REŢETE CU OUĂ
Rinită şi sinuzită
Un ou se fierbe tare, se înfăşoară, cu tot cu coajă, într-un tifon şi se ţine la rădăcina nasului, între sprâncene, până ce se răceşte.
Nevralgii
* Se fierbe un ou timp de cinci minute, până ce devine tare, se taie în două şi ambele jumătăţi, calde, se aplică pe zona dureroasă.
* Un ou crud se amestecă cu un pahar de lapte cald. Se bea o dată pe zi, timp de trei zile.
Tuse expectorantă
Două linguri de ulei, o linguriţă de făină, două gălbenuşuri de ou şi două linguriţe de miere se amestecă foarte bine. Consistenţa amestecului trebuie să fie similară cu smântâna. Se administrează două linguriţe, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de şase-şapte zile.
Răceală
* Într-un pahar se amestecă 100 de mililitri de vodcă cu un ou crud şi cu o lingură de zahăr. Preparatul se bea seara, înainte de culcare. Perioada tratamentului este de maximum şapte zile.
* Două ouă crude, 100 de grame de untură de porc şi două căpăţâni de usturoi, curăţate şi pisate, se amestecă până la omogenizarea perfectă. Cu această mixtură se masează bine picioarele, până la genunchi, seara, înainte de culcare. După aplicarea unsorii, se pun şosete de lână. Durata tratamentului este de trei zile.
Ulcer gastric
* Pentru a reduce aciditatea sucului gastric, se bea un ou crud, înainte de micul dejun, timp de o lună.
* Un albuş de ou crud, o lingură de miere şi 15 grame de unt se amestecă bine şi se administrează dimineaţa, pe stomacul gol. Este recomandat ca după administrare să staţi timp de două ore întins în pat, pe o parte sau pe spate. După acest interval de timp, se poate lua micul dejun. Durata tratamentului este de maximum şase luni.
Abcese şi furuncule
* Două gălbenuşuri de ou crud, o lingură de miere, un vârf de linguriţă de sare se amestecă bine. Se toarnă făină, în ploaie, până rezultă un aluat de o consistenţă nu prea tare. Se aplică pe zona afectată şi se lasă să acţioneze două ore. Tratamentul trebuie urmat timp de trei zile.
* Un gălbenuş de ou crud, o linguriţă de miere şi o lingură de făină se amestecă bine şi aluatul se întinde pe zona afectată. Deasupra se aplică un tifon. Cataplasma se schimbă o dată la trei ore, pe parcursul unei zile. A doua zi, abcesul ar trebui să se spargă singur. Dacă puroiul nu a ieşit singur, procedura se repetă.
Ingrediente: zece lămâi, cinci ouă cât mai proaspete, 300 de grame de miere de tei, un pahar de coniac. Într-un borcan, peste ouăle întregi, cu tot cu coajă, se storc cele zece lămâi. Se leagă gura recipientului cu un tifon şi se lasă timp de cinci-opt zile, într-un loc răcoros şi întunecos, până ce cojile de ouă încep să se înmoaie. După acest interval, se toarnă mierea şi coniacul şi se amestecă bine. Se păstrează la frigider şi se administrează câte o linguriţă, de trei ori pe zi, după mesele principale. Durata tratamentului este de două săptămâni.
Mască de păr
* Un gălbenuş de ou se amestecă cu o lingură de coniac şi una de ulei vegetal (după preferinţa fiecăruia). Masca se aplică de două ori pe săptămână, lăsând-o să acţioneze timp de 30-40 de minute. Capul se acoperă cu un prosop. Se spală cu apă din abundenţă. Este recomandată pentru combaterea mătreţei şi pentru îndesirea părului.
* Două gălbenuşuri, două linguriţe de ulei de brusture, 35 de grame de miere se amestecă bine. Se utilizează împotriva căderii părului şi a mătreţei. Se procedează ca la reţeta anterioară.
REŢETE CU COJI DE OUĂ
Ingredientul de bază: pulberea din coajă de ou
Pentru această reţetă se folosesc numai ouă foarte proaspete. Se spală bine cu săpun şi se clătesc sub jet de apă. Se pot utiliza cojile, atât de la ouăle crude, cât şi de la cele fierte. Coaja de la ouăle crude se spală în interior pentru a curăţa albuşul, fără să se îndepărteze şi pelicula albicioasă, după care cojile se pun la fiert, la foc mic, timp de maximum zece minute. Se scot din apă şi se lasă câteva ore să se usuce complet, fără a le aşeza în bătaia directă a soarelui. Se pisează într-un mojar sau în râşniţa de cafea, iar pulberea obţinută se păstrează într-un borcan închis ermetic, pus într-un loc întunecos şi uscat.
Rahitism şi anemie
Peste pulberea din coajă de ou se storc câteva picături de lămâie.
Doza - pentru copiii până la un an: câte un vârf de cuţit; pentru copiii până la trei ani: de două ori pe atât; pentru copiii până la şapte ani: o jumătate de coajă de ou; pentru adulţi: o linguriţă. Se administrează o dată pe zi, timp de maximum trei luni.
Astm bronşic
Peste pulberea obţinută din coaja a zece ouă se toarnă zeama de la zece lămâi. Recipientul se închide cu un capac şi se lasă timp de 12 zile într-un loc întunecos. Se strecoară şi se adaugă zece gălbenuşuri de ou, zece linguri de zahăr şi o sticlă de coniac. Totul se amestecă foarte bine şi se conservă la frigider. Se administrează câte două linguri, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale ale zilei. Durata tratamentului este de patru săptămâni.
Arsuri stomacale
Coaja unui ou se sfărâmă uşor şi se pune la foc mic, într-o tigaie, până se îngălbeneşte uşor, apoi se pisează. Se administrează câte o jumătate de linguriţă, o dată pe zi, timp de zece zile.
În fracturi, pentru a grăbi procesul de sudare
O linguriţă de pulbere din coji de ouă se amestecă într-un pahar cu apă plată. Se bea imediat, înainte ca pulberea să se lase la
fundul paharului. Se administrează de trei ori pe zi, după mesele principale ale zilei, până la scoaterea ghipsului. Pentru copii, doza recomandată este de două ori pe zi.
Osteoporoză
Se administrează zilnic, la o jumătate de oră după cină, câte o jumătate de linguriţă de pulbere de coajă de ouă, amestecată într-o ceşcuţă de kefir, sana sau iaurt, la alegere. Durata tratamentului este de trei-patru săptămâni, o dată pe an.
Pentru păr bogat şi sănătos
Se administrează câte o jumătate de linguriţă, o dată pe zi, ideal - împreună cu o linguriţă de ulei de peşte. Tratamentul se ţine o dată pe an, din noiembrie până în martie.