În afara întrebărilor obişnuite pentru o viitoare mamă, legate de copil şi de sănătatea lui, femeia gravidă e preocupată şi de faptul că sarcina aduce multe kilograme în plus. Are dreptate! Sarcina este o perioadă de "risc" pentru siluetă, din cauza marilor prefaceri hormonale pe care le determină. Retenţia de apă face şi ea ravagii. La fel, lipsa activităţii fizice, motivată prin cauze medicale ori, pur şi simplu, prin lâncezeală, ori prin mâncatul cvasipermanent sub pretextul că pruncul trebuie să fie bine alimentat. În timpul sarcinii, o femeie creşte în greutate cu circa 12 kg. Kilogramele luate în primele luni sunt alcătuite din grăsimi şi proteine, reprezentând rezervele din care fătul se va hrăni în cea de a doua perioadă a sarcinii. Acesta e momentul în care el se dezvoltă mai energic. Kilogramele depuse la începutul sarcinii sunt utile mai ales pentru femeile slabe. Pentru a naşte un prunc de greutate normală, ele pot să se îngraşe chiar 16-17 kilograme. Fără frică, fiindcă, cel mai adesea, vor slăbi imediat după naştere. Lucrurile se schimbă pentru femeile mai plinuţe, încă dinainte de sarcină. Ele nu mai au nevoie de rezerve. Mâncatul exagerat riscă să avantajeze formarea unui copil prea gras, a cărui naştere va necesita cezariană.
1. REGIM
* Mâncaţi de două ori mai bine, nu de două ori mai mult! Ideea că femeia însărcinată trebuie să mănânce "pentru doi" a făcut multe victime. La fel ca "poftitul". Singurul principiu valabil: mâncaţi de două ori mai bine. Adică acordaţi privilegii alimentelor care participă la o bună dezvoltare a copilului, asigurând în acelaşi timp sănătatea viitoarei mame.
* Alimente care conţin proteine: ele sunt necesare unei dezvoltări corespunzătoare a fătului şi creşterii volumului de sânge în uter şi sâni. Mâncaţi, deci, carne, peşte, ouă, produse lactate, cereale.
* Alimente care conţin calciu: consumând prea puţin calciu, riscaţi să aduceţi pe lume un copil cu oase fragile. În afară de asta, calciul protejează şi dinţii mamei, atât de supuşi eroziunii, în timpul sarcinii. Unde se găseşte? Mai ales în produsele lactate şi în unele ape minerale.
* Alimentele dulci: lipsa zahărului poate să-l priveze pe prunc de kilogramele necesare. Unde îl găsim? În miere, în fructele şi legumele proaspete, dar mai ales în cereale, pâine, fecule.
Atenţie! În timpul sarcinii, curele de slăbire sunt interzise! O alimentaţie corectă, bazată pe elementele prescrise mai sus şi dublată de o vitaminizare puternică (numai pe cale naturală), va face ca numărul kilogramelor depuse să fie doar cele necesare, uşor de eliminat după naştere.
2. DUPĂ NAŞTERE
Cel mai bine este să... aşteptaţi. Multe femei, mai ales acelea care în perioada sarcinii au depus kilograme de apă, le vor pierde în mod firesc, în câteva săptămâni, regăsindu-şi silueta normală, dacă nu cumva vor fi mai slabe ca înainte de sarcină. Alte femei vor rămâne însă mai grase, păstrând circa 5-6 kilograme în plus. Din fericire, şi pentru ele există soluţii de slăbire.
* Alăptarea - este o soluţie ideală atât pentru copil, cât şi pentru siluetă. În perioada alăptării, se produce acelaşi fenomen ca la sfârşitul sarcinii: celulele adipoase pierd grăsimea. Urmând un regim de alimentaţie normal, în acest răstimp se pierd uşor 2-3 kg pe lună.
* Când alăptarea nu are loc - mama este obligată să recurgă rapid la un regim mai strict de slăbire, pentru a-şi pierde kilogramele pe care le-a câştigat. Îngăduite vreme îndelungată, va fi foarte greu să le mai dăm jos. Eliminarea din alimentaţie a dulciurilor, grăsimilor şi feculelor, înlocuite cu alimentele bazate pe proteine şi vitamine, va face slăbitul uşor. Deci: fără ciocolată, alcool, pâine, paste făinoase, grăsimi, dar mult peşte, lactate, legume şi fructe din belşug.
3. GIMNASTICA
Ţelul final: jos grăsimile de pe burtă!
Singurul remediu pentru a scăpa de grăsimea depusă pe burtă este gimnastica. Ea poate fi pornită la două-trei luni după naştere. Iată 6 mişcări extrem de eficiente şi uşor de executat:
1. Întindeţi-vă pe podea, cu spatele lipit de sol şi picioarele îndoite de la genunchi, ţinând tălpile pe covor. Înălţaţi şi coborâţi bazinul de mai multe ori.
2. În patru labe, cu spatele orizontal, arcuiţi spinarea după modelul pisicilor, trăgând cât mai mult pântecul. Reveniţi.
3. Întindeţi-vă pe spate, cu braţele încrucişate sub ceafă şi genunchii îndoiţi. Ridicaţi spinarea şi încercaţi să atingeţi genunchii cu coatele, genunchiul stâng cu cotul drept şi invers.
4. Întindeţi-vă pe spate, cu picioarele ridicate pe un scaun, astfel ca ele să formeze cu pântecul un unghi drept. Încrucişaţi braţele sub cap şi ridicaţi-vă, încercând să atingeţi genunchii cu coatele.
5. În picioare, cu braţele încrucişate după ceafă, aplecaţi-vă înainte, încercând să atingeţi genunchii cu fruntea, fără a-i îndoi.
6. Întinsă pe spate, puneţi-vă un CD preferat şi mimaţi mersul pe bicicletă, mişcând picioarele pe ritm de dans.