Uneori, sunt doar 1-2 kg în plus, de la înlocuirea, de către medic, a unuia dintre medicamentele pe care le luaţi în mod obişnuit. Suficient ca să vă strângă hainele şi să nu vă simţiţi bine. "Mulţi pacienţi suferă vizibil, chiar dacă numărul kilogramelor depuse este redus", spun specialiştii. "Există, însă, şi situaţii alarmante. În cazul medicamentelor pentru tratarea psihozelor, plusul poate să atingă chiar şi 50 de kg".
Cu cât numărul kilogramelor este mai mare, cu atât mai rar poate fi "clasată" problema ca fiind legată doar de un exces alimentar. În cazul persoanelor care cresc masiv în greutate, apare riscul ca întreg metabolismul să se deregleze. Urmările posibile: diabet, hipertensiune arterială şi infarct miocardic. Se cere, aşadar, precauţie maximă. De aceea, încercăm să vă prezentăm mai jos medicamentele cu efecte secundare periculoase şi soluţii pentru evitarea lor.
Medicamente pentru psihoze: 6-8 kilograme în plus
"În acest domeniu există câteva substanţe cu risc sporit", avertizează psihiatrii. "Marea majoritate a pacienţilor care le iau pe o durată lungă de timp se îngraşă". Cele mai periculoase substanţe active sunt olanzapina sau clozapina, ruda ei apropiată, prescrisă, şi ea, în tratamentul psihozelor.
Sunt însă multe alte antidepresive cu efecte cunoscute, ce-i drept, nu aşa de extreme. Unele mai vechi, ca de exemplu amitriptilina, au un efect imediat asupra cântarului, în vreme ce altele mai noi, ca de pildă paroxetina, devin "vizibile" abia după câteva săptămâni. Chiar şi litiul, recomandat adeseori ca profilactic de bază, poate provoca o îngrăşare de circa 6-8 kilograme.
Medicamente pentru dureri de cap şi migrene: 1,5 - 6 kilograme în plus
Pentru prevenirea "atacurilor" dureroase se administrează, printre altele, betablocante (de exemplu propranolol sau metoprolol). Iniţial, ele erau recomandate în cazul afecţiunilor cardiace, respectiv hipertensiune, dar ele reduc, de asemenea, frecvenţa episoadelor dureroase şi în cazul migrenelor.
Între timp, s-a aflat că betablocantele intervin, din păcate, nefavorabil în metabolismul energetic, respectiv al glucozei. Şi-atunci, organismul produce mai puţină insulină şi greutatea corporală poate creşte. Există, însă, şi alte medicamente preventive cu efect negativ asupra siluetei: de pildă, acidul valproic, un remediu împotriva convulsiilor, şi antidepresivul amitriptilină.
Conform unui studiu efectuat la Universitatea din Padova, remediile curente împotriva durerilor de cap pot provoca o creştere în greutate de 1,5 - 6 kg, într-un interval de şase luni.
În schimb, aspirina şi celelalte calmante administrate "acut", adică doar când capul "bubuie" cu-adevărat, nu îngraşă.
În cazul acestei afecţiuni, creşterea în greutate nu este deloc de dorit, pentru că majoritatea diabeticilor sunt, oricum, supraponderali. Experienţa arată, însă, că numeroşi pacienţi se îngraşă cu mai multe kilograme încă din primele luni, dacă sunt trataţi cu insulină. Şi în cazul injecţiilor cu insulină, efectul secundar de îngrăşare (2-5 kg în plus) este strâns legat de efectul ţintit: prin intermediul hormonului, zahărul din sânge este depozitat în celule, nemaifiind eliminat pe cale renală. Insulina "are grijă", deci, ca surplusul de zahăr să nu le mai poată dăuna vaselor sanguine, dar, din păcate, nu poate împiedica şi îngrăşarea.
Medicamente pentru epileptici
Printre anticonvulsivele curente există unele care produc - în mod dovedit - îngrăşarea, ca de pildă acidul valproic sau carbamazepina. Aceasta poate fi o problemă, pentru că de obicei tratamentul bolnavilor de epilepsie nu durează doar câteva luni sau câţiva ani, ci toată viaţa.
Cortizonul - umflarea feţei şi a cefei
Cortizonul şi toate substanţele active înrudite produc în special umflarea feţei şi a cefei. Antiinflamatorul intervine în metabolismul grăsimilor, sporeşte apetitul şi produce acumulări de apă. Acest lucru este valabil, însă, doar pentru tabletele şi injecţiile cu doză mărită.
În schimb, spray-urile, alifiile, inhalantele etc. nu au nicio influenţă asupra grăsimii corporale, deoarece în sânge nu ajunge suficientă substanţă activă pentru producerea efectului.
Preparate pentru afecţiunile glandei tiroide
Aşa-numitele tireostatice au ca efect o producţie mai redusă de hormoni a glandei tiroide. Şi acestea pot provoca îngrăşarea, dar ele sunt administrate doar pentru refacerea echilibrului, în cazul unui surplus de hormoni tiroidieni, care înainte de administrarea medicamentului provoacă o importantă scădere în greutate.
Ce se poate face?
* Pentru liniştea dvs.: dacă un medicament provoacă - statistic vorbind - o creştere în greutate, nu înseamnă că aceasta vizează toţi pacienţii, fără excepţie. Într-un studiu referitor la profilaxia durerilor de cap, în cazul propranololului, de exemplu, nu este vorba nici măcar de o persoană din zece, la acidul valproic - o persoană din patru, iar la amitriptilină - două persoane din trei.
* Dacă suspectaţi, totuşi, vreun medicament că v-ar putea "ruina" silueta, cel mai important lucru este să vorbiţi cu medicul ca să vi-l schimbe, în niciun caz nu întrerupeţi tratamentul cu de la sine putere! Ar putea fi periculos, pentru că nu-l luaţi fără motiv. Chiar şi înlocuirea unei tablete întregi cu o jumătate de tabletă (tot cu de la dvs. putere) ar putea fi riscantă. Şi n-aţi avea niciun folos, pentru că efectul de îngrăşare nu este legat întotdeauna de dozare.
* Este mai bine să vă cântăriţi săptămânal, să vă măsuraţi circumferinţa abdomenului şi să notaţi rezultatele, pentru a avea o imagine obiectivă şi pentru a fi mai bine pregătiţi pentru următoarea vizită la medic.
* Din fericire, medicii sunt astăzi cu mult mai conştienţi de această problemă, decât în urmă cu câţiva ani. Strategia lor: acţionarea imediată, şi nu doar după ce pacientul are cu 10 kg în plus, cu ajutorul unor programe speciale de nutriţie şi de mişcare. Uneori trebuie înlocuit şi medicamentul. În cazul antidepresivelor şi al remediilor antiepileptice, există chiar alternative care produc tendinţa de scădere în greutate.