Despre calităţile miraculoase ale magneţilor în vindecarea bolilor se ştia din vremuri străvechi. Medicii antici aveau obligatoriu în "trusa de prim ajutor” şi magneţi. Avicena trata cu ei fracturi şi depresii, Galen - afecţiunile tractului digestiv şi constipaţia, iar Paracelsus îi folosea în vindecarea icterului, herniilor, edemelor, tumorilor, a scurgerilor din ochi, nas, urechi.
Cercetările ştiinţifice contemporane arată o legătură strânsă între schimbările valorilor câmpului magnetic al Pământului şi dereglările de sănătate. Viaţa noastră se desfăşoară, în cea mai mare parte a ei, în spaţii închise - clădiri de beton, automobile, trenuri, avioane, fapt ce duce la "sindromul de deficit al câmpului magnetic”. Manifestările principale ale sindromului sunt: epuizare totală, oboseală cronică, scăderea capacităţii de muncă, dereglarea somnului, migrene, dureri în articulaţii şi în coloana vertebrală, patologia sistemului cardio-vascular, dereglări de tensiune şi digestie, disfuncţii ginecologice şi la nivel de prostată, schimbări dermatologice.
Ştiinţific vorbind, terapia cu magneţi nu este un tratament propriu-zis. Mai degrabă este un fenomen compensator ce oferă organismului diferenţa de valori geomagnetice. De pildă, s-a constatat că la bolnavi cu afecţiuni ale tiroidei, iodul necesar pacientului nu se asimilează de organism, chiar dacă dieta se bazează pe alimente ce conţin microelementul salvator. În schimb, când câmpul magnetic este mărit (de exemplu pe malul mării), funcţiile glandei tiroide se restabilesc în timp de o lună. De asemenea, persoanele care dorm pe saltele cu magneţi în timpul epidemiei de gripă nu se îmbolnăvesc. Imunitatea noastră şi PH-ul scad proporţional cu micşorarea valorilor câmpului electromagnetic şi invers. Nivelul PH-ului se reglează cu ajutorul magneţilor, îmbunătăţind asimilarea vitaminelor, microelementelor şi a nutrienţilor.
De unde se procură magneţii. În librării se vând magneţi inelari, pentru păstrarea obiectelor mici (pioneze, ace de siguranţă) într-un singur loc. Difuzoarele din televizoare sau aparate de radio vechi, au şi ele magneţi. Se vând biluţe de magneţi şi la magazinele chinezeşti. La şcoală, copiii fac lucrări practice folosind magneţi în formă de U sau de dreptunghi. Cine caută găseşte.
Nordul tămăduitor şi sudul salvator
Polul nord scade procesele inflamatorii, diminuează durerile nevralgice, tratează ulceraţiile şi frânează creşterea tumorilor. De asemenea, produce efecte de calmare şi relaxare, îngustează vasele sanguine, fapt ce duce în unele cazuri la încetinirea pulsului şi creşterea tensiunii arteriale. Persoanele hipertensive pot folosi magneţii numai sub supravegherea medicului, asociat cu verificarea regulată a valorilor de tensiune.
Durerile lombare se diminuează prin aplicarea pe locul cu pricina a polului nord (roşul magnetului) de 4-5 ori pe zi, pentru 30 de minute. Puteţi să fixaţi magnetul cu leucoplast.
Inflamarea cronică a ovarelor. De două ori pe zi, dimineaţa şi seara, se netezeşte, cu mişcări lente, al patrulea deget al piciorului drept cu polul nord al magnetului.
Polul sud are efecte diametral opuse: dilată vasele sanguine, accelerează pulsul, scade tensiunea arterială, diminuează durerile musculare şi are acţiune energizantă.Criza hipertensivă. În paralel cu alte proceduri, se aplică polul sud (partea vopsită în albastru) a magnetului pe a şaptea vertebră cervicală (cea mai proeminentă), pentru 10-20 de minute.
Bronşita acută. Se netezeşte cu polul sud al magnetului al doilea deget de la piciorul drept, câte 10 minute, de 3 ori pe zi.
Atenţie! Orice manipulare cu polul sud al magneţilor le este contraindicată persoanelor cu hemoragii nazale, ulcer stomacal sau eroziuni de orice natură.Proceduri cu ambii poli
Lovituri. Timp de 10-20 de minute, se fac mişcări circulare, lente, cu un magnet, deasupra locului lovit, apoi se unge cu iod şi se aplică terci din ceapă tocată amestecat cu zahăr. Se pansează strâns şi se ţine piciorul ridicat pe o pernă mare.
Guturai. Mişcaţi magnetul pe ambele părţi, de-a lungul nasului şi pe frunte, deasupra sprâncenelor, timp de 4-5 minute. Inhalaţi ceapă tocată sau iod, din sticluţă, timp de 3 minute. Repetaţi procedura.
Oboseala ochilor. Dacă suprasolicitarea vederii produce dureri sau senzaţii neplăcute, luaţi magnetul cu trei degete şi apropiaţi-l de rădăcina nasului la distanţă de 1-2 cm. Timp de 3 minute, mişcaţi magnetul în dreptul ochilor deschişi în dreapta şi în stânga, apoi închideţi ochii şi repetaţi mişcările încă 1 minut. Folosind metoda aceasta puteţi să vă îmbunătăţiţi vederea şi să scăpaţi de dureri.
Prostatită. De regulă se foloseşte un magnet inelar, cu diametrul de 3-4 cm şi grosime de 1-2 cm, care se aplică zilnic în zona perineului. În timpul procedurilor, ce se fac dimineaţa şi seara, bolnavul stă culcat timp de 15-20 de minute. Obligatoriu, se ţine şi o dietă prescrisă de medicul specialist, şi se renunţă categoric la băuturi alcoolice. Se beau de două ori pe zi câte 150 ml de suc de dovleac proaspăt stors, se mănâncă fără restricţii seminţe de dovleac şi de floarea soarelui, nuci şi alune de pădure, ceapă şi usturoi.
Hernie inghinală şi ombilicală. Se tamponează locul cu apă oxigenată, apoi se aplică un inel sau biluţe de magnet (se prinde cu leucoplast sau se coase de haine). Bătrânii foloseau şi monede de cupru, pe care le legau strâns de hernie.
Răceală. Imediat după apariţia primelor simptome de răceală, gâtul se netezeşte cu un magnet, timp de 10-15 minute, până la dispariţia durerii.
Crampe musculare, amorţirea degetelor. Magnetul se aplică pe locul crampelor sau se strânge în palmă timp de 1 minut sau până dispare senzaţia neplăcută. Pentru fixarea efectului pozitiv folosiţi şi alte metode. După o baie cu plante, tălpile se ung cu o felie de lămâie şi se usucă fără ştergere. Puneţi câte un cartof crud, bine spălat, în şosete, la mijlocul tălpilor, înainte de culcare. Dacă sunt afectate mâinile, se ţine un cartof în palmă pe timpul nopţii. Pentru siguranţă, puneţi mănuşi subţiri de bumbac sau trageţi şosetele copiilor pe palme.
Amorţirea şi răcirea membrelor. Frecaţi uşor palmele şi tălpile cu magneţi până la încălzirea lor. Se îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, dispare treptat oboseala.
Dureri reumatice, artroze. Durerea surdă se diminuează în timp ce netezim cu un magnet, în toate părţile, fiecare articulaţie dureroasă, timp de 15 minute, dimineaţa şi seara. Tratamentul durează 5-7 zile, combinat cu alte proceduri. De exemplu, puteţi să înveliţi locul bolnav, după aplicarea magneţilor, cu frunze de tătăneasă sau cu un strat de staniol şi să-l pansaţi strâns.
Particularităţile de reacţie
Contraindicaţii şi precauţii
Terapia cu magneţi le este contraindicată categoric persoanelor cu cardiostimulator implantat, bolnavilor de epilepsie. Şedinţele pot fi periculoase pentru femeile însărcinate, pentru bolnavii cu diabet în stare avansată, cu hipertiroidie şi cu patologii grave ale sistemului cardio-vascular. În caz de infecţii respiratorii, magneţii se folosesc după scăderea temperaturii corporale. Hipotensivii trebuie să ţină minte că magnetoterapia poate provoca o scădere de tensiune la unele persoane, mai ales în zilele nefavorabile (tulburări magnetice, furtuni solare).