Vise roz
Vineri şi sâmbătă (20 şi 21 martie a.c.) a avut loc şedinţa Consiliului Naţional al PSD. În vremuri normale, evenimentului nu i s-ar fi acordat prea multă atenţie. Consiliul Naţional este, în cazul PSD-ului, un for decorativ, fără prea mare impact asupra evoluţiei grupării.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 3-9 APRILIE
Eclipsa de Lună de sâmbătă vine ca un balsam pentru toate semnele zodiacale, dar mai ales pentru cele cardinale. Blânda energie venusiană se împleteşte cu cea stabilizatoare a lui Saturn. Domiciliul lunar în care se petrece eclipsa este de asemenea de bun augur, promiţându-ne că vom fi întâmpinaţi cu bunăvoinţă şi amabilitate pe unde vom călători.
Citeste tot articolul
"Luna de miere" a ţinut trei zile
Săptămâna în curs - sau zilele care îi vor urma - vor reprezenta un test important pentru clasa politică. Alegerile prezidenţiale din noiembrie sunt deja de domeniul trecutului, la fel ca şi unda de şoc pe care păreau să o fi propagat în rândul clasei politice de la noi. Ca orice minune, şi spaima politicienilor români a durat doar trei zile.
Citeste tot articolul
Barza, bufniţa şi prostia omenească
De vreo câteva zile, televiziunile şi principalele ziare vorbesc de drama berzelor din Schitu Goleşti, judeţul Argeş. Pe scurt, numitul Corneliu Pârşan, un gospodar prea puţin iubitor de păsări şi animale, a trimis plângeri autorităţilor (vreme de 21 de ani ), să-l scape de berzele care îşi făcuseră cuib în stâlpul din faţa casei.
Citeste tot articolul
CAROLINE FERNOLEND - "Vrem să rămânem aici. Să fim puntea de legătură dintre România şi Germania"
Eveniment important în primăvara politică românească: preşedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, i-a decernat Carolinei Fernolend, vicepreşedinte al Fundaţiei "Mihai Eminescu Trust", Ordinul Crucea de merit în rang de Cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania. În data de 19 martie, ordinul a fost înmânat, în cadru festiv, de către ambasadorul Republicii Federale Germania, Werner Hans Lauk.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru EMILIA, F. AS nr. 1156 - "Am un număr crescut de monocite"
Din capul locului trebuie spus că monocitoza nu reprezintă neapărat un proces patologic în sine, ci, mai degrabă, un semn care indică prezenţa altei boli. În linii mari, monocitele sunt distribuite în mod inegal în sângele periferic şi cel circulant. Acestea ajută sistemul imunitar să acţioneze în mod corespunzător şi joacă un rol important în reacţiile inflamatorii acute şi cronice ale organismului, dar şi în cele imunologice, în repararea ţesuturilor, formarea ateroamelor sau reacţia organismului la neoplazie şi alogrefe.
Citeste tot articolul
"După numai câteva zile de masaje cu untură de bursuc, am observat că mă simt din ce în ce mai bine"
Am o vârstă înaintată, şi de-a lungul vieţii s-au adunat mai multe boli care mă apăsau şi care nu mă lăsau să-mi fac treburile ca înainte. Am aflat de untura de bursuc din ziar şi mi-am zis că n-ar fi rău s-o încerc şi eu, pentru că auzisem încă din tinereţe de puterea ei de vindecare. Bătrânii o foloseau la frecţii, cu mulţi ani în urmă, dar cum pădurile au dispărut, s-au dus şi bursucii...
Citeste tot articolul
TEST: Suferiţi de sindromul intestinului iritabil?
Balonările şi tulburările de tranzit intestinal le strică multor oameni pofta de viaţă. Mai ales acum, primăvara, când îţi vine să zbori, deranjamentele digestive, provocate în mare măsură de consumul de verzituri, te pun "la pământ". Pentru a afla dacă abdomenul dvs. este doar "capricios" sau e vorba de o problemă mai gravă - sindromul intestinului iritabil - răspundeţi la întrebările testului pe care vi-l propunem mai jos. Soluţiile lui vă vor fi de ajutor.
Citeste tot articolul
Un drog legal: ZAHĂRUL
În ultimul an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a tras un semnal de alarmă fără precedent pentru micşorarea consumului de zahăr la nivel mondial. Pur şi simplu, specialişti ai acestei organizaţii au cerut ca zahărul şi produsele care îl conţin să intre în acelaşi regim cu tutunul sau alcoolul, fiind accizate, interzise vânzării către minori şi însoţite de avertismente asupra toxicităţii lor puse la vedere pe ambalaj.
Citeste tot articolul
Înlocuitorii zahărului
Cea mai mare problemă a zahărului nu este, paradoxal, extraordinara sa toxicitate, ci faptul că dă dependenţă. Se estimează că doi din patru europeni şi trei din patru americani suferă de această dependenţă de zahăr, o substanţă care stimulează aceiaşi receptori din creier ca şi anumite droguri. Oamenii dependenţi de zahăr, atunci când le lipsesc dulciurile, capătă o stare de agitaţie psiho-motorie, resimt frustrare sau chiar anxietate...
Citeste tot articolul
Flori de leac: Narcisa şi Lăcrămioara
Delicata narcisă, cu frumuseţea şi parfumul ei monahal, ne face bine doar privindu-i puritatea şi aspirându-i mireasma. Încă din antichitate, oamenii au descoperit că narcisele nu sunt numai deosebit de frumoase, dar au şi proprietăţi tămăduitoare. Din florile ei vracii preparau poţiuni miraculoase care le domoleau bărbaţilor dorinţa sexuală, dar şi leacuri care tratau infertilitatea masculină şi creşteau şansele de procreare.
Citeste tot articolul
ROSTOPASCA (Chelidonium majus)
În limba latină, coeli donum înseamnă darul cerurilor, un nume care arată cât de mult apreciau anticii Rostopasca. Culoarea galbenă a sucului îi fascina şi pe alchimişti, care credeau că planta are legătură directă cu aurul. În zilele noastre, savanţii au explicat că nuanţă portocalie a sucului se datorează procentului mare de caroten. Rostopasca conţine şi acid succinic (acidul tinereţii, despre care se vorbeşte tot mai mult în ultimul timp), acid ascorbic şi citric (baza imunităţii), precum şi flavonoizi care ne ajută să luptăm cu un număr mare de boli.
Citeste tot articolul
Reţete vechi, chinezeşti
Din cele mai vechi timpuri, femeile din China au folosit remedii naturale în efortul lor de a-şi menţine tenul şi corpul fără cusur. Judecând după descrierile legendare ale frumuseţii unor împărătese, dar şi a femeilor de rând, efortul lor a dat roade. Iată câteva reţete de îngrijire, cu ingrediente pe care le puteţi găsi în magazine naturiste, plafaruri şi farmacii.
Citeste tot articolul
Urzicile şi kilogramele în plus
Toată lumea ştie că o cură de urzici primăvara "spală" toxinele acumulate de-a lungul iernii, "schimbă" sângele, vindecă oboseala, vitaminizează şi revigorează. În plus, urzicile au şi darul de a mobiliza depozitele de grăsime.
Citeste tot articolul
Îngerii păzitori de la Mireş
La sfârşitul anului trecut, o decizie a Curţii Constituţionale a agitat aprig spiritele, stârnind la nivel naţional discuţii tot mai aprinse despre o posibilă desfiinţare a orelor de religie din şcoli. Peste 6000 de profesori au fost ameninţaţi cu pierderea locului de muncă. Milioane de părinţi au fost puşi pe drumuri, pentru a completa formulare prin care acceptă sau nu ca ora de religie să rămână în programa şcolară a copiilor.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Am mai scris aici despre moda şi potenţialul comercial al romanelor ce au ca subiect vieţile unor artişti celebri. Când cei care se lansează într-o asemenea întreprindere sunt romancieri de valoare - precum David Lodge, Julian Barnes, Jay Parini sau M. Cunningham - iese literatură de bună calitate. Dar când scriitorul e doar un meseriaş care lucrează după reţete de "scriere creativă", iese o biografie romanţată de serie B.
Citeste tot articolul
Primăvară glorioasă în Câmpia Burnazului
De câte ori am trecut, în ultimul timp, prin Peretu, o comună situată la 6 km de Roşiori de Vede, am fost impresionat de numărul mare de vile noi, aliniate la Drumul European 70. Călătoresc des în ţară, am văzut sate din toate zonele, cunosc viaţa rurală, constat, cu bucurie, explozia de case noi şi frumoase care schimbă peisajul rural românesc, dar n-am întâlnit niciunde în altă parte obsesia ţăranilor din Peretu de a-şi face case bune de dus la o expoziţie de arhitectură.
Citeste tot articolul
Munca şi dragostea
În ultima vreme, munca este considerată un duşman al iubirii. Nu e vorba de munca normală, obişnuită, fără de care nu putem exista, ci de munca nebunească, în exces, menită să ne ducă pe culmele bunăstării şi să ne asigure poziţia de câştigători. O viaţă plină de satisfacţii profesionale şi materiale, dar în care sufletul este pus după uşă, lângă mătură şi făraş. Sentimente? Iubire? Când să mai existe timp pentru "antichităţi"?
Citeste tot articolul
Cât de stabil este echilibrul dvs.?
Citiţi afirmaţiile de mai jos şi punctaţi-vă, în funcţie de exactitatea cu care ele descriu experienţele dvs. de viaţă cotidiană. Aveţi de ales dintr-o paletă ce se întinde de la zero ("nu corespunde deloc") până la cinci puncte ("corespunde perfect"). La sfârşit, calculaţi suma punctelor.
Citeste tot articolul
Între două zboruri
I-am auzit mai întâi vocea, care mi s-a dus până la inimă. Vorbea şi râdea de parcă fericirea în lume se născuse odată cu ea. Întors cu spatele, fără să o văd, ţinând în mâini ceaşca de cafea pe care o studiam de ceva vreme, am închis ochii şi am ascultat-o mult timp. Mi-am imaginat-o, i-am adulmecat mirosul care ajungea până la mine, i-am desenat trupul cu mâinile şi am sărutat-o.
Citeste tot articolul
AUREL HAŢIEGAN - "Trebuie să recunosc că atmosfera oraşului a contat foarte mult"
După un deceniu de existenţă, Festivalul de Blues din Sighişoara rămâne în cursă: pe 27 şi 28 martie, unii dintre cei mai buni artişti americani ai momentului sosesc în cetatea medievală de pe Târnavă, transformând-o în capitala blues-ului est-european. O sărbătoare a muzicii în inima Transilvaniei.
Citeste tot articolul
O dimineaţă cu ANDREEA VASILE
Dacă n-ar fi avut curaj, ar fi rămas probabil o simplă absolventă de Litere. Însă Andreea Vasile şi-a dorit mai mult. A lăsat deoparte un viitor călduţ de profesoară şi s-a înscris la Actorie. De atunci au trecut zece ani, în care aţi putut-o vedea pe scena teatrelor, în serialele "La urgenţă" şi "Umbre", dar şi în recentul lungmetraj "De ce eu?", o producţie realizată de Tudor Giurgiu, onorată recent cu Premiul Criticilor de Film, la Festivalul de Film de la Sofia. O poveste cu final fericit, începută într-o dimineaţă de vară.
Citeste tot articolul
Primăvară în culori
Primăvara a început iar să vibreze triumfătoare, cu aburul ei îmbătător. Vibrează în aer, pe străzi, vibrează peste tot pământul, făcându-ne cu mâna de după florile copacilor care au explodat într-o simfonie de culori. Şi de câte ori primăvara îmi bate şi mie în geam, încep, pentru a-mi spori reveriile, să răsfoiesc albumele maeştrilor care au pictat-o mai cu osebire.
Citeste tot articolul
BUNAVESTIRE
Părinţii cei sfinţi ai bisericii, iniţiaţi în tainele cerului prin ani de rugăciune îndelungată, ne-au dezvăluit că în adâncul Sfintei Treimi, Tatăl a hotărât, dintru începuturi, ca Fiul să vină pe pământ prin umbrirea Duhului Sfânt, pentru a ne îndumnezei, astfel, lutul. Era singura cale ca rătăcirea noastră, flămândă de iubire, să-şi afle leac. Dacă omul nu mai voia sau nu mai putea să se ridice la cer, atunci cerul avea să se aplece duios spre pământ, adunându-se, smerit, într-un om.
Citeste tot articolul
Prescurăriţa de pe Mureş
Început de martie. O zi de "babă" însorită îmi află paşii într-unul din satele hunedorene de pe Valea Mureşului: Răduleşti, comuna Dobra. Pe dealurile molcome şi cuminte împădurite, dincolo de zgomotul şoselei ce duce spre Timişoara, satul acesta şi încă alte câteva aşezări se ascund într-o linişte ce face să pară că aparţin unei alte lumi. Peste noapte a nins, dar acum razele soarelui ating jucăuşe zăpada, transformând totul într-o feerie luminoasă şi albă.
Citeste tot articolul
Poveşti magice din Lumea Nouă
Aproape unsprezece mii de kilometri ca să ajungi la curcubeul ăsta de deasupra oraşului San Jose. Un curcubeu mic, la fel ca toate curcubeele mici din lume. O minune colorată, gata să se destrame, care se arcuieşte deasupra unei şosele înţesate cu maşini. Într-una din maşinile astea care rulează încet suntem noi, doi români buimăciţi după un zbor de 15 ore, ajunşi aici înaintea înserării, ca să vedem cu coada ochiului, un curcubeu gata să se destrame.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII APRILIE
Spre deosebire de eclipsa din Martie, eclipsa de Lună din 4 Aprilie este un precursor al unei perioade de pace în ţările în care va fi vizibilă. Printre acestea se numără ţările arabe, Iran şi SUA şi partea estică a Asiei. Din păcate, efectul în timp al acestei eclipse este scurt, durând mai puţin de o săptămână. Dar în acest răstimp, vom fi mai binevoitori, mai amabili, iar cei care pleacă la drum se pot bucura de momente deosebit de plăcute, spun energiile cumulate ale lui Venus şi Saturn, care se regăsesc în componenţa acestei eclipse.
Citeste tot articolul
Acorduri pascale
Se apropie cu paşi repezi marea sărbătoare a Paştilor. Încă din februarie, mulţi români s-au apucat de curăţirea spirituală şi fizică, îmbrăţişând Postul cel Mare, de şapte săptămâni. Şi cum muzica este, după rugăciune, cea mai uşoară cale de înălţare sufletească, organizatorii de spectacole şi concerte au pregătit câteva evenimente de gen, pe care vi le prezentăm în continuare.
Citeste tot articolul