Când mergi, primăvara devreme, la cules de urzici, îţi trebuie un pic de răbdare şi de atenţie, ca să le distingi tulpiniţele fragede, ascunse sub frunzişul uscat al pădurii. Frigul le sperie. Abia când soarele începe să încălzească uşor pământul, poporul cel numeros al urzicilor năvăleşte în lume, ocupând-o până la capătul orizontului. De la primele semne adevărate de primăvară, din rizomii întinşi ca o reţea uriaşă pe sub pământ, ies la iveală primele frunzuliţe de un verde deschis şi fraged, care se culeg împreună cu tulpina pe care cresc. O pungă mare de urzici este suficientă pentru o cură de o săptămână. Se ţine la frigider, fără a-şi pierde prospeţimea. Dar să vedem cum le putem folosi.
Un depozit de clorofilă
Urzica vie este printre plantele cele mai bogate în clorofilă, un agent de detoxifiere fenomenal, dar şi un foarte bun alcalinizant al sângelui, al urinei şi al altor fluide corporale. Apoi, urzica are în compoziţia sa cantităţi importante de potasiu, fier şi magneziu, fiind, aşadar, un remineralizant excelent. Foarte importante sunt şi substanţele volatile, ce dau aroma specifică urzicilor de primăvară, şi care au un foarte intens efect antibiotic şi diuretic. Nu trebuie uitat că în frunzele verzi şi înţepătoare există nu mai puţin de zece vitamine, între care: B1 şi B2, care protejează sistemul nervos; vitamina C, care este antialergică şi imunostimulentă; vitamina A, care protejează ochii şi întăreşte membrana celulelor sănătoase. Cu un asemenea arsenal vindecător, nici nu e de mirare că această plantă are o multitudine de recomandări terapeutice. Înainte de a vorbi despre ele, să aflăm cum se pot prepara.
Remedii din urzici
Salata
Două mâini de frunze şi tulpini fragede se curăţă bine de frunzele uscate şi de alte impurităţi, care se strecoară atunci când culegem urzica, iar apoi se clătesc bine în mai multe ape. După spălare, frunzele şi tulpinile se toacă fin pe o planşetă de lemn, se adaugă puţină sare şi se frământă bine, cu mâna protejată de o mănuşă de cauciuc (pentru că şi atunci când e tânără, urzica înţeapă foarte tare). La tocătura obţinută se adaugă puţin suc de lămâie şi ulei de măsline, şi salata e gata. Pişcătura dispare. Salata de urzică se consumă de regulă dimineaţa, pe stomacul gol. Ca să fie eficientă, o cură trebuie să dureze minimum 7 zile. Limite pentru tratamentul cu urzică nu există. Cu cât cura de salată va fi mai lungă, cu atât efectele sale vor fi mai puternice.
Sucul de urzici
În vasul mixerului electric se pune o mână de urzici proaspete, bine spălate şi curăţate, şi un pahar (200 ml) de apă plată sau apă de izvor. Se lasă la malaxat circa 2 minute, după care se adaugă imediat 1-2 linguriţe de suc de lămâie, atât pentru gust, cât şi pentru prevenirea oxidării principiilor active. Sucul se bea nefiltrat, cât mai repede, ca să-şi păstreze maximul de proprietăţi curative.
Fiertura de urzici
Se recomandă atunci când din cauza sensibilităţii gastro-intestinale, nu putem consuma urzicile proaspete. Se obţine astfel: trei-patru mâini de urzici se curăţă şi apoi se spală în mai multe ape, după care se pun la fiert la foc iute, în apă cât să le cuprindă. După 25-30 de minute, când tulpinile s-au înmuiat, zeama rezultată în urma fierberii se scurge într-o cană, iar în urzicile strecurate se adaugă sare după gust, puţin ulei de măsline şi suc de lămâie. Se consumă calde. Zeama se poate bea, la două ore după masă.
Efecte terapeutice ale urzicilor de primăvară
* Anemie, tulburări de coagulare - se face o cură de minimum 14 zile cu salată de urzici, consumată de două ori pe zi. Datorită bogăţiei sale în vitamina K şi în fier, dar şi efectelor sale de stimulare a producerii elementelor figurate ale sângelui, urzica ajută la ameliorarea bolilor sângelui, indiferent de origine. De asemenea, este un excelent reglator al reacţiilor sistemului imunitar, fiind recomandată inclusiv în bolile sângelui cu o componentă auto-imună.
* Intoxicaţii cu metale grele, xenoestrogeni - clorofila conţinută din abundenţă de către frunzele urzicii este un adevărat magnet pentru substanţele nocive ajunse în organism prin alimente, apă, aer, produse cosmetice, detergenţi etc. În primul rând, urzica proaspătă extrage din ţesuturi excesul de metale toxice, cum ar fi plumbul, cesiul, cadmiul, aluminiul, stronţiul etc. Apoi, blochează într-o anumită măsură efectele unor substanţe sintetice cu efecte hormonale pe cât de puternice, pe atât de nocive, cum ar fi: ftalaţii (din balsamul de rufe, detergenţi), bisfenolul A (din peturile de plastic), parabenii (din cosmetice), anumite pesticide etc.
* Colon iritabil - sucul de urzică obţinut prin mixarea frunzelor cu apă este un adevărat elixir pentru tubul digestiv, în general, şi pentru intestine, în special. Are efecte cicatrizante şi calmante, ajută la refacerea ţesuturilor de protecţie din tubul digestiv, lezate sau distruse de procesele infecţioase, de substanţele toxice din alimente sau din băuturi. Persoanele care nu suportă urzica în stare crudă, vor consuma urzica fiartă, atât zeama cât şi planta ca atare. Are aceleaşi efecte calmante şi, în plus, normalizează tranzitul intestinal.
* Bronşită cronică, astm bronşic - salata şi sucul de urzici proaspete au un efect imunoreglator extraordinar, fiind de mare ajutor în bolile respiratorii cu substrat alergic, printre care şi astmul. Se face o cură de lungă durată, din martie şi până la sfârşit de aprilie, timp în care se va consuma câte un pahar de suc de urzică, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Acest tratament ameliorează reacţiile alergice, ajută la decongestionarea căilor respiratorii de secreţii şi previne apariţia crizelor de sufocare specifice astmului. Toţi copiii care suferă de bronşită recidivantă, dar şi adulţii care fumează sau care lucrează în medii toxice ar trebui să urmeze această cură cu urzică proaspătă.
* Alergii - histaminele sunt nişte substanţe eliberate de către celulele sistemului imunitar "scăpat de sub control" în timpul alergiilor produse de polen, praf ori diverse substanţe chimice. Din cauza lor, apare urticaria, ne curge nasul ori ne mănâncă ochii atunci când intrăm în contact cu un alergen. Ei bine, în frunzele urzicii întâlnim aceleaşi histamine (cu o compoziţie chimică modificată faţă de histaminele din corpul uman), care sunt secretate de perişorii ei. Un medic american a observat că tratamentul intern cu frunze de urzică ajută la desensibilizarea alergică a organismului, cu efecte extrem de favorabile în eczeme cutanate, rinite şi sinuzite. Simplificat spus, el a observat că histaminele din urzică fac receptorii specifici din organism să fie mult mai puţin susceptibili la stimulii din aer (praf, polen, pulberi etc.) care produc alergii.
* Hipertensiune şi boli de inimă - frunzele de urzică, fie ele proaspete sau fierte, ajută la eliminarea apei acumulate în organism, elimină surplusul de sodiu şi relaxează musculatura netedă a vaselor de sânge, reglând astfel tensiunea arterială într-un mod natural. Apoi, s-a observat că pacienţii care consumă frunze de urzică îşi reglează ritmul cardiac, sunt mai puţin predispuşi la crize de inimă dureroase şi îşi măresc capacitatea de efort.
* Adjuvant în colagenoze şi boli auto-imune - se ţine o cură de opt săptămâni cu urzică proaspătă, sub formă de suc, din care se beau câte trei pahare zilnic. Este un tratament depurativ foarte puternic, care reglează reacţiile sistemului imunitar, ajutând la ameliorarea semnificativă a bolilor auto-imune de tot felul. Acelaşi tratament ajută şi la refacerea ţesutului elastic afectat de aceste boli, eliminând, într-o anumită măsură, distrugerile cauzate de ele şi îmbunătăţind semnificativ starea generală a pacientului. Mecanismele prin care urzica acţionează asupra imunităţii sunt încă prea puţin cunoscute, dar în practica medicală s-a observat o îmbunătăţire aproape miraculoasă a stării de sănătate a bolnavilor cu colagenoză, în urma curei cu urzici.
* Reumatism - mai multe cercetări au demonstrat faptul că administrarea frunzelor de urzică în stare proaspătă are efect antiinflamator articular. La pacienţii reumatici care au ţinut cura cu urzică s-a remarcat o diminuare sensibilă a durerii şi a inflamaţiilor. Efectul a apărut după 3-4 săptămâni de cură cu suc proaspăt, consumat în cantitate de 0,5 - 0,75 litri pe zi. Acest efect antireumatic este explicat de oamenii de ştiinţă prin faptul că principiile active din urzică inhibă producţia substanţelor implicate în apariţia inflamaţiilor articulare şi a durerii.