Programe bazate pe exerciţiu fizic
Principiu
Prin sport şi un plus de activitate fizică în cadrul rutinei cotidiene, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor fără lift, se ard mai multe calorii decât sunt ingerate prin mâncare. Acest deficit trebuie să ducă la topirea depozitelor adipoase, localizate pe abdomen şi şolduri. Un antrenament de forţă, venit să completeze regimul, va spori ponderea musculaturii în defavoarea cantităţii de grăsime din corp.
Cui se adresează?
Tuturor celor ce sunt dispuşi să-şi rezerve mai mult timp pentru a face mişcare.
Evaluare
Este, fără îndoială, un demers în beneficiul sănătăţii, care presupune însă un consum important de timp şi are şanse de reuşită numai dacă va fi asociat cu schimbarea alimentaţiei. Simpla ardere a caloriilor prin mişcare şi sport e deseori supraapreciată, în schimb, creşterea masei musculare vă ajută pe termen lung să vă menţineţi greutatea, deoarece un corp musculos arde mai multe calorii decât unul gras, chiar şi în intervalele de odihnă.
"Mănâncă pe jumătate"
Principiu
Vorbim aici de un concept lejer, care vă permite să mâncaţi toate alimentele incluse până acum în meniul dvs., cu singura deosebire că porţiile vor fi reduse la jumătate.
Cui se adresează?
Tuturor celor care nu sunt în niciun caz de acord să renunţe la felurile lor de mâncare preferate.
Evaluare
La această dietă orientată spre o reducere drastică a caloriilor, vă puteţi aştepta să fiţi câteodată luaţi cu asalt de o foame teribilă, deoarece pofta de mâncare nu se înjumătăţeşte, din păcate, odată cu porţiile. De aceea, regimul e greu de dus până la capăt şi presupune un mare risc de apariţie a efectului yo-yo. Ce-i drept, nu suneţi obligaţi la vreo modificare a deprinderilor dvs. alimentare, însă nici nu există o influenţă pozitivă asupra comportamentului legat de nutriţie şi de exerciţiul fizic.
Diete cu reducerea conţinutului de grăsimi din hrană (ex. Low Fat 30)
Principiu
Se limitează consumul a tot ce include grăsimi, presupunând implicit un aport caloric substanţial. În funcţie de concept, sunt permise, de exemplu, doar alimentele în structura cărora grăsimile reprezintă mai puţin de 30% din cifra totală a caloriilor. În acelaşi timp, se pot mânca fără restricţii cele ce conţin carbohidraţi: fructe, pâine, orez, paste sau cartofi - chiar şi dulciuri preparate fără grăsime.
Cui se adresează?
Marilor amatori de dulciuri, ca şi tuturor celor ce se pot lipsi cu uşurinţă de mezeluri şi brânză.
Evaluare
Nu e prea complicat de alcătuit un asemenea tip de regim dacă aveţi grijă, atunci când mergeţi la cumpărături, să alegeţi numai alimente sărace în grăsimi. Pentru variante ca Low Fat 30, trebuie, într-adevăr, să faceţi şi calculul caloriilor. În ansamblu, este un concept destul de simplist, deoarece se mulţumeşte să restrângă consumul de grăsimi, dar vă permite să vă delectaţi după pofta inimii cu dulciuri, care au o densitate calorică enormă. Şi nici nu acordă atenţia cuvenită sportului.
Alimentaţia combinată, cu valoare calorică redusă
Principiu
"Să ne săturăm cu cât mai puţine calorii" - aşa sună deviza acestui sistem de slăbit. Se mănâncă, în primul rând, alimente care introduc în organism un număr scăzut de calorii, însă au un volum mare şi, în consecinţă, umplu stomacul, dând o senzaţie plăcută de saţietate: de pildă fructe, legume, salate, supe şi produse din cereale integrale. Meniul va fi completat cu o cantitate apreciabilă de lichide - apă, ceaiuri sau sucuri proaspăt stoarse şi diluate.
Cui se adresează?
Tuturor celor ce doresc să-şi schimbe alimentaţia pe termen lung.
Evaluare
O formulă de nutriţie care satură suficient, astfel încât pericolul atacurilor de foame irezistibilă este aproape neînsemnat. Deoarece nu există interdicţii absolute, iar hrana se caracterizează printr-o mare varietate, această alimentaţie combinată se poate adopta şi pentru o perioadă mai lungă. Dar, ca orice altă dietă, ea ar trebui urmată în paralel cu un program de exerciţii fizice.
Diete cu reducerea conţinutului de carbohidraţi (ex. Atkins, South Beach)
Principiu
Sunt interzise ori limitate la o cantitate minimă alimentele bogate în carbohidraţi: pâinea, pastele, cartofii sau dulciurile, adesea chiar şi fructele. Renunţarea la zahăr are scopul de a împiedica pancreasul să secrete multă insulină, stimulând astfel formarea depozitelor adipoase. În schimb, nu se impun aproape niciun fel de limite la consumul de proteine şi grăsimi din carne, lactate, ouă sau uleiuri.
Cui se adresează?
Amatorilor de carne şi de mâncăruri consistente.
Evaluare
Conceptul sugerează că ni s-ar îngădui să ne îndopăm fără măsură, dar cu timpul, regimurile de acest gen devin monotone, motiv pentru care sunt dificil de urmat cu consecvenţă. Nutriţioniştii nici nu recomandă practicarea pe termen lung a unei diete drastice de tip Low Carb, tocmai din pricina absenţei unei serii întregi de nutrienţi. Pe de altă parte, ponderea grăsimilor animale este adesea considerabilă, iar studiile clinice ne vor arăta cândva, în viitor, ce efect are aceasta asupra vaselor de sânge.
Slăbiţi în somn
Principiu
Dietă bazată pe un fel de meniu disociat: dimineaţa se mănâncă mai curând carbohidraţi, la prânz o hrană combinată, iar seara - proteine şi legume. Gustările sunt tabu. Totodată, se acordă mare importanţă respectării orelor de somn. Toate acestea urmăresc menţinerea la un nivel scăzut a insulinei din sânge şi arderea grăsimilor în timpul somnului.
Cui se adresează?
Tuturor celor cărora le este de ajutor să se conducă după un set de reguli.
Evaluare
Este un program nu tocmai impecabil fundamentat ştiinţific, totuşi cu reţetele propuse de el se poate slăbi cu siguranţă. Şi nici nu există obligativitatea unei respectări stricte a meniului disociat. Pe lângă alimentaţie, conceptul include şi un antrenament complex, atât de rezistenţă, cât şi de forţă.