Şi mai erau mirosuri de iarbă uscată, de struguri din bolta din faţa caselor, ce începeau să se coacă. Frunzele copacilor începeau să capete o urmă galbenă pe margine, şi rar, câte una se îngălbenea şi cădea.
Localitatea este destul de înghesuită, doar spaţiile dintre curţi sunt largi, iar la şosea, casele au şanţuri pe care oamenii le plantau cu ceva flori, deşi majoritatea le lasă cu iarbă, ca să aibă găinile şi gâştele ce paşte. În timp, obiceiul cu florile la poartă a cam pierit. Oamenii s-au baricadat în curţi. Bătrânii au fost abandonaţi de copii şi nepoţi, că terenurile sunt greu de muncit, iar de vândut, nu ai cui să le vinzi. Poate doar la ţigani, că doar ei îşi mai fac case în ultimii ani, mai ales după anul 2000, doar ei au revenit acasă, de pe unde au fost plecaţi, doar ei au mai întemeiat familii în sat. Adevărul este că şi prin '89, primul ce ieşea primăvara la aranjatul şanţului era un ţigan bătrân, şi tot el era primul din sat la văruitul gardului curţii. Abia după aceea se urneau şi "ne-ţiganii".
Dispensarul era o fostă casă boierească, de tip vâlcean, aşezată paralel cu şoseaua şi cu Dunărea, ce se vedea departe, în zare. Casă cu cerdac cu coloane, cu camere mari şi înalte de peste 3,5 metri, aerisite, răcoroase vara şi călduroase iarna. În faţa dispensarului era o grădină în care crescuse sau fusese plantat un nuc mare, care, fiind apărat de vânturi şi fără concurenţă din partea altor copaci, crescuse şi se lăţise de umpluse tot spaţiul. (Am auzit că în ultimii ani, "oamenii de bine" ai locului au reuşit să "sancţioneze" nucul, adică să îl taie, că prea făcea frunze multe, iar nucile aveau miezul care nu se desprindea prea bine de coajă, aşa că acum a rămas doar curtea cu tufele de liliac ce dublează gardul de la şosea, ca la cimitir.)
Spre ora nouă dimineaţa, veneau primii oameni la dispensar, mânaţi de boală. De boala lor sau a rudelor sau a vecinilor ce nu se puteau deplasa şi trebuiau ajutaţi. Prin vremea aia, în anii '90, urgenţele medicale nu se anunţau, oamenii vorbeau la telefon doar cu copiii, de la oficiul poştal (aproape toţi tinerii din sat erau plecaţi să muncească în fabrici, la Alexandria sau la Bucureşti), aşa că transmiterea de informaţii se făcea de la om la om. După ora 12-13, nu mai veneau la dispensar decât cei ce suferiseră accidente, iar după ora 17, apăreau solicitări de consultaţii la domiciliu, în cazul când bolnavii nu se puteau deplasa.
La dispensar venea lume de tot felul. Era o echipă de cadre medicale şi sanitare cu suflet, doctor de medicină generală, un fel de şef răspunzător de activitatea întregului personal, o doctoriţă pediatră ce alerga pe la toate casele să vadă toţii copiii (cicălitoare cu mamele şi bunicile), apoi erau asistentele ce vizitau la domiciliu bolnavii ce necesitau tratament. Înregistrarea activităţilor în caiete şi fişe medicale, centralizatoare şi registre, sterilizarea seringilor şi a instrumentarului consumau timp mult. Se muncea serios, şi din cauza controalelor de la eşaloanele superioare medicale, care veneau frecvent, pentru că dispensarul era plasat pe drumul naţional ce lega capitala de judeţ de periferia lui. Se făceau atunci cel puţin 20 de tratamente injectabile zilnic, iar iarna şi în campaniile de vaccinare, se fierbeau trusele de seringi de dimineaţă până spre seară, târziu. Mai greu era cu apa potabilă, care era calcaroasă, iar seringile trebuiau frecvent curăţate şi cu oţet, care nu era cumpărat de către spital, primăria nu ajuta, aşa că asistentele cumpărau oţetul şi detergentul.
Cald era în dimineaţa aceea! Aşa, ca la sfârşit de vară! Personalul venise la dispensar, începuse treaba, iar eu, sorbind cafeaua din cana de pe birou şi fumând (cum obişnuiam pe timpul acela), începusem consultaţiile, după ce triasem pacienţii din sala de aşteptare, pentru că învăţasem că este bine să-i alegi la început pe cei cu probleme. Dar în ziua aceea nu am avut cazuri grave, aşa că activitatea părea monotonă, când, în holul de aşteptare, am văzut o femeie în vârstă, slabă, îmbrăcată în negru şi cu un bucheţel de flori în mână. I-a venit şi ei rândul şi am chemat-o în cabinet.
- Domnule doctor, eu nu sunt bolnavă acum, dar am venit să vă mulţumesc, că atunci când mi-a fost rău, aţi venit la mine acasă, mi-aţi făcut o injecţie şi mi-aţi lăsat ceva pastile, să-mi treacă boala. M-am făcut bine şi n-am mai avut de atunci nimic.
- Bravo, mamaie!
(Nu îmi aduceam aminte ce boală avusese, dar fusesem, probabil, la consultaţie.)
- Şi cu ce pot să te ajut acum?
- Domnule doctor, eu sunt o femeie singură, nu mai am soţ, iar copiii sunt plecaţi la oraş, aşa că dacă nu veneaţi dumneavoastră... eu sigur muream!
- Bine mamaie... lasă... bine că ţi-a trecut!
- Domnu' doctor, eu sunt tare săracă şi nu am ce să vă dau...
- Nu mi-aţi cerut, dar eu m-am gândit să vin să vă mulţumesc, şi pe drum am văzut florile astea frumoase şi le-am cules. Vi le dau din tot sufletul!
Femeia îmi întinde bucheţelul de flori, nişte flori sălbatice, de câmpie, cu miros amărui. Le iau şi rămân cu ele în mână, parcă hipnotizat.
- Mulţumesc, mamaie, multumesc că ai venit la mine cu flori. Îmi plac tare mult florile. Uite, le pun aicea, în apă, să stea pe biroul meu.
Am luat un pahar mai mare, am pus apă în el şi am aşezat florile. Biroul meu, plin de registre, de fişe şi de reţete, printre care înghesuisem cana de cafea şi ţigările, căpătase, deodată, un aspect vesel, sărbătoresc. I-am mai mulţumit încă o dată bătrânei şi am petrecut-o până la uşă când a plecat. Ce poveste ciudată! De când eram medic de ţară, nu-mi adusese nimeni, vreodată, flori. Iar ciudăţenia a sporit şi mai tare, când, după câteva zile, am observat că florile rămăseseră la fel de proaspete în pahar, deşi se ştie că plantele de câmpie se ofilesc repede...
M-am gândit multă vreme după aceea de ce mă tulburase aşa de tare gestul bătrânei, şi am găsit o singură explicaţie: sufletul! Darul femeii fusese făcut din suflet, oferit cu recunoştinţă şi drag. Un dar viu, care pentru mine a fost o lecţie de viaţă. Aşa am înţeles eu că
făcutul de bine se ţine minte, că răsplata pentru faptele bune vine, dar vine cum vrea Dumnezeu, iar nu cum vrem noi, că nu e nevoie de aur ca să bucuri un om.
De atunci, am început să fac şi eu daruri de suflet. Daruri de bucurie, ca bucheţelul de flori al bătrânei, care se află şi astăzi pe masa tinereţilor mele, pe când eram medic de dispensar.
Dr. RADU CONSTANTIN- MARIAN