Infecţii ale vezicii urinare
- Suc de merişoare -
Conţine până la 10,5 miligrame de vitamina C la suta de ml. Datorită acestui fapt, el întăreşte capacitatea de autoapărare a organismului. Pe lângă aceasta, pigmenţii săi roşii, antocianii, protejează căile urinare, împiedicând bacteriile Escherichia coli, provenite din intestin (responsabile pentru 80% din infecţiile urinare), să se fixeze pe mucoasa lor.
Reţeta - Amestecaţi 100 ml suc de merişoare nediluat sau o linguriţă de concentrat de merişoare cu o cană de apă.
Doza terapeutică - La primele semne ale unei infecţii, beţi trei-patru căni pe zi. Dacă nu obţineţi nici o ameliorare în decurs de 48 de ore, adresaţi-vă neapărat unui medic.
Dureri de urechi
- Ceapă şi usturoi -
Substanţele cu conţinut de sulf şi sulfuri din ceapă şi usturoi activează circulaţia locală la nivelul urechii interne, reduc inflamaţiile datorită acţiunii lor bactericide, calmând astfel durerile, şi întăresc sistemul imunitar.
Reţeta - Zdrobiţi 4 căţei de usturoi şi încălziţi-i timp de 20 de minute într-un sfert de cană de ulei de măsline, apoi strecuraţi. Căliţi o jumătate de ceapă tăiată mărunt, în care aţi pus o linguriţă de apă. Picuraţi peste ea 5 picături din uleiul cu usturoi şi puneţi-o într-un săculeţ din pânză de bumbac.
Doza terapeutică - Din patru în patru ore, ţineţi săculeţul pe ureche 20 de minute. Dacă după 24 de ore încă aveţi dureri, mergeţi la medic.
Contuzii şi entorse
- Salată verde -
Are o acţiune antiinflamatoare datorită substanţelor sale amare, lactucina şi intibina. Ele favorizează procesul de vindecare din ţesuturi, ligamente şi tendoane. Totodată, calmează sistemul nervos vegetativ şi reduc durerile.
Reţeta - Puneţi pe locul contuziei sau entorsei două-trei frunze de salată cât mai proaspete, pe care le-aţi răcit mai întâi în frigider. Fixaţi-le cu o faşă elastică, dar fără să strângeţi.
Doza terapeutică - Îndată ce se încălzesc, frunzele sunt schimbate cu altele, reci. Repetaţi procedeul timp de două zile.
Senzaţie de saturaţie
- Salvie -
Datorită răşinilor, substanţelor amare şi uleiurilor eterice, precum borneolul, cineolul, camforul şi tujonul, salvia atenuează problemele digestive, precum senzaţia apăsătoare de saturaţie. Şi pentru că planta are şi o acţiune diuretică - uşoară, dar de durată - ea împiedică o acumulare ridicată de apă în ţesutul mamar şi abdominal, cu câteva zile înainte de ciclu.
Reţeta - Se opăreşte circa 1 linguriţă de frunze proaspete de salvie tocate mărunt cu 150 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze - cu capac - 10 minute şi se strecoară.
Doza terapeutică - Se bea o ceaşcă de ceai, de 3 ori pe zi, înaintea meselor. În cazul persoanelor cu probleme menstruale, ceaiul se va bea timp de 6 zile înainte de ciclu, tot câte 3 ceşti pe zi.
Nas înfundat
- Ardei iute -
Gustul piperat al ardeiului iute este dat de substanţa numită capsaicină. Ea activează circulaţia locală, ca şi pe cea generală, combate bacteriile, are acţiune sudorifică şi "desfundă” nu numai nasul, ci şi căile respiratorii superioare.
Reţeta - 40 g de ardei iuţi proaspeţi, tăiaţi mărunt, se pun într-un borcan cu capac, turnând peste ei 120 ml ulei vegetal. Se închide borcanul şi se lasă la macerat timp de patru săptămâni, într-un loc cald.
Doza terapeutică - Se amestecă bine şi se ia câte o linguriţă, de 5 până la 7 ori pe zi. Se continuă până când nasul s-a eliberat şi se poate respira din nou normal.
Febră
Accelerează evaporarea apei prin pori. Astfel, febra scade într-un mod eficient şi blând. De asemenea, oţetul de mere are acţiune bacteriostatică şi antiinflamatoare.
Reţeta - 1 cană de oţet de mere se diluează cu 2 căni de apă.
Doza terapeutică - Din 15 în 15 minute, până la scăderea febrei, înmuiaţi o bucată de pânză în oţet, stoarceţi-o şi frecaţi cu ea picioarele, braţele şi trunchiul, apoi băgaţi-vă în pat, înveliţi-vă bine şi transpiraţi. Sau: înmuiaţi în oţet o pereche de şosete de bumbac, stoarceţi-le şi trageţi-le în picioare. Deasupra lor, ca un al doilea strat, puneţi nişte şosete groase de lână.
Bufeuri
- Boabe de soia -
Izoflavonele, substanţele bioactive din boabele de soia, se aseamănă cu hormonul sexual feminin, estrogenul. Studii ştiinţifice de dată recentă arată că, după 12 săptămâni de administrare, frecvenţa valurilor de căldură se reduce cu 43%. Iar intensitatea lor scade cu 21%.
Reţeta - Pe viitor, dacă este posibil, nu vă mai asezonaţi mâncărurile cu sare, ci cu sos de soia. În schimb, amestecaţi 1 linguriţă de miso (pastă preparată din boabe de soia fermentate) într-o cană de apă fierbinte.
Doza terapeutică - Beţi în fiecare zi câte o cană sau două de zeamă de miso. Atenţie: nu se recomandă femeilor cu cancer mamar sau genital.
Rău de călătorie
- Rădăcină de ghimbir -
Gingerolul, o substanţă aromată existentă în rădăcina de ghimbir, are un efect calmant asupra tractului gastro-intestinal şi împiedică apariţia unor simptome tipice, precum greaţa şi voma.
Reţeta - Se curăţă de coajă câteva bucăţi mai mari de ghimbir şi se taie felii subţiri. Se acoperă cu ele fundul unui borcan (de dulceaţă), se presară deasupra zahăr şi se continuă aşa, strat după strat, până ce se umple borcanul. Se înşurubează bine capacul. După 24 de ore se formează un sirop, care se toarnă într-o sticlă şi se poate păstra la rece, circa 3 săptămâni.
Doza terapeutică - În cazul unor greţuri uşoare, se ia câte o linguriţă de sirop de ghimbir. Pentru a preveni răul de călătorie, se recomandă o cură de trei zile: câte o linguriţă la orele 8, 11, 13, 17 şi 20.
Dureri de cap
- Ulei eteric de mentă -
Este răcoritor şi contractă vasele, astfel încât durerile de cap cedează deja după 15 minute.
Reţeta - Se pun într-o sticlă 2 pumni de frunze proaspete de mentă, se toarnă peste ele 1/2 l de ulei vegetal, se lasă să stea 6 săptămâni într-un loc călduros, după care se strecoară.
Doza terapeutică - În cazul unor dureri de cap puternice, se umple un bol cu apă de la gheaţă şi se adaugă 5-7 picături de ulei. Se înmoaie un burete în apă, se stoarce şi se ţine 10 minute pe frunte sau pe tâmple. Se poate repeta de câte ori e nevoie.
Diaree
- Orez -
Cereală înrudită cu alacul, orezul nu conţine gluten şi este bogat în substanţe mucilaginoase, care calmează mucoasa gastrică şi intestinală. El opreşte diareea şi reduce inflamaţiile tractului gastrointestinal.
Reţeta - 30 g orez cu bobul lung se fierb la foc mic circa 30 de minute într-un vas acoperit, cu un litru de apă. Scurgeţi zeama de orez şi adăugaţi-i câţiva stropi de suc de lămâie. Eventual, îndulciţi-o cu miere sau zahăr.
Doza terapeutică - Vreme de două zile, beţi din trei în trei ore câte o cană de zeamă de orez, cu înghiţituri mici.
Balonări
- Condimente -
Nucşoara, scorţişoara, cuişoarele şi ghimbirul curăţă intestinul, combat balonările atât de sâcâitoare şi, datorită uleiurilor lor eterice, au darul de a linişti o digestie nervoasă.
Reţeta - Preparaţi un amestec, luaţi câte jumătate de linguriţă din condimentele amintite, turnaţi deasupra 250 ml apă clocotită şi lăsaţi să infuzeze 10 minute. Îndulciţi cu zahăr brun sau miere, după gust. Cine doreşte o aromă mai pronunţată de ghimbir sau scorţişoară poate pune o jumătate de linguriţă în plus din condimentul preferat.
Doza terapeutică - Beţi 3 căni pe zi, la sfârşitul meselor principale.
Înţepături de insecte
- Banane -
Pe lângă mult fosfor, fier, triptofan, bananele conţin şi un regal de antioxidanţi, care pătrund în ţesut şi ajută la eliminarea rapidă a toxinelor.
Reţeta - Se curăţă coaja unei banane bine coapte.
Doza terapeutică - Se aplică coaja cu interiorul direct pe înţepătură şi se freacă până când durerea dispare şi umflătura se restrânge.