Lui Dumnezeu îi plac oamenii fericiţi
La ora amiezii, Lunca Mureşului era inundată de verdele primăverii. Verdele acela proaspăt şi crud, care pune stăpânire şi pe inima omului şi o face să fie mai tânără cu o sută de ani. Mergeam cu maşina "la pasul calului", ca să ne bucurăm şi noi de bucuria naturii, când, deodată, pe drumul pietruit, mărginit de salcâmi înfloriţi, a apărut silueta firavă a unei femei.
Citeste tot articolul
Poveştile copilăriei
Două întâmplări mi-au marcat în felul lor întreg parcursul vieţii. Două momente intense stau săpate şi acum, cu acul gravorului, pe zincul neted şi inflexibil al unor amintiri clare, neclintite, esenţiale. Nu trebuie să fac niciun efort să mi le amintesc. Imaginile ţâşnesc singure, asemenea unui sâmbure de lămâie strâns între degete.
Citeste tot articolul
Poveştile Bunei - LUATUL LAPTELUI
Dimineaţă rece de vară. Pe pragul grajdului, aştept cu cana de tablă în mână. Buna îşi ia scăuneşul cu trei picioare şi se aşează pe el. Spală cu apa adusă în doniţă ţâţele vacii, îi leagă coada de-un picior ca să nu şi-o bage în oala cu lapte şi începe să mulgă. Mulge repede, cu amândouă mâinile, în doniţa de pe genunchi.
Citeste tot articolul
ŞARPELE CASEI
În Maramureş, şarpelui casei i se spune zermele casii şi este un personaj de-a dreptul fantastic, moştenit din vremuri imemoriale, guvernate de religia păgână; o fiinţă supranaturală, de fapt - nici întru totul un şarpe - doar ca formă - ci mai degrabă un spirit, un duh protector al casei, un paznic redutabil, un fel de suflu vital, o divinitate ce deţine cunoaşterea viitorului, a tainei vieţii şi morţii fiecărui locuitor al ei.
Citeste tot articolul
Legendele misterioasei Case Winchester
Sute de camere ciudate, unite de holuri labirintice, mii de uşi ce duc nicăieri, ferestre ce se deschid către ziduri, scări care urcă în tavan sau coboară, terminându-se brusc în gol, zeci de camere de baie ce nu au fost folosite niciodată - aşa arată cea mai misterioasă casă construită vreodată, Casa Winchester din California, supranumită şi Casa fantomelor.
Citeste tot articolul
Grăsime de la farmacie
La riscurile şi efectele secundare ale produselor farmaceutice, adăugaţi, neapărat, şi cântarul din baie. Căci, după cum s-a constatat de către specialişti, nu sunt deloc puţine medicamentele care produc creşterea în greutate, uneori, chiar şi cu până la 50 de kilograme.
Citeste tot articolul
NOUTĂŢI MEDICALE
"5 pe zi" - sub această deviză, Uniunea Europeană a demarat în anii trecuţi o campanie prin care suntem îndemnaţi să mâncăm 5 porţii de legume şi fructe pe zi. Dar cât de mare trebuie să fie o porţie, şi oare este obligatoriu să mâncăm zilnic cinci? Un studiu reprezentativ răspunde acum la aceste întrebări.
Citeste tot articolul
Cum se pot stopa alergiile?
În timp ce majoritatea oamenilor se bucură de primăvară, alţii sunt chinuiţi de strănuturi, lăcrimări şi senzaţii de sufocare. Cât plantele continuă să înflorească, cât timp consumăm alimente cu E-uri şi folosim detergenţi industriali, alergiile continuă să-şi facă de cap. În paginile care urmează găsiţi soluţii practicate de medicina alternativă, ce le pot fi alergicilor de mare folos.
Citeste tot articolul
Soluţii pentru alergiile de sezon
În praful din casă există adesea particule de acarieni, care conţin spori de ciuperci şi polen. În comerţ există aspiratoare speciale, concepute anume pentru alergici, care conţin filtre ce reţin până la 99% particulele de praf. Spălatul pe jos frecvent reţine şi mai mult polen decât aspiratoarele.
Citeste tot articolul
Sănătate până la adânci bătrâneţi
Asta ar fi, într-adevăr, minunat: să ne bucurăm din plin de anii noştri târzii, să putem face mult timp ceea ce vrem şi ce ne place, fără să fim trădaţi de corpul nostru. Se spune tot mai des că sănătatea noastră depinde de codul genetic. Se prea poate, dar faptul că reuşim să rămânem în formă multă vreme este rareori o hotărâre a sorţii. Multe lucruri se află în mâna noastră: cei ce iau corect câteva măsuri la vârsta maturităţii pot amâna cu mult apariţia suferinţelor bătrâneţii şi izbutesc să evite bolile cronice.
Citeste tot articolul
Femeile şi bătrâneţea
Visul unei vieţi cât mai îndelungate este profund ancorat în cultura hindusă. Omul trebuie să atingă vârsta de 100 de ani, se spune în multe texte religioase. Pentru prevenirea bolilor se apelează la ayurveda. Mai ales indienii săraci se sustrag tratamentelor alopate, în favoarea remediilor cu plante.
Citeste tot articolul
Împachetările
Pentru a arăta bine, corpul nostru are nevoie din când în când de îngrijiri speciale. Dacă vreţi să slăbiţi în anumite zone în care grăsimea nu se lasă dusă, să înlăturaţi celulita, să aveţi o piele netedă şi fermă, dar şi parte de relaxare şi răsfăţ, împachetările sunt cea mai bună alegere.
Citeste tot articolul
Prospeţime cu mentă şi căpşuni
Vremea mentei proaspete şi a căpşunilor a sosit. Combinate şi aplicate pe faţă, cele două mesagere ale verii purifică pielea şi-i dau o prospeţime de invidiat.
Citeste tot articolul
Un transplant numit Înviere
"Dom' Bogdan, oare cum o fi atuncea când mori?..." Ştia că nu dorm, că nu dorm aproape niciodată. Că probabil niciunul din salon nu doarme la ora trei noaptea, ci stau toţi cu păturile-n cap şi zac, indiferenţi, sfârşiţi, fără vlagă. "Cucii" de la etajul patru, al imensului spital; ciroticii care bântuie nopţile în aşteptarea morţii... N-aş fi crezut că acest om e-n stare de asemenea intimităţi.
Citeste tot articolul
ANCA POP - "Simt cu toată fiinţa mea că nu sunt legată de nimeni şi de nimic, ci doar de muzică"
Anca Pop, bănăţeancă de la Moldova Nouă, reîntoarsă împreună cu familia ei dintr-o lungă emigraţie în Canada, s-a făcut cunoscută pe scena muzicală românească prin parteneriatul artistic şi prietenia care o leagă de legenda Balcanilor, Goran Bregovici. Ea a apărut în mai multe concerte de-ale lui, în România şi în Europa, şi a beneficiat de sfaturile şi colaborarea muzicianului sârb pe albumul său de debut, "Acustic Anca Pop".
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Foarte multe familii din România au rude stabilite în străinătate. Unele sunt "fugite" în perioada comunistă în căutarea libertăţii şi a posibilităţii de dezvoltare individuală fără îngrădiri, altele, şi mai multe, plecate după 1990, pentru accesul la o bunăstare dificil de obţinut în ţară prin muncă cinstită.
Citeste tot articolul
Cu COSTION NICOLESCU, despre MAREA ÎNDRĂGOSTIRE
Trebuie să vă mărturisesc dintru început că domnul Costion Nicolescu mi-a fost mereu drag. Încă din studenţie mi s-a lipit sufletul de omul acesta înalt şi subţire atât la trup, cât şi la suflet. Îl înconjura mereu o aură, avea ceva în plus faţă de restul intelectualilor care gravitau în jurul bisericii. Părea mereu agăţat între cer şi pământ de un fir tare subţire.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Stimată doamnă Sânziana Pop, Ştiu acum mai mult ca niciodată că datorită revistei pe care dumneavoastră o conduceţi şi pe care o citesc cu bucurie la fiecare apariţie, l-am descoperit pe bunul Dumnezeu, într-un moment dramatic al vieţii mele, când unicul meu copil a fost salvat în ultima clipă de la o moarte cumplită şi sigură.
Citeste tot articolul
Întoarcerea în lumină - TORI AMOS
Interpretă, compozitoare şi producătoare multi-nominalizată la premiile Grammy, Tori Amos este una din artistele greu de încadrat într-un gen muzical anume: piano-rock, alternative-rock, art-pop, art-rock, electronic, sau chiar clasic şi baroque pop - toate aceste stiluri îi sunt familiare.
Citeste tot articolul
OFENSIVA RUSIEI PUTINISTE
Recentele declaraţii provocatoare ale premierului ungar Viktor Orban au fost descrise de presa internaţională ca un indiciu al diviziunilor din Estul Europei, în privinţa atitudinii faţă de neo-imperialismul Rusiei. În timp ce Polonia şi statele baltice susţin respingerea fermă a tentativelor Kremlinului de a-şi subordona Europa, Ungaria şi Bulgaria s-au transformat în avanposturi ale intereselor ruseşti în interiorul UE.
Citeste tot articolul
Moldova noastră
Din momentul în care Putin a pus piciorul în Crimeea a devenit aproape evident pentru oricine că integrarea europeană a Republicii Moldova se va trasa de acum de pe alte coordonate. Şi e firesc să fie aşa. Micul stat de peste Prut a ajuns foarte repede ceea ce Ucraina nu a reuşit să fie - un partener pe care atât Uniunea Europeană cât şi NATO se pot baza în viitor.
Citeste tot articolul
CĂTĂLIN ŞTEFĂNESCU - "Omeneşte vorbind, sunt unul dintre nemulţumiţii acestei ţări"
Când am început să fac televiziune, acum două decenii, vorbeam împreună cu un coleg şi prieten, cu care începusem, că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă să nu cădem în atmosfera aia de televiziune publică. Că trebuie să facem pe dracu' în patru să nu ajungem ca ei.
Citeste tot articolul
MARIA OPREA - "Munţii Apuseni sunt ca degetele unei mâini; nu poţi tăia unul, fără ca întreaga mână să nu aibă de suferit"
În ziua de 19 octombrie 2013, în timp ce marşurile de protest împotriva proiectului Roşia Montană şi a gazelor de şist ajungeau la punctul maxim în Bucureşti, Cluj-Napoca şi în alte mari oraşe din ţară şi străinătate, moţii liberi din Apuseni s-au adunat în centrul oraşului Câmpeni, ca să-şi exprime îngrijorarea pentru pierderea a mii şi mii de slujbe şi pentru pagubele imense presupuse de eventuala exploatare minieră din zonă.
Citeste tot articolul
Zăcământul de aur
Săptămâna care tocmai a trecut s-a vorbit în România despre aur mai ceva ca pe vremea marilor campanii de presă prin care Roşia Montană Gold Corporation încerca să ne convingă cum salvează Apusenii de la colaps şi cum aduce prosperitatea la bugetul de stat al României.
Citeste tot articolul