAYA SIMIONESCU: "Celula e o lume fascinantă. Când te întorci în lumea obişnuită, ţi se pare urâtă"
Maya Simionescu este director co-fondator al Institutului de Biologie şi Patologie Celulară "Nicolae Simionescu" din Bucureşti, a fost timp de 8 ani vicepreşedinte al Academiei Române, profesor asociat la mai multe universităţi din străinătate: Rockefeller, Yale, Columbia (SUA), McGill (Canada) şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară şi din lume. Adevărată doamnă a ştiinţei româneşti, personalitate complexă în domeniul biologiei celulare, domnia sa crede cu tărie că cercetarea ne poate ajuta să devenim parteneri egali cu cei în laboratoarele cărora se pritocesc premiile Nobel.
Citeste tot articolul
Povestea mironosiţelor
După învierea din morţi, Hristos s-a arătat mai întâi unor femei, numite, conform tradiţiei, mironosiţe, pentru că veniseră la mormânt să-I ungă trupul cu mir, potrivit ritualului iudaic. Aceste femei au vestit primele miracolul învierii, celor 11 apostoli ascunşi în Ierusalim, care se îndoiau de ea. De aceea, Biserica le numeşte pe mironosiţe "apostoli ai apostolilor" şi le-a închinat, spre sărbătorire, a treia duminică după Paşte.
Citeste tot articolul
Se poate amâna bătrâneţea?
Mulţi visează la tinereţea fără bătrâneţe şi viaţa fără moarte. Este un vis vechi, de când lumea. Dintotdeauna, oamenii au încercat să păcălească moartea: alchimiştii au preparat elixire magice, în speranţa de a prelungi tinereţea la nesfârşit. Din păcate, nu s-a descoperit - încă - o buruiană de leac sau vreo pilulă cu efect garantat contra îmbătrânirii.
Citeste tot articolul
Spionaj stelar
În dimineaţa zilei de 27 octombrie 1975, la baza americană din Loring, statul Maine, a răsunat alarma. Un obiect zburător neidentificat intrase în spaţiul de securitate aerian. Soldaţii au intrat în panică: această bază a armatei aerului nu este una obişnuită, în subteranele ei se ascunde un depozit ICBM (Intercontinental Balistic Misile) de rachete intercontinentale.
Citeste tot articolul
Muzică pentru oameni serioşi
După ce a răsunat de cântări pascale, Biserica Luterană din Bucureşti îşi deschide din nou porţile, pentru Festivalul muzical "Jazz in Church". Aflat la cea de-a treia ediţie, el se va desfăşura în perioada 16-19 aprilie, sub Înaltul Patronaj al Excelenţei Sale, Domnul Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Elveţiei în România. "Noblesse oblige!"
Citeste tot articolul