(Salvia officinalis)
"Mama plantelor", Salvia îşi are misterul conţinut în numele ei: "salvare", care înseamnă "a vindeca". Impresionaţi de puterile ei, medicii celebrei şcoli din Salerno, ajunsă la apogeu în secolul 14, i-au dedicat o cugetare: "De ce să moară un om, dacă în grădina lui creşte Salvia?".
Descrierea plantei
Salvia este un subarbust de cultură, stufos ramificat, având baza tulpinii lemnoasă şi acoperită cu peri aspri. Frunzele sunt lungi, cu marginea crenelată, având nervuri proeminente pe partea inferioară. Cele tinere sunt acoperite cu peri albi-argintii, iar cele vârstnice sunt fără peri, de culoare verde pe partea superioară, cenuşii pe partea inferioară. Florile, de culoare albastră-violacee (rar albă) sunt aşezate sub formă de spic, în vârful tulpinilor. Înfloresc în lunile iunie-iulie.
Recoltare şi uscare. Este o plantă medicinală care uneori este cultivată ornamental, în grădini, iar pentru procesare industrială se cultivă în culturi organizate. În flora spontană este greu de găsit.
Materia primă pentru procesare sunt frunzele (Folium salviae). Perioada de recoltare coincide cu perioada înfloririi ei. Uscarea se face la umbră, în strat subţire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate (poduri, verande, balcoane). După uscare, se ambalează în săculeţi de tifon sau pungi de hârtie. Pentru a conserva nealterate principiile active, se păstrează ca atare, până în momentul prelucrării, mărunţirea groscioară facându-se înaintea procesării.
Compoziţia chimică. Frunzele conţin un ulei volatil cu o compoziţie complexă (tuiona), tanin, un principiu amar (picrosalvina), substanţe estrogene, acid nicotinic, acid ursolic, vitamina B1 şi vitamina C.
Preparate din Salvie
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Salvie uscate şi mărunţite groscior se dau în clocot 2-3 minute, în 250 ml de apă, apoi se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust cu miere.
Tinctura
Mod de preparare: 20 grame frunze de Salvie uscate şi mărunţite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 50 grame frunze de Salvie uscate şi mărunţite groscior se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După perioada de aşteptare, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. Datorită conţinutului în alcool al tincturii şi al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool.
Oţetul medicinal
Mod de preparare: 20 grame frunze de Salvie uscate şi mărunţite groscior se ţin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oţet de vin. Urmează apoi filtrarea şi condiţionarea în flacoane brune.
Uleiul terapeutic
Mod de preparare: 10 grame frunze de Salvie uscate, puse în 100 ml ulei de floarea-soarelui, se fierb câteva minute pe baie de aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, apoi se filtrează.
Tratamente interne
* Boli ale aparatului respirator (traheite, bronşite, astm bronşic), ca dezinfectant şi antiinflamator.
Infuzia: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
* Bolile venelor şi capilarelor - Salvia se foloseşte mai mult preventiv, pentru cei ce au o predispoziţie la aceste afecţiuni.
Infuzia: se bea o cană de ceai dimineaţa sau se bea o cană de vin, seara, la culcare.
* Boli virale (răceală, gripă, guturai)
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi, îndulcite după gust cu miere. Un ceai combinat, cu efecte sudorifice mai puternice în bolile virale, se obţine folosind un amestec în părţi egale de scoarţă de salcie, măceşe, flori de tei şi frunze de Salvie.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei sau de coajă de salcie.
Vinul: se bea câte o ceaşcă, de 2 ori pe zi, după masă. (Se recomandă ca vinul să fie fierbinte. Se poate adăuga şi puţină scorţişoară.)
* Stimulent digestiv - creşte apetitul şi favorizează digestia.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mentă sau roiniţă.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi.
Pentru creşterea apetitului, infuzia, tinctura sau vinul se administrează înainte de masă, iar pentru favorizarea digestiei, după masă.
* Insuficienţă biliară - conţinutul Salviei în uleiuri volatile activează secreţia din bilă.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Vinul: se iau 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile sistemului nervos central (insomnii, anxietate, nervozitate)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli metabolice şi endocrine (diabet zaharat)
Infuzia din frunze de Salvie poate înlocui aportul zilnic de lichide (nu neapărat 2 litri, cum suntem informaţi de o reclamă de la televizor) pentru bolnavul diabetic. O infuzie mai eficientă pentru diabet se obţine dintr-un amestec de frunze de dud şi de Salvie, preparat după metoda prezentată mai sus.
Tinctura: se ia câte 1/2 linguriţă, de 3 ori pe zi, după masă, adăugată într-o cană de ceai de teci de fasole.
* Afecţiuni alergice (urticarie, prurit)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-fraţi-pătaţi.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Tulburări de menopauză manifestate prin bufeuri, agitaţie, iritabilitate, transpiraţii reci, palpitaţii.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli din sfera ORL (amigdalite, rinite, faringite, laringite, sinuzite)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de muşeţel sau de coada-şoricelului.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale cavităţii bucale (afte, gingivite, ulceraţii, hipersalivaţie excesivă)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Antiperspirant, în combaterea transpiraţiilor excesive nocturne.
Tinctura: se ia câte o linguriţă, seara, la culcare.
Vinul: se administrează o ceaşcă, seara, la culcare.
* În ablactaţie, când se urmăreşte înţărcarea sugarului.
Infuzia: se beau 2 căni de ceai pe zi, timp de câteva zile.
Tratamente externe
* Băi vaginale
Frunzele de Salvie se recomandă pentru obţinerea unor infuzii utilizate ca spălături vaginale, înainte de aplicarea unor creme şi ovule cu efect topic.
* Gargarisme - pentru bolile gurii şi ale căilor respiratorii superioare.
Se face gargară după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de salvie sau 30 de picături de tinctură la o ceaşcă de ceai de muşeţel, de trei ori pe zi.
Farmacia Faltis prepară frecvent colutorii care se aplică după gargare, la prescripţia unor medici ORL sau stomatologi.
* Pensulaţii sub formă de tinctură, oţet sau ulei în aplicaţii locale, seara, în afecţiunile pielii şi în bolile alergice.
* Fricţionări locale sub formă de tinctură, oţet sau ulei în aplicaţii locale, seara, în afecţiunile pielii şi în bolile alergice.
Iasomia
(Jasminum officinale)
Când înfloreşte, pe la începutul lui Mai, umple lumea cu miresme ameţitoare şi cu flori albe, imaculate, din care se fac buchetele de mirese. Desfătare pentru ochi şi miros, Iasomia este una dintre marile bucurii ale primăverii, o ivire ca de pe altă lume, care ne reaminteşte că trăim într-un paradis al naturii, pe care am uitat să îl observăm.
Descrierea plantei
Iasomia, numită popular Lămâiţă, este un arbust ce creşte sub formă de tufă, fiind nelipsită din jurul caselor, dar şi din luminişurile pădurii. Are florile de culoare albă, ce degajă în timpul înfloririi un parfum diafan, foarte puternic. De altfel, mirosul este punctul forte de recunoaştere a Iasomiei. Rezistă bine la ger, de aceea se găseşte răspândită atât în zona de câmpie, cât şi în zona alpină.
Recoltare şi uscare. De la Iasomie se folosesc atât florile (Flores jasmini), cât şi frunzele (Folium jasmini). Florile se recoltează când mai mult de jumătate din ele s-au desfăcut. Uscarea se face la umbră, în strat subţire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate (poduri, verande, balcoane), în care temperatura nu trebuie să depăşească 35 de grade, altfel pierderea în uleiul volatil este mare. Florile se răvăşesc zilnic, pentru a evita schimbarea culorii în maro. Randamentul la uscare este de 4/1, adică din 100 g plantă proaspătă se obţin aproximativ 25 g plantă uscată. Frunzele se recoltează după perioada de înflorit, în toată perioada verii. Se are în vedere ca desfrunzirea să se facă ponderat, o recoltare drastică a frunzelor dăunând arbustului. Regulile de uscare sunt aceleaşi ca în cazul florilor. Randamentul la uscare este de 3/1, adică din 100 grame frunze proaspete se obţin aproximativ 30 g frunze uscate. După uscare, se ambalează în săculeţi de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă întreagă, o mărunţire groscioară realizându-se înaintea utilizării.
Compoziţia chimică. Florile conţin un ulei eteric volatil (principiul activ fiind jasmona) cu miros deosebit, larg folosit în industria parfumurilor. Frunzele conţin derivaţi de acizi salicilici (salicina), flavonozide, mucilagii şi taninuri.
Preparate din Iasomie
Uleiul volatil
Este foarte folosit în cosmetică pentru parfumarea săpunurilor, şampoaneler, cremelor sau a altor loţiuni de aplicat pe piele. Cei pasionaţi de obţinerea unor asemenea cosmetice îşi pot procura uleiul volatil de Iasomie din magazinele cu produse naturale.
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de flori uscate şi mărunţite groscior se opăresc cu 250 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Este plăcută la gust şi nu necesită îndulcire la administrare.
Decoctul
Mod de preparare: 4 linguri de frunze de Iasomie uscate şi mărunţite groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. La final se completează apa evaporată. Se filtrează ceaiul fierbinte prin tifon sau vată medicinală, umezită cu puţină apă.
Un ceai plăcut şi aromat din Iasomie se obţine prin folosirea combinată a frunzelor şi florilor. Tehnica de preparare este următoarea: 2 linguri de frunze de Iasomie se fierb la foc mic, timp de 20 de minute, în 500 ml apă. Se adaugă apoi 2 linguri de flori de Iasomie şi se lasă la infuzat 10 minute. Se filtrează lichidul şi se bea călduţ.
Tinctura
Mod de preparare: 20 grame frunze sau flori de Iasomie uscate şi mărunţite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul terapeutic
Mod de preparare: 20 grame flori de Iasomie uscate şi mărunţite groscior se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, dacă este ţinut la temperatura camerei şi dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Datorită conţinutului în alcool al tincturii şi al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool.
Oţetul medicinal
Mod de preparare: 20 grame flori de Iasomie uscate şi mărunţite se ţin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oţet obţinut din vin. Urmează filtrarea şi condiţionarea în flacoane brune.
Uleiul terapeutic
Mod de preparare: 10 grame flori uscate de Iasomie se fierb în 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute, pe aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se foloseşte extern, mai ales în bolile dermatologice.
Tratamente interne
Nota farmacistului: Pe lângă virtuţile lor terapeutice, florile uscate de Iasomie se pot folosi şi ca aromatizant pentru corectarea gustului unor ceaiuri din plante, ştiindu-se faptul că multe din ele sunt neplăcute la gust.
Ca aromatizant, se foloseşte în proporţie de 1 la 5, adică la 2 linguri ceai se pune o linguriţă flori de Iasomie, respectându-se tehnica de preparare a infuziei sau a decoctului.
* Boli ale aparatului circulator periferic - sindromul picioarelor obosite
Decoctul: se administrează câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau de saschiu.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului respirator (însoţite de tuse spastică)
Decoctul: se administrează câte 2 căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
* Trofic al sistemului nervos central
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli neurologice (cefalee, migrene)
Decoctul: se beau câte 2 căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se iau 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli alergice, din sfera căilor respiratorii superioare
Decoctul: se beau câte 2 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de muşeţel, coada-şoricelului sau salvie.
Vinul: se iau 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Gută (artrită gutoasă)
Decoctul: se beau câte 2 căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afrodisiac moderat în creşterea libidoului
Vinul: se beau câte 100 ml, seara, la culcare.
Infuzia din flori de Iasomie: se bea câte o cană de ceai, în fiecare seară.
Tratamente externe
* Tamponări locale în urticarii, înţepături de insecte, alergii cutanate de natură alimentară sau medicamentoasă. Se foloseşte uleiul volatil de Iasomie, încorporat în soluţii alcoolice, creme, efectul observându-se rapid.
* Inhalaţiile cu infuzie de flori de Iasomie sunt recomandate în bolile aparatului respirator şi din sfera ORL.
* Băi vaginale - florile de Iasomie, alături de florile de lavandă, se recomandă pentru obţinerea unor infuzii utilizate ca spălături vaginale în leucoreea funcţională sau înainte de aplicarea unor creme şi ovule cu efect topic.
* Gargarisme - se fac cu un decoct obţinut din frunze de Iasomie, în diverse boli ale cavităţii bucale: afte, gingivite, micoze, abcese dentare. Se poate aplica apoi, local, un preparat specific bolii respective.
Farmacia Faltis prepară frecvent asemenea produse la prescripţia unor medici ORL sau stomatologi.
* Pensulaţii în afecţiunile pielii şi în bolile alergice, cu tinctură, oţet sau ulei. Se fac aplicaţii locale, seara.
* Fricţionări locale sau cataplasme cu ulei sau oţet, în aplicaţii locale, seara - traumatisme superficiale ale aparatului locomotor (entorse, luxaţii, lovituri, căzături).
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.