Uleiul de camelie
De secole, el este unul dintre secretele tenului impecabil al chinezoaicelor, pentru că oferă pielii o textură şi o strălucire de neegalat. Uleiul de camelie sau uleiul de ceai verde, extras din seminţele plantei de ceai, contribuie la hidratarea, hrănirea, revitalizarea pielii, părului şi unghiilor. Se absoarbe rapid şi nu lasă pielea grasă, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru faţă. Ajută la restructurarea pielii, îi redă elasticitatea şi tonusul, elimină ridurile, în special pe cele din jurul ochilor, estompează petele şi cicatricele. De asemenea, întăreşte unghiile fragile şi revitalizează părul uscat şi tern, stimulându-i creşterea.
Tremella fuciformis (ciuperca ninsoare, urechiuşa de argint)
Femeile din China folosesc de secole această ciupercă-parazit, cu aspect de cristale de gheaţă, pentru a-şi menţine pielea frumoasă. Soţia fondatorului dinastiei Han, împărăteasa Lu Zhi, a iniţiat un adevărat cult pentru această ciupercă, pe care o considera un miracol pentru frumuseţe. Împărăteasa îşi începea ziua cu un bol de supă din Tremella, iar aceasta era şi ingredientul principal în preparatele ei cosmetice.
Bogată în vitamine, aminoacizi, proteine, polizaharide, ciuperca este utilizată în bucătăria tradiţională chinezească, dar şi în produsele de frumuseţe, pentru efectele ei excepţionale de hidratare, tonifiere, revitalizare, catifelare a pielii şi menţinere a tinereţii. Din această ciupercă se extrage acidul hialuronic vegetal, un ingredient indispensabil pentru tinereţea şi frumuseţea pielii, aflat în compoziţia majorităţii cremelor şi loţiunilor.
În magazinele naturiste, se găseşte ciuperca uscată, sub formă de extract sau pulbere, şi poate fi folosită, atât la preparate culinare, cât şi ca ingredient cosmetic, în combinaţie cu ceaiuri, ape florale etc.
REŢETE
Migdale şi miere
Reţeta aparţine unei prinţese a dinastiei Tang, Yang Yuhuan, despre a cărei frumuseţe se spunea că "face şi florile de ruşine".
Într-un castron cu apă caldă, turnaţi şi amestecaţi bine o lingură de ulei de migdale şi o lingură de miere. Înmuiaţi un prosop în castron, apoi aplicaţi-l pe faţă. După 2-3 minute, luaţi prosopul de pe faţă şi înmuiaţi-l din nou în bolul cu apă caldă, apoi aplicaţi-l pe faţă. Repetaţi de câteva ori, în total, prosopul trebuie să stea pe faţă 20 de minute. Preparatul redă tinereţea, strălucirea, înmoaie şi netezeşte pielea.
Ulei de rozmarin şi ceai verde
Petale de trandafir şi ouă de prepeliţă
Bateţi bine 3-4 ouă de prepeliţă şi adăugaţi petale de trandafir uscate, bine mărunţite înainte. Amestecaţi până se transformă într-o pastă groasă. Aplicaţi pe faţă, lăsaţi să acţioneze 20-25 de minute, apoi clătiţi. Masca este considerată un "tonic" împotriva îmbătrânirii, hrăneşte, catifelează şi albeşte pielea.