Prezidenţiabilii
"Apropierea termenului la care se încheie lansarea candidaturilor la prezidenţiale (11 august a.c.) obligă partidele să îşi stabilească ferm pretendenţii. Toate, cu excepţia PNL-ului, au testat şi analizat impactul diverşilor aspiranţi din rândurile lor, au calculat probabilităţile lor de reuşită sau au estimat zestrea lor potenţială de voturi, susceptibilă de negociat cu alţi competitori şi partide în caz de nereuşită."
Citeste tot articolul
Săptămâna 26 iulie - 1 august
"Mercur retrograd în Rac ne anunţă că a venit vremea să ne uităm prin casă şi să vedem ce reparaţii ar trebui făcute. Momentul e prielnic. Micul benefic Venus trece duminică în Leu, probabil pentru a flirta cu cele două planete ale masculinităţii aflate deja acolo: Soarele şi Marte. Poveştile de dragoste întrunesc deopotrivă pasiunea şi tandreţea. Poate fi o poveste ca-n filme, dar durata nu este inclusă în pachet, zice Uranus din Taur."
Citeste tot articolul
"Regina" de la Wimbledon
"Turneul de tenis de la Wimbledon are ceva cu totul şi cu totul special, ceva ce banii (aruncaţi cu ostentaţie, în zilele noastre, din toate părţile) nu pot, din fericire, cumpăra. Wimbledonul, cu clubul său select, "All England Club", înfiinţat în urmă cu 150 de ani, are, întâi de toate, tradiţie. Nu doar istorie, ci şi tradiţie, căci tradiţia înseamnă mai mult decât atât, înseamnă respect, înseamnă grijă faţă de trecut."
Citeste tot articolul
"România încearcă să negocieze ceva ce nu e de negociat: viitorul"
"Greenpeace România a analizat luna trecută măsura în care ţara noastră şi-a revizuit planurile de energie şi mediu, definitivate de Comisia Europeană. În acest cadru, organizaţia mondială de mediu urmăreşte strategia Bucureştiului, căruia i se cere o mai mare participare la diminuarea poluării, deoarece planul prezentat la sfârşitul anului trecut, când politicienii de la putere erau disperaţi să schimbe, în avantajul lor, legile justiţiei, este considerat "dăunător, lipsit de ambiţie şi uşor de penalizat de CE"."
Citeste tot articolul
CRISTIAN LAZAROVICI - "Ne-am integrat în România, până la contopire"
"Ştiţi că armenii, atunci când se aşează într-un loc, îşi fac prima dată biserică, iar apoi şcoală. Am avut şi noi şcoală în Botoşani, chiar în curtea bisericii Sfânta Maria, şcoală cu predare exclusiv în limba armeană. Exista şi un fond al comunităţii prin care erau susţinuţi copiii săraci, care nu îşi permiteau să înveţe."
Citeste tot articolul
"Am o disfuncţie biliară, care-mi dă un gust amar"
"Dragă redacţie, vă rog să mă ajutaţi şi pe mine să-mi recapăt sănătatea. Care este problema mea: când mă trezesc, simt un gust amar în gură, iar când mă spăl pe dinţi şi insist mai mult cu periajul, pentru a scăpa de acel gust de "coclit", îmi vine să vomit. Nu pot mânca acrituri (murături, salate cu oţet, usturoi, ceapă etc.). În plus, sunt balonat tot timpul şi câteodată mă constip."
Citeste tot articolul
"Am dureri menstruale insuportabile"
"Am avut şi eu aceeaşi problemă şi am rezolvat-o cu ajutorul unui medicament recomandat de un medic foarte bun. Medicamentul se numeşte Linestrenol. Eu am luat un singur flacon şi nu am mai avut nici dureri, nici n-am mai vărsat. Nu-mi amintesc modul de administrare (au trecut zece ani de când l-am folosit), dar cred că te poate lămuri orice farmacistă cum şi cât trebuie administrat."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CLEMENTINA - Vălenii de Munte, F. AS nr. 1372 - "Cum scap de zgomotele chinuitoare din urechi?"
"Acufenele sau tinnitus (vâjâituri sau ţiuituri) sunt senzaţii sonore care nu-şi găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) şi obiective (sesizate atât de pacient, cât şi de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simptom în cazul unor tulburări funcţionale de diferite tipuri şi localizări, care, în timp, pot duce la pierderea calităţii vieţii (insomnie, anxietate, depresie etc)."
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
"Combaterea diareei. Odată, când călătoream cu un autobuz interurban, majoritatea călătorilor s-au scandalizat, deoarece şoferul oprea deseori pe parcurs, cobora şi intra într-o porumbişte sau crâng, pentru câteva minute. Când l-au luat toţi la întrebări, omul ne-a spus că de câteva zile este stricat la stomac şi n-are ce face. Atunci, unul dintre călători i-a spus să oprească la primul salcâm întâlnit în drum. A coborât, a luat vreo 8-10 frunzuliţe de salcâm şi i-a spus şoferului să le mestece bine şi să le înghită."
Citeste tot articolul
PLANTELE VERII - Năpraznicul (Geranium robertianum)
"Năpraznicul nu este o plantă prea spectaculoasă, poate doar în afara numelui, care îi laudă puterea deosebită, şi a mirosului, destul de respingător. Această plantă a devenit, însă, o adevărată vedetă în lumea medicinii, în ultimii ani afirmându-se şi pe plan internaţional, în Canada, Germania, Statele Unite, unde este una dintre plantele de căpătâi în tratamentul cancerului."
Citeste tot articolul
Hildegard van Bingen - Leacurile pădurii
"Florile de măceş sunt foarte calde şi simbolizează afecţiunea. Celor ce suferă de slăbiciuni pulmonare li se recomandă să mărunţească florile şi frunzele şi să le fiarbă împreună cu miere crudă. Să îndepărteze spuma, se strecoară ceaiul printr-o sită ca să fie cât mai limpede. Să-l bea frecvent, deoarece curăţă plămânii de «putreziciune» şi îi vindecă".
Citeste tot articolul
Băuturi energizante şi sănătoase
"Cafeaua este, fără îndoială, una dintre cele mai îndrăgite licori din lume. Ea ne dezmeticeşte de-a binelea dimineaţa, îndată ce ne-am trezit din somn, iar apoi ne însoţeşte de-a lungul zilei, ca băutură energizantă sau, pur şi simplu, ca delicatesă aromată. O ceaşcă de cafea are efect înviorător, ne redă energia cheltuită, stimulează digestia, activează sistemul circulator, tonifică inima, alungă oboseala şi poate ameliora durerile de cap."
Citeste tot articolul
Reţete cu Mentă verde şi proaspătă
"Cu condiţia să fie proaspăt culeasă în crâng sau cumpărată proaspătă de la piaţă, menta conţine uleiuri aromate cu putere de "iluminare", atât a trupului, cât şi a obrazului. Cea mai bună recomandare o reprezintă mireasma ei pipărată, care arată că frunzele parfumate şi verzi au secrete care merită descifrate. Atât în cana cu ceai, cât şi pe obraz."
Citeste tot articolul
Apa Jeera
"Când vine vorba de obţinerea şi păstrarea siluetei, ayurveda, medicina indiană străveche, are soluţii naturale şi eficiente. Apa Jeera, "jeeragam" sau "apa de chimion", poate fi folosită ca un remediu natural pentru combaterea obezităţii, fiind şi un mare beneficiu pentru sănătatea corpurilor noastre."
Citeste tot articolul
Idilă cu un motan - Tomiţă
"Prietenul meu şi-a lăsat băiatul la bloc, iar el şi consoarta lui s-au întors în satul copilăriei. Au renovat casa părintească şi, ca totul să fie ca-n "vremurile vechi", şi-au înjghebat şi o gospodărie. Dăduse firul ierbii, iar dimineţile începeau totdeauna cu coruri de păsărele, urmărite cu "poftă" de Tomiţă - un motan solid, transferat de la bloc în mediul sătesc."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Mira este o pisicuţă în vârstă de 3 luni, pe care am găsit-o printre blocuri, umblând speriată. Are cam 5-6 luni, este sterilizată deja, foarte cuminte, dornică de afecţiune şi de joacă. Va fi oferită spre adopţie într-un apartament numai în Bucureşti."
Citeste tot articolul
Cititorii mulţumesc pentru ajutor
"Stimată doamnă Sânziana Pop şi onorată redacţie a revistei "Formula AS", Cu aceste rânduri ţin să vă mulţumesc pentru ajutorul acordat atât de fundaţia dumneavoastră, cât şi de oamenii cu suflet mare. Cu acest sprijin extraordinar am reuşit să-mi cumpăr proteza pentru piciorul amputat, cu ajutorul căreia mă pot deplasa mai uşor. Mi-am recăpătat încrederea în mine şi m-am simţit încurajat."
Citeste tot articolul
"Am un soţ aparte. Acum are cancer. Aş vrea să-i întorc bunătatea"
"Mă numesc Berechet Elena şi sunt o fidelă cititoare a revistei "Formula AS". M-am hotărât să vă cer şi eu ajutorul, având o mare nenorocire în familie, pe care nu o pot depăşi singură. Soţul meu, în vârstă de 59 de ani, este foarte bolnav. În luna martie, în urma unor investigaţii medicale făcute la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Bucureşti i-a fost descoperit cancer pulmonar."
Citeste tot articolul
Pagini uitate de istorie - COCA VON PAULUS
"Extraordinara poveste de viaţă a Elenei Rosetti-Solescu, soţia celebrului feldmareşal Friedrich von Paulus, conducătorul trupelor germane în asediul Stalingradului."
Citeste tot articolul
Marea deportare a românilor din Basarabia
"În iulie 2019, se împlinesc 70 de ani de la cea mai mare deportare a românilor din Basarabia. Pentru operaţia secretă *IUG*(SUD), Kremlinul a mobilizat 18.270 de militari din trupele speciale de securitate şi interne, 24.705 activişti de partid şi lucrători din aparatul represiv, punându-le la dispoziţie 4.069 de camioane şi 30 de eşaloane cu 1570 de vagoane pentru vite."
Citeste tot articolul
Tache Ionescu
"Dacă intri din Bd. Magheru printre terasele unor restaurante şi mergi spre Piaţa Lahovari din Bucureşti, descoperi pe partea stângă o casă veche, impozantă, dar umbrită de un bloc înalt. A fost casa lui Tache Ionescu, unul dintre cei mai importanţi oameni politici români, adulat, dar şi contestat, prezent în viaţa publică la cumpăna dintre secolele XIX şi XX, când lumea, inclusiv România, se moderniza într-un ritm ameţitor."
Citeste tot articolul
Anuţa şi Goldanul
"21 iulie 1998. Mă aflu la Bistriţa-Năsăud în "călătorie de plăcere". Aşa cel puţin susţine prezenţa corpului meu fizic aici... Mă prefac interesată să revăd fotografii de familie. Sora cea mai mică a mamei mele, Buji (o cheamă altfel, dar aşa îi spuneam în copilărie), doamnă realizată profesional, cu poziţia socială de invidiat în oraşul adoptiv, mătuşă, cum s-ar zice - de care mă despart doar şase ani, 500 de km tereştri şi o infinitate de alte nimicuri, îmi oferă fără nicio bănuială albumele şi pungile doldora de poze. Ne uităm împreună."
Citeste tot articolul
Stupul cu geamuri de sticlă
"De foarte multe ori, o întâmplare măruntă, o întâlnire, un detaliu, cel mai adesea trecute cu vederea în primele momente, au ajuns să schimbe vieţi şi destine. Aşa s-a întâmplat şi cu bărbatul din faţa mea. Aşezat la masa din livadă, Simion Talpoş îşi aminteşte cu vorbe cumpătate întâmplări vechi. "Pasiunea mea pentru albine a început demult, când eram doar copil. Un vecin avea un stup cu un perete de sticlă, prin care puteai să vezi tot ce se întâmpla în interior. M-a fermecat pe veci ce-am văzut acolo înăuntru, forfota, rânduiala, înţelepciunea albinelor, şi ceea ce am văzut n-am mai uitat niciodată. "
Citeste tot articolul
PELICAM 2019 - Festival de film despre mediu şi oameni
"Trăim, iubim, muncim pe această planetă, casa noastră, pe care o golim, o tratăm cu o totală lipsă de respect. Ştirile sunt tot mai sumbre, zi de zi. Peste 1 milion de specii sunt pe care de dispariţie, şi, dacă nu luăm măsuri urgente, omenirea ar putea dispărea în următorii 30 de ani!"
Citeste tot articolul
ANDI VASLUIANU - "Să fii fericit este o alegere"
"Să mai am un copil, mai ales băiat, este mai mult decât aş fi îndrăznit vreodată să visez. Mă temeam că nu aş fi capabil să iubesc pe cineva în aceeaşi măsură în care o iubesc pe Maia. Complet greşit! Iubirea poate fi dozată în părţi egale când este vorba despre copiii tăi. Sunt, efectiv, plin de iubire, dau pe dinafară. Să nu mai spun că învăţ enorm de la copiii mei, că mă oglindesc în ei. Copiii scot ce e mai bun din noi, pentru că din iubire şi din dorinţa de a-i creşte bine, încercăm să le "livrăm" lucrurile cât putem de curat."
Citeste tot articolul
Arhimandrit TEOFAN MADA - "Numai când iubeşti poţi să mergi înainte!"
"Asta e marea binecuvântare a unui creştin adevărat: să nu aibă probleme psihologice, să nu ajungă cu traume foarte mari. Din păcate, lumea de azi are foarte multe fărâmiţări interioare, foarte multe contradicţii sufleteşti, multe nelinişti. Paradoxul lumii contemporane e că, dincolo de civilizaţie şi de tehnologiile care avansează, de o oarecare siguranţă economică, natura umană e fragilă şi, la mici încercări, la mici obstacole, are nevoie repede de consiliere."
Citeste tot articolul
Experienţe la limita morţii - Trei călătorii în lumea de dincolo
"După succesul uriaş al cărţii medicului american Raymond Moody, "Viaţa de după viaţă", tipărită în milioane de exemplare, se părea că problema călătoriilor în lumea de dincolo ale unor muribunzi salvaţi de la moarte luase sfârşit. Nici vorbă! Odată descoperit, "tunelul de lumină" a devenit un bun colectiv, zeci de mii de oameni depunând mărturie, în reviste, cărţi şi sondaje, că în situaţii-limită de viaţă ajunseseră, şi ei, în el. "
Citeste tot articolul
LEUL (23 iulie - 22 august) - Ce fel de relaţii avem cu lumea?
"Aşa cum Soarelui, cel care guvernează semnul Leului, i se pare normal ca planetele să graviteze în jurul lui, aşa i se pare normal şi Leului ca, din punct de vedere social, să fie în centrul atenţiei. Sau cel puţin undeva prin apropierea centrului. Este aceasta oare o pretenţie nejustificată? Continuarea analogiei ne va oferi răspunsul. Astrul zilei este într-o continuă combustie, producând întruna lumină şi căldură. Viaţa, sub nesfârşitele ei forme, nu ar fi posibilă în lipsa acestei generozităţi solare."
Citeste tot articolul
THE CURE în premieră în România
"Fanii muzicii rock sunt răsfăţaţii zeilor, în vara aceasta. Au parte de concerte unul şi unul, care mai de care mai aşteptat. Printre ele, şi cel al englezilor de la The Cure. Excentricii britanici ajung în premieră la noi, deşi activează cu succes pe scena muzicală mondială de mai bine de 40 de ani."
Citeste tot articolul