Trebuia să fie prima lor seară petrecută împreună, după mult timp. Bunicii fuseseră de acord să aibă grijă de copii. În micul restaurant, unde se cunoscuseră în urmă cu doisprezece ani, îi aştepta o masă rezervată. Dar, în clipa când era gata să iasă pe uşă, a sunat telefonul. La celălalt capăt al firului, vocea soţului ei avea un ton dezamăgit şi resemnat: "Iubito, nu reuşesc să scap. Clientul insistă să-i predau proiectul mâine dimineaţă. Îmi pare teribil de rău." Asta a fost. Speranţa că se vor putea dărui în exclusivitate iubirii lor, pentru câteva ceasuri măcar, s-a topit ca un balon de săpun.
În general, femeile nu se îndrăgostesc de un fluturaş de salariu, ori de statutul social conferit de o anumită profesie. Sunt atrase de un surâs, de o privire pătrunzătoare, de sentimentul unei misterioase înrudiri sufleteşti, de umorul irezistibil, de farmecul erotic sau de braţele bărbaţilor care promit ocrotire. Dintr-o dată, li se pare totul posibil şi încep să viseze la un viitor comun. O pregătire solidă şi perspectivele profesionale încurajatoare pentru cei doi îndeamnă cuplurile să-şi croiască planuri de viaţă mai îndrăzneţe, deoarece socot că astfel vor ajunge să aibă o situaţie sigură. Din păcate, strădania iniţială se transformă rapid în exces. Munca ar putea deveni un risc pentru iubire? Nu, aşa ceva nu are cum să ni se întâmple nouă...
Dar după aceea se adună orele suplimentare, fiindcă numărul colegilor scade mereu, în vreme ce volumul lucrărilor rămâne acelaşi. Locurile la grădiniţe sunt limitate, o bonă de încredere costă mult - aşadar, trebuie, vrând-nevrând, să alegem între carieră şi copii. Să ne mutăm în alt oraş, pentru un post mai bun, să ne mulţumim cu o relaţie la distanţă sau cu una de weekend? Iubire, sex şi mângâieri în funcţie de agenda de la birou? În realitate, nimic nu ne influenţează mai profund viaţa personală ca parcursul nostru profesional.
Doi pe un balansoar
De aceea, psihologii consideră indispensabilă realizarea unui echilibru muncă-iubire: "Tot aşa cum fiecare individ ar trebui să-şi dea osteneala de a aşeza munca şi timpul liber într-un echilibru de care depinde sănătatea sa fizică şi psihică, este necesar ca şi cuplurile să se preocupe de aflarea unui raport echilibrat între profesie şi iubire." Ceea ce nu este deloc un lucru simplu, mai ales pentru cei aflaţi în perioada de productivitate maximă a existenţei lor, la vârste între 30 şi 40 de ani, când cei doi parteneri îşi doresc să progreseze profesional, să se căsătorească, să-şi întemeieze o familie, eventual să-şi cumpere o locuinţă pe gustul lor - fiind astfel siliţi să ia o mulţime de decizii importante, într-un interval de timp foarte scurt. "Aceşti oameni trăiesc până la urmă într-un regim de funcţionare continuă, ca nişte maşini", subliniază specialiştii. "Ambii parteneri produc, produc, produc, pentru a-şi procura cele de trebuinţă unui trai cotidian la nivelul pe care şi-l doresc. Fac totul pentru ceea ce ei consideră a fi normal şi decent şi, cu toate acestea, nu sunt fericiţi, deoarece a trebuit să-şi arunce peste bord intimitatea de cuplu şi visurile."
În scurtă vreme, aceste cupluri nu mai au nimic să-şi spună. Dar tocmai comunicarea îi ajută pe partenerii activi profesional să-şi salveze iubirea. Psihologii specializaţi în problemele cuplului ne îndeamnă: "Rezervaţi-vă în fiecare seară puţin timp, poate chiar nu mai mult de cinci minute, ca să vă relataţi reciproc trei lucruri, cele mai importante pe care le-aţi trăit în ziua respectivă. Sau uitaţi-vă la fotografiile dvs. vechi şi încercaţi să vă aduceţi aminte ce visuri aveaţi pe atunci. Aceasta vă oferă o bază solidă, ca să puteţi vedea mai clar în ce direcţie aţi dori să mergeţi în continuare."
Când cuibul rămâne gol
Testul pe care vi-l propunem în aceste pagini vă va ajuta să vă daţi seama dacă ar putea să existe o situaţie similară şi în relaţia dvs. Dar nu trebuie să pierdeţi din vedere faptul că un rezultat liniştitor (între 0 şi 14 puncte) reprezintă un diagnostic valabil doar pentru momentul de faţă. "Munca rămâne un factor determinant", avertizează specialiştii. De exemplu, plecarea din casă a copiilor lasă în urmă un mare gol, care îi marchează pe părinţii ajunşi la momentul "nunţii de argint". Îndeosebi femeile trecute de 45 de ani îşi pun atunci întrebarea: "Asta să fi fost tot, aşa ar trebui să se încheie viaţa mea?" Şi se pare că ele răspund din ce în ce mai des: "Nu." Acesta este unul dintre motivele pentru care, conform statisticilor, numărul divorţurilor la cuplurile cu o vechime de 26 de ani sau mai mult aproape că s-a dublat în ultimul deceniu.
Două exerciţii pentru regăsirea echilibrului
1. Dialogul
Vă certaţi mai des în ultimul timp? Atunci stabiliţi de comun acord un termen fix, o dată pe lună, pentru acest exerciţiu. El va dura exact 90 de minute (puneţi deşteptătorul să sune). Aşezaţi-vă faţă în faţă. Trageţi la sorţi, ca să vedeţi cine va începe. Urmează cele 15 minute alocate primului vorbitor. Spuneţi ce vă afectează mai profund în plan emoţional, în interiorul sau în afara relaţiei. Vorbiţi numai despre dvs., despre lucruri pe care le-aţi trăit personal. Nu faceţi niciun fel de reproşuri! Celălat ascultă, fără a pune întrebări şi a comenta - nici chiar în momentele când interlocutorul său preferă să tacă. Atunci când primul timp de vorbire s-a epuizat, inversaţi rolurile. Celuilalt partener îi vor sta la dispoziţie, de asemenea, 15 minute. Alternaţi astfel, până la consumarea celor 90 de minute (ceea ce înseamnă că fiecare va fi de trei ori "vorbitor" şi de trei ori "ascultător"). Pare calculat şi pedant, dar în acest mod vor fi evitate deprinderile urâte de care faceţi uz când vă certaţi. Atmosfera discuţiei va redeveni normală.
2. Relaţia ca o fiinţă vie
Acest exerciţiu durează între cinci şi zece minute. Închipuiţi-vă că iubirea dvs. ar fi o făptură vie, care s-a născut prin aceea că v-aţi unit destinul cu acela al partenerului dvs. În ce stare se află acum fiinţa de care vorbim? Duce lipsă de ceva, are vreo suferinţă? Cum se numeşte? A purtat vreodată înainte alt nume? De ce? Poate veţi constata că făptura care întruchipează relaţia dvs. se simte epuizată şi cuprinsă de îngrijorare, însă amintiţi-vă că odinioară era plină de curiozitate şi veselă. Gândiţi-vă de ce anume are nevoie relaţia dvs., pentru a deveni cel puţin o convieţuire "relaxată". Poate că la început vi se va părea aberant să vă imaginaţi o fiinţă, numai pentru a reflecta la toate aceste lucruri, însă este cea mai bună modalitate de a conştientiza caracterul unic şi inconfundabil al relaţiei dvs. Calităţile şi talentele dvs. au creat această "fiinţă", care nu se aseamănă cu nicio alta din lume. Ea are nevoie să-i acordaţi atenţie şi grijă - zilnic, dacă se poate.