Războiul celor două roze
Cafeaua este, fără îndoială, una dintre cele mai îndrăgite licori din lume. Ea ne dezmeticeşte de-a binelea dimineaţa, îndată ce ne-am trezit din somn, iar apoi ne însoţeşte de-a lungul zilei, ca băutură energizantă sau, pur şi simplu, ca delicatesă aromată. O ceaşcă de cafea are efect înviorător, ne redă energia cheltuită, stimulează digestia, activează sistemul circulator, tonifică inima, alungă oboseala şi poate ameliora durerile de cap. Adversarii îi contestă însă aceste virtuţi, ba chiar afirmă sus şi tare contrariul: cofeina conţinută în cafea creşte frecvenţa bătăilor inimii, nu ne reface rezervele de energie, ci, dimpotrivă, le secătuieşte, nu favorizează buna digestie, ci ne constipă, scoate apa din ţesuturi, deci ne deshidratează, provoacă stări de epuizare, instabilitate emoţională şi insomnie, generează indispoziţii şi dureri de cap, creează un mediu acid în organism şi poate da dependenţă, cu alte cuvinte se comportă ca un drog. Este evident că nu se poate găsi o cale de reconciliere, aşadar căreia dintre taberele beligerante ar trebui să-i dăm crezare? Pe tema cafelei s-au realizat deja numeroase studii, care ne aduc la cunoştinţă o serie de fapte rezultate din experienţe concrete. Unele dintre ele se exclud reciproc, pe când altele pot coexista ca elemente ce compun, precum piesele dintr-un mozaic, o imagine complexă. În cele ce urmează, vă vom prezenta în detaliu cele mai importante dintre constatările specialiştilor.
Cafeaua creează adicţie
În organismul celor care consumă cafea în cantităţi mari, cofeina rămâne continuu la un nivel ridicat, ceea ce înseamnă că persoanele respective se află neîntrerupt în stare de stres. Corpul lor a dezvoltat o dependenţă în raport cu această substanţă şi declanşează diverse reacţii. Este vorba despre o intoxicaţie cu cofeină, cunoscută sub denumirea de "cafeinism". Ea se manifestă prin dereglări funcţionale ale sistemului nervos central, care determină o pierdere parţială a controlului asupra mişcărilor şi a impulsurilor afective. Se pot observa atât simptome fizice, precum creşterea diurezei, crampe abdominale, înroşirea feţei, tremurături, cât şi psihice: labilitate emoţională, nelinişte, agitaţie, irascibilitate, mânie, deprimare şi tulburări de somn. Ca de obicei în dependenţe, acest comportament se instalează treptat, pe nesimţite, pe măsură ce corpul se deprinde cu doza de cofeină primită şi cere mereu suplimentarea ei. În momentul când nu i se satisface nevoia, apar manifestările tipice de sevraj. Din acest punct de vedere, cofeina acţionează ca oricare altă substanţă care creează adicţie.
Dureri de cap în weekend
Dureri de cap numai la sfârşitul săptămânii - vă este familiar acest tip de disconfort? De vină ar putea fi pasiunea dvs. pentru cafea. Cofeina produce o constricţie a vaselor de sânge din creier, influenţând astfel tensiunea şi alimentarea celulelor cu oxigen. Dacă v-aţi obişnuit să beţi multe ceşti din licoarea neagră în zilele de lucru, pentru a vă susţine cu ajutorul ei randamentul la muncă, iar în weekend consumul scade, lipsa de cofeină poate fi o cauză a durerilor de cap. Aveţi două soluţii pentru a scăpa de ele: fie să beţi aceeaşi cantitate şi în weekend, fie s-o reduceţi pas cu pas pe cea consumată în cursul săptămânii. Evident că aceasta din urmă ar fi alternativa de preferat.
Sunteţi dependenţi de cofeină?
Testaţi-vă singuri, pentru a răspunde la întrebarea de mai sus. Timp de câteva zile, abţineţi-vă complet de la consumul de cafea. Dacă vă simţiţi dintr-odată epuizaţi, depresivi şi vă sâcâie durerile de cap, este foarte probabil să vă fi format deja un comportament adictiv. Acum se ridică o a doua întrebare: cum ar trebui să procedaţi mai departe? Vă veţi permite în continuare cafeluţa dvs. de dimineaţă, pe care o doriţi atât şi de care este limpede că aveţi mare nevoie? La urma urmei, de ce nu? Însă dacă băgaţi de seamă că deveniţi nervoşi şi prost dispuşi în momentul când, dintr-un motiv sau altul, tabietul dvs. matinal trebuie amânat puţin, ar fi totuşi cazul să luaţi unele măsuri. Încercaţi să reduceţi porţia zilnică de cafea. Nu brusc, ci gradual, cu blândeţe.
Hoţul de energie
Cine s-ar gândi la băutura sa preferată, ca la un hoţ de energie? Dar s-a constatat că un consum permanent şi exagerat de cafea ne sleieşte rezervele de forţă ale organismului, aşa încât după intervalul scurt în care se percepe influenţa stimulatoare a licorii, urmează unul mult mai lung de oboseală şi apatie. Responsabil pentru această stare de slăbiciune ar putea fi deficitul de fier, deoarece cofeina împiedică asimilarea fierului, iar în timp se poate ajunge chiar la anemie. O supradoză de cofeină poate provoca, de asemenea, carenţă de potasiu (cu simptome ca oboseala extremă şi crampele musculare), însă aceasta poate fi compensată uşor, mâncând banane şi roşii.
Deşi mulţi cunosc faptul că riscă să-şi ridice nivelul colesterolului, să-şi crească pulsul, să piardă o parte din vitaminele B, să-şi irite stomacul şi vezica biliară, continuă totuşi să consume cafea, pentru că ea le activează digestia. Reziduurile aflate în intestin şi toxinele conţinute în ele se elimină mai rapid, ceea ce poate reduce pericolul apariţiei unui cancer de colon, protejând în acelaşi timp şi ficatul. Există însă şi persoane cărora cafeaua le produce constipaţie, fapt confirmat de o serie de studii.
Cofeina determină glandele suprarenale să scadă secreţia de hormon DHEA, şi concomitent s-o mărească pe cea de adrenalină. Pe termen lung, surplusul de hormon al stresului poate afecta sistemul cardiovascular. Pe de altă parte, un consum moderat de cafea dilată vasele, facilitând circulaţia sângelui. Ce înseamnă consum moderat? În accepţia generală, una sau două ceşti pe zi - cu toate că unii specialişti recomandă chiar şi patru (350 miligrame de cofeină).
Cafeaua şi apa din organism
Cafeaua mai are o reputaţie proastă: că elimină apa din organism. S-a observat că la anumiţi oameni, consumul ei măreşte necesitatea de urinare, care duce şi la o pierdere de minerale. Prin urmare, poate fi cafeaua inclusă în bilanţul lichidelor din corpul omenesc? Da, răspund experţii, pentru că şi cafeaua este un lichid, iar dacă după ea mai bei şi un pahar de apă, ingerarea de lichide creşte. În concluzie, 4 ceşti de cafea + 4 pahare de apă este un consum ideal pentru organism, care îşi primeşte o parte din lichidele necesare.
Cafeaua, stimulator sau calmant?
Şi una şi alta. Mulţi oameni cunosc doar efectul excitant al cafelei. Dar după 30 de minute de la consumul ei, cafeaua calmează şi poate ajuta, chiar, la venirea mai uşoară a somnului. Deci, dacă seara nu vreţi să renunţaţi la ceaşca dvs. de cafea, beţi liniştit o cană, chiar înainte de a vă culca. Studii recente arată că băutul cafelei n-are legătură cu insomniile.
Cafeaua fără cofeină protejează stomacul?
Nu. Problema stomacului nu este cofeina, ci acizii care apar la prăjirea boabelor de cafea. Ei provoacă nesuferitele arsuri la stomac.
Anti-Parkinson, anti-Alzheimer
În încheiere, să încercăm o sistematizare sumară.
Proprietăţi benefice:
* conţine antioxidanţi
* stimulează digestia
* creşte capacitatea de concentrare
* reduce riscul diabetului de tip 2
* previne îmbolnăvirea de Alzheimer şi Parkinson
* poate proteja împotriva cancerului renal, hepatic şi intestinal
* are efect stimulator şi calmant.
Proprietăţi negative:
* irită mucoasa gastrică
* reprezintă un factor de risc al osteoporozei
* activează producţia de acid gastric
* provoacă pierderi de potasiu şi calciu
* favorizează tulburările de ritm cardiac.
CEAIUL
Efectul lui este mai blând şi mai durabil
Ceaiurile sunt de un real folos pentru sănătate. Ele sting setea, sunt complet lipsite de calorii şi pot avea un efect stimulator, dar şi calmant. În plus, multe dintre ele conţin substanţe bioactive - vitamine, minerale şi oligoelemente. Totuşi, nu pot fi considerate efectiv surse de vitamine, deoarece acestea se pierd în mare parte prin infuzarea în apă fierbinte. În schimb, substanţele vegetale secundare şi, în primul rând, polifenolii din frunzele de ceai negru şi verde nu se distrug, ci continuă să acţioneze ca antioxidanţi, neutralizând radicalii liberi, blocând procesele inflamatorii şi prevenind bolile maligne.
Băutorii de ceai nu sunt nervoşi
Ceaiul negru şi cel verde conţin teină, o substanţă foarte asemănătoare cofeinei, diferenţa dintre ele constând mai ales în modul cum sunt procesate în organism. Concentraţia este şi ea similară cu a cofeinei din cafea: între 3% şi 4%, în funcţie de varietatea de ceai. Dar, spre deosebire de cofeină, teina este eliberată treptat, ceea ce face ca efectul ei înviorător să fie mai blând şi să se manifeste vreme mai îndelungată. Din acest motiv, băutorii de ceai sunt rareori nervoşi. Iar prezenţa polifenolilor alături de teină contribuie la calmarea mucoaselor digestive şi conferă ceaiului o proprietate foarte importantă: aceea de a nu crea dependenţă.
Cum se infuzează corect
Un alt avantaj al ceaiului în raport cu cafeaua constă în faptul că acţiunea lui stimulatoare poate fi modulată ca intensitate prin timpul de infuzare. Când frunzele sunt infuzate numai două minute, apa va conţine în final mai multă teină. Dacă timpul de infuzare se prelungeşte la patru sau cinci minute, creşte ponderea deţinută de polifenoli, iar ceaiul are mai degrabă un efect liniştitor decât energizant. El măreşte capacitatea de concentrare, dar totodată relaxează, fără a produce somnolenţă.
O recomandare utilă pentru persoanele diagnosticate cu carenţă de fier: ar fi bine ca ele să renunţe la obiceiul de a bea ceai negru sau cafea imediat după masă. Între ultimul fel de mâncare şi ceaşca de cafea sau de ceai negru ar trebui lăsate să treacă în jur de două ore. Altfel, organismul nu va beneficia decât de o parte din fierul provenit, de exemplu, dintr-o friptură de vită.
Ceaiul verde
Dintre toate, cel mai cunoscut şi apreciat este ceaiul verde. Descoperit întâmplător, potrivit legendei, de un împărat chinez, cu trei mii de ani în urmă, el a fost cultivat în China începând din secolul IV î. Hr., fiind preţuit atât pentru gust şi aromă, cât şi pentru calităţile sale terapeutice. Ulterior a fost adoptat şi de alte popoare din Extremul Orient, apoi a pătruns în ţările arabe şi, abia din secolul XVII, în Europa. Frunzele ceaiului verde necesită o infuzare delicată, de exact două minute, timp în care ele vor ceda 85% din conţinutul lor de teină. Prelungind infuzarea, va trece în apă o cantitate mai mare de taninuri. Un alt factor esenţial în prepararea ceaiului verde este şi temperatura corectă a apei. Ea ar trebui să fie puţin mai mică de 60oC. Dacă scade sub 50oC, infuzia va avea o pondere disproporţionat de ridicată de teină, în schimb alte componente, importante mai ales pentru valoarea lor terapeutică, vor fi reduse la minimum sau absente. Când temperatura apei depăşeşte 60oC, se pierd acele substanţe care fac teina mai uşor de tolerat de către mucoasa digestivă. Spre deosebire de celelalte plante, ceaiul verde n-ar trebui infuzat niciodată cu apă clocotită, deoarece se distrug anumiţi compuşi bioactivi şi se compromite aroma. De altfel, indiferent cu ce plantă l-aţi prepara, consumul regulat de ceai foarte fierbinte afectează esofagul şi poate provoca leziuni. Specialiştii avertizează că o temperatură mai mare de 70oC multiplică de opt ori riscul de cancer esofagian.
Ridică imunitatea şi fereşte de cancer
Se discută mult despre virtuţile ceaiului verde. Mineralele din compoziţia lui, cum sunt fluorul, zincul, fierul, calciul şi potasiul, contribuie din plin la întărirea sistemului imunitar şi la menţinerea unei stări satisfăcătoare a sănătăţii, iar oligoelementul mangan participă la reglarea glicemiei. O sumă de studii clinice acreditează chiar ideea că un consum constant şi masiv ar putea reduce considerabil riscul de cancer. Numai că, pentru a ne asigura această protecţie, ar trebui să bem zilnic minimum zece căni. În schimb, cu o singură cană pe zi, putem reduce cu până la 50% riscul de apariţie a cariilor dentare - datorită fluorurilor care consolidează smalţul dinţilor, astfel încât el devine mai rezistent la atacul neobosit al bacteriilor. Şi valorile colesterolului, în primul rând cea a fracţiei LDL (supranumită "colesterolul rău"), responsabilă pentru accidentele vasculare cerebrale şi infarcturi, pot fi scăzute cu aproximativ 16%, în condiţiile unui consum susţinut. De asemenea, vitamina C şi mineralele din ceaiul verde au un efect anti-aging dovedit, reuşind să întârzie formarea ridurilor. Însă există un amănunt pe care ar fi bine să-l reţineţi: infuzia trebuie băută în circa zece minute de la prepararea ei, căci în caz contrar, efectele se vor diminua, din cauză că unele substanţe active, mai puţin stabile chimic, tind să se descompună.
Precauţii
Există şi situaţii care impun prudenţă în privinţa consumului de ceai verde - din pricina teinei. În cele nouă luni de sarcină, femeile ar trebui să renunţe în general la orice băuturi energizante, deci şi la infuzia de ceai verde. Recomandarea este în egală măsură valabilă şi pentru mamele aflate în perioada de alăptare, fiindcă organismul sensibil al bebeluşului nu poate metaboliza teina. Restricţia se va prelungi până la zece săptămâni după naştere. Şi pacienţii cu afecţiuni gastrice, ca de pildă ulcerul, dar şi cei cu inflamaţii ale intestinelor, respectiv ale mucoaselor intestinale, ar trebui să fie extrem de precauţi, deoarece în unele împrejurări este posibilă agravarea acestor suferinţe. Trebuie să aveţi mare grijă şi atunci când vă administraţi medicamentele cu ceai verde, întrucât teina poate slăbi sau dimpotrivă, poate accentua acţiunea preparatelor farmaceutice. De exemplu, în cazul unui tratament cu beta-blocante, riscaţi să vă crească tensiunea.