Lipsa moralităţii şi arta cozilor de topor
Ordonanţa care consfinţeşte traseismul este de fapt consecinţa lipsei de moralitate din politica românească. În felul lui, Victor Ponta avea dreptate să ceară o clarificare după ce alegerile au fost câştigate sub sigla USL, iar doi ani mai târziu PNL s-a retras şi a trecut în tabăra adversă, aliindu-se cu PDL.
Citeste tot articolul
Între războiul rece şi războiul hibrid
În primii ani de şcoală şi de viaţă petrecuţi în România lui Ceauşescu, am învăţat două lucruri - că războaiele sunt o constantă a istoriei şi că partidul comunist de la noi şi de aiurea se luptă continuu pentru... pace. Acum, partidul comunist nu mai există, dar au rămas în viaţă - şi încă ce viaţă! -, comuniştii.
Citeste tot articolul
"În România, folosirea cărbunelui în termocentrale face, anual, mai multe victime decât accidentele de circulaţie"
În data de 14 august, industria poluantă de tip comunist din România a suferit o grea înfrângere: organizaţiile Greenpeace şi Bankwatch au obţinut, în instanţă, anularea Acordului de mediu pentru "Scoaterea definitivă din fondul forestier a suprafeţei de 66,5 ha, din care terenuri forestiere 58,9 ha, amplasate în Ocolul Silvic Târgu Jiu, pentru continuarea lucrărilor de extragere a lignitului în cadrul perimetrului de exploatare Tismana I - Exploatarea Minieră Rovinari".
Citeste tot articolul
Conf. univ. dr. COSTEL STANCIU - "Informăm, nu inspectăm"
Vă amintiţi de "Condica de sugestii şi reclamaţii?". Când intrai, înainte de '89, într-o "Alimentara", într-un "Universal" sau într-o "Cofetărie" şi cereai respectivul catastif, vânzătorii intrau în panică. Dacă te vedeau încruntat şi observau că ai ceva de reclamat, te ucideau din priviri.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ALINA REVNIC, F. AS nr. 1131 - "De doi ani am dureri de cap, ameţeli şi tulburări de vedere"
Cu siguranţă, simptomele pe care le acuzaţi (dureri mari pe jumătate de cap, greţuri, vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, amorţeli ale mâinilor şi buzelor) reprezintă indicii concludente pentru diagnosticul de atac migrenos, cel mai probabil de tipul migrenei hemiplegice familiale.
Citeste tot articolul
"Vă sunt recunoscătoare!"
Numele meu este Ionela Mirică şi am 50 de ani. Acum câteva luni, am trecut printr-o experienţă care mi-a încercat sănătatea. La un control de rutină, am fost diagnosticată cu nişte tumori la nivelul uterului, care trebuiau scoase. Intervenţia a fost destul de grea, eu fiind şi hipertensivă.
Citeste tot articolul
YOGA DE 100 DE PUNCTE (1)
Gimnastica yoga mlădiază şi tonifică trupul. Dar efectuate în fiecare zi, exerciţiile din paginile de faţă oferă şi binefaceri pentru sănătate: muşchi elastici (feriţi de rupturi), articulaţii flexibile, blochează osteoporoza, în plus, o mai bună concentrare mentală şi... relaxare. Efectele vor fi şi mai bune, dacă executaţi programul la aer curat sau măcar cu fereastra deschisă.
Citeste tot articolul
Analizele care ne asigură sănătatea
Aveţi un exces de colesterol? Sau de hipertensiune? Un diabet? S-ar putea să fi fost contaminaţi cu virusul hepatitei C sau cu Sida? Dar la oftalmolog când aţi fost ultima oară? În mod evident, depistarea unei afecţiuni este capitală. Scopul este de a putea acţiona din vreme, pentru ca boala să nu evolueze. O maladie depistată de timpuriu poate fi controlată mai bine.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Preparate farmaceutice din ARDEI IUTE (Capsicum annuum varianta cayenne)
Umăr la umăr cu plantele aromatice prezentate în numerele trecute se află o legumă extrem de modestă, dar care le bate prin popularitatea ei: ardeiul iute, "ciuşca" oltenilor, sau "paprica" ardelenilor. Condiment şi medicament, este nelipsit din preparatele internaţionale, dar şi de lângă farfuria cu ciorbă a românului.
Citeste tot articolul
Sarcina şi kilogramele
În afara întrebărilor obişnuite pentru o viitoare mamă, legate de copil şi de sănătatea lui, femeia gravidă e preocupată şi de faptul că sarcina aduce multe kilograme în plus. Are dreptate! Sarcina este o perioadă de "risc" pentru siluetă, din cauza marilor prefaceri hormonale pe care le determină. Retenţia de apă face şi ea ravagii.
Citeste tot articolul
Sfaturi pentru întâmpinat toamna
Pulovere, fulare, mantouri: în curând va veni vremea lor. Pe cât sunt de calde, pe atât sunt de vătămătoare pentru pielea întregului trup, care nu mai poate să respire cum trebuie şi care se irită, adesea, de pe urma asprimii îmbrăcăminţii. Există însă soluţii şi pentru acest disconfort.
Citeste tot articolul
Lapte degresat şi cartofi
Vă trimit o reţetă de slăbit foarte adaptată la viaţa noastră de zi cu zi, din ce în ce mai săracă pentru unii dintre noi. Se slăbesc circa 500 de g pe zi. Dieta se bazează pe cartofi şi lapte degresat, alimente la îndemâna tuturor, oarecum ieftine şi foarte sănătoase.
Citeste tot articolul
"Trimiteţi revista la Parlament!"
Analizele politice şi articolele publicate în "Formula AS" sunt atât de pertinente şi ancorate în realitatea actuală a României, încât consider că un exemplar din fiecare număr al "Formulei AS" trebuie trimis pe adresa primului-ministru şi la Parlament, ca să fie sesizată situaţia precară în care este pusă ţara, de nişte parlamentari şi miniştri cu dosare penale, cu plagiate acoperite la activ şi, eventual, cu repetenţii repetate în perioada de formare şcolară.
Citeste tot articolul
Amintiri din ograda copilăriei
Dacă iarna, inima gospodăriei lui Buna bătea lângă şporiul uriaş din casă, vara, ea tresălta veselă în curte, sub mărul cel bătrân. Acolo, lângă cuptorul de pâine, se amenaja bucătăria de vară, de cum se duceau zăpezile şi se zvântau toate cărările. Locul acela larg, înconjurat pe de-o parte, de tufe de iasomie, iar pe de alta, de ribizli, coacăzi şi agrişi, devenea pentru mai bine de o jumătate de an miezul lumii în zilele copilăriei.
Citeste tot articolul
Cântecul ielelor
Într-o noapte de septembrie, tânărul cioban Pătru Dănăreaţă din satul Cimpa, de lângă Petrila, fluieraş vestit în satele momârlanilor, a trecut prin Poiana cu izvor din Munţii Parâng, în drum spre stâna din Poiana Muierii. Auzind un fluier tainic, s-a oprit să vadă de unde vine o melodie de joc, cum nu mai auzise alta. Când, ce să vezi...
Citeste tot articolul
Piatra Şoimului
Când i-am auzit glasul la telefon, în primele secunde mi s-a pus un nod în gât şi am simţit că nu mai pot să respir. Mă suna de la mii de kilometri. Ne despărţeau munţi şi văi, ţări şi oraşe, păduri şi ape şi, totuşi, m-a tulburat atât de tare, încât cine m-ar fi văzut atunci ar fi zis că am păţit cine ştie ce.
Citeste tot articolul
Dr. psiholog NORICA POPA-FISCHER - "Ca să rămână vie, iubirea are nevoie de delimitări"
Relaţia de cuplu include două aspecte: pe de-o parte, nevoia unei legături permanente între cei doi, iar pe de altă parte, nevoia de autonomie, înăbuşită la început, când iubirea arde în vâlvătăi, ca după aceea să devină tot mai pregnantă. În mod normal, ele trebuie să se afle în echilibru. Când legătura devine prea strânsă, ne ţinem scai unul de altul şi nu mai rămâne niciun spaţiu pentru independenţă.
Citeste tot articolul
SCRISORI CARE AŞTEAPTĂ RĂSPUNS
Dragă Aurelia, Se spune că dragostea durează vreo doi-trei ani, apoi dispare! Există chiar studii psihologice care susţin această opinie şi care întăresc şi confirmă - de fapt - o impresie din cale-afară de negativă pentru conştiinţa cuplului. De ce dispare dragostea după un timp? De ce doi oameni care s-au iubit ajung să se urască, să-şi facă zile negre unul altuia, ori să cunoască suferinţe interioare de neimaginat?
Citeste tot articolul
Mătuşa Tinca şi boata de duminică
Dimineaţa aceea a fost la fel ca toate cele de început de toamnă. Nu se ridicase bine încă aburul dimineţii de peste sat, şi în curtea lor, toate erau rânduite după cum se cade într-o gospodărie ciobănească de la poalele Pietrei Craiului. Mătuşa Tinca nu prea mai ţine minte mare lucru de atunci. Nu ştia ce o aşteaptă.
Citeste tot articolul
Din amintirile unui medic de ţară: Buchetul de flori
Vara era cald şi atmosfera prăfoasă, iar aerul, amestecat cu miros de la vacile ce treceau pe şoseaua naţională, spre păşunea din lunca Dunării. Şi mai erau mirosuri de iarbă uscată, de struguri din bolta din faţa caselor, ce începeau să se coacă. Frunzele copacilor începeau să capete o urmă galbenă pe margine, şi rar, câte una se îngălbenea şi cădea.
Citeste tot articolul
ANA BLANDIANA - "Toată viaţa am făcut eforturi pentru a-mi păstra naivitatea şi a rămâne, în secret, copil"
Cred că trebuie să încep prin a vă mărturisi că formula "clasic în viaţă" nu numai că nu-mi place, dar mă şi înspăimântă. Cum mă sperie şi prezenţa numelui meu în programa şcolară. Mi-a fost cu atât mai greu să mă obişnuiesc cu această prezenţă, cu cât am trecut direct de la situaţia de a fi citită pe sub bancă şi copiată de mână, la situaţia de a deveni subiect de examen şi pericol de corigenţă.
Citeste tot articolul
Pr. NICOLAE BORDAŞIU - "Priveşte ziua de mâine ca şi cum ar fi ultima!"
Într-adevăr, oamenii se tem de moarte. Şi este oarecum explicabilă această frică, pentru că oamenii vor să trăiască. Viaţa e considerată de cei mai mulţi un timp de bucurii şi de petreceri. De aceea, oamenii nu vor să se împrietenească cu ideea de moarte. Există însă, o teologie a morţii, o învăţătură despre moarte, pe care o câştigă, în mod obişnuit, creştinul, prin participarea la slujbele de la biserică.
Citeste tot articolul
UCA MARINESCU, exploratoare română - "Nu mi-am simţit niciodată vârsta"
De mic copil mi-a plăcut să fiu liberă. La începuturi mergeam cu ai mei pe munte, dar eu nu urcam pe potecă, mergeam pe stânci, de aceea mi se spunea Mica Căprioară. Eram întotdeauna cu câţiva metri mai sus sau cu câţiva metri mai departe... Dar pe muntele adevărat, pe muntele "mare", niciodată n-am ieşit din potecă.
Citeste tot articolul
Detectivii PSI
În aprilie 1983, dispărea din Alton, un orăşel din Illinois, tânăra Mary Lou Cousett. Căutările de cinci luni ale poliţiştilor prin împrejurimi rămân fără rezultat, şi nicio pistă serioasă privind dispariţia ei nu a putut fi descoperită. Cu cât trecea timpul, cu atât poliţia şi familia fetei dispărute se temeau că totul va avea un sfârşit tragic.
Citeste tot articolul
LARA FABIAN, din nou la Bucureşti
Pe 20 octombrie revine pe scena Sălii Palatului din Bucureşti cântăreaţa belgiană Lara Fabian. Este cel de-al doilea concert pe care îl susţine în ţara noastră. A mai cântat pe aceeaşi scenă în premieră, în primăvara lui 2012. Entuziasmul publicului bucureştean a determinat-o să se întoarcă.
Citeste tot articolul