Alternativa M10
Lansarea partidului M10, condus de Monica Macovei, a făcut legitimă întrebarea dacă societatea românească este capabilă să "absoarbă" încă o grupare partinică, menită să-i schimbe destinul. Partidele politice româneşti sunt, împreună cu Parlamentul, instituţiile cu cele mai scăzute cote de popularitate. Toate sondajele de opinie arată că românii nu au, practic, nicio încredere în clasa politică actuală.
Citeste tot articolul
Săptămâna 20-26 martie
Puternica eclipsă totală de Soare în Peşti marchează începutul acestui interval. În conjuncţie cu steaua fixă Scheat, eclipsa anunţă riscuri legate de apă şi de motoare. Putem trece prin stări de îngrijorare accentuate, iar maniera în care ne exprimăm simţul critic ne poate aduce sau îndepărta prieteni. Controverse între justiţie şi religie sunt de asemenea de aşteptat.
Citeste tot articolul
Putin şi migrenele Europei
Recenta vizită în Germania a preşedintelui Klaus Iohannis şi pledoaria sa pentru intrarea cât mai rapidă a României în Spaţiul Schengen au devoalat, încă o dată, superficialitatea construcţiei europene. Neoficial, atât Germania cât şi Franţa ar fi dispuse să tragă România în Schengen, problema e, însă, cuplarea noastră cu Bulgaria, care e mult în spate la capitolul justiţie.
Citeste tot articolul
DNA atacă timid, dar sigur, corupţia din minerit
Când am spus, nu demult, că DNA se teme de Roşia Montană, nu eram departe de adevăr. Tocmai am primit încă o dovadă: prima anchetă DNA pentru fapte de corupţie la eliberarea avizelor de mediu pentru un proiect minier a fost încheiată, recent, la Roşia Poieni, la exploatarea Cupru Min, şi nu la Roşia Montană.
Citeste tot articolul
SILVIA OOSTVEEN - "Mântuitorul Iisus a împăcat pământul cu cerul; oare noi, oamenii, nu ne putem împăca între noi?"
Pusă la index în timpul regimului comunist, tradiţia împăcării la români e străveche, fiind încă un argument al vechimii poporului nostru (conform istoricilor, această formă de justiţie a fost creată de fenicieni, cu peste 1200 de ani înainte de Hristos). Între războaiele mondiale, "casele împăcării" puteau fi găsite în fiecare capitală de plasă şi de judeţ, sistemul juridic fiind cu mult mai puţin dezvoltat decât în prezent.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ROZALIA URBAN - Reşiţa, F. AS nr. 1149 - "Sufăr de chinuitoarea cistită interstiţială"
Deşi prezintă simptome asemănătoare cu cele ale unei infecţii vezicale (cistita), incluzând senzaţia imperioasă de a urina, arsuri sau crampe în timpul micţiunii, cistita interstiţială nu este rezultatul unui proces infecţios, ci al unei inflamaţii a peretelui vezical (mucoasa internă), aparent fără o cauză precisă.
Citeste tot articolul
"Am scăpat de depresie. Mulţumesc, Herbagetica!"
Suferinţa mea a început acum doi ani, după ce soţul meu m-a părăsit şi m-a lăsat să cresc singură doi copii mici, cu un salariu cu care nu puteam acoperi toate cheltuielile. Aşa au început datoriile, am devenit stresată, plângeam în fiecare seară, mă trezeam dimineaţa cu ochii umflaţi, dar încercam să merg mai departe.
Citeste tot articolul
Pentru o bătrâneţe frumoasă: Remedii anti-aging
Este un amestec preparat din şapte plante măcinate, "inventat" de medicul austriac Bertrand Heidelberger, după ce a suferit de o hernie, chipurile, de nevindecat. Descoperirea acestei reţete, cu un puternic efect de stimulare a digestiei, l-a ajutat, împotriva tuturor aşteptărilor, să depăşească vârsta de 80 de ani!
Citeste tot articolul
Gripa de primăvară
Despre gripa de primăvară se spune că este cel mai greu de tratat, pentru că vine însoţită de tot felul de complicaţii, pe fondul unor "restanţe" la imunitate acumulate în timpul iernii. Complicaţia vine şi din faptul că nu există tratamente-minune, care să dea rezultate egale la toţi bolnavii infectaţi cu virusul gripal. Atât remediile naturale, cât şi medicamentele (chiar cele cu spectru larg de acţiune), nu "prind" la toţi pacienţii, ci de obicei la un procentaj de sub 50%.
Citeste tot articolul
Farmacia verde: Vremea urzicilor!
Când mergi, primăvara devreme, la cules de urzici, îţi trebuie un pic de răbdare şi de atenţie, ca să le distingi tulpiniţele fragede, ascunse sub frunzişul uscat al pădurii. Frigul le sperie. Abia când soarele începe să încălzească uşor pământul, poporul cel numeros al urzicilor năvăleşte în lume, ocupând-o până la capătul orizontului.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Florile primăverii
Una din marile bucurii ale primăverii este mersul în pădure, la adunat de flori. Imediat ce soarele lui Martie începe să dezmierde pământul, de sub straturile de frunze uscate ies la iveală - atât de fragezi şi de plăpânzi - ghioceii, brebeneii şi toporaşii, înviorând pădurea cu petalele lor colorate în alb, galben şi violet. Bune de mirosit şi de aşezat la vedere, într-o glastră, primele flori ale primăverii sunt tot atât de bune la sănătate, în ciuda fragilităţii lor.
Citeste tot articolul
Reţete uitate: Lămâia
Aveţi frisoane, gât dureros şi greutate la înghiţit? Mai mult ca sigur că aţi făcut o angină. Ca să înlăturaţi simptomele neplăcute recurgeţi la o gargară. Reţeta: umpleţi un pahar cu apă călduţă şi puneţi în ea un vârf de sare de mare grunjoasă şi sucul unei lămâi. Amestecaţi bine ingredientele apoi folosiţi lichidul pentru a face gargară.
Citeste tot articolul
Măşti de primăvară - Pentru întregul corp -
Zilele friguroase de iarnă şi-au pus amprenta asupra înfăţişării noastre: ten palid, păr mat, decolteu ofilit... Sub lumina crudă a primăverii, defectele se văd ca sub lupă. Singura soluţie: să îndreptăm ce se poate, acordându-ne mai multă atenţie. Indiferent dacă le cumpăraţi sau dacă le faceţi acasă, măştile se aplică numai pe pielea curăţată în prealabil. Iar pentru ca succesul să fie garantat, puneţi peste masca aplicată un tifon înmuiat în apă călduţă ori o folie de plastic.
Citeste tot articolul
Dieta de 5 zile
Dieta care urmează se recomandă celor cu kilograme "încăpăţânate", care au încercat şi alte diete, dar fără rezultat. Este uşor de ţinut, pentru că nu suferiţi de foame, iar în urma ei veţi avea cu până la 3 kg mai puţin. Alimentele indicate vor fi împărţite în porţii mici, repartizate de-a lungul unei zile. E bine să beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi şi, în plus, aveţi liber la ceai şi cafea, dar fără zahăr!
Citeste tot articolul
O poveste cu daci: UROI
Pe partea dreaptă a şoselei care duce de la Orăştie la Deva, imediat ce treci de Simeria Veche, îţi sare în ochi un deal uriaş, care seamănă cu o cuşmă de dac. O comparaţie potrivită, fiindcă sub iarba lustruită de vânturi, arheologii au descoperit urmele unei mari aşezări din vremea lui Decebal: UROI - nume geamăn cu înfăţişarea ancestrală a locului, bântuit de tradiţii păgâne şi de ceţurile fumegoase ale Mureşului.
Citeste tot articolul
Regal de poezie la librăria Bastilia - Pablo Neruda, în lectura şi interpretarea lui Dinu Flămând
Într-o seară de la începutul acestui martie cu zăpezi înşelătoare, la mansarda unei superbe case-monument din Piaţa Romană, mi-a fost dat să particip la o "reuniune" de poezie... "Seară de poezie"? vă veţi întreba. "Da", vă răspund. Adevărat mărţişor de argint, pe vremurile astea cazone, când sufletul oraşului pulsează în ritmul aspru al afacerilor şi al egoismelor cotidiene.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Membru al Academiei Franceze, Alain Finkielkraut e un filosof atipic, pasionat de beletristică, de roman în special, în care vede un instrument de cunoaştere a lumii, un mod de a ne apropia de complexitatea vieţii sociale şi spirituale. Particularitatea, farmecul eseurilor sale e că se adresează "inteligenţei inimii", cu o limpezime a demonstraţiei accesibile departe de abstracţiile generalizante cu care operează de obicei filosofii.
Citeste tot articolul
Locuitorii din Sebeş-Alba nu vor să moară otrăviţi - "Sebeşeni, ieşiţi afară, poluarea ne omoară!"
"Vă îmbogăţiţi ca hoţii, noi pierim încet cu toţii!", scrie pe una dintre pancardele protestatarilor de la Sebeş. Mii de cetăţeni au ieşit pe străzile Sebeşului, protestând împotriva celor ce prelucrează pădurile măcelărite din zonă. Fabrica Kronospan, care vrea să-şi dubleze capacitatea de producţie de formaldehidă, o substanţă cu o toxicitate mortală. Drept urmare, cetăţenii străvechiului oraş transilvan au ieşit în stradă.
Citeste tot articolul
Amintiri cu frunze verzi - Primăvară teleormăneană, evocată de FLOAREA CALOTĂ
În sat la noi, primăvara venea întâi şi întâi cu semne de muncă. Încă din răstimpul acesta, dintre Dragobete şi până se terminau zilele Babelor, oamenii îşi făceau de lucru pe-afară: reparau gardurile, cercetau pomii să vadă dacă fuseseră roşi de iepuri sau rupţi de viscole, dregeau grajdurile animalelor şi coteţele păsărilor, curăţau grădinile.
Citeste tot articolul
Primăvara din gentuţă
Aveam trei ani şi afară era primăvară. Primăvara pe-atunci era şi ea mică, mică, şi avea şi ea tot trei ani, atât de mică, încât o purtam într-o gentuţă roşie, oriunde mă duceam. Era dimineaţă şi eram în primele zile de martie, iar lângă mine, ţinându-mă de mână, era mama, cea mai frumoasă femeie din lume. Înaltă şi elegantă, cu părul negru-negru, aşa cum îmi imaginam că trebuia să fie şi Albă-ca-Zăpada din poveste, mama era pe-atunci fericită.
Citeste tot articolul
Bunica şi norocul
De câte ori se apropie primăvara, gândurile mă poartă în trecut. Priveliştile copilăriei nu se şterg niciodată, aşa cum nu se şterge nici amintirea celor printre care am crescut. N-am s-o uit niciodată pe bunica din partea mamei, care crezând orbeşte că, de pildă, norocul începe odată cu primăvara, îmi cânta: "Măi băiete, fii cuminte, că norocu' nu se vinde/ Dacă s-ar vinde pe bani/ L-ar cumpăra boieri mari/ N-ar ajunge la ţărani...".
Citeste tot articolul
Poveştile bunei
Ţin minte bine desenul. Era cusut cu aţă roşie pe un peretar. Un bărbat şi o femeie stăteau la masă, aşezaţi de o parte şi alta a ei, pe nişte scaune cu spătar înalt. În faţa lor erau farfurii, tăvi şi platouri încărcate de mâncare, fructe, prăjituri, pahare şi sticle, unele alungite, altele mai scurte şi mai butucănoase. Femeia avea părul încreţit, prins într-un coc la spate, şi două bucle îi alunecau pe lângă urechi.
Citeste tot articolul
IULIAN IGNAT - "Cred în puterea fotografiei de a oferi o clipă de magie"
Cea mai nouă colecţie de fotografii semnată de colegul nostru Iulian Ignat se intitulează "FE": o reverenţă dedicată doamnelor şi domnişoarelor din zilele noastre, care continuă să îşi păstreze frumuseţea şi graţia, în ciuda lumii aşa de indiferente în care trăiesc. Expuse în premieră la Naţionalul bucureştean, în luna decembrie a anului trecut, cele 22 de portrete (tulburător de frumoase) au călătorit săptămâna trecută la Viena, într-o expoziţie organizată din iniţiativa Institutului Cultural Român din capitala Austriei. Prilej de curiozitate şi întrebări...
Citeste tot articolul
DAWID TRZENSIMIECH - Prim-balerin Opera Naţională Bucureşti - "Tocmai s-a împlinit un an de la venirea în România. Mă simt excelent!"
Dansul a fost visul meu din copilărie, iar prezenţa ca solist în compania Royal Ballet din Londra, o încununare a lui. Dar performanţa aceasta presupune o muncă titanică. Este o zidire de viu, care te anulează ca persoană particulară. Nu-ţi mai lasă deloc "timp personal". Pur şi simplu, ajungi să ieşi pe scenă şi în loc să-ţi spui că eşti pregătit pentru zbor - "Gata! Vreau să dansez!" - eşti speriat, ţi-e teamă să nu ratezi evoluţia, din cauza oboselii. Fireşte, erau şi momente bune, dar tot mai rare...
Citeste tot articolul
Pr. GHEORGHE HOLBEA: "Oamenii simt într-un preot puterea duhului"
Pr. Conf. Univ. Dr. Gheorghe Holbea, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi parohul bisericii "Precupeţii Noi", a fost apropiat al unora dintre marii duhovnici ai României. Părintele Sofian Boghiu şi părintele Ştefan Slevoacă (profesor şi predicator strălucit) i-au fost duhovnici, părintele Dumitru Stăniloae l-a iubit şi l-a sprijinit ca pe propriul copil, părintele Ioanichie Bălan l-a onorat cu prietenia lui, de la părintele Cleopa Ilie s-a împărtăşit de "harisma cuvântului", de la părintele Paisie Olaru de "harisma blagosloveniei", iar de la părintele Elefterie Mihail de "harisma omeniei".
Citeste tot articolul
Politicieni şi prezicători
Către anul 550 î.Hr., Cresus, regele Lydiei, nu mai ştia la ce măsuri să recurgă pentru a se opune puterii crescânde a rivalului său, regele Persiei, Cyrus. Deşi nu credea în puterile ghicitorilor, Cresus s-a hotărât să pună la încercare cele mai cunoscute şapte oracole de pe atunci. Conform istoricului grec Herodot, fiecare dintre cei şapte ghicitori a primit un mesaj, care îi cerea să ghicească exact tot ce va face Cresus într-o zi anume, fixată de către el.
Citeste tot articolul
Primăvară hispanică
Doi fraţi întru latinitate se pregătesc să vină la Bucureşti. Mariza, marea maestră a fado-ului portughez, şi David Bisbal, consacrat drept "Cel mai bun artist spaniol din lume". Vecini de Atlantic în ţările lor, în capitala română ei vor cânta la distanţă de o săptămână, dar muzica lor, plină de patimi şi catifele, va stârni freamăt şi bucurie îngemănate, în spectatori.
Citeste tot articolul