"5 pe zi" - sub această deviză, Uniunea Europeană a demarat în anii trecuţi o campanie prin care suntem îndemnaţi să mâncăm 5 porţii de legume şi fructe pe zi. Dar cât de mare trebuie să fie o porţie, şi oare este obligatoriu să mâncăm zilnic cinci? Un studiu reprezentativ răspunde acum la aceste întrebări. Deprinderile alimentare ale unui număr de 65.000 de englezi au fost cercetate vreme de zece ani. Rezultatul: cu cât subiecţii au consumat mai mult fructe şi zarzavaturi, cu atât mai scăzut a fost riscul lor de îmbolnăvire sau de deces. La 5 porţii pe zi, procentul a fost de 29%, iar la 7 porţii s-a ajuns chiar la 36%. Ca mărime a porţiilor, la fructe s-a stabilit 150 de grame, ceea ce înseamnă greutatea unui măr, a unei piersici mari sau a 2-3 prune. Pentru legume, o porţie s-a fixat la 75 de grame, de exemplu două roşii mici sau patru ciuperci mari sau un ardei. Pentru a atinge o porţie, trebuie deci consumate mai puţine legume decât fructe, deşi cercetătorii au constatat că legumele coboară riscul deceselor mai tare ca fructele.
Statul mult pe scaun face popoul lat?
Se pare că da. Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv afirmă că presiunea constantă exercitată de scaun asupra muşchilor fesieri îi face pe aceştia mai voluminoşi. În laborator, ei au supus presiunii celule de grăsime, mai mult timp. Lipidele conţinute în ele s-au lipit şi s-au întărit, iar conţinutul în grăsimi al celulelor s-a dublat. Remediul: să ne ridicăm cât mai des de pe scaunul de la birou, pentru a face câţiva paşi.
Sport în loc de pilule
Mişcare pe reţetă - pentru mulţi bolnavi, soluţia aceasta ar fi o alternativă optimă la medicamente. La această concluzie au ajuns cercetătorii renumitei "Harvard Medical School", care în colaborare cu alte institute de profil au realizat peste 300 de studii, cu aproximativ 340.000 de participanţi. Efectul pozitiv al sportului este cunoscut de mult, dar de data aceasta, oamenii de ştiinţă au vrut să afle cine are putere mai mare de vindecare şi de scădere a riscului morţii: medicamentele sau mişcarea? Rezultatul: majoritatea pacienţilor care suferiseră un atac cerebral s-au recuperat mult mai repede atunci când au apelat la mişcare decât atunci când au preferat medicamentele. În cazul pacienţilor cu diabet de tip II sau boli de inimă, tabletele au ajutat la fel de mult ca şi sportul, lăsând însă în urma lor multe efecte secundare nedorite. Concluzia: nu renunţaţi complet la medicamente, dar însoţiţi-le, pe cât se poate, cu sport. Sănătatea va fi mai aproape.
Căsătoriile ne lenevesc
Cu o verighetă pe deget, oamenii devin mai delăsători. În urma unui studiu realizat de sociologii Universităţii din Heidelberg pe 11.000 de participanţi, s-a ajuns la concluzia că viaţa sportivă nu se potriveşte deloc cu căsătoria. Cuplurile care locuiesc împreună sunt cele mai leneşe, urmate de perechile cu domicilii
separate, care se mişcă ceva mai mult. Interesant este că după 50 de ani, bărbaţii devin din nou mai activi. Să fie de vină "ofilirea" căsătoriei, care nu mai prezintă atâta interes ca la început, sau nevestele sunt acelea care îşi împing bărbaţii către mişcare, ca să-i ferească de boli? Indiferent care este răspunsul, mişcarea la 50 de ani mai adaugă 10 ani de viaţă (afirmă specialiştii).