- Pulovere, fulare, mantouri: în curând va veni vremea lor. Pe cât sunt de calde, pe atât sunt de vătămătoare pentru pielea întregului trup, care nu mai poate să respire cum trebuie şi care se irită, adesea, de pe urma asprimii îmbrăcăminţii. Există însă soluţii şi pentru acest disconfort -
Ulei aromat
Într-o sticlă de o jumătate de litru, puneţi ulei de măsline sau de floarea-soarelui. Adăugaţi în el coji de portocale sau de lămâi, tăiate fâşii, şi lăsaţi-le să se macereze. Veţi obţine un ulei parfumat (pentru accentuarea mirosului, puteţi să adăugaţi în el şi câteva picături de esenţă de lămâie sau portocale) cu care vă sfătuim să vă ungeţi pe trup, după ce faceţi duş. Aroma dă energie, iar uleiul înmoaie pielea.
Căldura înviorează
Când vremea se răceşte şi picioarele vă îngheaţă, o baie caldă face minuni. Umpleţi un lighean cu apă de 37-38°C, adăugaţi în ea câteva picături de ulei eteric de rozmarin şi băgaţi-vă picioarele înăuntru. Activarea circulaţiei sângelui înviorează întregul corp.
Strugurii ocrotesc
Fructoza apără pielea de efectele frigului. Zdrobiţi 20 de boabe de struguri, băgaţi-le într-un tifon şi aplicaţi-le pe gât şi pe decolteu. Lăsaţi să acţioneze 15 minute, apoi ştergeţi-vă cu un prosop şi ungeţi-vă cu cremă.
Împachetări cu banane
Puloverele de lână şi gulerele aspre ale paltoanelor irită pielea de sub bărbie, de pe gât şi de pe decolteu. Împachetările cu banane ajută: zdrobiţi o banană coaptă şi amestecaţi-o cu un gălbenuş de ou şi 2 linguri de brânză de vaci proaspătă. Întindeţi compoziţia pe locurile cu pricina, lăsaţi-o să acţioneze 20 de minute, apoi spălaţi-vă.
Cafeaua regenerează
Efectul luminii
Lumina zilei sporeşte producţia hormonului ATC, care accelerează metabolismul. Chiar dacă o zi înnorată de toamnă iradiază de cinci ori mai puţină lumină decât o zi de vară, plimbaţi-vă şi în sezonul rece afară, cel puţin o oră pe zi. Veţi scăpa de îngălbenirea şi ofilirea obrazului, dar, mai ales, de depresii.
Prioritate pentru mâini
În sezonul rece, mâinile sunt mai expuse la frig decât restul corpului. Pielea lor crapă şi se zbârceşte. Folosiţi creme protectoare cu vitamina E sau puneţi vitamina E uleioasă (se comercializează în gelule) în crema pe care o folosiţi.
Apa spală petele cafenii
Toamna şi iarna vă apar pe mâini şi pe faţă pete nesuferite "de bătrâneţe", colorate maro? Cel mai bun remediu e apa. Beţi 2-3 litri de apă plată sau ceai de plante pe zi şi petele vor dispărea înainte de-a apărea.
Plimbaţi-vă, alergaţi!
Plimbarea sau alergatul prin aerul proaspăt al toamnei acţionează ca factor de blocare a îmbătrânirii. Organismul se oxigenează puternic, ţesuturile sunt mai bine aprovizionate cu sânge, pielea se înviorează şi îşi menţine elasticitatea. Între o femeie care nu iese niciodată din casă şi o femeie care se plimbă sau aleargă în mod regulat, diferenţa de aspect este distrugătoare.
Un climat potrivit
Faceţi-vă o climă tropicală în dormitor. Iarna, umiditatea aerului din casă nu depăşeşte 30 de procente, în vreme ce pielea are nevoie permanent de 60. Pentru a obţine un climat ideal, puneţi pe calorifere prosoape umede.
În loc de cremă - untură sau unt
Când mercurul termometrelor scade, pielea produce mai puţină grăsime şi părţile mai osoase ale corpului devin scorţoase şi vineţii. Dacă vreţi să evitaţi neplăcerea, ungeţi-vă coatele, călcâiele şi genunchii cu untură curată sau, şi mai bine, cu unt.