Pulbere de plante "Heidelberger"
Este un amestec preparat din şapte plante măcinate, "inventat" de medicul austriac Bertrand Heidelberger, după ce a suferit de o hernie, chipurile, de nevindecat. Descoperirea acestei reţete, cu un puternic efect de stimulare a digestiei, l-a ajutat, împotriva tuturor aşteptărilor, să depăşească vârsta de 80 de ani!
Ingrediente (pentru 140 g de pulbere): 20 g frunze de pelin, 20 g seminţe de anason, 20 g seminţe de fenicul, 20 g seminţe de chimen, 20 g coada-şoricelului, 20 g boabe de ienupăr, 20 g rădăcină de pătrunjel de câmp (Pimpinella).
Prepararea şi utilizarea:
* Se amestecă toată ingredientele într-un vas şi se macină, puţin câte puţin, şi cât mai fin posibil, cu râşniţa de cafea.
* Se păstrează într-o sticlă de culoare închisă, cu gâtul ceva mai larg, vreme de un an.
* Se ia dimineaţa şi seara câte o priză de pulbere (cât se prinde cu două degete), în felul următor: se pune pe limbă, se lasă să se topească de tot şi apoi se înghite. Cu cât stă pulberea mai mult pe limbă, cu-atât e mai eficientă.
Ce spune Heidelberger
* Vindecă glandele salivare şi tiroida, curăţă stomacul şi rinichii şi ajută la digerarea corectă şi naturală a hranei, astfel ca sângele să fie în fiecare zi proaspăt, curat şi sănătos. Se recomandă în caz de balonări, constipaţie, hemoroizi, hernie, edeme şi cataractă.
Ceai 50 plus
În vârstă, da, dar fără să ne simţim bătrâni - la asta visează majoritatea oamenilor. Adică să fim sănătoşi până la adânci bătrâneţi şi să ne simţim cât mai bine fizic. Care e reţeta? O alimentaţie sănătoasă, mişcare suficientă şi o atitudine pozitivă faţă de viaţă. Şi câte-o ceaşcă de ceai dintr-acela ce ne menţine tineri.
Ingrediente pentru amestecul de ceai (200 g): 50 g frunze de ceai verde, 50 g frunze de păducel, 50 g fructe de păducel, 30 g pulbere de ginseng, 30 g frunze de rozmarin, 50 g conuri de hamei, 10 g pulbere de lemn-dulce.
Prepararea şi utilizarea:
* Pentru o ceaşcă de ceai se opăreşte o lingură de amestec de plante cu 250 ml de apă clocotită.
* Se lasă să se infuzeze 7 minute şi apoi se strecoară.
* Se bea câte o ceaşcă de ceai de 3 ori pe zi, preferabil sub formă de cură, până la terminarea amestecului de 200 g.
De două ori pe an
Cel mai bine este să faceţi această cură de două ori pe an. Amestecul de plante are un gust plăcut şi întăreşte inima, sufletul şi trupul.
Tinctura de trandafiri a Afroditei
Simbol al frumuseţii, trandafirul este un ingredient nelipsit - încă din Antichitate - din loţiunile şi parfumurile preferate ale femeilor. Pentru că trandafirul îi conferă fiecăreia o aură de regină.
Ingrediente: petale de trandafir (netratate), 200-300 ml de rachiu curat (de 30 de grade).
Prepararea şi utilizarea:
* Se umple un borcan de 300 ml - până sus - cu petale de trandafiri, se toarnă peste ele rachiul şi se înşurubează capacul.
* Se lasă tinctura să stea 1-2 săptămâni într-un loc luminos, dar nu la soare puternic, scuturând din când în când borcanul.
* Se strecoară apoi printr-o sită şi, ca primă porţie, se umple cu tinctură o sticluţă de 30 ml. Restul se lasă în borcan, pentru folosirea ulterioară.
* Se şterge faţa cu o bucată de vată înmuiată în tinctură.
Cataplasme cu rozmarin pentru întinderea ţesuturilor
"Miroase o tufă de rozmarin, şi-o să fii de-a pururea tânăr", spune o vorbă din popor. Rozmarinul are renumele de plantă a frumuseţii încă din Antichitate, datorită faptului că are un efect astringent şi stimulează irigarea sanguină. Şi cum sezonul de plajă se apropie pe nesimţite, chiar dacă primăvara încă nu şi-a intrat pe deplin în drepturi, cataplasmele cu rozmarin sunt recomandate călduros.
Ingrediente: 100 ml ulei de măsline, 25 de picături ulei eteric de rozmarin (100% natural!).
Prepararea şi utilizarea:
* Se amestecă uleiurile.
* Se masează cu amestecul astfel obţinut coapsele, după care se învelesc cu o folie de plastic. Se lasă cataplasma să acţioneze 30 de minute, în stare de repaus total.
* Se recomandă, dacă este posibil, ca aplicarea să se facă exact ca un ritual zilnic, vreme de 3 săptămâni.
Ce se mai poate face
Un tratament sută la sută reuşit pentru întinderea pielii (şi celulită) include şi o alimentaţie preponderent bazică, pentru eliminarea din ţesuturi a acizilor şi reziduurilor. Este cât se poate de simplu: consumaţi cât mai des legume verzi (spanac, salată, broccoli...) şi înlocuiţi pastele făinoase cu cartofi şi cu mei. Mâncaţi fructe (cu măsură) când simţiţi nevoia de dulce şi preferaţi nucile cărnii şi mezelurilor. Puteţi folosi, în loc de oţet, zeamă de lămâie. Şi nu uitaţi: apa minerală plată este mai sănătoasă decât băuturile acidulate (cu conţinut de acid carbonic).
Ulei împotriva celulitei
Este vorba de un ulei pentru masaj, cu miros plăcut, care încălzeşte corpul şi stimulează irigarea sanguină. Şi care - în plus, ajută la combaterea celulitei.
Ingrediente: 400 ml ulei de migdale, 20 g frunze uscate de iederă, 1 lămâie, circa 40 g ghimbir proaspăt, 10 g frunze de rozmarin, 10 g seminţe de fenicul, 15 g boabe de ienupăr.
Prepararea şi utilizarea:
* Se taie mărunt frunzele de iederă.
* Se decojeşte lămâia (coaja rămâne întreagă) şi se taie bucăţele ghimbirul cu coajă cu tot. Se mărunţesc în mojar celelalte plante, seminţe şi boabe.
* Se pun toate ingredientele într-un borcan mai mare şi se toarnă peste ele uleiul de migdale.
* Se lasă să stea, cu capac, 3 săptămâni, scuturându-l zilnic, după care se strecoară şi se toarnă în 4 borcane de câte 100 ml, închise la culoare. Ţinut la rece, uleiul poate fi folosit între 3 şi 6 luni.
* În caz de celulită, se masează puternic cu ulei zona afectată, de 2 ori pe zi. Se recomandă, în plus, să se consume apă suficientă şi să se facă mişcare.
* Uleiul este eficient în tratarea artrozei, a picioarelor reci, a afecţiunilor rinichilor şi vezicii urinare, dar şi a contracturilor musculare. Stimulează irigarea sanguină, restabileşte echilibrul hormonal şi întinde pielea.