Nu-mi mai amintesc de la cine am reţeta de mai jos, poate fi din familia noastră, poate i-a spus-o mamei mele vreo prietenă de-a ei, cert este că în caietul de reţete stă scris "Reţetă de post şi de slăbit”, aşa că cine doreşte poate s-o consume şi atunci când crede de cuviinţă că ar dori să dea jos câteva kg...
Ingrediente: 4 fire potrivite de praz, 4 morcovi, 1 ţelină potrivită, 2 ardei graşi de mărime potrivită, o mână de fasole verde ( poate fi şi congelată), 1 borcan sau 1 cutie de 800 g cu roşii decojite. Cantităţile sunt pentru 3 litri de apă.
Mod de preparare: Se pune în oală, la foc mic, într-un litru de apă prazul tăiat bucăţele mărunte. După ce dau câteva clocote se adaugă, pe rând, ţelina (mai întâi) şi morcovul rase pe răzătoarea mare, se completează cu încă 1 l de apă caldă şi iarăşi lăsăm să dea câteva clocote, până ce se înmoaie rădăcinoasele. Se adaugă ardeiul gras tăiat mărunt şi fasolea, lăsăm cam zece minute, iar spre sfârşit se pun şi roşiile tăiate mărunt. Se sărează după gust, apoi se adaugă cam două linguri de ulei de măsline. Cu cinci minute înainte de-a stinge focul puneţi 1 cană de 250 ml cu borş. Stingeţi focul şi presăraţi deasupra o legătură de leuştean mărunţit.
Ciorba este extrem de consistentă, iar cine doreşte să slăbească să mănânce de câte ori îi va fi foame, dar numai ciorbă. Cura durează două săptămâni şi se dau jos, în medie, 2,5-3 kg săptămânal.
Poftă bună!
RODICA DEMIAN
Feluri tihnite, ardeleneşti
Papricaş de cartofi
Ingrediente: 3 cartofi, 2 linguri ulei, 1/2 ceapă, 1 linguriţă boia dulce, încă 1 linguriţă de ulei, 1 linguriţă făină, puţină sare.
Mod de preparare: * Se curăţă cartofii de coajă, se spală şi se taie bucăţi nu prea mari. * Se-ncinge uleiul într-o cratiţă şi se prăjeşte în el ceapa tocată mărunt, până ce devine sticloasă. Se adaugă cartofii, boiaua, sarea şi apă fierbinte, cât să-i acopere. * Se lasă să fiarbă încet circa 30 de minute. Se amestecă făina cu 1 linguriţă de ulei şi se formează o "găluşcă” care se pune în mâncare şi se lasă să se dizolve şi să dea în câteva clocote.
Tocăniţă de gulii cu măsline
Mod de preparare: * Se curăţă guliile de coajă, se spală, se taie felii ceva mai groase şi se călesc în uleiul încins, până ce se rumenesc frumos. Se scot din cratiţă şi în uleiul rămas se prăjeşte ceapa curăţată, spălată şi tăiată peştişori. * Se adaugă făina, roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate bucăţele şi puţină apă. Se lasă să fiarbă 5-10 minute, după care se încoporează şi vinul. * Separat, se dau măslinele în câteva clocote, se scurg şi se pun într-o cratiţă, împreună cu guliile. Se toarnă deasupra sosul, se gustă de sare şi piper şi se încorporează verdeaţa spălată, zvântată şi tocată. Se dă mâncarea la cuptor şi se lasă să scadă 25-30 de minute.
Plăcintă cu ciuperci
Ingrediente: 1/2 kg ciuperci, foi de plăcintă, 50 g margarină, 1 ceapă, sare, piper.
Mod de preparare: * Se prepară aluatul din 250 g făină, 250 g margarină, 1/2 pahar de apă caldă şi sare, şi se lasă să stea la rece. * Se curăţă ciupercile, se spală bine şi se taie felii subţiri. Se înăbuşă pe foc în margarină într-o cratiţă cu capac, împreună cu ceapa tăiată solzişori, sarea şi piperul. După ce s-au înmuiat şi a scăzut zeama, se lasă să se răcească. * Se împarte aluatul în două şi se întind 2 foi de mărimea tăvii. O jumătate se pune în tavă, se dă la cuptor şi se coace. * Se scoate din cuptor, se întind ciupercile pe toată suprafaţa foii. Se acoperă cu cealaltă jumătate şi se dă plăcinta la cuptor să se rumenească.
FLORENTIN POPA
De când mă ştiu, dar mai ales în copilărie, am ţinut posturile marilor sărbători creştine. Poate vă daţi seama că, micuţ fiind, nu am vrut neapărat să mă purific prin post... dar cu lipsurile din vremurile comuniste, practic n-am avut de ales! Mama "se dădea peste cap” să inoveze noi feluri de mâncare fără pic de carne, dar gustoase, de ne lingeam degetele... Însă nu reţetele mamei le voi prezenta aici, ci pe ale naşei mele, o bucătăreasă desăvârşită, de la care am învăţat mari rafinamente culinare!
Mâncare de praz cu măsline
Mod de preparare: * Prazul se curăţă de foile uscate, se spală şi se taie în bucăţi mari, de 4-5 cm (atenţie, din foile verzi se folosesc doar primii 10 cm!). * Se toarnă uleiul într-o cratiţă medie şi se pune pe aragaz, la foc potrivit (5 min). * Bucăţile de praz se pun în uleiul fierbinte şi se călesc pe toate părţile (10 min.). * Separat, se fierb măslinele timp de 10 minute, apoi se scurg şi se adaugă peste praz. * Se toarnă uşor supa de legume (pe care, eventual, o puteţi prepara din 500 ml apă şi Vegeta de legume) şi pasta de roşii. * Totul se fierbe la foc mic, timp de încă 10 minute. * Se adaugă, după gust, sare şi piper alb. Se poate servi caldă, rece sau ca garnitură.
Crochete moldoveneşti din cartofi
Ingrediente: 500 g cartofi galbeni, făinoşi; 200 g ceapă albă; 50 ml ulei; 1 lingură cu vârf făină; 1 legătură mărar; 1 legătură pătrunjel; 1 linguriţă Vegeta de legume (opţional); sare şi piper - după gust; 200 ml ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: * Cartofii se curăţă de coajă, se spală, se taie cuburi şi se pun la fiert circa 15 minute într-un litru de apă, la care se adaugă un praf de sare. * Ceapa se curăţă, se taie julien şi se căleşte uşor (5 minute) în tigaie, cu 50 ml ulei. * Se adaugă mărarul şi pătrunjelul, spălate şi tăiate fin. * Se adaugă făina, Vegeta, sarea, piperul şi 250 ml apă, apoi se amestecă uşor, pentru a se desface făina (circa 5 minute) şi se stinge focul. * Cartofii fierţi se scurg, se sfărâmă cu furculiţa într-un castron şi se adaugă compoziţia de ceapă. Se amestecă bine, până la omogenizare şi se lasă puţin la răcorit. * Se pune uleiul în tigaie, la foc potrivit, iar când este încins, se ia cu o lingură mare (trecută prin apă) din compoziţia de crochete şi se prăjesc 2-3 minute, pe ambele părţi. Se pot servi calde, reci, ori ca garnitură.
Tocană de rădăcinoase şi ardei
Mod de preparare: * Ceapa se curăţă, se spală, se taie julien şi se pune la călit uşor, în ulei. * Rădăcinoasele se curăţă, se spală şi se taie rondele de 1 cm, se adaugă peste ceapă şi se călesc împreună, amestecând uşor. * Se curăţă ardeii, se spală şi se taie în bucăţi mai mari. Se pun în tigaie ardeii, Vegeta, piperul şi 500 ml apă, apoi se fierb împreună, la foc mic, timp de 15 min. * Se adaugă pasta de tomate, frunzele de pătrunjel şi ţelină (spălate şi tăiate fin) şi usturoiul pisat. * Se mai dă un clocot şi se ia de pe foc. Se serveşte caldă sau rece, neapărat cu mămăliguţă!
Parpandele ("răbdări prăjite”) moldoveneşti
Ingrediente: varză, broccoli, dovlecei, ardei graşi, vinete, ceapă, varză de Bruxelles, ciuperci de toate felurile (din fiecare, cât vă lasă inima). Pentru aluat: 200 g făină, 1 linguriţă sare, 1 lingură oţet, 2 linguri ulei, 150 ml apă călduţă.
Mod de preparare: Legumele se porţionează rondele sau bucheţele (ca pentru şniţele) şi se fierb 5 minute în apă cu sare, apoi se lasă la scurs.
Într-un castron se pune făina şi sarea, apoi se adaugă (câte un pic, în "ploaie”), oţetul, uleiul şi apa, amestecând mereu, până se încorporează toată făina. Atenţie, compoziţia trebuie să fie fluidă (se mai adaugă puţină apă, dacă este nevoie!). Se lasă să se odihnească circa 10 minute, apoi legumele scurse se dau prin aluat (fiecare bucată separat!) şi se prăjesc în uleiul încins, pe toate părţile. Se scot pe hârtie absorbantă, să se scurgă uleiul. Ies foarte crocante şi sunt excepţional de bune la gust!
OTILIA ŢEPOSU
Reţetă din Maramureş
Plăcinte cu cartofi
Mod de preparare: Se pun la fiert cartofii spălaţi şi necurăţaţi de coajă. Se pune făina într-un castron şi se face în mijlocul ei un locuşor în care se pune drojdia amestecată cu puţină apă călduţă şi zahărul. Se lasă plămădeala să crească, la loc cald. Când şi-a dublat volumul, se amestecă puţină făină în plămădeală, apoi uleiul, treptat, şi apă caldă în care s-a amestecat sarea. Se frământă aluatul până când se desprinde uşor de pe mâini, apoi se acoperă şi se lasă la dospit într-un loc cald. După ce a crescut, se împarte în 18-20 de bucăţi egale, care se lasă 10 minute în repaus. Se curăţă cartofii fierţi, se zdrobesc cu o furculiţă mărunt. Se curăţă ceapa, se taie în rondele şi se căleşte în ulei, presărată cu sare şi piper. Când ceapa este călită, se pun în vas şi cartofii şi se amestecă bine. Se condimentează cu mult piper, proaspăt măcinat. Se întinde din fiecare bucată de aluat câte o foaie rotundă, se pune în mijlocul foii umplutură cu cartofi şi ceapă, se întinde uniform şi apoi se aduc în centru marginile foii, pentru a acoperi bine umplutura. Se presează aluatul pentru a se lipi bine, ca să nu iasă umplutura la copt. Se prăjesc plăcintele pe amândouă părţile, într-o tigaie, în ulei.
Aceste plăcinte se pot umple şi cu varză acră, tăiată mărunt şi călită în ulei. Varza se condimentează cu piper proaspăt măcinat şi cu chimen, dacă vă place.