Solicitarea pe care mi-o adresaţi direct mă onorează şi, de aceea, mă grăbesc să vin în întâmpinarea dvs., răspunzând cu următoarele precizări referitoare la problema medicală menţionată.
Mastodinia este o condiţie frecvent întâlnită la femeile de vârstă reproductivă, dar şi în cazul celor aflate în pre şi postmenopauză. În mod tipic, mastodinia reprezintă orice durere, sensibilitate sau disconfort la nivelul sânului sau în zona axilară. Asociată frecvent cu modificările fibrochistice ale sânului sau cu ectazia ductală (lărgirea canalelor galactofore), mastodinia este, cel mai probabil, rezultatul unei anomalii de dinamică hormonală, implicând mai ales răspunsul prolactinic la tirotropină. În special mastodinia ciclică este o formă de mastalgie (durere a sânului) normală, în timpul ciclului menstrual, fiind deopotrivă asociată cu sindromul premenstrual. Factorii de risc asociaţi cu mastodinia sunt numeroşi şi, deşi trebuie cunoscuţi de mai toate femeile, în cazul dvs. nu este cazul să insistăm pe descrierea lor, deoarece testele efectuate (mamografie, ecografie mamară) pun în evidenţă doar prezenţa unei adenopatii cu aspect inflamator, excluzând din start posibilitatea unei patologii mamare grave, de tipul tumorilor sau cancerului mamar. Aşa stând lucrurile, cred că este mai important pentru dvs. să cunoaşteţi mijloacele terapeutice prin care puteţi combate mastalgia, ţinând cont şi de faptul că mastodinia poate fi o afecţiune chinuitoare, care se poate întinde pe o perioadă îndelungată de timp.
Astfel, terapia alopată utilizează pentru mastodinie, în principal, danazolul, bromcriptina şi tamoxifenul. Danazolul este un testosteron sintetic, care se leagă de receptorii de progesteron şi de cei androgenici, cu efect terapeutic favorabil în 70% din cazurile de mastodinie ciclică, şi 31%, în cele de mastodinie nonciclică. Bromcriptina este un agonist dopaminergic care inhibă eliberarea de prolactină din hipofiza anterioară. Deşi poate determina efecte adverse, precum cefaleea şi ameţeala, tratamentul cu bromcriptină este eficient în cazurile de mastodinie, putând fi folosit şi atunci când danazolul este contraindicat pentru femeile cu istoric de boală trombo-embolică.
Tamoxifenul, în doze mici, determină un răspuns favorabil la femeile cu mastodinie severă. Efectele adverse în cazul administrării lui sunt minore, şi de aceea este recomandat ca tratament farmacologic de primă linie. Alte opţiuni includ administrarea de Lisuride maleat (agonist dopaminic care induce scăderea nivelului prolactinei, corelată cu rezoluţia mastodiniei). Antiinflamatoarele nesteroidiene topice (ex. diclofenac gel) scad, la rândul lor, severitatea durerii mamare.
Abordarea neconvenţională a mastodiniei se poate realiza prin remedii naturiste deosebit de eficiente în combaterea durerii, inflamaţiei şi restabilirea echilibrului hormonal care stă la baza mastalgiei, după cum urmează:
Mastodynon - preparat fitoterapeutic cu eficacitate similară medicamentelor de substituţie hormonală, acţionează prin legarea de receptorii dopaminergici din hipofiză, cu reducerea sintezei crescute de prolactină şi reglarea dezechilibrului hormonal (estrogen/progesteron). Se administrează 30 de picături, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, cu puţin lichid.
Mameldin (cremă) - produs recomandat în mastodinie, mastoză (noduli mamari), sindrom premenstrual etc., cu acţiune la nivelul receptorilor celulari din ţesutul mamar şi al altor ţesuturi hormonodependente. Doza zilnică recomandată este de 3-4 grame pe zi, aplicată prin masaj uşor pe suprafaţa sânului. Se mai pot utiliza remedii precum Zheo-hormonal, Hormon-Balance 45, Vitex (favorizează secreţia de progesteron prin stimularea corpului luteal, inhibă secreţia hipofizară de prolactină, reduce inflamaţia), extractul de muguri de Zmeur, uleiul de germeni de Soia (isoflavonele din soia au un impact important în inhibarea estrogenilor şi reglarea valorilor hormonale), Kamaiany şi altele. Să auzim numai de bine!
CĂTĂLIN MITRULESCU - medic specialist ortoped, asistent universitar UMFT "Victor Babeş" Timişoara, tel. 0723/35.68.00, e-mail: ortoped.mitrulescu@gmail.com
"Sufăr de sindrom de tunel carpian bilateral"
(Răspuns pentru ANISIA RĂDUCU - Bucureşti, F. AS nr. 1153)
Sindromul de tunel carpian reprezintă afectarea prin compresiune a nervului median. Fiind bilateral, vă sfătuiesc să încercaţi să excludeţi, la început, o boală sistemică, ce poate duce la îngroşarea tendoanelor ce străbat împreună cu acest nerv canalul carpian. Ulterior, se poate încerca fizioterapie, repaus relativ al articulaţiei pumnului, perioade de imobilizare a pumnului într-o orteză (doar noaptea), exerciţii de mobilizare a nervului. La acestea se poate adăuga tratament cu Mylgama N şi Allanerv, pentru o lună. Dacă nu apar îmbunătăţiri în 30 de zile, se poate încerca o infiltraţie cu un corticosteroid. Dacă nici aşa nu apar îmbunătăţiri, se recomandă a nu se amâna intervenţia chirurgicală, deoarece pot să apară atrofii ireversibile la anumiţi muşchi importanţi ai mâinii.
"Se poate trata un chist osos pe capul de femur?"
La dimensiunea de care spuneţi dvs., nu trebuie să vă puneţi probleme, chistul este prea mic pentru a afecta rezistenţa osoasă în zona respectivă (exceptând cazul în care este localizat chiar sub cartilaj). Tratamentul pentru a umple acest chist nu există, vă recomand, însă, să efectuaţi un computer tomograf, pentru a stabili exact dimensiunea lui (în cazul în care diagnosticul a fost pus pe o radiografie) şi să încercaţi să îl încadraţi în context clinic: doare sau nu? Aveţi poftă de mâncare sau nu? Senzaţie de slăbiciune? Faceţi şi câteva analize de sânge - hemoleucograma, VSH, proteina C reactivă, fosfataza alcalină. Ulterior, consultaţi un ortoped.
"Simt înţepături în tălpi, până la genunchi"
(Răspuns pentru ION, F. AS nr. 1153)
Problema dvs. pare să fie dată de afectarea nervilor de la nivelul piciorului, însă poate să fie datorată şi unei circulaţii deficitare. Există câteva medicamente care merg bine pentru ce descrieţi dvs., însă este nevoie de un consult medical prealabil, deoarece ele nu se dau decât pe reţetă. Puteţi să mă contactaţi pentru mai multe detalii.
"Cum pot uşura durerile cauzate de spondiloză?"
(Răspuns pentru GAVRILĂ, F. AS nr. 1152)
Spondiloza este o boală degenerativă, pentru care nu există tratamente minune. Dacă aşteptările dvs. sunt realiste, rezultate bune se pot obţine folosind cure de antiinflamatoare (10 zile consecutiv), nu mai des de una la două luni. Atenţie, însă, la efectele adverse al acestor medicamente! Pe lângă acestea, adăugaţi fizioterapie. Acasă, puteţi să faceţi chiar dvs. termoterapie: vă ungeţi pe zonele dureroase de la mâini cu cremă de tătăneasă, ulterior înveliţi zona respectivă cu un prosop înmuiat în apă caldă, peste care treceţi o folie alimentară de plastic, iar la final, puneţi încă un prosop uscat. Staţi aşa 15 minute, foarte important, cu mâinile ridicate deasupra nivelului inimii, pentru drenaj. Apoi efectuaţi 10 minute mişcări cu mâinile în toate direcţiile. Puteţi apela şi la un puternic remediu naturist antiinflamator, demonstrat în studii clinice ca având efecte foarte bune - turmericul.
Reţeta: se ia o parte turmeric, o parte cacao, o parte scorţişoară, puţin piper, o parte ulei de măsline extravirgin, se amestecă şi se administrează dimineaţa, câte o linguriţă. În 2-3 săptămâni o să observaţi îmbunătăţiri.
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" Bucureşti, str. Ştirbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro
"Pot încerca un tratament naturist pentru GIST?"
(Răspuns pentru IONUŢ FLOREA, F. AS nr. 1138)
GIST este un tip de tumoră care se dezvoltă cel mai frecvent la nivelul stomacului şi/sau intestinului subţire. Aceste tumori pot fi benigne sau maligne (cazul dvs.). Dereglarea, din diverse cauze, a activităţii unor enzime, cum ar fi tirozin-kinaza, poate duce la apariţia tumorilor maligne, cum ar fi GIST. Substanţele cu efecte de inhibare a tirozin-kinazei, cum ar fi Imatinib (folosit şi în cazul dvs), au un rol extrem de important în terapia cancerului. Utilizarea inhibitorilor tirozin-kinazici este foarte eficientă în tratamentul mai multor tipuri de cancer, precum cancer pulmonar, gastric, leucemii, având efecte adverse minime în comparaţie cu alte tipuri de agenţi terapeutici.
Efectele secundare acute ale bolii includ: febră, frisoane, congestie nazală, diaree, astenie, iar cele cronice: lipsa poftei de mâncare, astenie, scădere în greutate, depresie, reducerea numărului neutrofilelor şi a trombocitelor, toxicitate cardiacă.
Pentru elaborarea unui tratament natural eficient este necesară o analiză amănunţită a istoricului dvs. medical. Având la dispoziţie peste 200 de tipuri de produse naturale premium şi o experienţă de peste 11 ani în domeniul fitoterapiei ştiinţifice, specialiştii Centrului de Medicină Integrativă SECOM(R) vă pot ajuta cu tratamente naturale profesioniste şi personalizate, asociate benefic cu tratamentele alopate pe care le urmaţi. La sediul nostru din Bucureşti putem să testăm starea de sănătate prin ElectroScanare Interstiţială, care oferă informaţii privind starea funcţională a diferitelor organe şi riscurile de apariţie a unor afecţiuni. În cadrul Centrului funcţionează un magazin de unde vă puteţi procura produsele recomandate, sau vi le putem trimite prin curierat rapid, în 24 de ore (oriunde în ţară). Avantajele achiziţionării produselor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM(R) şi promoţiile oferite lunar.