- Una din marile bucurii ale primăverii este mersul în pădure, la adunat de flori. Imediat ce soarele lui Martie începe să dezmierde pământul, de sub straturile de frunze uscate ies la iveală - atât de fragezi şi de plăpânzi - ghioceii, brebeneii şi toporaşii, înviorând pădurea cu petalele lor colorate în alb, galben şi violet. Bune de mirosit şi de aşezat la vedere, într-o glastră, primele flori ale primăverii sunt tot atât de bune la sănătate, în ciuda fragilităţii lor. Iar dacă vă e milă să le scurtaţi viaţa abia începută, mulţumiţi-le în gând pentru folosul pe care îl aduc -
Brebeneii (Corydalis cava)
Descriere
Brebeneii sunt relativ uşor de identificat, având în vedere că sunt cam singurele plante înflorite la început de primăvară, alături de ghiocei. Au flori de diferite culori, albe, galbene, roz, violete, cu petale "sudate" în formă de cupă, ca la gura-leului, şi două frunze peţiolate lung. În pământ au un bulb sferic, cu suprafaţa rugoasă sau plină de zbârcituri. Se pot confunda cu bulbii de crocus sau şofran. Au culoarea galben-brun până la brun roşcat, la exterior, şi alb-cenuşii sau gălbui în secţiune, cu gust amar, fără miros.
Recoltare şi uscare
De la Brebenel se folosesc bulbii (Bulbus corydalidis), care se recoltează după înflorire, când tulpina, florile şi frunzele s-au ofilit, iar bulbul s-a format şi s-a maturizat. După recoltare şi îndepărtarea tunicii exterioare, bulbii se taie în rondele, precum ceapa, şi se pun la uscat în strat subţire în locuri bine aerisite, răsfirându-se zilnic, pentru a preveni mucegăirea. Se poate face şi o uscare artificială mai rapidă, într-un cuptor de aragaz, la foc mic, cu uşa întredeschisă, sau într-un cuptor electric cu convecţie. (Se usucă la 60-70°C.)
Compoziţia chimică
Bulbii de brebenei conţin alcaloizi, dintre care bulbocalpina şi coridalina sunt cei mai importanţi ca efecte terapeutice. Au însă şi un potenţial toxic, de care trebuie să se ţină seama.
Preparate din brebenei
Tinctura
Având în vedere că tratamentul prevede un dozaj precis, pentru bolile prezentate mai jos cea mai indicată formă farmaceutică care se poate obţine din brebenei este tinctura.
Mod de preparare: 10 grame de bulbi de brebenei uscaţi şi mărunţiţi groscior (cântărite, nu măsurate cu linguriţa sau lingura) se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, apoi se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu depus pe fundul vasului. Se completează cu alcool până la cantitatea de 100 ml. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Tratamente interne
* Afecţiuni neurologice şi ale sistemului nervos central - Boala Parkinson, agitaţia psihomotorie, delirium tremens
Se foloseşte tinctura, câte 20 de picături, de două ori pe zi, puse în ceai de saschiu sau ginkgo biloba.
Atenţionare! Respectând dojazul şi tehnica de preparare a tincturii, ea poate da rezultate salutare pentru persoanele cu afecţiunile menţionate mai sus. Se recomandă ca tratamentul să se facă sub supravegherea unui medic fitoterapeut, membru al Asociaţiei române a medicilor fitoterapeuţi, autotratamentul cu preparate obţinute din brebenei fiind, altfel, destul de riscant.
Tratament fitosanitar pentru combaterea insectelor
Pentru a obţine recolte cât de cât mulţumitoare trebuie să încercăm să combatem ciupercile şi insectele din culturi cu alte mijloace decât cele chimice, de sinteză.
Un remediu natural eficient contra insectelor este extractul obţinut din bulbi de brebenel (datorită coridalinei, care are efect paralizant asupra larvelor şi viermilor).
Reţetă: se iau 100 grame bulbi tăiaţi şi uscaţi, se pun la macerat în 200 ml apă fiartă, lăsându-se două zile. Se stoarce preparatul şi se filtrează, iar extractul rezultat se amestecă cu 10 litri de apă. Se stropesc pomii cu ajutorul unui vermorel, în perioadele optime, recomandate de specialiştii în pomicultură.
Ghioceii (Galanthus nivalis)
O observaţie
În urmă cu 50-60 de ani, copil fiind, plecam la cules de ghiocei abia în primele zile ale lui martie, pentru că atunci se iveau covoare albe de flori în pădure. În ultimii 10-15 ani, observ că ghioceii înfloresc în plină iarnă, chiar în a doua jumătate a lunii ianuarie, o anomalie datorată modificărilor climaterice la scară planetară. Plantele nu ne înşeală.
Descriere
Capişoanele albe ale florilor, aşa de asemănătoare cu clopoţeii îngerilor din poveştile pentru copii, sunt imposibil de confundat. La fel şi mireasma lor proaspătă, răcoroasă, amintind de zăpezile care s-au dus.
Compoziţia chimică şi posibile utilizări terapeutice
Principiile active din bulbii de ghiocei sunt galantamina, tazetina şi licroina. Interes pentru medicină prezintă galantamina, un alcaloid utilizat ca tratament în bolile neurologice: hemiplegii (paralizie a unei jumătăţi a corpului, stânga sau dreapta), hemipareze (reducere semnificativă a mişcărilor voluntare ale corpului), sechele de poliomielită şi boli tromboembolice. În ultima perioadă, în marile clinici din lume se testează efectul galantaminei în boala Alzheimer. În România sunt peste 275.000 de persoane cu această formă de demenţă senilă. Dacă se va dovedi eficacitatea galantaminei, ar fi încă o dovadă că plantele au un cuvânt greu de spus chiar şi în cele mai grave dintre boli. Multe medicamente preparate prin sinteză s-au izolat iniţial din plante şi apoi s-au sintetizat pe cale chimică: papaverina din mac, efedrina din cârcel (Ephedra distachya), atropina din mătrăgună, scopolamina din măselariţă, digitalina din degeţel, vincamina din saschiu şi exemplele ar putea continua.
Toporaşii (Violetele) (Viola odorata)
Generalităţi
Moda lor supremă a fost în perioada interbelică, când doamnele elegante le purtau prinse în bucheţele, la reverul taioarelor, iar parfumul de violete era darul suprem pe care şi-l putea dori o femeie. Tot mai rare, chiar şi în coşărcile florăreselor, pline ochi de flori de import, suavele violete parfumează mai mult amintirile unor vremuri trecute. Noroc cu farmacia naturii, care o preţuieşte în continuare, pentru virtuţile ei tămăduitoare.
Descriere
Toporaşii se recunosc dintr-o mie prin aroma lor minunată şi prin florile lor violete, uşor brumate şi "unice la părinţi" (pe fiecare tulpină creşte o singură floare).
Compoziţia chimică
Florile conţin un ulei volatil ce degajă un parfum puternic, dar delicat, mucilagii şi un antocian, ce dă culorea albastru-violet specifică toporaşilor. Frunzele conţin rutozid şi saponozide, iar rădăcinile, saponozide şi un alcaloid numit odorantină, răspunzător de acţiunea emetică.
Recoltare şi uscare
În scopuri terapeutice se folosesc florile, frunzele şi rădăcina. Florile se adună în timpul înfloririi, frunzele în martie-aprilie, iar rădăcinile se recoltează primăvara devreme sau toamna.
Uscarea se face cel mai bine pe cale naturală. Rădăcinile se pot usca şi artificial, în cuptorul aragazului, cu uşa întredeschisă. Natural, uscarea se face la umbră, în strat subţire, pe coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite, în poduri acoperite de preferinţă cu tablă, în şoproane, verande, iar la bloc, pe balcon. După uscare, se ambalează în săculeţi de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă întreagă, mărunţindu-se doar înainte de folosire.
Preparate din toporaşi
Maceratul
Se folosesc florile uscate. Are proprietăţi expectorante, recomandate în afecţiunile aparatului respirator.
Mod de preparare: 2 linguriţe de flori uscate se lasă la macerat timp de 3 ore, în 150 ml apă, la temperatura camerei, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust.
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri frunze uscate şi mărunţite groscior se infuzează cu 250 ml de apă fiartă, se lasă în vas 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu miere.
Decoctul
Mod de preparare: 2 linguri de rădăcină uscată şi mărunţită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 250 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. La final se completează apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puţină apă. Se îndulceşte după gust, cu miere, ca şi infuzia. Decoctul de toporaşi se foloseşte extern, în tratamentul diferitelor boli ale pielii.
Tinctura
Mod de preparare: 20 grame de frunze sau rădăcină de toporaşi se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul medicinal
Mod de preparare: 20 grame de flori uscate de toporaşi se lasă la macerat într-un litru vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează şi se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Rezultă un vin roz-violet, cu un miros şi gust deosebit de plăcute. Termenul de valabilitate este de un an de zile, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade.
Sirop de toporaşi
Se obţine din flori, astfel: 20 grame (4 linguri) de flori uscate se fierb câteva minute în 500 ml apă. După răcire se filtrează, iar filtratul se amestecă cu 500 g zahăr, ţinându-se la foc mic, pe aragaz, până la completa dizolvare a zahărului. Se dă în clocot câteva minute şi se filtrează când este cald. Se obţine un sirop de culoare violetă, cu gust plăcut. A fost folosit în trecut drept corector de culoare în industria alimentară şi medicamentoasă, mai ales la siropurile pentru copii. În gospodărie, se poate folosi pentru însiroparea blaturilor de torturi sau prăjituri. Astăzi, corectorii de culoare (coloranţii alimentari) sunt substanţe de sinteză, făcând parte din grupa E-100.
Tratamente
* Boli ale aparatului respirator (laringite, traheite, bronşite, bronho-pneumonii, astm bronşic)
Se foloseşte ca expectorant, acţiunea datorându-se saponozidelor din rădăcină.
Maceratul: se beau câte 2 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Infuzia: se beau 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Decoctul: se beau câte 2 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust, cu miere.
* Bolile aparatului vascular (bolile capilarelor - fragilitate capilară, vase sparte la nivelul membrelor inferioare)
Infuzia: se beau 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de saschiu.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 3 ori pe zi, după masă.
* Emetic şi purgativ (când voma şi purgaţia trebuie provocate, în cazul unei intoxicaţii de cauze diverse: alimentare, medicamentoase sau de altă natură)
Se foloseşte un decoct de rădăcină de toporaşi, preparat după metoda descrisă mai sus, folosind însă o cantitate dublă de rădăcină, adică 4 linguri, la aceeaşi cantitate de apă (o cană). Se bea ceaiul călduţ, neîndulcit.
* Etilismul cronic
Alcoolismul cronic se poate considera o intoxicaţie, iar odorantina din rădăcina de toporaşi poate fi o soluţie în combaterea alcoolismului. Se foloseşte un decoct foarte concentrat, obţinut astfel: 4 linguri de rădăcină uscată de toporaşi, măcinată groscior, se fierb în 200 ml de apă, până când scade la jumătate. Se filtrează şi se bea. Se consumă apoi o cantitate moderată dintr-o băutură slab alcoolică, un pahar de vin sau o sticlă de bere. Se repetă procedeul din 3 în 3 zile. Apare un disconfort care se manifestă prin greaţă, înroşirea feţei, dureri de cap, creându-se în timp o repulsie faţă de băutură. Reuşita apare numai dacă alcoolicul cooperează şi acceptă acest tratament.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.