Cu siguranţă, simptomele pe care le acuzaţi (dureri mari pe jumătate de cap, greţuri, vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, amorţeli ale mâinilor şi buzelor) reprezintă indicii concludente pentru diagnosticul de atac migrenos, cel mai probabil de tipul migrenei hemiplegice familiale. Deşi nu se poate preciza cauza exactă a migrenelor, se pare că aceste manifestări neplăcute sunt legate de un dezechilibru al serotoninei şi, posibil, al altor neuromediatori chimici cerebrali. Serotonina, spre exemplu, reglează transmiterea mesajului dureros pe calea nervului trigemen (cale majoră a durerii) şi, cum în timpul atacului migrenos scad nivelurile cerebrale de serotonină, acest fenomen determină nervul trigemen să elibereze anumite substanţe (neuropeptide), care circulă spre învelişul extern al creierului, determinând dilatarea şi inflamarea vaselor de sânge, rezultatul fiind durerea de cap. Mai mult, deoarece concentraţia magneziului scade, imediat înainte sau în timpul atacului migrenos, este posibil ca nivelurile joase ale acestei substanţe minerale, implicată în buna funcţionare a neuronilor, să producă disfuncţionalităţi ale celulelor nervoase cerebrale.
În altă ordine de idei, stresul, variaţiile hormonale din timpul ciclului menstrual, consumul de alcool, înfometarea sau folosirea contraceptivelor orale pot declanşa atacul migrenos la unele persoane (femei). Şi anumite mâncăruri pot provoca dureri mari de cap. De exemplu, vinul roşu, ciocolata, brânzeturile fermentate, laptele, ficatul de pui, carnea conservată cu nitraţi sau orice alt aliment preparat cu glutamat monosodic.
Fără a intra în amănunte, vă informez că medicamentele care pot ameliora atacurile migrenoase se împart în 2 tipuri:
- cele care opresc sau reduc durerea, după ce aceasta a apărut - ex. analgezicele, antiinflamatoarele nesteroidiene, triptanii, derivaţii de ergotamină, metoclopramidul (eficient în combaterea stării de greaţă şi a vomismentului ce acompaniază atacul migrenos);
- cele care previn sau reduc atacul migrenos - ex. antidepresivele, anticonvulsivantele, antihistaminicele (Cyproheptadina), riboflavina (vit. B2, aproximativ 400 mg/zi).
Abordarea naturistă a atacului migrenos include, aşa cum spuneam, instituirea unui regim alimentar din care să lipsească alimentele ce pot induce manifestările dureroase. La cele menţionate anterior, aş adăuga şi preparatele care conţin tiramină, preparat chimic ce irită vasele de sânge cerebrale.
Uleiurile volatile sunt, la rândul lor, remedii redutabile în combaterea atacului migrenos şi a simptomelor asociate (greaţă, vomă, ameţeli, tulburări de vedere). Dintre acestea, uleiurile de Levănţică, Mentha piperita şi Roiniţa prezintă proprietăţi calmante, relaxante şi analgezice naturale.
Ghimbirul este un alt antidot recunoscut în tratamentul migrenelor (1 linguriţă rasă de pulbere de Ghimbir înaintea meselor principale), capabil să inhibe prostaglandinele eliberatoare de proteine inflamatorii (peptide) pe cale aferentă (calea nervului trigemen).
Alte produse care se referă la combaterea atacului migrenos şi a simptomelor asociate acestuia sunt: 5-HTP, Mellisa, Resveratrolul, Coenzima Q10, Valerinal, Magneziul şi vitamina B6, Aspirina organică şi remediile care conţin extract din corn de secară (ergotamina).
Ca măsură de prim ajutor, vă recomand să beţi două pahare de apă rece la primele manifestări ale unui episod dureros şi să vă masaţi tâmplele cu ulei volatil de mentă sau de levănţică. Aceste măsuri imediate pot fi, uneori, suficiente, pentru a preveni instalarea atacului migrenos.
Să auzim numai de bine!
Dr. ANDREI MANU-MARIN -medic primar urologie, specializare neuro-urologie şi urodinamică, EVOMED Bucureşti, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com
"Klebsiella nu cedează la niciun tratament"
(Răspuns pentru ATANASE DAVIDESCU, F. AS nr. 1131)
Pentru un bărbat care face cistite repetate sunt necesare investigaţii amănunţite. De cele mai multe ori, cistitele care se repetă la un bărbat sunt urmare a unei urinări incomplete, cu reziduu post-urinare mai mare de 100 ml. Aceasta poate fi urmarea unei obstrucţii a canalului urinar (uretrei) generate de mărirea prostatei sau de o strictură pe uretră sau a unei vezici urinare "leneşe", care nu se mai poate contracta eficient şi nu mai poate goli urina din interiorul ei. Cu ajutorul unei probe numite urodinamică se poate face diferenţa între o vezică leneşă şi o vezică ce suferă de obstrucţia uretrei, astfel putându-se lua decizia ce anume să tratezi: prostata, uretra sau vezica. Bineînţeles că infecţia trece cu antibiotice, dar cauza repetării ei poate fi elucidată prin studiul proceselor din timpul urinării.
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie şi bioenergie - Bucureşti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)
"Mai pot spera să mă vindec de mastoză chistică?"
(Răspuns pentru SIMONA VALER - Iaşi, F. AS nr. 1131)
Stimată doamnă, speranţa nu trebuie să moară niciodată. În acest sens, există reţete naturiste pentru suferinţa dvs., care vă pot aduce însănătoşirea.
Mastoză chistică
Se amestecă ceară de albine rasă pe răzătoarea mare cu o mână de pelin uscat sau verde, peste care se toarnă ţuică de tescovină (ţuica să fie numai din struguri de vin). Acest amestec se pune într-un tifon şi apoi în sutien, peste sânul bolnav. Se va uda acest amestec cu ţuică, atunci când se usucă, după 4-5 ore. Se poate folosi de 6-8 ori, apoi se prepară altul. Încă din primele ore, începe să cedeze durerea. Înainte să se aplice compoziţia, sânul se unge cu alifie de gălbenele.
Mastoză fibro-chistică
1. În 600 ml apă, se fierb la foc mic 2 linguri de rădăcini de tătăneasă, timp de 25 de minute. Apoi se adaugă: 1 linguriţă frunze de nuc, 1 linguriţă coada-şoricelului, 1 linguriţă muşeţel şi 1/2 linguriţă rostopască. Totul se infuzează 15 minute, apoi se strecoară. Lichidul se împarte în două: o ceaşcă se bea seara şi una dimineaţa, cu o oră înainte de masă. Cu plantele rămase de la prepararea ceaiului se pun comprese pe sân. Tratamentul durează 45 de zile.
2. Se beau 4 căni pe zi de infuzie de coada-şoricelului (o linguriţă la cană, infuzat 15 minute) şi 3 căni pe zi decoct de rădăcină de tătăneasă (o linguriţă la cană, fiert 10 minute).
NOTĂ: Reţetele se fac pe rând, la alegerea dvs.
Pentru suferinţa cu care vă confruntaţi, vă sugerez următorul regim alimentar, timp de 3 luni.
Alimente recomandate: orez, grâu încolţit, porumb, portocale, linte, fasole (boabe mari - se va înlătura pieliţa de la boabele de fasole după fierbere), mazăre dulce, spanac, morcov, dovleac, castravete, sfeclă, conopidă, varză, produse lactate ca lapte dulce, lapte nefiert prins, caş proaspăt fără sare, unt, smântână, brânză de vaci cu miere de albine, caşcaval fără sare - cu excepţia iaurtului şi a brânzei telemea, struguri, cireşe, curmale, migdale, stafide şi fructe dulci (banane, piersici, pere, prune, mere Golden, pepene verde, miere de albine, Apisan-Forte 3 linguri pe zi. Pentru gătit veţi folosi unt în loc de ulei.
Alimente interzise: vită, porc, berbec, peşte, bivol, pasăre, verdeţuri (ceapă verde, praz, usturoi verde, frunze de pătrunjel), ridichi, păstăi de orice fel, fasole soia şi produse din soia, cartofi, ciuperci, oţet, fructe acre (mere acre, prune necoapte, ananas, lamâi), băuturi alcoolice, ceai, cafea, SARE, ULEI, fructe prea coapte (banane de culoare maro, prune foarte moi, pere), murături, ouă.
Orice alimente care nu sunt menţionate în cele două grupe sunt nerecomandate pentru dvs., având în vedere boala de care suferiţi.
Cu speranţa că am reuşit să vă ajut, vă doresc multă sănătate şi succes în aplicarea corectă a tratamentului naturist.
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie şi medicină complementară, ROMCLINIC Bucureşti, tel. 0723/51.07.37
"Picioarele nu mă mai ajută să merg"
(Răspuns pentru I.N. - Braşov, F. AS nr. 1126)
Deşi nu sunt oferite detalii suficiente despre dvs. (nu ştiu dacă sunteţi doamnă sau domn) răspunsul este general valabil. Cu cât înaintăm în vârstă, avem o capacitate mai scăzută de a fabrica şi absorbi vitamine din complexul B. Acest complex este foarte important, mai ales pentru sistemul nervos, lipsa lui resimţindu-se şi în slăbiciunea picioarelor. Foarte multe persoane care au înlăturat ambele cauze au avut o evoluţie aproape miraculoasă, prin administrarea de vitamina B. Dar atenţie! Vitamine naturale, nu de sinteză! Eu am rezultate excelente cu produsele Neolife, care sunt naturale şi biocompatibile cu corpul uman.