Cu capetele plecate, se roagă în tăcere. Preotul Serghii Elceninov tocmai a slujit Sfânta Liturghie şi a sfinţit apa ce se scurge molcom din zidul de piatră, dar oamenii parcă nu se încumetă să-şi ridice de la pământ trupurile chircite de boli, chinuite de păcate. Nădejdea şi credinţa i-au strâns aici, laolaltă, de Sărbătoarea Sfântului Nicolae, ocrotitorul neajutoraţilor, copiilor, săracilor şi al celor aflaţi în suferinţe.
Din mulţime se ridică un bărbat robust, cu umeri laţi. Cu paşi măsuraţi, dar hotărâţi, se îndreaptă către icoana Sfântului Nicolae, ce parcă veghează deasupra izvorului. Se închină de trei ori şi se apleacă deasupra apei, sorbind câţiva picuri adunaţi în căuşul palmei. "Sfinte Nicolae, ajută-mă!”, şopteşte cu voce tremurândă, pătruns de evlavie. În urma lui, oamenii se înşiruie tăcuţi, smeriţi, aşteptând să le vină rândul la apa cea tămăduitoare.
Izvorul "Făcătorului de minuni”
Izvorul Sfântului Nicolae, aflat în apropierea vechiului sat rusesc Znamenka, situat la poalele munţilor Jiguli, din regiunea Samara, este unul dintre cele mai venerate şi mai vizitate locuri de pelerinaj din Rusia. Aici, în 1870, sub ape, în izvorul ce curge de sub munte, a apărut icoana Sfântului Nicolae de Mira. Se spune că ea a fost găsită de o femeie ce venise cu vacile la adăpat pe malul pârâului. Deodată, ea zări în adâncul apei chipul blajin al Sfântului Nicolae. Se închină speriată, crezând că duhul necuratului o ispiteşte. Dar privind mai atent, îşi dădu seama că nu e nicio nălucire: pe fundul apei se vedea clar o icoană. Se aplecă şi, cu mâinile tremurânde, o scoase din apă. O şterse cu sfială, o înveli cu broboada de pe cap şi, strângând-o la piept cu mare evlavie, o duse acasă. O aşeză lângă candela ce ardea necontenit, pe peretele de la răsărit, alături de ceilalţi sfinţi care îi ocroteau casa. Dar dimineaţa, când femeia se trezi şi ridică ochii către micul ei altar, observă că icoana dispăruse fără urmă. Mânată de un sentiment inconştient, fără să stea prea mult pe gânduri, se duse direct la izvor. Icoana reapăruse exact în acelaşi loc de unde fusese scoasă cu o zi mai înainte. Atunci, femeia o luă la fugă către sat, dând de veste oamenilor despre miracolul ce se arătase în izvorul de lângă munte.
Neîncrezători în vorbele femeii, sătenii se duseră să vadă cu ochii lor icoana făcătoare de minuni. Şi, ce să vezi, într-adevăr, chipul Sfântului Nicolae se arăta dintre ape! Iarăşi fu scoasă icoana şi dusă în sat, de astă dată, la starostele satului, omul cel mai de vază, de care asculta toată suflarea. Însă mare le-a fost mirarea, când, în dimineaţa zilei următoare, oamenii descoperiră că icoana iarăşi se "retrăsese” pe fundul apei ce izvora de sub munte. Atunci, oamenii se duseră la preotul satului şi-i povestiră neobişnuita întâmplare. Acesta ascultă cu băgare de seamă şi hotărî pe dată că izvorul trebuie sfinţit, iar icoana adusă acolo unde îi era locul, acasă, în Biserică. Şi strângându-i pe enoriaşi, porniră cu prapuri şi cruci într-o procesiune către izvor, cântând cu toţii troparul şi acatistul Sfântului Nicolae. Preotul săvârşi o slujbă, scoase cu mâinile lui icoana de sub apă şi o duse în altarul bisericii satului, acolo unde a rămas ani buni. Iar în locul în care apăruse icoana, Alexei Nikiforov, un sătean bogat, a ridicat pe cheltuiala sa o capelă. Cu timpul, oamenii au constatat că la izvor se petrec adevărate minuni: vindecări sufleteşti şi trupeşti. Vestea s-a răspândit cu repeziciune şi credincioşi din toate colţurile Rusiei au început să sosească la izvorul tămăduitor.
Întâlnirea cu Sfântul
Curând, peste Rusia a venit însă tăvălugul comunismului, adus de revoluţia bolşevică. A început o perioadă cumplită de distrugere, de luptă înverşunată împotriva religiei. Bisericile erau culcate la pământ şi orice fărâmă de credinţă se voia strivită şi netezită. În sătucul Znamenka, oamenii însă continuau să sosească în pelerinaj la izvor, continuau să se roage la icoana Sfântului Nicolae, prin a cărui minune apele deveniseră tămăduitoare. Până într-o bună zi a anului 1925, când autorităţile sovietice aflară despre miracolul Sfântului Nicolae şi despre călătoriile credincioşilor la izvorul considerat sfânt. În scurt timp, în localitate sosiră organele poliţiei secrete sovietice, ale temutului NKVD, pentru a ancheta şi "rezolva” cazul.
Oamenii au fost izgoniţi şi ameninţaţi cu închisoarea, icoana Sfântului Nicolae din biserica satului a fost smulsă din altar şi confiscată, iar capela de deasupra izvorului - dărâmată. În zilele de sărbători pravoslavnice, pentru a se asigura că oamenii nu vor relua procesiunile către izvor, locul era îngrădit cu detaşamente de tineri comsomolişti. Cel mai înverşunat era Maxim Kovciak, un tânăr ce ajunsese secretarul Comsomolului local, organizaţie care avea drept scop propagarea idealurilor comuniste. La iniţiativa lui, periodic, peste apele izvorului se aruncau cu dispreţ gunoaie şi bălegar, iar credincioşii care uneori mai îndrăzneau să se apropie de locul cel sfânt erau alungaţi şi ameninţaţi. Oamenii erau mâhniţi că tocmai unul de-al lor le provoca asemenea suferinţe şi batjocură. Până într-o bună zi, când o întâmplare stranie a schimbat cursul evenimentelor.
Maxim Kovciak îşi făcea ca de obicei rondul în jurul izvorului situat în mijlocul pădurii de stejari. Deodată, pe malul pârâului, în faţa ochilor lui, răsări ca din pământ un bătrân cu barbă şi plete albe. Purta haine sărăcăcioase, sprijinindu-şi trupul gârbovit de ani de un toiag noduros. Se apropie de tânăr şi se opri chiar în faţa lui. Îşi mută toiagul în mâna stângă şi cu dreapta mângâie creştetul lui Maxim. Ochii săi blânzi, evlavioşi, vădind o suferinţă profundă, îl învăluiau cu o dragoste nemărginită. O fierbinţeală arzătoare îl cuprinse pe Maxim şi o ruşine cumplită i se strecură în trup, picioarele i se înmuiară şi... dintr-o dată tânărul se prăbuşi la pământ fără cunoştinţă. Se trezi după un timp, dezorientat. Se ridică, se scutură de frunze şi îşi netezi cu gesturi mecanice uniforma, de care mai înainte era atât de mândru. Făcu ţanţoş câţiva paşi, dar se opri brusc. În aceeaşi clipă, conştientiză cine fusese bătrânul care-l mângâiase cu atâta duioşie. Fusese chiar Sfântul Nicolae. Şi atunci Maxim îşi îndreptă paşii către biserică. Căindu-se amarnic, se spovedi, se împărtăşi, iar apoi trecu din casă în casă, cerându-şi iertare de la toţi sătenii pentru relele pe care le pricinuise.
Persecuţiile şi interdicţiile au continuat însă până în anii '90 ai secolului trecut, când, odată cu căderea comunismului, viaţa religioasă în Rusia a renăscut, întorcându-se pe făgaşurile fireşti, aşa cum a orânduit-o Dumnezeu. Întocmai s-a petrecut şi cu localitatea Znamenka. În anul 2000, capela a fost reconstruită şi izvorul cel tămăduitor al Sfântului Nicolae a devenit iarăşi un loc de pelerinaj. Poate ca o pedeapsă, icoana Sfântului Nicolae de Mira, cea care se ivise printr-un miracol în apele pârâului, a pierit, după ce fusese ridicată de NKVD, în vâltoarea ateismului feroce care a înnegurat Rusia pentru o vreme îndelungată.
Vindecări miraculoase
De-a lungul anilor, în ziarele din regiunea Samara au fost publicate zeci de articole despre izvorul Sfântului Nicolae şi despre vindecările sale miraculoase asupra oamenilor care soseau aici şi care, după ce sorbeau din stropii apei, se tămăduiau de boli fără leac. Actualul preot paroh al Bisericii din localitate, cu hramul Sfântul Nicolae, părintele Serghii Elceninov, a adunat într-o colecţie fabuloasă toate aceste cazuri uluitoare. Poate cel mai impresionant este acela al lui Viaceslav Ilfirovici, bărbatul care, prin mila Domnului, a fost ca şi ridicat din morţi.
În urmă cu 15 ani, el fusese diagnosticat cu cancer gastric. A urmat un tratament lung şi chinuitor cu chimio şi radioterapie, însă starea sa nu se îmbunătăţea deloc. Viaceslav a fost apoi supus unei operaţii chirurgicale, cu extirparea aproape în întregime a stomacului. Însă nici după intervenţia chirurgicală nu s-a întremat. Trupul viguros al bărbatului de numai 35 de ani devenise în doi ani o epavă. Slăbise atât de tare, încât era ţintuit la pat, incapabil să se ridice, nici măcar ajutat. Concluzia medicilor oncologi, formulată în termeni seci, căzu ca un verdict implacabil asupra suferindului: metastază, pacientul mai are de trăit maximum şase luni. Copiii săi erau în pragul disperării. Vedeau cum viaţa se scurge din trupul plăpând al tatălui lor, iar ei rămâneau complet neputincioşi. Viaceslav îşi petrecea zilele în agonie, parcă aşteptând ca moartea să-l absolve de toate chinurile trupeşti. Nu putea decât să se roage neîncetat pentru iertarea păcatelor pe care le săvârşise ca orice om şi pentru familia care trebuia să ducă până la capăt crucea grea a bolii lui. Mărturia sa, profund impresionantă, a rămas scrisă în arhiva părintelui Serghii. "Era după-amiază. Lumina se pierdea treptat în întuneric. Zăceam neputincios ca de obicei. Doar durerile nemiloase mă făceau să realizez că încă mai sunt în viaţă. Deodată, în ungherul de lângă fereastră îmi apăru silueta unui bătrân. Am crezut, la început, că nu este decât o fantasmă a minţii mele măcinate de chinuri. Dar imaginea bătrânului a început să prindă contur şi am văzut în faţa ochilor un bărbat nu prea înalt, înveşmântat în straie simple, ca cele călugăreşti. Părul şi barba erau albe ca neaua, iar în jurul capului se distingea o aură luminoasă, ca un abur. Ochii săi mari, rotunzi, mă priveau ca într-o îmbrăţişare caldă, dăruitoare de linişte. M-am simţit brusc eliberat de dureri şi în suflet mi s-a cuibărit o stare odihnitoare, de pace. S-a apropiat de pat şi, deşi buzele nu i se clinteau, în mintea mea au răsunat cuvintele lui: «Rugile tale pioase au fost auzite. Apa cea sfinţită te va tămădui». Şi, treptat, imaginea a început să se estompeze, până ce s-a destrămat complet şi m-am trezit singur în camera cufundată în întuneric”.
În aceeaşi noapte, Viaceslav şi-a amintit că citise în ziarul local despre un izvor cu ape tămăduitoare, aflat în localitatea învecinată, în Znamenka, şi a înţeles că bătrânul care îl vizitase fusese însuşi Sfântul Nicolae. Şi-a chemat soţia şi, povestindu-i toată întâmplarea, i-a spus că trebuie cât mai degrabă să i se aducă apă de la acel izvor. Şi, într-adevăr, Viaceslav Ilfirovici s-a vindecat! Zi de zi, soţia îi aducea într-un bidon apă proaspătă, vie, de la izvorul din Znamenka. Ca printr-o minune, în câteva luni, muribundul s-a întremat, a început să capete puteri şi, în scurt timp, s-a ridicat din pat. Au trecut de atunci 15 ani şi Viaceslav este acum un bărbat perfect sănătos. Medicii care l-au consultat ulterior au fost profund uimiţi, neştiind ce să spună decât că, poate, primul diagnostic fusese greşit.
Portretul Sfântului Nicolae
Pare de necrezut, însă mulţi sunt cei care povestesc că, în situaţii limită, au avut parte de experienţe similare, în care Sfântul Nicolae li s-a arătat. Toţi l-au descris întocmai şi toţi au simţit în prezenţa lui acea stare de pace, de eliberare şi bunătate divină.
În 2004, părintele Serghii a trimis la Patriarhia Moscovei o scrisoare, însoţită de consemnările mărturiilor celor care s-au tămăduit cu apa izvorului de sub munte, prin care cerea Înaltului Cler ca aceste cazuri să fie studiate. Şi, în scurt timp, în sătucul din regiunea Samara a sosit o echipă de specialişti desemnaţi de Biserica Ortodoxă Rusă, formată din antropologi, teologi şi iconografi. Toate mărturiile au fost studiate cu atenţie şi migală, iar cazurile credincioşilor care au povestit că au trăit asemenea experienţe au fost investigate cu scrupulozitate. Pe baza tuturor rezultatelor obţinute, precum şi a unor documentaţii şi studii anterioare, specialiştii ruşi, cărora li s-au alăturat experţi şi profesori de la Universitatea Manchester din Marea Britanie, au încercat să recreeze chipul real al Sfântului.
Trebuie să menţionăm faptul că, în anii '50 ai secolului trecut, cripta în care se află şi astăzi mormântul Sfântului Nicolae, din Basilica San Nicola din Bari, Italia, a avut nevoie de reparaţii la structura de rezistenţă a zidurilor. Operaţiunea presupunea ca piatra tombală să fie ridicată şi moaştele Sfântului scoase, pentru prima dată de când acestea fuseseră aşezate în mormânt, în 1089, de către Papa Urban al II-lea. Luigi Martino, profesor de antropologie la Universitatea din Bari, a cerut permisiunea de a realiza o examinare a osemintelor exhumate. Moaştele au fost minuţios măsurate şi s-au realizat o serie de fotografii cu raze X. Tocmai aceste analize şi studii valoroase i-au ajutat pe specialiştii moderni, ruşi şi britanici, să realizeze un "portret robot” al Sfântului Nicolae de Mira. Astfel, în 2004, în Galeriile Tretiakov din Moscova au fost expuse imagini ale chipului real al Sfântului Nicolae. Conform acestor schiţe, Nicolae de Mira a fost un bărbat scund, cu o înălţime de aproximativ 1,68 metri, cu ten măsliniu, ochi rotunzi, cel mai probabil căprui.
Copii ale acestor schiţe, precum şi portretul-robot al Sfântului Nicolae au fost ulterior trimise şi preotului
Serghii Elceninov, căruia, s-ar putea spune, i se datorează în parte această reconstrucţie fantastică. Părintele paroh a primit cu bucurie răspunsul Patriarhiei Ruse şi, în duminica imediat următoare, după săvârşirea Sfintei Liturghii, le-a arătat credincioşilor portretul Sfântului Nicolae. Toţi cei care mărturisiseră că Sfântul li se arătase aievea au rămas uimiţi şi plini de încântare: portretul era izbitor de asemănător cu ceea ce ei văzuseră!
Şi astfel, oamenilor li se dezvăluia fără putinţă de tăgadă că Sfântul Nicolae de Mira era Sfântul ce se arătase credincioşilor din Znamenka, un simplu sătuc de pe Volga. Sfântul Nicolae era Sfântul ce, în neţărmurita lui bunătate, oferise oamenilor un dar nepreţuit. Prin apa tămăduitoare a izvorului, le dăruise apa sfântă a Credinţei şi Adevărului.