OMUL CARE A ATINS CERUL
Fizician de marcă în America, doctor în ştiinţe şi cercetător, MARIAN GHILEA mai are un singur "dor”: să se întoarcă acasă, în Bucovina, pe dealul copilăriei, unde a plutit printre pulberi de stele, în braţele bunicului său
Citeste tot articolul
Prinţul cerşetorilor - MONSENIORUL GHIKA
Pe Monseniorul Ghika îl poţi cunoaşte într-un singur fel - doar admirându-l. Îl admiri când îi afli descendenţa nobiliară, de nepot al ultimului domnitor moldovean, aşa cum îl admiri când descoperi că şi-a închinat toată viaţa aproapelui său, că a fost mereu de partea oamenilor năpăstuiţi şi, călătorind mult, nu a ezitat să intre în cele mai mizere locuri din lume...
Citeste tot articolul
Scrisori care aşteaptă raspuns
Citesc de ani de zile revista dvs., de care mă leagă multe amintiri. Astăzi am hotărât să vă scriu nu pentru a vă felicita şi a vă mulţumi, deşi o meritaţi cu prisosinţă, ci pentru a vă cere un sfat, o mână de ajutor în limpezirea unor gânduri extrem de tulburi.
Citeste tot articolul
LEGENDA MEŞTERULUI MANOLE
Votul din 9 decembrie se poate vădi esenţial pentru destinul actual al României. Dincolo de taberele politice implicate, el pune în balanţă orientarea pro sau antieuropeană şi occidentală a ţării.
Citeste tot articolul
"Temă acasă” pentru viitoarea guvernare
Consumăm mult ca să producem puţin, exportăm ieftin ca să importăm scump. Nu sunt vorbe în vânt, e expertiza prezentată zilele trecute de Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economist-şef la Raiffeisen Bank, una dintre vocile cele mai autorizate din economia românească.
Citeste tot articolul
Referendum la Roşia Montană
Primarii PDL, PNL, PSD şi PPDD din Apuseni, 35 la număr, au cerut organizarea unui referendum (pe banii cui?) privind proiectul Roşia Montană.
Citeste tot articolul
TITUS CORLĂŢEAN - Ministrul Afacerilor Externe
Cu ocazia celei de-a opta reuniuni a miniştrilor afacerilor externe ai României, Bulgariei şi Greciei, desfăşurată în 12 noiembrie la Sofia, unde s-a stabilit o conduită unitară a celor trei state în problemele europene aflate la ordinea zilei, Titus Corlăţean, ministrul român, a avut o întrevedere cu asociaţiile românilor din ţara gazdă.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CRÎŞMARIU DIANA, F. AS nr. 1046 - "Fratele meu a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică”
Din nefericire, în prezent, nu există un tratament curativ pentru scleroza laterală amiotrofică (SLA). Pe lângă faptul că este descoperită (diagnosticată), de cele mai multe ori, în stadii avansate, SLA pare să aibă drept cauză o componentă genetică, o genă "defectă” răspunzătoare de declanşarea anumitor cazuri de boală moştenită.
Citeste tot articolul
"Îi mulţumesc bunului Dumnezeu că mi-a îndreptat paşii spre Gabriel Dutchevici”
Mă numesc Ştefan Vasiliu, sunt din Bucureşti şi, înainte de toate, vă mulţumesc dvs., d-nă Sânziana Pop, şi minunatului colectiv pe care îl coordonaţi, pentru strădania statornică de a oferi informaţii diverse, extrem de utile, tuturor, şi în special celor aflaţi în suferinţă.
Citeste tot articolul
Reţete de post, recomandate de redactorii de la "Formula AS”
Ciorbă de post ca la Ploieşti. Nu-mi mai amintesc de la cine am reţeta de mai jos, poate fi din familia noastră, poate i-a spus-o mamei mele vreo prietenă de-a ei, cert este că în caietul de reţete stă scris "Reţetă de post şi de slăbit”, aşa că cine doreşte poate s-o consume şi atunci când crede de cuviinţă că ar dori să dea jos câteva kg...
Citeste tot articolul
BOLILE AUTOIMUNE - Când organismul se atacă pe el însuşi
Tot mai mulţi oameni suferă de boli autoimune ca scleroza multiplă, artrita reumatoidă sau colopatiile cronice. Medicina clasică n-a găsit rezolvarea definitivă pentru aceste afecţiuni, dar numeroşi suferinzi învaţă cum se poate trăi cu ele.
Citeste tot articolul
PROCEDURI CU MAGNEŢI
Despre calităţile miraculoase ale magneţilor în vindecarea bolilor se ştia din vremuri străvechi. Medicii antici aveau obligatoriu în "trusa de prim ajutor” şi magneţi. Avicena trata cu ei fracturi şi depresii, Galen - afecţiunile tractului digestiv şi constipaţia, iar Paracelsus îi folosea în vindecarea icterului, herniilor, edemelor, tumorilor, a scurgerilor din ochi, nas, urechi.
Citeste tot articolul
Leacuri din bucătărie
Cea mai bună farmacie se află la doi paşi de dvs.: în fructieră sau în frigider aşteaptă ajutoare de nădejde, gata să vă odihnească stomacul stresat după un festin, să vă scape de durerile de cap şi de alte simptome neplăcute.
Citeste tot articolul
Românii din Transnistria, primiţi la înalta poartă occidentală
În ultima vreme, instituţiile europene au acordat o mult mai mare atenţie decât în trecut Basarabiei (R. Moldova) şi problemelor ei. După Bronislaw Komorowski, preşedintele Poloniei, şi Angela Merkel, cancelarul german, a fost rândul lui Manuel Barroso, preşedintele CE, să viziteze, în noiembrie, Chişinăul.
Citeste tot articolul
Întâmplări din Ţara alunilor
Aveau casa la doi paşi de drumul care lega aşezarea minerilor de lumea largă, dar era atât de bine ascunsă de copaci, încât, dacă nu te uitai cu luare aminte printre crengi, n-o vedeai. Era făcută din grinzi groase, cioplite cu toporul, înnegrite de ploi şi de zăpezi.
Citeste tot articolul
Noiembrie: pro şi contra
Noiembrie nu e tocmai luna care-mi place din an. De fapt, nu-mi place deloc. Dacă aş putea, aş scoate-o din calendar. Aş trece de-a dreptul de la octombrie auriu, la decembrie cel cu miros de zăpezi proaspete şi cu zvon de zurgălăi.
Citeste tot articolul
Arderi - Veneră sau Madonă?
Femeia iubită poate fi femeia la care nu te gândeşti niciodată în mod precis şi care îţi intră în viaţă când te aştepţi cel mai puţin, schimbându-ţi întreaga fire, până în măduva gândului.
Citeste tot articolul
LARI GIORGESCU - Cu bicicleta, în Norvegia
Când nu "arde” ca actor pe scena Naţionalului bucureştean, adună combustibil din experienţe totale, cum ar fi pedalatul pe două roţi, prin peisajele fabuloase din Scandinavia.
Citeste tot articolul
SELECŢIA FORMULA AS
Există o părere, pusă în circulaţie de autori nemulţumiţi de criticii literari, cum că aceştia din urmă ar fi nişte poeţi sau prozatori rataţi. Nu spun că n-ar exista şi asemenea cazuri.
Citeste tot articolul
ŞTEFAN BĂNICĂ - "Viaţa e sursa. Înveţi până închizi ochii”
Motivaţia mi-o extrag din context. În momentul în care simt că se clatină puţin lucrurile, mă întreb: "Ce caut eu acolo?”, "De ce sunt acolo?”, "Care e rolul meu?”, "Ce aşteaptă oamenii de la mine?”... După această recapitulare, toate argumentele pro sunt clare...
Citeste tot articolul
Să ne bucurăm de cărţi!
În fiecare an, la sfârşitul primăverii şi cel al toamnei, târgurile de carte Bookfest şi Gaudeamus reunesc editori, autori, traducători, critici, cu cei cărora le e destinată munca lor - cititorii.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Mă numesc Georgiana Mitea, am 30 de ani, sunt căsătorită, am o fetiţă de 2 ani şi 10 luni şi un băieţel de 5 luni (astăzi, 24 noiembrie 2012). Am simţit nevoia să împărtăşesc cu cât mai multă lume minunea săvârşită de Părintele Arsenie Boca cu mine în anul 2009.
Citeste tot articolul
Minunile Sfântului Nicolae de Mira
Satul Znamenka, regiunea Samara, Rusia. În faţa micuţei capele din lemn, sub icoana din care priveşte blând Sfântul Nicolae, stau îngenuncheaţi zeci de credincioşi. Cu capetele plecate, se roagă în tăcere. Preotul Serghii Elceninov tocmai a slujit Sfânta Liturghie şi a sfinţit apa ce se scurge molcom din zidul de piatră...
Citeste tot articolul
Zvon de colindă
Chiar dacă primii fulgi de zăpadă se lasă încă aşteptaţi prin multe locuri din ţară, vestitorii Crăciunului au pornit-o la drum şi duc vestea sărbătorii din casă în casă. Deschideţi-le uşa, ba, şi mai bine, duceţi-vă cu mic, cu mare, la concertele lor de colinde, care vor umple lumea de bucurie şi de cântări.
Citeste tot articolul